Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeszcze o trasie przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2008 07:00

Nie ma sprawy,coś tam napiszę.
Ja też w pierwszej fazie planowałem przejazd przez Serbie czy Bośnie,ale u mnie córka nie może w górach jeżdzić,różnica ciśnień i zaraz ją boli głowa.
Jesteśmy zmuszeni jechać przez Węgry,tej trasy nie znam,zawsze przez Austrię,sam wszystkim radziłem jechać przez Austrię w poprzednich latach,a teraz zmiana, Euro to Euro.
Pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2008 07:27

mireks napisał(a): Jesteśmy zmuszeni jechać przez Węgry,tej trasy nie znam,zawsze przez Austrię,sam wszystkim radziłem jechać przez Austrię w poprzednich latach,a teraz zmiana, Euro to Euro.
Pozdrawiam.

A co Wy tak to EURO demonizujecie; jeżeli rano przejeżdża sie przez Wieden, to jest luzik.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2008 08:25

FUX napisał(a):
mireks napisał(a): Jesteśmy zmuszeni jechać przez Węgry,tej trasy nie znam,zawsze przez Austrię,sam wszystkim radziłem jechać przez Austrię w poprzednich latach,a teraz zmiana, Euro to Euro.
Pozdrawiam.

A co Wy tak to EURO demonizujecie; jeżeli rano przejeżdża sie przez Wieden, to jest luzik.

Tak zgadza się jakbym jechał rano to przez Wiedeń,ale my byśmy byli ok.20-22godz a jest mecz.
Na odcinku Wiedeń Graz również są porobione zwężenia na jezdniach i suszarki poustawiane oraz kontrole policyjne,wiadomość od kupla tirowca wczoraj jechał przez Austrię.
Po co się narażać,a jeszcze jak mecz z Polakami przegrają.
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 05.06.2008 08:29

FUX napisał(a):
Pozdrawiam.

ja też nie widzę problemu, oza tym mozna ominąć Wiedeń.
Jeździłem po Francji w czasie Mistrzostw Świata i było ok
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 05.06.2008 09:38

mireks napisał(a):Na odcinku Wiedeń Graz również są porobione zwężenia na jezdniach i suszarki poustawiane oraz kontrole policyjne,wiadomość od kupla tirowca wczoraj jechał przez Austrię.

Zwężenia to sa od kilku lat co najmniej, w coraz to innych miejscach, suszarki też od paru lat są, więc to nic nowego.
Co do zwężeń to Austriacy mają głowę na swoim miejscu i pozostawiają 2 pasy ruchu na kazdym kierunku, tyle że jeden jest zweżony i moze słuzyć tylko samochodom osobowym i dostawczym (<2m>).
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 05.06.2008 12:21

A ja jeżdżę od lat taką trasą:
z Katowić wypadam na Mikołów, Żory, za Pawłowicami uderzam w skrót do Cieszyna. W Cieszynie miejskim przejściem do Czeskiego Cieszyna, dalej na Trinec i Cadce, dalej na Żilinę i autostradą do Bartsławy. Z Bratysławy na 2 (E65) , później na M1 na Mosomagyarovar (nie płacę nic), na wysokości Mosommagyarovaru w prawo z M1, trasą E65 (86) na Janossomorja, Bosarkany i Csorną. Dalej trzymam się E65 (86) na Szilsarkany, Pali do Szombathely. Dalej uderzam na 87 na Kam, dalej E66 do Vasvar i 74 do Zalaegerszeg, dalej E65 (74) przez Bak do Nagykanizsa i nadal E65 do Letenye w Chrowacji. Dalej już prosto autostradami przez Chorwację.
Dzięki tej trasie omijam klin Słowenii i dwa paskudne przejścia graniczne. Nie płacę też na Węgrzech za autostrady. Kiedyś mnie zatrzymała policja węgierska i zapytałem czy muszę płacić na M1, na tym krótkim odcinku co nim jadę, a oni odpowiedzieli, że taki mały samochów osobowy nie musi płacić.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 05.06.2008 13:02

Dzięki tej trasie omijam klin Słowenii i dwa paskudne przejścia graniczne. quote]

Co przez to rozumiesz ? Czy są tam jakieś pułapki o których nie wiem ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 05.06.2008 13:15

spellkast napisał(a):Dzięki tej trasie omijam klin Słowenii i dwa paskudne przejścia graniczne.

Wegry i Słowenia sa w Schengen więc jedno z tych prześć de facto nie istnieje.

Ja natomiast w tym roku zamierzam wracać zblizoną trasą, ale umyślnie zachaczając o słoweńska Lendavę - z przejścia HR/HU w Letenye mam zamiar się skierowac do Lendavy węgierską autostradą M70 (bezpłatna). Z Lendavy na północ wegierska 86-tką, i dalej jak opisuje Spellkast, tyle że w odwrotnym kierunku.
onicram
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) onicram » 05.06.2008 13:37

Witam wszystkich!

Prześledziłem już sporo postów na temat tras do Chorwacji jednak nie znalazłem wszystkich odpowiedzi na moje pytania. Zacznę od tego, że wybieram się pierwszy raz w tym roku do Chorwacji i od razu w najgorszym okresie :P kwatera zarezerwowana od soboty 26.07 wiec wyjazd z piątku na sobotę, z tego co zdążyłem przestudiować na forum to niezbyt dobry czas na wyjazd i lepiej nie jechać trasą Wiedeń-Maribor-Zagrzeb z powodu korków na granicy Słowenia/Chorwacja. Chciałem więc spróbować ominąć jakoś te korki trasą przez Węgry, mam jednak kilka pytań co do trasy przez Węgry:
1. Czy lepsza była by trasa przez Bratysławę-dalej drogą 86 i później albo bezpośrednio do Chorwacji (Letenye) lub opcja przez 9km odcinek Słowenii (Lendava)?
2. A może trasą do Wiednia-dalej autostradą A2 aż do węzła Furstenfeld - dalej drogą B65/E66 az do granicy z Węgrami i dalej do drogi 86 i do granicy z Chorwacją jak w punkcie 1.

Chciałbym również zapytać jaka opcja przekroczenia granicy jest lepsza? wezpośrednio Węgry/Chorwacja czy Węgry/Słowenia/Chorwacja? gdzie mniejsze prawdopodobieństwo korku?

Podróżuje z okolic Katowic do Rogoźnicy, o której godzinie w piątek było by najlepiej wyjechać? około 20-22 w piątek czy może dopiero w nocy (0-2)?
A może lepsza była by jednak inna trasa niż te przeze mnie zaproponowane?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i za wskazówki :)
Pozdrawiam!
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 05.06.2008 13:40

Bierut napisał(a): Co przez to rozumiesz ? Czy są tam jakieś pułapki o których nie wiem ?

Kolejki tirów w obu kierunkach, a droga jednopasmowa. Strasznie ciężko wyprzedzić kilkukilometrowy sznur tirów oczekujących na odprawę, a jadący z przeciwka nierzadko muszą zjechać na pobocze żeby cię puścić. Niektórych to strasznie irytuje.
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 05.06.2008 13:48

onicram napisał(a):Zacznę od tego, że wybieram się pierwszy raz w tym roku do Chorwacji i od razu w najgorszym okresie :P kwatera zarezerwowana od soboty 26.07 wiec wyjazd z piątku na sobotę, z tego co zdążyłem przestudiować na forum to niezbyt dobry czas na wyjazd i lepiej nie jechać trasą Wiedeń-Maribor-Zagrzeb z powodu korków na granicy Słowenia/Chorwacja. Chciałem więc spróbować ominąć jakoś te korki trasą przez Węgry, mam jednak kilka pytań co do trasy przez Węgry:
1. Czy lepsza była by trasa przez Bratysławę-dalej drogą 86 i później albo bezpośrednio do Chorwacji (Letenye) lub opcja przez 9km odcinek Słowenii (Lendava)?
2. A może trasą do Wiednia-dalej autostradą A2 aż do węzła Furstenfeld - dalej drogą B65/E66 az do granicy z Węgrami i dalej do drogi 86 i do granicy z Chorwacją jak w punkcie 1.

Chciałbym również zapytać jaka opcja przekroczenia granicy jest lepsza? wezpośrednio Węgry/Chorwacja czy Węgry/Słowenia/Chorwacja? gdzie mniejsze prawdopodobieństwo korku?

Podróżuje z okolic Katowic do Rogoźnicy, o której godzinie w piątek było by najlepiej wyjechać? około 20-22 w piątek czy może dopiero w nocy (0-2)?
A może lepsza była by jednak inna trasa niż te przeze mnie zaproponowane?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i za wskazówki :)
Pozdrawiam!

Ja jadę dokłanie w tym samym terminie, tzn. 26.07 muszę być na Rabie. Z mojej wcześniejszej wypowiedzi: unikaj przejść przez Słowenię. Stracisz sporo czasu i to w najmniej dogodnym momencie bo w środku nocy lub tuż nad ranem. Wszyscy są wtedy zmęczeni i nerwowi, szczególnie kierowcy tirów. Radzę, jedź przez Węgry do Letenye. Chociaż drogi na Węgrzech nie najlepsze i znaki miejscowości trudne do rozszyfrowania, jednak jedzie się spokojnie (bardzo mały ruch) i co najważniejsze cały czas do przodu.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 05.06.2008 13:51

onicram napisał(a):1. Czy lepsza była by trasa przez Bratysławę-dalej drogą 86 i później albo bezpośrednio do Chorwacji (Letenye) lub opcja przez 9km odcinek Słowenii (Lendava)?

W Słowenii jest tańsze paliwo niz w krajach ościennych. Warto zajrzeć...

onicram napisał(a):Podróżuje z okolic Katowic do Rogoźnicy, o której godzinie w piątek było by najlepiej wyjechać? około 20-22 w piątek czy może dopiero w nocy (0-2)?

Ja to wolałbym wyruszyć o 20-tej, wtedy jedziesz nocą, z rana między 3-cią a 5-tą postój na drzemkę. Albo wyjazd o 4-tej, rano, wyjazd w środku nocy jest bez sensu - ani sie nie wyspisz do północy przecież...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 05.06.2008 13:54

spellkast napisał(a): drogi na Węgrzech nie najlepsze i znaki miejscowości trudne do rozszyfrowania, jednak jedzie się spokojnie (bardzo mały ruch) i co najważniejsze cały czas do przodu.

"Bardzo mały ruch" zapewne po 1.7.2008 (wprowadzenie winiet w Słowenii) przejdzie do historii...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2008 14:47

spellkast napisał(a):Kolejki tirów w obu kierunkach, a droga jednopasmowa. Strasznie ciężko wyprzedzić kilkukilometrowy sznur tirów oczekujących na odprawę, a jadący z przeciwka nierzadko muszą zjechać na pobocze żeby cię puścić. Niektórych to strasznie irytuje.

Które przejście masz na myśli ? Chyba nie HU/SLO Redisc/Dolga Vas bo od momentu wejścia Schengen ono chyba nie istnieje, a moim zdaniem już od wejścia HU i SLO do UE tam nie ma granicy celnej i nie powinno było być tam kolejek czekających na odprawę o której piszesz.

Przy okazji mam pytanie do jeżdżących do tej pory tą trasą. Czy TIRy jadą od strony Węgier tylko do Lendavy po czym skręcają na drogę nr 3 w kierunku Mariboru czy jeżdżą dalej w kierunku przejścia SLO/CRO Mursko Sredisce ? Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info czy to przejście jest dostępne dla TIRów.
FCIA7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FCIA7 » 05.06.2008 15:58

Witam!
Niestety "ma na myśli" przejscie w Redics!Dwa ostatnie lata jechałem ta droga.Za Kormend jedziemy juz praktycznie w konwoju tirow a jest tam pare fajnych zakretow do spowalniania.Za miasteczkiem Redics dojazd do granicy jeden pas zawsze zajety przez tiry,przynajmniej tak bylo jeszcze w tamtym roku.Nastepnie plac budowy w Slowenii nie wiem jak teraz?Mursko Sredisce to przejscie w małym miasteczku takze tiry tam nie jadą i mozna spokojnie wymienic kase w banku zaraz po lewej i cos zjeść.
Moze ktoś się wypowie co do tirow na Letenye ale pewnie bedzie podobnie bo jedne jada na Slowenie a drugie do Cro...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jeszcze o trasie przez Węgry - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone