Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeszcze o trasie przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 15.06.2008 07:40

jaranna napisał(a):
Kynio napisał(a):Preszow - Koszyce - jak Ci sie uda wjechac na droge alternatywna do 25 km odcinka pseudoautostrady slowackiej. Bo jak nie, to musisz miec winietke na przejazd tym kawałkiem. Ja w ogole nie jezdze przez Preszow/Koszyce, tylko przez Vranov n/T, Trebisov, Satoraljaujhely, Sarospatak do wezla autostradowego kolo Miskolca na M3

Kolego krajanie!
mógłbyś opisać swoją trasę- jadę pierwszy raz

Kiedys jezdzilem przez Cieszyn, Wieden, Maribor...Ale z dwoch powodow jedziemy w lipcu przez Wegry. Powod 1. to chore slowenskie winietki. Powod 2. to fakt, ze Wegrzy "zalepili" dziure w autostradzie M7 w okolicach Balatonu. Poza tym z Polski pld/wsch do CRO przez Wegry jest znacznie blizej. A trasa.....juz prawie ja opisalem. Ale prosze bardzo:
4.00 wyjazd
5.00 Rzeszow
6.15 Barwinek
6.40 Svidnik - za Svidnikiem skrecamy w lewo na Vranov n/T, jedziemy przez Stropkov, Vranov n/T, Trebisov
8.00 przekraczamy granice SK/HU Nove Slov. Mesto/Satoraljaujhely - postoj, kawa
droga 37 przez Sarospatak jedziemy w kierunku Miskolca
9.30 wjazd na M3 kolo Miskolca
11.15 Budapeszt, kierujemy sie na M7, przejazd przez Budapeszt plus postoj, razem okolo 1,5 godziny
12.45 wjazd na M7
Za Balatonem M7 konczy sie w krzakach, wiec jazda okolo 45 km droga nr 7 do Nagykanizsa, tam jakis obiad.
Potem M7 sie znow zaczyna do granicy.
15.30 granica HU/CRO Letenye
A4 Zagrzeb
A1/A6 Split/Rijeka
19.30 Pag
To ocywiscie zalozenia, ale dosc realistyczne, z postojami, bez gnania 150 km/h
Calosc trasy to 1170 km, z czego okolo 700 km autostradami
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 15.06.2008 08:12

Kynio napisał(a):Kiedys jezdzilem przez Cieszyn, Wieden, Maribor...Ale z dwoch powodow jedziemy w lipcu przez Wegry. Powod 1. to chore slowenskie winietki. Powod 2. to fakt, ze Wegrzy "zalepili" dziure w autostradzie M7 w okolicach Balatonu.

To nie jest do końca prawda - dziura w okolicach Balatonu ciągle istnieje, co prawda krótsza niż kilka tat temu.
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 15.06.2008 10:19

M7 jest otwarta na calej dlugosci Balatonu i konczy sie juz za Balatonem na tymczasowym wezle Balatonujlak. zostaje do przejechania okolo 4o km droga krajowa nr 7 i znow w Nagykanizsa wracamy na M7. http://www.motorway.hu
Robiru
Podróżnik
21.06 przez węgry czy SLO ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robiru » 17.06.2008 20:54

witam,
21.06 nad ranem wyjazd z ok oświecimia docelowo w okolice Zadaru.
Wszyscy dyskutuja o kosztach przejazdu (jak nie wydac np 22 zł). Ja pytam któredy WYGODNIEJ I BEZPIECZNIEJ jechać? przez Graz i Maribor czy Bratysławe i Szombathley? obawiam sie ew mistrzostw (choc w Widniu bede ok 10 rano) i korków w Słowenii (sobota).
Czy ktos ma doswiadczenia i mógłby dac sensowna podpowiedz!?
bede wdzieczny za informacje

pozdr
surfing
Croentuzjasta
Re: 21.06 przez węgry czy SLO ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 18.06.2008 12:14

Robiru napisał(a):witam,
Wszyscy dyskutuja o kosztach przejazdu (jak nie wydac np 22 zł). Ja pytam któredy WYGODNIEJ I BEZPIECZNIEJ jechać? przez Graz i Maribor czy Bratysławe i Szombathley? obawiam sie ew mistrzostw (choc w Widniu bede ok 10 rano) i korków w Słowenii (sobota).

pozdr

Najszybciej przez Cieszyn.
Bielsko - Cieszyn- Cadca(SK) 1godz
Biesko(korki) Zywiec - Zwardon - Cadca. Można jechać i 2,5godz
Jadąc do Cieszyna (20min) nie wjeżdża się w ogóle do Bielska.
Droga do Zwardonia (do2godz) to przejazd przez centrum BB i utrudnienia na całej długosci z powodu budowy.

Cieszyn( obwodnica autostradowa Czeskiego Cieszyna i dalej do granicy ze Słowacją bez winiety)
Słowacja (wineta- autostrada zaczyna się za Zyliną)
Węgry (wprawdzie jedziemy kawałek autostradą ale jest to odcinek bezpłatny dla sam osobowych) a później zjeżdzamy z autostrady przy Mosonmagyaróvár, Węgry słynną 86 ( E65) , zjeżdżamy z 86 na Lenti potem Tornyiszentmiklós i granica w Letenye
Dalej Chorwacja -autostrada
Tą trasę polecam
wojtek.23
Odkrywca
Re: 21.06 przez węgry czy SLO ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 18.06.2008 19:47

surfing napisał(a):
Robiru napisał(a):witam,

pozdr

Najszybciej przez Cieszyn.
Bielsko - Cieszyn- Cadca(SK) 1godz
Biesko(korki) Zywiec - Zwardon - Cadca. Można jechać i 2,5godz
Jadąc do Cieszyna (20min) nie wjeżdża się w ogóle do Bielska.
Droga do Zwardonia (do2godz) to przejazd przez centrum BB i utrudnienia na całej długosci z powodu budowy.

Cieszyn( obwodnica autostradowa Czeskiego Cieszyna i dalej do granicy ze Słowacją bez winiety)
Słowacja (wineta- autostrada zaczyna się za Zyliną)
Węgry (wprawdzie jedziemy kawałek autostradą ale jest to odcinek bezpłatny dla sam osobowych) a później zjeżdzamy z autostrady przy Mosonmagyaróvár, Węgry słynną 86 ( E65) , zjeżdżamy z 86 na Lenti potem Tornyiszentmiklós i granica w Letenye
Dalej Chorwacja -autostrada
Tą trasę polecam

Witam. Jechałem podobnie w zeszłym roku, z tym, że nie Lenti a prosto naLendava przez Słowenie, czy myślisz, że potrzebna jest tam winieta?
Robiru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robiru » 18.06.2008 19:53

Dzięki Surfing.
dokładnie o tej trasie myslałem z małym odstepstwem - nie kierowac sie z 86 do Latanye ale zrobic granice w Redics i przez LAndave i Cakovec, kawałek przejechac przez SLO. czy to nie krócej?
i generalnie - uwazasz ze ta trasa bedzie szybciej i wygodniej niz przez Graz (ja jade wtedy Brno, Mikulov, Wieden, Graz)?
Robiru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robiru » 18.06.2008 19:59

a to zesmy sie zgrali z tymi postami! :)

podobno na tym odcinku nie trzeba - nie ma tam autostrady.

jeszzce dwa pytanka
- czy ten odcinek autorstrady o którym pisze Surfing to ten odcinek zaraz za granica pomiedzy droga 15 z Bratysławy a 86? faktycznie spokojnie mozna nim przejechac bez winietki?
- czy po przejechaniu tego skróciku przez SLO w Cakovec uciekac zaraz na lewo do autostrady czy kierowac sie nizej przez Varazdin?
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 18.06.2008 20:24

Na Węgrzech od Rajki do drogi 86 napewno jest niepłatna autostrada dla sam. osobowych.
A co do wjazdu na autostradę w Cro to myślę, że lepiej jest w Cakovec bo szybciej.
KOBIAL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOBIAL » 04.07.2008 22:07

:D Ja uderzam z pod Krakowa i kieruję się na Słowacje:
- Bańska
- Zvolen
- Sahy
potem Węgry:
- Budapeszt
i na granicę jadę autostradami bo co to jest na czlowieka za winetka za 25zl na 4 dni a nasza ukochana A4 kasuje ludzi 13zl za 16 minut jazdy tak więc trasa uznana dla mnie za bardzo przyjemną :D
Pozdrawiam myslących podobnie 8)
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 05.07.2008 22:18

Robiru napisał(a):a to zesmy sie zgrali z tymi postami! :)

podobno na tym odcinku nie trzeba - nie ma tam autostrady.

jeszzce dwa pytanka
- czy ten odcinek autorstrady o którym pisze Surfing to ten odcinek zaraz za granica pomiedzy droga 15 z Bratysławy a 86? faktycznie spokojnie mozna nim przejechac bez winietki?
- czy po przejechaniu tego skróciku przez SLO w Cakovec uciekac zaraz na lewo do autostrady czy kierowac sie nizej przez Varazdin?

Ja ten odcinek przejechałem wczoraj bez winiety (chociaż w odwrotnym kierunku) i zrobiłem to jak najbardziej spokojnie, bez nerwów znaczy się :D
Jechałem przez Cekovac ponieważ zdecydowanie krócej jedziesz po "nie autostradach" Inna sprawa, że po wprowadzeniu winiet na Słowenii bardzo ciężko jedzie się 86tką..... :(
pozdro
krzemian
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 05.07.2008 22:33

pimael napisał(a):
Mosqito napisał(a):Witajcie,

Oto jaką odpowiedź dostałem od Słoweńców z www.promet.si moje pytanie na temat przejść granicznych z Węgrami i Chorwacją od strony trasy 86 i M70 i obecności na niej Tirów:

Dear Sir or Madam,
I would appreciate if You could answer me if the border crossing points Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklós are allowed for trucks ?
As far as I think since both Slovenia and Hungary entered Schengen there is no longer any checkpoint on former border crossing point Redics/Dolga Vas, and all the cars and truks are passing by with no stop. Is that right ?
I will be looking Your answer.

Dear Mr. .....!
Yes, you are right about controls at SLO/H border. With Schengen there are no check points anymore.

About border crossings Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklos according to information we have there is no limitation for trucks.

Regards!
Brane Nastran
Head of Traffic Information Centre
SI-1000 Ljubljana, Grič 54
tel.: +386 1 518 8 518, fax: +386 1 518 8 403
web: http://www.promet.si

Może ktoś przetłumaczyć? :lol:

Chyba nikt tego jeszcze nie przetłumaczył więc ja to zrobię w telegraficznym skrócie :D
Autor pytania, zapytuje czy na wymienionych przejściach są jakieś kontrole po wejściu Słowenii i Węgier do strefy Schengen.
Otrzymuje słuszną informację, że takowych już nie ma.
I ja to mogę potwierdzić, ponieważ wczoraj śmigałem przez granice SLO/HU nie niepokojony przez nikogo
:D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jeszcze o trasie przez Węgry - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone