Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Seoul - Korea Południowa - Sierpień 2026 - Michał

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.08.2026 20:29

maslinka napisał(a):
majkik75 napisał(a):Uwaga Gliwice: mam ważny komunikat :) Nadciągam :verryhappy:

Strach się bać :jezykukos:
Ciągle nam nad głowami latają samoloty, dużo korytarzy powietrznych musi być nad Gliwicami.

12 godzin bez ruszania się z fotela 8O :?: A toaleta? :rotfl:

Nade mną tutaj gdzie mieszkam obok Łodzi też non stop coś lata. Jeszcze mamy nasze lotnisko - Lublinek, parę kilometrów ode mnie. To i czasem słychać huk maszyn. Ale to nie jest zbytnio (straszna szkoda) uczęszczane lotnisko...

Wiesz co, możesz wierzyć, albo nie, ale mnie tak zablokowało "poznawczo" że nic mi się nie chciało :bojesie: Także teraz odblokowałem nowe skille i mogę latać po kilkadziesiąt godzin :lezekwicze:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2026 09:13

Po przejściu odprawy wizowej i weryfikacji wcześniej wypełnionych elektronicznie zgłoszeń wjazdów kierujemy się do stacji metra jadącego do Seulu.
Tutaj się na chwilę zatrzymajmy: w wielu różnych miastach już byliśmy, ale nigdy nie opłacało się brać czegoś w rodzaju "City Pass", jak by nie nazwać, czyli karty oferującej w ramach zakupu zniżki czy darmowe wejścia do różnych miejsc, transport, itp.
W tym przypadku po raz pierwszy to kupiliśmy i to był strzał w 10 :proszedzieki: :verryhappy: :hearts:
Tutaj link: https://www.discoverseoulpass.com/app/pass
My wzięliśmy tą 5 dniową opcję full, która daje darmowe wejścia do kilkudziesięciu obiektów, nielimitowany e-sim z danymi na 5 dni oraz ... właśnie darmowy przejazd z lotniska do Seulu. Koszt to 130tys won, czyli jakieś 350 zł.

Teraz waluta: w Korei jest won i obecnie przelicznik to 1won = 0,0027 zł. Czyli np. 1000 won to 2,7zł. Nie mam karty typu Revolut, płaciłem zwykłą Visą mBanku i nigdy nie było problemów. Nawet wypłata gotówki z bankomatu (czasami się przydaje) nie naliczyła prowizji, albo przynajmniej na tyle małą, że jest pomijalna.

Więc kupujemy 4 SeoulPass, trzeba zainstalować sobie na telefonie aplikację Discover Seoul Pass i przez nią kupić te karty. Tylko warto to zrobić tam gdzie mamy jakiś internet, bo bez tego to nie ruszy, potem do działania też potrzebuje internetu.

Na lotnisku kierujemy się na znaczki Airport Railload
IMG_20260801_122046576_HDR.jpg

Potem do maszyn koło stanowiska All Stop Train
IMG_20260801_122428775_HDR.jpg

Odbieramy na podstawie QR kodu z aplikacji bilet
IMG_20260801_123254453_HDR.jpg

Dostajemy bilecik. Każdy ma przydzielone miejsce i wagon.
IMG_20260801_125305146_HDR.jpg

Idziemy na stację.
IMG_20260801_123428444_HDR.jpg

W wagonach jest cisza. To jest jedna z zasad tego kraju, nie ma głośnych rozmów, są czasem pojedyncze zdania, ale wyraźnie ciche. Jest super :serduszka:
IMG_20260801_125423375_HDR.jpg

Pociąg jedzie około 40 min do centrum na stację główną. Tam przesiadamy się w metro (opiszę potem bardziej) i jedziemy do hotelu.
I tutaj jest dokładnie tak jak się czyta i słyszy o Azji szeroko pojętej. Najgorzej (najdrożej) się tam dostać. Reszta na miejscu jest relatywnie tania, albo bardzo tania. Co prawda to moje zdanie na razie po 1 kraju w Azji, ale z tego co już się naszukałem i naczytałem, raczej się nie mylę.
Hotel wybrałem ten https://www.booking.com/hotel/kr/mong.pl.html
Cena jaką płaciłem to 3200 za 6 nocy se śniadaniami. I to tylko dlatego, że hotel jest można powiedzieć w "centrum" Seulu i ma bardzo dobre opinie. Na spokojnie ceny za nocleg w tym terminie oscylowały w okolicach nawet 1tys zł 8O tylko bez śniadań. Szok :proszedzieki:

W każdym razie czekin poszedł piorunem i wbijamy :) Tak, nie ma 4 piętra. Jest to liczba pechowa i często nie ma jej w Korei w wielu miejscach.
IMG_20260801_143126772_HDR.jpg

Pokój niezbyt duży, ale nikt tutaj spędzać czasu nie zamierza ;) Jest klima (musthave).
IMG_20260807_073753961_HDR.jpg

IMG_20260807_073808302_HDR.jpg

IMG_20260807_073816310_HDR.jpg

Łazienka spora z wanno-prysznicem ;)
IMG_20260807_065758357_HDR.jpg

IMG_20260807_065812062_HDR.jpg

I wiem, ze czekaliście na to. Ja też :verryhappy: Tak, kibelek w prądzie :lezekwicze: Myje, spłukuje, robi cuda :oczko_usmiech:
IMG_20260807_065742391_HDR.jpg

IMG_20260807_065748437_HDR.jpg

Także idziemy po kolei pod prysznic po podróży i chwila odpoczynku po podróży. Doba przecież już ma ponad 24h ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2026 11:39

Majkik jak zwykle świetnie rozeznany temat, a kierunek petarda ! :)
Te 12 h bez wstawania... Chyba portali typu WP nie czytujesz, tam wyczytałbyś, że to pewna zakrzepica ..
:jezykprosto:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2026 12:36

tony montana napisał(a):Majkik jak zwykle świetnie rozeznany temat, a kierunek petarda ! :)
Te 12 h bez wstawania... Chyba portali typu WP nie czytujesz, tam wyczytałbyś, że to pewna zakrzepica ..
:jezykprosto:

Robim co możem, żeby potem na miejscu już tylko wygodnie sobie chodzić od punktu do punktu :cfaniak:
No nie czytam WP :lezekwicze: Dobrze, że mnie w życiu tyle rzeczy omija :verryhappy:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 26.08.2026 13:01

Z chęcią będę śledzić relację.

Chociaż mnie osobiście Azja Wschodnia bardzo nie kręci to moja córka też jest wielką fanką K-Popu i trochę "suszy głowę" o ten kierunek więc pewnie kiedyś też tam wylądujemy.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2026 13:37

Aglaia napisał(a):Z chęcią będę śledzić relację.

Chociaż mnie osobiście Azja Wschodnia bardzo nie kręci to moja córka też jest wielką fanką K-Popu i trochę "suszy głowę" o ten kierunek więc pewnie kiedyś też tam wylądujemy.

:proszedzieki:
Czyli jak córka "wsiąknęła" to już jesteś na "przegranej" pozycji :hearts:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.08.2026 23:07

majkik75 napisał(a):w wielu różnych miastach już byliśmy, ale nigdy nie opłacało się brać czegoś w rodzaju "City Pass", jak by nie nazwać, czyli karty oferującej w ramach zakupu zniżki czy darmowe wejścia do różnych miejsc, transport,

Z tym pewnie jest różnie. Ja korzystałem 2x w Wiedniu i 1x w Brnie i tam wg mnie się opłaca.

PS. nie wiem co to K-pop i pewnie nie chcę wiedzieć. Mnie tam bardziej jara koreańska elektronika niż sztuka. Seriale nawet da się oglądać, choć te ich strasznie ekspresyjne, przerysowane dialogi potrafią męczyć.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 27.08.2026 09:16

empire13 napisał(a):
majkik75 napisał(a):w wielu różnych miastach już byliśmy, ale nigdy nie opłacało się brać czegoś w rodzaju "City Pass", jak by nie nazwać, czyli karty oferującej w ramach zakupu zniżki czy darmowe wejścia do różnych miejsc, transport,

Z tym pewnie jest różnie. Ja korzystałem 2x w Wiedniu i 1x w Brnie i tam wg mnie się opłaca.

Korzystaliśmy kiedyś w Paryżu i przy bardzo intensywnym zwiedzaniu się opłacało. Dodatkowo omijało się kolejki do kasy więc też plus - chociaż dziś gdy większość biletów da się kupić on line ta przewaga znika.

W zeszłym roku w Stambule też skusiliśmy się na jakąś wersję city pass bo po obliczeniu kosztów wsystkich wejściówek trochę na tym przyoszczędziliśmy.

Największym hitem była jednak karta Historic Scotland - zwróciła się chyba po dwóch czy trzech zamkach :verryhappy: .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.08.2026 10:21

empire13 napisał(a):

PS. nie wiem co to K-pop i pewnie nie chcę wiedzieć. Mnie tam bardziej jara koreańska elektronika niż sztuka. Seriale nawet da się oglądać, choć te ich strasznie ekspresyjne, przerysowane dialogi potrafią męczyć.

Tak, wszystko zależy od oferty i nastawienia na "intensywność" zwiedzania. Bo korzystając tylko z wybranych miejsc i to dosłownie kilku pewno się takich "passów" nie opłaca brać. Tutaj było to bardzo korzystne.

K-pop czyli Korean POP. Oczywisćie najbardziej znany zespół to BTS (same chłopaki) oraz Black Pink (tylko dziewczyny). Zreszta BTS jest tak potężnym "produktem" z Korei, ze generuje jakiś % krajowego PKB 8O
A seriale koreańskie mają nazwę, to - dramy (pojedynczo: drama). Niesamowicie popularne w Korei. Ale też niektóre przebijają się do ogólnego mainstreamu.
Elektronika to w sensie Samsung i LG, czy masz coś innego na myśli?

Aglaia napisał(a):
Korzystaliśmy kiedyś w Paryżu i przy bardzo intensywnym zwiedzaniu się opłacało. Dodatkowo omijało się kolejki do kasy więc też plus - chociaż dziś gdy większość biletów da się kupić on line ta przewaga znika.

W zeszłym roku w Stambule też skusiliśmy się na jakąś wersję city pass bo po obliczeniu kosztów wsystkich wejściówek trochę na tym przyoszczędziliśmy.

Największym hitem była jednak karta Historic Scotland - zwróciła się chyba po dwóch czy trzech zamkach :verryhappy: .

Włąśnie tutaj tak było, już dosłownie po mniej więcej 3 atrakcji zaczyna się zwracać Seoul Pass a jeszcze mamy w nim 5 dni free e-sim, dojazd z lotniska. Warto :plusone:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.08.2026 10:39

majkik75 napisał(a):Elektronika to w sensie Samsung i LG, czy masz coś innego na myśli?

To pierwsze. Lata temu, gdy te firmy wchodziły do nas (a LG było jeszcze Goldstarem), siedziałem w tej branży. Na początku tego wieku koreańskie sprzęty robiły większe wrażenie niż te japońskie czy europejskie. Niestety na szkolenia do Seulu się nie załapałem, jedynie Wawa ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.08.2026 20:49

Po dość niedługim czasie i małej drzemce, wszyscy ruszamy na pierwszy rekonesans Seulu. Ja nie spałem, lubię mieć doby po około 27h. Wtedy czuję, że żyję :lezekwicze:

Po wyjściu z hotelu dociera do nas rzecz pierwsza. Jest gorąco. Jest zaj.ście gorąco :bojesie: I teraz tak: doskonale wiedzieliśmy, że tak będzie. Lipiec, a szczególnie sierpień jest miesiącem, który odradzają wszyscy, by nie jechać do Korei. O ile klimat zimy i wiosny mają podobny do Polski, o tyle lato mają gorące i bardzo wilgotne. Wilgotność w powietrzu była taka, że np przeprana koszulka schła 3 dni w pokoju. Klimatyzowanym 8O
Także, jeśli mogę doradzić, to nie wybierajcie sierpnia ;)
Ale: nie żebym narzekał ;) Po prostu do tej pory wydawało mi się, że miałem 2 momenty odczucia gorąca - kiedyś zwiedzanie świątynie Hatszepsut w Egipcie i kilka lat temu Malta. Nawet Akropol w sierpniu w słońcu jest totalnie na luzie :proszedzieki:
Tutaj uderza fala jak z piekarnika, dodatkowo jeszcze - zawsze powtarzam, lubię jak jest trudniej - trafiliśmy na szczególna pogodę i upały. W TV cały czas jak nie dramy, to programy o strasznej fali upałów, reklamy wiatraczków do ręki i ciągle alerty na telefon o chronieniu się przed słońcem...

Druga rzecz - jest czysto. Co prawda nie jest sterylnie, ale jest to na razie najczystszy kraj jaki widzieliśmy. Acha i oczywiśćie mityczny już brak koszów na śmieci. Nie ma. NIE MA. Tzn, jak się czasem zdarzy, a zdarzy, to należy się pokłonić mu i dopiero wrzucić śmieci :lezekwicze: Jaja sobie robię, ale faktycznie koszy na mieście nie ma. Proste: masz śmieci, to je ze sobą zabierasz i nosisz. I jakoś nikt nie rzuca śmieci na ulicę.

Chodźmy trochę:
DSC_0888_00001.jpg

DSC_0889_00002.jpg

DSC_0891_00003.jpg

DSC_0892_00004.jpg

Będę się starał opisywać w ten sposób, że jak będzie zdjęcie coś pokazujące innego, to będę opisywał przy tej okazji. KAwiarnie nie są tylko na parterze, często w wysokich budynkach na kilku piętrach mamy sklepy, salony usługowe, lekarza, kawiarnie, itp. Takze kawiarnie np na 5 piętrze jakiegoś budynku nie dziwi.
DSC_0895_00007.jpg

DSC_0898_00010.jpg

DSC_0899_00011.jpg

DSC_0901_00013.jpg

DSC_0902_00014.jpg

DSC_0904_00016.jpg

DSC_0905_00017.jpg

Docieramy do położonego dosłownie kilka minut spacerem od naszego hotelu strumyka Cheonggyecheon. To dość kultowe miejsce, bardzo znane. Szczególnie wieczorami jest miejscem spotkań ludzi, są tam wtedy spore ilości osób, siedzących sobie nad brzegiem, jest regularna spożywka. Moczenie nóżek w wodzie. Jest to bardzo popularne miejsce spotkań.
Acha - jak jemy, to nie chodzimy. Jak chcemy zjeść, to jemy koło baru/sklepu. Bardzo źle odbierane jest iść i jeść coś w tym samym czasie. Oczywiście, że zdarzają się takie sytuacje, ale to ogromna rzadkość. Jedynie człowiek z jakimś kubkiem z napojem jest częstym widokiem.
DSC_0907_00019.jpg

DSC_0908_00020.jpg

Zdarzają się przeogromne "telewizory" reklamowe.
DSC_0909_00021.jpg

DSC_0912_00024.jpg

DSC_0913_00025.jpg

DSC_0914_00026.jpg

Nad strumykiem jest generalnie bardzo dużo wysokich budynków.
DSC_0916_00028.jpg

DSC_0917_00029.jpg

DSC_0919_00030.jpg

DSC_0920_00031.jpg

DSC_0922_00033.jpg

DSC_0924_00035.jpg

O właśnie, zaczyna być już powoli wieczór i ludzie się gromadzą na spożywanie i moczenie stópek :oczko_usmiech:
DSC_0926_00037.jpg

DSC_0927_00038.jpg

Wiecie swoją drogą, że szczególnie w Korei ludzie są obarczeni mutacją genetyczną, powodującą, że mają duży problem z metabolizmem alkoholu i od razu po wypiciu dostają "czerwonej twarzy"? Dotyczy to około 30% populacji Korei.
Co więcej, ponad 99% Koreańczyków posiada specyficzną mutację genu ABCC11, przez co ich pot pod pachami niemal całkowicie traci nieprzyjemny zapach. I to jest fakt, na ulicy, w metrze, gdziekolwiek nikt nie śmierdzi. Jednocześnie używają bardzo delikatnie perfum i zapachów i warto o tym pamiętać, bo nasz "zapach spod pachy" :devil: oraz silne perfumy mogą wywoływać u nich dyskomfort ...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.08.2026 06:57

Nie będę, ale podglądam, dużo widziałem wirtualnie u YTbera Bezplanu.com.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 29.08.2026 13:02

majkik75 napisał(a):
Po wyjściu z hotelu dociera do nas rzecz pierwsza. Jest gorąco. Jest zaj.ście gorąco :bojesie: I teraz tak: doskonale wiedzieliśmy, że tak będzie. Lipiec, a szczególnie sierpień jest miesiącem, który odradzają wszyscy, by nie jechać do Korei. O ile klimat zimy i wiosny mają podobny do Polski, o tyle lato mają gorące i bardzo wilgotne. Wilgotność w powietrzu była taka, że np przeprana koszulka schła 3 dni w pokoju. Klimatyzowanym 8O
Także, jeśli mogę doradzić, to nie wybierajcie sierpnia ;)
Ale: nie żebym narzekał ;) Po prostu do tej pory wydawało mi się, że miałem 2 momenty odczucia gorąca - kiedyś zwiedzanie świątynie Hatszepsut w Egipcie i kilka lat temu Malta. Nawet Akropol w sierpniu w słońcu jest totalnie na luzie :proszedzieki:
Tutaj uderza fala jak z piekarnika, dodatkowo jeszcze - zawsze powtarzam, lubię jak jest trudniej - trafiliśmy na szczególna pogodę i upały. W TV cały czas jak nie dramy, to programy o strasznej fali upałów, reklamy wiatraczków do ręki i ciągle alerty na telefon o chronieniu się przed słońcem....

A tak obiektywnie to ile tych stopni było? Próbuję to sobie porównać do Bangkoku albo Kuala Lumpur...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.08.2026 20:21

Aglaia napisał(a): A tak obiektywnie to ile tych stopni było? Próbuję to sobie porównać do Bangkoku albo Kuala Lumpur...

35-37 stC, ale w wiadomościach pokazywali że było do 42 stC i cały czas ostrzegali o przebywaniu na słońcu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.08.2026 21:43

Fotki z hanokami i rzeczką z drzewami najbardziej przykuwają moją uwagę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

Seoul - Korea Południowa - Sierpień 2026 - Michał - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone