Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.07.2014 12:52

Gratuluję zdobycia Małego Rozsutca! :) Moim zdaniem wejście na niego jest trudniejsze niż na Wielkiego - jest bardziej stromo, miejscami wręcz pionowo.

Mała Fatra piękna jest i znowu mnie tam ciągnie ;) Ale byliśmy tam już 3 razy (łazikowo i raz narciarsko), a inne góry też na nas czekają ;)

A' propos innych gór ;), "zaraz" postaram się zacząć relację z "bożocielnego" weekendu, który spędziliśmy w słowackich Zachodnich Tatrach :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.07.2014 15:12

Słowacki tatrzański przedłużony weekend: 19-22.06.2014

Ruszam z nową relacją ;) Tym razem górską.

"Bożocielny" weekend zamierzaliśmy spędzić w czeskich Jesionikach. Czekaliśmy i czekaliśmy na mailową odpowiedź odnośnie noclegów. W końcu zadzwoniliśmy tam w przeddzień wyjazdu i powiedzieli nam, że nie mają niczego wolnego. Nie było czasu na poszukiwania. Ponownie chwyciliśmy (w zasadzie mój mąż :)) telefon i zadzwoniliśmy w sprawdzone miejsce. W ten sposób spontanicznie, na dzień przed wyjazdem, zarezerwowaliśmy noclegi w Zubrecu z Zapadnych Tatrach :)

Poprzednie nasze łazikowanie w tamtych rejonach należało do średnio udanych, bo do 15 czerwca większość szlaków w słowackich Tatrach jest zamknięta. Teraz jednak było już po tej dacie i mieliśmy nadzieję na zdobycie kilku pięknych szczytów. Nie wszystko udało się, tak jak byśmy tego chcieli, ale odbyliśmy parę przyjemnych wędrówek, na które Was zapraszam 8)

19 czerwca (czwartek): Přední Salatín

Wyjeżdżamy nie wcześnie rano, jak zakładaliśmy, tylko nieco później ;) Jak się chce mieć 4 dni wolnego, to trzeba popracować do nocy, a później trochę odespać ;) Niewyspana, z głową zaprzątniętą bardziej pracą niż przygotowaniami do wyjazdu, wsiadam do auta i ruszamy :)

Do Zuberca dojeżdżamy koło 13:00 :roll: i dopiero o tej porze będziemy ruszać na szlak :? Zaczynamy maszerować z parkingu Zverovka - Spalena, który pokazywałam niedawno w narciarskich okolicznościach ;) Tym razem śniegu ani śladu:

Obrazek

No chyba, że liczyć ten trochę wyżej, który jeszcze podczas tego wyjazdu zobaczymy z bliska :mrgreen:

Jeśli chodzi o infrastrukturę narciarską, to coś się tu buduje :):

Obrazek

I jest to niewątpliwie dolna stacja nowej kanapy. W tym odcinku będzie kilka wtrętów narciarskich, ale wiecie, że jestem na tym punkcie trochę "skrzywiona" ;)

Jako że jest późno, nie mamy na dzisiaj ambitnych planów (a szkoda, bo jak się okazało, pogoda jest najlepsza, jaką będziemy mieli w ten weekend). Plan minimum zakłada wejście na Přední Salatín, a plan maksimum - na Brestovą, na którą, według czasów na "grzybku" mamy 3 godziny:

Obrazek

Ruszamy niebieskim szlakiem, który początkowo biegnie leśną ścieżką:

Obrazek

wzdłuż trasy narciarskiej :P:

Obrazek

Obrazek

Przecinka na nową kanapę ;):

Obrazek

Dobra, to tyle narciarskich wtrętów ;), bo oddalamy się od ośrodka zimowego szaleństwa ;) i wchodzimy w bardziej łazikowe klimaty 8)

Szlak biegnie malowniczo - najpierw przy potoczku:

Obrazek

później Spáleným žľabem:

Obrazek

Jest dosyć stromo. Mozolnie pniemy się w górę, szybko zdobywając wysokość.

Nie zapominamy też o foceniu. Najwygodniej po prostu usiąść na szlaku:

Obrazek

Zresztą widoki zwalają z nóg. Grań Rakonia i Wołowca:

Obrazek

I zbliżenie na Wołowiec:

Obrazek

Widoki coraz ciekawsze, ale trzeba iść ;):

Obrazek

Na szlaku trafiają nam się niespodziewane atrakcje w postaci drabinek (było ich trzy). Prawie jak na małofatrzańskich Dierach ;):

Obrazek

Niezmiennie fascynuje nas Wołowiec:

Obrazek

ale odsłaniają się też inne szczyty - polskie Zachodnie Tatry i chyba również Tatry Wysokie:

Obrazek

Jesteśmy coraz wyżej i jest coraz ładniej 8) Mamy nadzieję, że ten szczyt po prawej to już Brestova:

Obrazek

Jesteśmy bardzo naiwni, bo na Brestovą jeszcze kawał drogi ;)

Wkrótce jednak zdobywamy szczyt Předníego Salatína. Mini Stonehenge? ;):

Obrazek

Nie, to tylko ławki :) Szczyt przypomina nam wielkofatrzańską Ploskę - też jest wypłaszczony i trawiasty.

Widoki z Předníego Salatína - na Osobitą (po prawej):

Obrazek

i na Brestovą:

Obrazek

To ta w głębi, pośrodku grani.

Maslinka z Brestovą:

Obrazek

Nie ma co się ociągać! Szybko coś zjadamy i ruszamy w dalszą drogę:

Obrazek

Reszta wycieczki, jeśli znajdą się zainteresowani :), w następnym odcinku :D

:papa:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 04.07.2014 16:01

To mamy Agnieszko w pobliżu swoje sprawdzone miejsca, w Zachodnich Słowackich Tatrach. My mamy "metę" w miejscowości Oravský Biely Potok.
Pozdrawiamy
Beata i Rafał
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 04.07.2014 17:48

Z racji wakacji i większej ilości czasu wolnego, proszę o dużą porcję zdjęć:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.07.2014 18:43

klopot napisał(a):To mamy Agnieszko w pobliżu swoje sprawdzone miejsca, w Zachodnich Słowackich Tatrach. My mamy "metę" w miejscowości Oravský Biely Potok.

Bardzo ładna miejscowość. Bywamy tam tylko przejazdem, ale wryła mi się w pamięć duża liczba drewnianych rzeźb poustawianych tam przed domami :)

Pozdrawiam serdecznie :papa:

kkra napisał(a):Z racji wakacji i większej ilości czasu wolnego, proszę o dużą porcję zdjęć:)

Oczywiście będzie więcej zdjęć 8)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.07.2014 17:27

Cześć Maslinko! Chwilę mnie nie było, ale już jestem i nadrabiam zaległości :)

Na Grzesiu-Rakoniu-Wołowcu byliśmy 2 lata temu- bardzo nam się tam podobało(widoki i nieduży tłum jak na Tatry). Czekam na więcej :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.07.2014 13:17

ruzica napisał(a):Na Grzesiu-Rakoniu-Wołowcu byliśmy 2 lata temu- bardzo nam się tam podobało(widoki i nieduży tłum jak na Tatry). Czekam na więcej :D

My też byliśmy, w 2008 roku. Bardzo miło wspominam tę wycieczkę :)

ruzica napisał(a):Cześć Maslinko! Chwilę mnie nie było, ale już jestem i nadrabiam zaległości :)

W takim razie zapraszam na ciąg dalszy :)

19 czerwca (czwartek): Brestova

Ruszamy z Předníego Salatína:

Obrazek

Nasz cel:

Obrazek

Trochę się nałazimy, zanim tam dotrzemy ;)

Tam byliśmy przed chwilą:

Obrazek

Odsłaniają się Rohacze - Ostry i Płaczliwy:

Obrazek

Natomiast z drugiej strony, za Jeziorem Orawskim, widzimy Babią Górę (po prawej) i Pilsko:

Obrazek

Widoczność więc całkiem niezła. Pogoda wygląda na stabilną. Nic, tylko wędrować. Ale czasami jest ciężko i trzeba odpocząć ;):

Obrazek

Nie mogę pominąć milczeniem górnej stacji kanapy ośrodka narciarskiego Roháče–Spálená ;):

Obrazek

Granią idzie się już przyjemnie, bo zdobyliśmy wysokość. Teraz wydaje się, że na Brestovą bardzo niedaleko...

Obrazek

Widoki hipnotyzują:

Obrazek

Pokazują się nam też Tatry Wysokie:

Obrazek

Przysiadam na chwilę, żeby się "nazachwycać":

Obrazek

Obrazek

Kwiatek ;):

Obrazek

Przed nami ostatnie podejście:

Obrazek

Po prawej widok na Zuberec:

Obrazek

I wreszcie jest: szczyt Brestovej :D:

Obrazek

Co ciekawe, polskie źródła (np. mapy czy choćby Wikipedia) podają inną wysokość szczytu: 1934 8O

Czyżbyśmy byli na jakiejś innej Brestovej :?:

Szczerze mówiąc, teraz mam wątpliwości, czy "prawdziwa Brestova" nie była kawałek dalej - o tu, z krzyżem:

Obrazek

A my byliśmy na Małej Brestowej (Brestowej Kopie)... - klik :?

Franz na pewno będzie wiedział :) Wojtku, o co chodzi z tymi szczytami? Już się pogubiłam :oops:

Bez względu na to, który szczyt zdobyliśmy, jest pięknie :D I należy nam się piwo :D:

Obrazek

Corgoň wypity w takich okolicznościach przyrody smakuje wybornie :mrgreen:

Przed nami, niemal na wyciągnięcie dłoni, Salatin:

Obrazek

Nie możemy się napatrzeć... Pięknie jest :D:

Obrazek

Najbardziej podoba mi się ten "piramidkowy" szczyt, choć teraz już nie wiem, co to...

Obrazek

Robi się późno, pora wracać...

Obrazek

Na parking docieramy koło 19:00. Wycieczka zajęła nam niecałe 6 godzin, więc zgodnie z czasami podanymi na mapie i "grzybkach", a wiadomo, że słowackie czasy przejść nie są na wyrost ;)

To był piękny dzień i przyzwoicie rozpoczęty łazikowy "długi weekend" 8)

Zapraszam na kolejne wycieczki :)

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2014 15:03

Super wycieczka :D
W tym dniu byliśmy w innym Tobie znanym miejscu
Załączniki:
DSC_0829.JPG
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.07.2014 15:57

tomekkulach napisał(a):Super wycieczka :D

Pięknie :D
Bardziej mi się to "Wasze" podoba :mrgreen:

Jakoś nie mam motywacji do kontynuowania tej relacji... W końcu teraz jest sezon na Chorwację, a nie na Słowację ;) i ja to całkowicie rozumiem :)

Ale jak będą zainteresowani, to coś tam jeszcze wrzucę ;) 8)

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2014 17:02

Pisz,pisz :D Właśnie dlatego zostawiłem "ślad",gdyż w moim planie Rohacze,jak dotąd byłem tylko przy stawkach
Załączniki:
DSCN9071.JPG
DSCN9067.JPG
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.07.2014 19:48

My nie byliśmy ani na Rohaczach :( (musieliśmy zawrócić...), ani przy stawkach :( Za to byliśmy na Smutnej Przełęczy :D Biorąc pod uwagę pogodę, jaka była (złapał nas grad!), to i tak bardzo daleko doszliśmy :mrgreen:
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 10.07.2014 20:08

tomekkulach napisał(a):Super wycieczka :D

wow.... ja tam niedzielę inaczej wspominam:) Pewnie przez inne nasłonecznienie, mega kontrast przez te chmury wyszedł:)

Rohacze to to tylko na rozpoczęcie słowackiego ski sezonu :mrgreen: Później tylko Chopok :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.07.2014 20:31

przemo99 napisał(a):Rohacze to to tylko na rozpoczęcie słowackiego ski sezonu :mrgreen: Później tylko Chopok :lol:

Dla nas Chopok narciarsko jest super :D A Rohacze - Spalena na zakończenie sezonu jak najbardziej :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2014 21:57

Niestety,ale ani czerwiec ani lipiec nie ma zbyt dużo dni ze stałą słoneczną pogodą(np 3 lata temu:http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&kat=&id=&typ=&id=12886),ale oczywiście są wyjątki...pozdrav :papa:
Załączniki:
orawa i Dolina wielicka 491.jpg
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.07.2014 23:24

maslinka napisał(a):Najbardziej podoba mi się ten "piramidkowy" szczyt, choć teraz już nie wiem, co to...

Obrazek

Zdaje się (nie byłem tam lata i w dodatku to nietypowa dla mnie perspektywa z tego miejsca) że to jednak Hruba Kopa. A za nią- Trzy Kopy. (zwane przez niektórych Trzy Kupy... :lol:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone