Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
kataryniarz
Cromaniak

Postnapisał(a) kataryniarz » 13.06.2012 13:50

Widoki przednie, już mnie ciągnie w góry, a w weekend super pogoda się zapowiada :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2012 16:46

maslinka napisał(a):Opuszczamy gościnny świerk ;)
:) ... a niech tam... dla mnie był on raczej "zadumiony" :wink:

Bardzo ładnie udało się oddać MĘŻOWI stromiznę na zdjęciach z miejsca krótkiego po(wy)pasu. Robi wrażenie. Rzadko wychodzi mi coś takiego na zdjęciach pomimo wielu zabiegów.

Nie zdawałem sobie sprawy, że z Ciebie taki kibic piłkarski!... Bo, że piwosz - to tak. :wink:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 13.06.2012 21:54

kataryniarz napisał(a):Widoki przednie, już mnie ciągnie w góry, a w weekend super pogoda się zapowiada :D

Witaj, Kataryniarz.
Oj, mnie też już ciągnie 8) Jeszcze nie wiem, dokąd oczy (i nogi) poniosą, ale myślę, że na górskie szlaki :D

Interseal napisał(a):Bardzo ładnie udało się oddać MĘŻOWI stromiznę na zdjęciach z miejsca krótkiego po(wy)pasu. Robi wrażenie. Rzadko wychodzi mi coś takiego na zdjęciach pomimo wielu zabiegów.

Mąż ;) dziękuje za komplementy :D

Interseal napisał(a):Nie zdawałem sobie sprawy, że z Ciebie taki kibic piłkarski!...

Wiesz, normalnie nie bardzo ;)
Ale takie imprezy piłkarskie jak ta, to co innego, nie zdarzają się zbyt często... :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2012 22:06

maslinka napisał(a):Ale takie imprezy piłkarskie jak ta, to co innego, nie zdarzają się zbyt często... :D

To fakt, choć ja o wyniku wczorajszego meczu dowiedziałem się dziś o szóstej rano z radia, jadać samochodem do pracy... Zdecydowanie wolę białe telewizyjne tło od zielonego... jednak nie rozmydlam już wątku i czekam na niegórski dzień z atrakcjami, na który to przyjąłem zaproszenie. :)

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 14.06.2012 18:41

9 czerwca (sobota): Bojnice - zamek i zoo

Dziś rano pogoda nie wygląda zachęcająco. Gór, które przecież mamy na wyciągnięcie ręki (konkretnie: Tlstej i Ostrej), nie widać :( Nie ma więc sensu ruszać na szlak, skoro niewiele byśmy z niego zobaczyli.

Jako że lubimy odwiedzać ogrody zoologiczne, postanawiamy pojechać dzisiaj do Bojnic, gdzie znajduje się ponoć ładne zoo i jeszcze zamek na dokładkę :)

No to jedziemy! :D:

Obrazek

Po drodze, jeszcze w Mošovcach, focimy charakterystyczny kościół Najświętszej Trójcy z zabytkowym murem:

Obrazek

Bojnice to miasteczko położone tuż obok Prievidzy. Znajduje się tu jeden z najbardziej znanych słowackich zamków - Bojnicki Zamok :D i najstarszy na Słowacji ogród zoologiczny. Jest też kąpielisko termalne z pięknym pohľadem na hrad ;), Prepoštská Jaskyňa (Jaskinia Proboszczowa), park dinozaurów i pewnie jeszcze parę innych ciekawostek.

Jest to spory park rozrywki i jeden dzień to z pewnością za mało, jeśli ktoś chciałby poznać dokładnie wszystkie te atrakcje. My jednak nie mamy aż takich ambicji i skoncentrujemy się głównie na zoo :D

Oczywiście po drodze pooglądamy sobie zamek (wyłącznie z zewnątrz), który obejdziemy dookoła:

Obrazek

Obrazek

Przed zamkiem rośnie najstarsza lipa na Słowacji, mająca 700 lat Lipa Króla Macieja:

Obrazek

Obwód jej pnia wynosi 12,5 metra.

Zaglądamy na dziedziniec, na którym gromadzą się turyści w oczekiwaniu na wejście z przewodnikiem.

Obrazek

Ale ani nie mamy ochoty na taką "przechadzkę" ze słowackim wykładem, ani nie chce nam się wydawać cennych 13 euro (koszt biletów dla dwóch osób), czyli równowartości ceny zakwaterowania na naszym campingu (oczywiście za dobę). Zamki to ja lubię podziwiać z zewnątrz, komnaty i ekspozycje średnio mnie interesują, chociaż czasami robię wyjątek, tak jak to było np. w przypadku Oravskiego Hradu.

Zamiast zwiedzania zamku idziemy na lody, a potem kierujemy się w stronę zoo:

Obrazek

Słowakom wydaje się, że piszą poprawnie po polsku ;):

Obrazek

Bojnicki ogród zoologiczny jest ładnie położony, częściowo na wzgórzu, co oznacza, że jak się "zwiedza" tak chaotycznie jak my, trzeba się trochę nachodzić, to w górę, to w dół.

W zoo najbardziej podobają nam się misie :D Są najbardziej ruchliwe ze wszystkich tutejszych zwierzaków. Często wracamy do ich wybiegu, bo tu najwięcej się dzieje :D

Obrazek

Obrazek

Fajnie się na nie patrzy, ale cieszymy się, że w górach nie spotkaliśmy takiego misia :P A przecież sporo ich mieszka w Wielkiej Fatrze.

Duże wrażenie robi też na nas lwica. Lew to w końcu szlachetne zwierzę. Budzi respekt!

Obrazek

Obrazek

Oprócz dużych kotów, spotykamy też małego, niby pospolitego kotka. A jednak ten jest wyjątkowy, bo jak tylko zauważa, że robię mu zdjęcie, kładzie się na plecach i śmiesznie wygina łapki. Urodzony model :lol::

Obrazek

Pewnie próbuje ze wszystkich sił przebić swoją skromną kocią osobą wszystkie inne, zdecydowanie bardziej egzotyczne, zwierzęta.

Popisywać lubi się też oczywiście paw, ale raczej nie przed nami, tylko przed pawicą:

Obrazek

Zwierząt egzotycznych w zoo nie brakuje, ale mnie jakoś bardziej wzruszają te nasze, występujące w naturze na terenie Polski czy Słowacji, np. bociany, zwłaszcza, gdy można z niewielkiej odległości zobaczyć ich młode:

Obrazek

W ogrodzie zoologicznym jest też punkt widokowy z pięknym pohľadem na hrad:

Obrazek

W zoo spędzamy jakieś 4 godziny. Mogłabym pewnie jeszcze długo stać przy wybiegu niedźwiedzi ;) Ale przepędza nas deszcz, który na szczęście tylko straszył - jak szybko się zaczął, tak nagle się kończy.

Po wyjściu z ogrodu zoologicznego idziemy więc jeszcze na spacer po miasteczku. Ale o tym w następnym odcinku :)

:papa:
JoannaG
Cromaniak

Postnapisał(a) JoannaG » 14.06.2012 20:40

maslinka napisał(a):Zamki to ja lubię podziwiać z zewnątrz, komnaty i ekspozycje średnio mnie interesują, chociaż czasami robię wyjątek, tak jak to było np. w przypadku Oravskiego Hradu.

Mam dokładnie tak samo :)

Pozdrawiam
Asia.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 14.06.2012 20:52

Świetny kotek :cool:
Te egzotyczne się przy nim chowają :roll:

Cały wypad i relacja świetna :idea:
Zresztą... to nic nowego :cool:

Widoki z Lysca, fotogeniczny Zamek Bojnicki i to zdjęcie z kępkami traw które Robert zacytował, fantastyczne...
Iwona75
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona75 » 14.06.2012 21:13

Zamek - jak z bajki , zwierzole rozkoszne , a relacja jak zwykle - niezmiernie ciekawa.

POZDRAWIAM MASLINKO....
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 15.06.2012 12:48

Rzeczywiście całkiem niezły POHLAD ;)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 15.06.2012 13:57

JoannaG napisał(a):Mam dokładnie tak samo :)

:D

Witaj, Pawle :)

kulka53 napisał(a):Świetny kotek :cool:
Te egzotyczne się przy nim chowają :roll:

Prawda? Wyjątkowo słodki :D

kulka53 napisał(a):Cały wypad i relacja świetna :idea:
Zresztą... to nic nowego :cool:

Dzięki :oops:

Iwona75 napisał(a):Zamek - jak z bajki , zwierzole rozkoszne , a relacja jak zwykle - niezmiernie ciekawa.

Cieszę się, że Ci się podoba :)

tony montana napisał(a):Rzeczywiście całkiem niezły POHLAD ;)

A już myślałam, że mnie opuściłeś, Tony... :cry: ;)

Pozdrawiam :papa:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 15.06.2012 13:59

tony montana napisał(a):Rzeczywiście całkiem niezły POHLAD ;)

maslinka napisał(a):A już myślałam, że mnie opuściłeś, Tony... :cry: ;)

:) Nie ma takiej opcji 8) :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 20.06.2012 14:24

tony montana napisał(a):

Cieszy mnie to bardzo :D

W takim razie został nam jeszcze krótki spacer po Bojnicach.

Zamek zostaje za naszymi plecami:

Obrazek

Idziemy w stronę miasteczka:

Obrazek

Centrum Bojnic to ładny deptak usiany restauracjami i kawiarniami:

Obrazek

Spacerujemy po okolicznych uliczkach i zaułkach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do kościoła św. Marcina, który szczyci się zabytkowym ołtarzem.

Obrazek

Kręcimy się trochę w pobliżu kościoła, chociaż sam budynek, z zewnątrz, nie robi na nas dużego wrażenia. Brama prowadząca na plebanię:

Obrazek

Bojnice to małe miasteczko. Gdyby nie turyści, na ulicach byłoby pusto. Zobaczyliśmy tu chyba wszystko, co jest do zobaczenia. Wracamy na parking.
Cały czas towarzyszy nam widok potężnej bryły zamku:

Obrazek

Ostatnie zdjęcie z Bojnickim Hradem:

Obrazek

i biegniemy do auta, bo zaczyna padać :(

Deszcz będzie nas "prześladował" przez cały wieczór i jutro rano również. Będziemy zmuszeni zwinąć mokry namiot :roll: Ale jeszcze jutro czeka nas trochę atrakcji (i nie mówię tu tylko o moknięciu ;)) Całkiem niespodziwanie trafimy np. do... Terchovej :D

tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 20.06.2012 14:26

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):

Cieszy mnie to bardzo :D

W takim razie został nam jeszcze krótki spacer po Bojnicach.

Idziemy w stronę miasteczka:

Obrazek

ach ... te słowackie miasteczka ... wszystkie takie same ... przecież to nie Bojnice jeno Sturovo koło Esztergoma ... ;) :) :roll:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 20.06.2012 14:32

tony montana napisał(a):ach ... te słowackie miasteczka ... wszystkie takie same ... przecież to nie Bojnice jeno Sturovo koło Esztergoma ... ;) :) :roll:

Masz rację, zupełnie jak Sturovo 8O Wcześniej tego nie widziałam...
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 20.06.2012 14:39

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):ach ... te słowackie miasteczka ... wszystkie takie same ... przecież to nie Bojnice jeno Sturovo koło Esztergoma ... ;) :) :roll:

Masz rację, zupełnie jak Sturovo 8O Wcześniej tego nie widziałam...

taaaa, za nami Kupalisko Vadas, przed nami 300 metrów po prawej Restoran Siposov Dvor, w której nieraz jadłem ... ;)

Po co tyle jeździć Aga ;) Wystarczy raz pojechać do Sturova i wszystkie miasteczka masz zaliczone ;) :roll: :lol: 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone