Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 18:53

maslinka napisał(a):Utwierdziliśmy się w przekonaniu, że Wielka Fatra to jest to! :D

:) Super.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 11.06.2012 19:50

Witaj Maslinko :)

Przepiękne widoki :D

Wielką Fatrę znam tylko z zimowego pobytu sprzed wielu lat, mieszkaliśmy wtedy w Blatnicy i spcerowaliśmy jedynie dolinami. Wiele razy myśleliśmy o tym, zeby wrócić tam kiedy jest zielono ale dotąd nie było okazji. Teraz wiem, że konicznie trzeba :!:

Pozdrawiam
Asia.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 11.06.2012 21:44

Mimo iż miejsca z tej relacji są mi zupełnie nieznane , czytam z dużym zainteresowaniem.
Piękne widoki i ciekawa relacja.

POZDRAWIAM MASLINKO....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.06.2012 22:00

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Utwierdziliśmy się w przekonaniu, że Wielka Fatra to jest to! :D

:) Super.

:D

JoannaG napisał(a):Witaj Maslinko :)

Przepiękne widoki :D

Cześć Asiu.
Miło Cię tu widzieć :)

JoannaG napisał(a):Wielką Fatrę znam tylko z zimowego pobytu sprzed wielu lat, mieszkaliśmy wtedy w Blatnicy i spcerowaliśmy jedynie dolinami. Wiele razy myśleliśmy o tym, zeby wrócić tam kiedy jest zielono ale dotąd nie było okazji. Teraz wiem, że konicznie trzeba :!:

Ja z kolei, wędrując po Wielkiej Fatrze, zastanawiałam się, jak pięknie musi być tam zimą :lol: Ale taką prawdziwą, z czapami śnieżnymi na drzewach, mrozem, słońcem i błękitnym niebem :)

Iwona75 napisał(a):Mimo iż miejsca z tej relacji są mi zupełnie nieznane , czytam z dużym zainteresowaniem.
Piękne widoki i ciekawa relacja.

Witaj, Iwona.
Dzięki za miłe słowa :)

Pozdrawiam :papa:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 12.06.2012 07:25

maslinka napisał(a):
JoannaG napisał(a):Wielką Fatrę znam tylko z zimowego pobytu sprzed wielu lat, mieszkaliśmy wtedy w Blatnicy i spcerowaliśmy jedynie dolinami. Wiele razy myśleliśmy o tym, zeby wrócić tam kiedy jest zielono ale dotąd nie było okazji. Teraz wiem, że konicznie trzeba :!:

Ja z kolei, wędrując po Wielkiej Fatrze, zastanawiałam się, jak pięknie musi być tam zimą :lol: Ale taką prawdziwą, z czapami śnieżnymi na drzewach, mrozem, słońcem i błękitnym niebem :)

Ja byłam właśnie w taką :D Było przepięknie :)
Dorota_NS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota_NS » 12.06.2012 07:28

Fajnie, że mogłam Twoim obiektywem zobaczyć widoki z Borisova.

Dwa lata temu doszliśmy do chaty, ale na szczyt już się niestety nie skusiliśmy (zabrakło nam trochę czasu, no i sił chyba). Szliśmy od Rakytova w kierunku na Ostredok i z Ploskiej zrobiliśmy sobie taki wyskok na zimne piwko :wink:

Pozdrawiam
Dorota
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.06.2012 11:24

WOW! Podziwiam konsekwencję!
Gratulacje. W końcu może i ja się tam wybiorę...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.06.2012 12:54

Witaj, Dorota.

Dorota_NS napisał(a):Dwa lata temu doszliśmy do chaty, ale na szczyt już się niestety nie skusiliśmy (zabrakło nam trochę czasu, no i sił chyba). Szliśmy od Rakytova w kierunku na Ostredok i z Ploskiej zrobiliśmy sobie taki wyskok na zimne piwko :wink:

To ładną trasę zrobiliście. Rakytov jest w naszych planach, kiedyś tam na pewno wejdziemy :) A czytałam (m.in. u Wojtka-Franza), że podejście jest dosyć mozolne.
Myślę jednak, że warto - szczyt wygląda imponująco, a widoki też na pewno są grzechu warte :D

Fatamorgana napisał(a):WOW! Podziwiam konsekwencję!
Gratulacje. W końcu może i ja się tam wybiorę...

Cześć Fata. Nie wiem, czy to konsekwencja... Po prostu po ostatnim pobycie mieliśmy niedosyt i trzeba było ten głód zaspokoić :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.06.2012 13:26

8 czerwca (piątek): Jasenska Dolina - Medzijarky - Pol'ka (1086) -Lysec (1381) - Gruň - Jasenska Dolina

Na dzisiaj zaplanowaliśmy stosunkowo małą pętelkę, wycieczkę na pół dnia. Spodziewaliśmy się upału i burz (takie były prognozy). Na szczęście nie było gorąco (ale bardzo ciepło ;)), pochmurno, a deszcz tylko nas postraszył.

Fabiaka zostawiamy w Jasenskiej Dolinie przy Chacie Kašova, tuż obok narciarskiego wyciągu krzesełkowego.

Obrazek

Rzut oka na mapę lyžiarského strediska:

Obrazek

(Szkoda, że wyciągi z lewej i z prawej nie są połączone.)

I o 10:30 możemy zacząć wędrować zielonym szlakiem. Asfalt jest tylko na początku drogi. Spojrzenie za siebie, na Jasenską Dolinę i stację narciarską:

Obrazek

Zaraz wchodzimy do lasu:

Obrazek

Szlak szybko wychodzi na łąkę i tak nas będzie prowadził prawie przez cały czas, aż do samego szczytu Lysca.

Znowu spojrzenie przez ramię:

Obrazek

Po chwili wędrowania dochodzimy do Medzijarek (769):

Obrazek

Stąd mamy jeszcze prawie 2,5 godziny drogi...
Zmieniamy szlak na żółty i pokračujemy sa ;)

Obrazek

Szlak nadal prowadzi górskimi halami:

Obrazek

Obrazek

Przed nami "wyrasta" kolejny cel - Pol'ka:

Obrazek

Wygląda niewinnie, ale namęczymy się, podchodząc na nią. Szlak stromo pnie się w górę - najpierw idziemy przez las, później wędrujemy zboczem, łąkami. Nie mam nawet zdjęć z tego odcinka, bo nie chciało mi się pstrykać; wolałam całą energię poświęcić na podchodzenie ;)

Deszcz zaczyna kropić, ale na szczęście kończy się na strachu. Burzy dzisiaj nie będzie :)

Wreszcie docieramy na szczyt Pol'ki (1086) i zatrzymujemy się na popas :D:

Obrazek

Obrazek

Widoki, jak na razie, nie takie oszałamiające jak wczoraj:

Obrazek

Obrazek

chociaż bardzo ładne :) Pogoda i widoczność też nieco gorsze.
Ale jeszcze będzie cudnie! Jak wejdziemy na Lysca, będzie nagroda - zaświeci słoneczko i zrobi się dużo piękniej :D

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 16:46

maslinka napisał(a):
Widoki, jak na razie, nie takie oszałamiające jak wczoraj:

Rzeczywiście. W tym odcinku najbardziej zapada w pamięć zaduma pod wysokim, pięknym świerkiem...
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 12.06.2012 18:23

maslinka napisał(a):
Obrazek

No i nie myliłem się co do tych chmurek.....przedtem były fotogeniczne ,a teraz....przepiękne....i uwielbiam te "łaty" na górach które są ich dziełem...
8)
Też bym przysiadł na te widoczki...i to na dłużej...
Pozdrowionka :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.06.2012 19:15

Interseal napisał(a):W tym odcinku najbardziej zapada w pamięć zaduma pod wysokim, pięknym świerkiem...

Świerk idealnie nadawał się do tego, żeby pod nim przysiąść na mały piknik :)

CROberto napisał(a):No i nie myliłem się co do tych chmurek.....przedtem były fotogeniczne ,a teraz....przepiękne....i uwielbiam te "łaty" na górach które są ich dziełem...
8)

O to, to! Te chmurne łaty są cudne! :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 12.06.2012 20:09

Piękne widoki. Szkoda, że się nie da być w 2 miejscach na raz. Ja w tym czasie podziwałem co innego. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.06.2012 12:34

LRobert napisał(a):Piękne widoki. Szkoda, że się nie da być w 2 miejscach na raz. Ja w tym czasie podziwałem co innego. :D

No niestety, też bym się chciała czasami rozdwoić albo i roztroić ;)

A Ty gdzie byłeś w tym czasie? Bo z "włoskiej wycieczki" chyba wróciłeś 4 czerwca? ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.06.2012 13:19

8 czerwca (piątek): Jasenska Dolina - Medzijarky - Pol'ka (1086) -Lysec (1381) - Gruň - Jasenska Dolina. Ciąg dalszy

Opuszczamy gościnny świerk ;) na Pol'ce i zaczynamy piąć się na Lysca (Łysego :?:):

Obrazek

W czasie naszego pikniku wyprzedziła nas spora grupka ludzi w postaci czterech osób, oczywiście Polaków. Dziwne to, bo wczoraj pierwszego turystę spotkaliśmy dopiero w Chacie pod Borišovem. Wielka Fatra to wszak mało uczęszczane góry (na szczęście, chociaż obawiam się, że będzie się to zmieniało...)

Tymczasem przed nami cztery osoby, za nami jeszcze jedna para 8O Jak się potem okazało, wszyscy z jednej ekipy.

Szlak prowadzi teraz granią, widoki więc coraz lepsze, zwłaszcza, jak się odwrócimy ;):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podziwiamy okazy flory (fauny zresztą też, bo fauna ma to do siebie, że często siedzi na florze ;)):

Obrazek

Obrazek

Okoliczne łąki są bardzo ukwiecone :)

W końcu docieramy pod szczyt Lysca, ale zatrzymujemy się jakieś sto metrów przed nim, bo na samym szczycie rozłożyła się już polska ekipa. Ani my nie chcemy im przeszkadzać, ani (tym bardziej ;)) nie chcemy, żeby oni przeszkadzali nam w podziwianiu widoków.

A wreszcie jest co podziwiać! Jasnozielone zbocza "Łysego":

Obrazek

oraz widok na zalesione szczyty Wielkiej Fatry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczność gorsza niż wczoraj, ale i tak jest pięknie! Najważniejsze, że deszcz nie pada, burza nas ominęła, a nawet wyszło słonko :)

Po krótkim popasie ruszamy w stronę szczytu, który nadal jest okupowany przez dużą grupę turystów. Robimy pamiątkowe zdjęcie "grzybka":

Obrazek

i zaczynamy schodzić niebieskim szlakiem, który również wiedzie głównie górskimi łąkami:

Obrazek

Za Gruniem szlak wchodzi w las i stromo sprowadza nas do Doliny Jasenskiej. Tutaj, po trudach wędrówki, odświeżamy się w potoku:

Obrazek

A potem zostaje nam asfaltowanie, na szczęście do samochodu mamy stąd tylko jakieś 20 minut. Po drodze próbujemy namierzyć jakąś otwartą restaurację. Niestety bez skutku. Tego rodzaju "przybytków" w Dolinie Jasenskiej nie brakuje, ale wszystkie są zamknięte na głucho.

Obrazek

Chyba jeszcze nie sezon... A może otworzą dopiero wieczorem (teraz jest koło 15:00)?

Głód zaczyna nam dokuczać. Ustalamy, że podjedziemy do Gaderskiej Doliny (koło Blatnicy), gdzie znajduje się Osada Gader (kilka domków do wynajęcia i pensjonat), a w niej restauracja:

Obrazek

Miejsce jest bardzo urokliwe, położone nad potoczkiem:

Obrazek

Oprócz zakwaterowania oferują tu również wypożyczanie rowerów (2 euro za godzinę). Fajne miejsce!

Zamawiamy vyprážaný syr, hranolky i tatárską omáčkę :D Do tego zimny Bażancik dla mnie (już nie chcę prowadzić :lol:) i kofolę dla mojego męża.

Obrazek

Wracamy do Mošovców na camping, żeby zdążyć doprowadzić się do cywilizowanego stanu ;) przed 18:00, czyli przed meczem Polska - Grecja :D

Niestety oprócz nas w campingowej knajpce nie ma nikogo 8O Czyżby wśród Słowaków nie było kibiców piłkarskich? Wczoraj wieczorem w tejże restauracji było sporo ludzi, głównie miejscowych, a dzisiaj tylko my (sąsiedzi - Polacy z przyczepy oglądają mecz u siebie). Szkoda, bo liczyliśmy na fajną atmosferę podczas kibicowania.

Brak ludzi nie przeszkadza mi jednak we wpadnięciu w piłkoszał :lol::

Obrazek

Tak było na początku meczu. Później miny trochę nam zrzedły...

Jutro będzie dzień niegórski, ale atrakcji nie zabraknie, więc zapraszam :D

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone