Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 20.11.2017 12:25

Na pewno bardziej emocjonującą górą, szczególnie pod kątem wjazdu jest chorwacki Św. Jurek :wink:
Z kolei Olimp bardziej klimatyczny, w sumie całkiem ciekawe miejsce. Mam nadzieję, że wieczorem trochę pospacerujemy :papa:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 20.11.2017 12:42

Beata W. napisał(a):Na pewno bardziej emocjonującą górą, szczególnie pod kątem wjazdu jest chorwacki Św. Jurek :wink:
Z kolei Olimp bardziej klimatyczny, w sumie całkiem ciekawe miejsce. Mam nadzieję, że wieczorem trochę pospacerujemy :papa:

Na św.Jurku, wstyd się przyznać :oops: , ale nie byłam.
Chociaż teraz ( po drodze trolli) może się odważę :mrgreen: 8O
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 20.11.2017 12:52

krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a):Na pewno bardziej emocjonującą górą, szczególnie pod kątem wjazdu jest chorwacki Św. Jurek :wink:

Na św.Jurku, wstyd się przyznać :oops: , ale nie byłam.
Chociaż teraz ( po drodze trolli) może się odważę :mrgreen: 8O

My byliśmy 2 razy i na pewno jak będzie okazja jeszcze chętnie pojedziemy. No za kierownicą na pewno bym się nie odważyła :!: Ale polecam :wink: A Norwegię mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zobaczyć.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.11.2017 22:11

cd - Olimp

Jak już udało nam się zaparkować, idziemy najpierw od parkingu w lewo. Małą ścieżką na drewniany mostek.
IMG_2028.JPG

IMG_2031.JPG

Pod mostkiem oczywiście rzeczka :roll: na poczatku całkiem mała.
IMG_2033.JPG

IMG_2034.JPG

oznaczona trasa wydaję się dość prosta, postanawiamy więc pospacerować trochę w górskim klimacie.
20170820_122409.jpg

IMG_2043.JPG

IMG_2044.JPG

i kwiotki nawet są :oczko_usmiech:
IMG_2039.JPG

kawałek przeszliśmy więc towarzystwo troszkę musi odsapnąć :o
IMG_2041.JPG

ale zaraz mamy kolejny mostek
20170820_123408.jpg

a za mostkiem całkiem fajna miejscówka
20170820_122941.jpg

IMG_2045.JPG

IMG_2052.JPG

IMG_2056.JPG

IMG_2058.JPG

IMG_2062.JPG

Dalej droga nie wygląda już zbyt ciekawie, turyści przed nami też dalej nie idą wiec my też postanawiamy wracać, szczególnie, że zaczyna się robić dość ciepło.
Wracamy wiec na parking gdzie chwilę się kręcimy. Najpierw po jak by nie patrzeć górskiej wędrówce :mrgreen: trzeba się trochę schłodzić.
20170820_131628.jpg

IMG_2067.JPG

IMG_2069.JPG

A tu mamy wejście na właściwy szlak prowadzący na szczyt.
IMG_2070.JPG

pomimo, że początek wygląda całkiem lajtowo na tym początku poprzestajemy :oops:
IMG_2074.JPG

IMG_2075.JPG

IMG_2077.JPG

Niestety mamy też okazję widzieć jednego śmiałka którego wspinaczka skończyła się dość mocnymi stłuczeniami i dosłownie rozprutym bokiem :(
a dla co wygodniejszych śmiałków istnieje opcja wjechania, aczkolwiek nie wiem do jakiej wysokości, w siodle :roll:
IMG_2079.JPG

na pocieszenie, że szczyty nie dla nas kupujemy sobie wręcz wyśmienite sery, udaje mi się też skosztować mocniejszych domowych trunków typu uzo :oczko_usmiech:
IMG_2064.JPG

trzeba powoli wracać
IMG_2081.JPG

cdn :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.11.2017 13:50

Beata W. napisał(a):a za mostkiem całkiem fajna miejscówka

... faktycznie bardzo sympatyczna - ciekawe jaka była temp. wody ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 23.11.2017 13:53

kmichal napisał(a):

Pozdrawiam.

Zimna była :mrgreen: i jeszcze jakieś kijanki pływały sobie, więc z kąpieli zrezygnowaliśmy. Ale śmiałkowie stopki moczyli :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.11.2017 14:04

Beata W. napisał(a):Ale śmiałkowie stopki moczyli

... liczyli zapewne na "oczyszczenie" ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 24.11.2017 09:31

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):Ale śmiałkowie stopki moczyli

... liczyli zapewne na "oczyszczenie" ... :wink: ...
Pozdrawiam.

No niby Olimp :lol: Ale większe szanse by mieli gdyby były tam nie kijanki a pijawki :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.11.2017 09:39

Beata W. napisał(a):No niby Olimp Ale większe szanse by mieli gdyby były tam nie kijanki a pijawki

... wtedy oczyszczenie byłoby pełne ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 24.11.2017 10:08

No i fajnie :oczko_usmiech:, byłaś widziałaś, widoki bardzo ładne, wspinaczka też by mnie nie pociągała, szczególnie z dzieciaczkami.
Ale muszę Ci Beatko powiedzieć że córeczki to masz niezłe modelki :D , szczególnie starsza :smo:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 24.11.2017 10:13

renatalato napisał(a):No i fajnie :oczko_usmiech:, byłaś widziałaś, widoki bardzo ładne, wspinaczka też by mnie nie pociągała, szczególnie z dzieciaczkami.
Ale muszę Ci Beatko powiedzieć że córeczki to masz niezłe modelki :D , szczególnie starsza :smo:

Ogólnie był to bardzo fajny dzień, a perełka tego masywu w moim odczuciu przynajmniej jeszcze przed nami :wink:
No musze się zgodzić modelki niezłe, nie nudzę się przy nich :oczko_usmiech: a starsza (7lat) wyjątkowo lubi się fotografować :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.11.2017 11:46

Nasza pierwsza przymiarka do zdobycia Olimpu była podobna do Twojej.
Wjazd autem do Prioni, wodospad, widoki po drodze i radość z bycia w pobliżu miejsc skąd pochodzili bogowie.
kulka53 napisał(a):Spędzamy w Prionii około godzinkę, podchodzimy do pobliskiego wodospadu (pod którym podobno kapała się Afrodyta), obserwujemy schodzących z góry nielicznych wędrowców, obserwujemy też okropnie zmęczone i spragnione malutkie koniki, tutejszych tragarzy wynoszących w górę, do schroniska, potrzebne wędrowcom produkty. Trzeba przyznać, że przykro patrzeć na te będące u kresu sił zwierzęta natychmiast po napojeniu walące się na ziemię.......
Obrazek

Ale nie jestem pewna czy to ta sama miejscówka
kmichal napisał(a):

Pozdrawiam.

Beata W. napisał(a):
renatalato napisał(a):No i fajnie :oczko_usmiech:, byłaś widziałaś, widoki bardzo ładne, wspinaczka też by mnie nie pociągała, szczególnie z dzieciaczkami.

Ogólnie był to bardzo fajny dzień, a perełka tego masywu w moim odczuciu przynajmniej jeszcze przed nami :wink:
No musze się zgodzić modelki niezłe, nie nudzę się przy nich :oczko_usmiech: a starsza (7lat) wyjątkowo lubi się fotografować :wink:

Prawda, obydwie są fotogeniczne. :D
Zaintrygowałaś mnie perełką masywu. Cd pilnie oczekiwane.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 24.11.2017 12:16

Lidia K napisał(a):Nasza pierwsza przymiarka do zdobycia Olimpu była podobna do Twojej.
Wjazd autem do Prioni, wodospad, widoki po drodze i radość z bycia w pobliżu miejsc skąd pochodzili bogowie.
.

I to bezcenne :lol:
Lidia K napisał(a):Ale nie jestem pewna czy to ta sama miejscówka
kmichal napisał(a):

... .

Nie jestem pewna, wydaje mi się, że mogliście być jednak ciut dalej :wink:
Lidia K napisał(a):Prawda, obydwie są fotogeniczne. :D
Zaintrygowałaś mnie perełką masywu. Cd pilnie oczekiwane.

A dziękuję bardzo :oops: i mam nadzieję, że w weekend uda mi się wstawić kolejny odcinek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.11.2017 17:04

Wiele lat temu na Mytikasie spotkałem młodego Greka, który - będąc świeżo po powrocie z wojaży, w ramach których spędził w Polsce dwa tygodnie - wychwalał serdeczność między innymi Polaków, zwłaszcza w porównaniu z jego gburowatymi rodakami...

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.12.2017 17:14

Beata W. napisał(a): i mam nadzieję, że w weekend uda mi się wstawić kolejny odcinek :papa:
I kolejny weekend przed nami....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα