Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeszcze o trasie przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 09.06.2008 08:03

Preszow - Koszyce - jak Ci sie uda wjechac na droge alternatywna do 25 km odcinka pseudoautostrady slowackiej. Bo jak nie, to musisz miec winietke na przejazd tym kawałkiem. Ja w ogole nie jezdze przez Preszow/Koszyce, tylko przez Vranov n/T, Trebisov, Satoraljaujhely, Sarospatak do wezla autostradowego kolo Miskolca na M3
Cancer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cancer » 09.06.2008 09:05

Jeszcze raz wrócę do tematu ominięcia dróg płatnych w Słowenii. Dotychczas nie miało to znaczenia, ale od 1 lipca ?
Czy można pojechać tak:
od Grazu w stronę Mariboru zjechać z A9 ostatnim zjazdem, kilka kilometrów przed granicą Słoweńską w miejscowości Spielefeld na drogę nr 67. Po stronie Słoweńskiej droga ta nosi numer 437. Jedziemy przez Senntij, Jelence do węzła (ronda), gdzie schodzą się A1, 437, E57, H2 i droga nr 3. Potem tak:
Jeżeli H2 nie jest płatna to:
wersja 1 - na południe do Mariboru trasą E 59 przez Starse, Hajdine, bokiem z lewej strony mijamy Ptuj i dalej na południe do granicy HR do trasy A2.
Jeżeli H2 jest płatna to:
wersja 2 - na wschód trasą nr 3 przez Pernice, Lożane, Lenart. Tu trasa przechodzi w 229. Dalej kierujemy się na południe przez Tmovska, do Ptuja. Stąd kierujeny się na Spodnja Hajdina do trasy E59, tak już jak w wersji 1 i dojeżdżamy do A2.
Jeżeli ktoś już trenował tę trasę, to może podzieli się uwagami. Ułatwi to nam, na pewno podróż, no i pozwoli uniknąć wysokich opłat w Słowenii.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 09.06.2008 12:28

Cancer, zlituj sie czlowieku. To jest temat o trasie przez Wegry. Twoje zagadnienie jest rozpisywane na 31 stronach w temacie "WINIETY w Słowenii".
Czy moglbys przeniesc swoje zapytanie i nie zmieniac tego tematu ?[/list]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 09.06.2008 12:34

ad 1. możesz zjechać zjazdem Spielfeld, na kilku mapach jest też zjazd zaraz po przekroczeniu granicy (przy stacjach benzynowych)
ad2. H2 jak inne H (hitre cesty) oraz A (autostrady) po 1.07.2008 są płatne
ad3. wersja 2 OK. Możesz też skorzystać z opisywanej trasy FUXa przez Maribor z ominięciem H2

ad4. Chłopie pleeeease chociaż spojrzyj na forum zanim napiszesz bo o przejeździe przez Słowenię jest przynajmniej 2 osobne wątki łącznie kilkadziesiąt stron
Cancer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cancer » 10.06.2008 08:49

Przepraszam, zagalopowałem się. Staram się, jak zresztą większość, dobrać spokojną w miarę dobrą trasę i rozważam różne możliwości stąd wtrącenia o Słowenii, jako alternatywa Węgier. Faktycznie nie miejsce tu na to. Dodam tylko, że warto jechać od strony Węgier np. przez Cakovec lub Varazdin, bo w tych miastach znajdują się bankomaty Zagrebacka Banka, gdzie można pobrać bez prowizji kuny, jeżeli ktoś ma konto w banku w Polsce, który współpracuje właśnie z ZB (np. Pekao SA). Kuny przydadzą się na opłaty na autostradach, bo jak się płaci w Euro, to niestety, nie chcą wydawać w Euro lecz w kunach, po niekorzystnym kursie.
Pozdrawiam
jendrzej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrzej » 11.06.2008 12:13

Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.06.2008 11:52

Witajcie,

Oto jaką odpowiedź dostałem od Słoweńców z www.promet.si moje pytanie na temat przejść granicznych z Węgrami i Chorwacją od strony trasy 86 i M70 i obecności na niej Tirów:

Dear Sir or Madam,
I would appreciate if You could answer me if the border crossing points Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklós are allowed for trucks ?
As far as I think since both Slovenia and Hungary entered Schengen there is no longer any checkpoint on former border crossing point Redics/Dolga Vas, and all the cars and truks are passing by with no stop. Is that right ?
I will be looking Your answer.

Dear Mr. .....!
Yes, you are right about controls at SLO/H border. With Schengen there are no check points anymore.

About border crossings Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklos according to information we have there is no limitation for trucks.

Regards!
Brane Nastran
Head of Traffic Information Centre
SI-1000 Ljubljana, Grič 54
tel.: +386 1 518 8 518, fax: +386 1 518 8 403
web: http://www.promet.si
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 13.06.2008 20:38

Mosqito napisał(a):Witajcie,

Oto jaką odpowiedź dostałem od Słoweńców z www.promet.si moje pytanie na temat przejść granicznych z Węgrami i Chorwacją od strony trasy 86 i M70 i obecności na niej Tirów:

Dear Sir or Madam,
I would appreciate if You could answer me if the border crossing points Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklós are allowed for trucks ?
As far as I think since both Slovenia and Hungary entered Schengen there is no longer any checkpoint on former border crossing point Redics/Dolga Vas, and all the cars and truks are passing by with no stop. Is that right ?
I will be looking Your answer.

Dear Mr. .....!
Yes, you are right about controls at SLO/H border. With Schengen there are no check points anymore.

About border crossings Petišovci/Mursko Središče and Pince/Tornyiszentmiklos according to information we have there is no limitation for trucks.

Regards!
Brane Nastran
Head of Traffic Information Centre
SI-1000 Ljubljana, Grič 54
tel.: +386 1 518 8 518, fax: +386 1 518 8 403
web: http://www.promet.si

Może ktoś przetłumaczyć? :lol:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.06.2008 23:30

pimael napisał(a):Może ktoś przetłumaczyć? :lol:

Mam nadzieję, że sobie jaja robisz... 8O
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.06.2008 05:10

Mosqito napisał(a):

A to czemu!?
Ja np. znam francuski, niemiecki, holenderski, ukraiński, ruski, białoruski, kilka słów po gruziński i litewsku, ale niestety nie zdążyłem sie nauczyć po angolsku..
a poza tym po ostatnim meczu z Austrią jakoś się, nie wiedzieć czemu, do Angoli zraziłem..
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.06.2008 11:12

janniko napisał(a):A to czemu!?
Ja np. znam francuski, niemiecki, holenderski, ukraiński, ruski, białoruski, kilka słów po gruziński i litewsku, ale niestety nie zdążyłem sie nauczyć po angolsku..
a poza tym po ostatnim meczu z Austrią jakoś się, nie wiedzieć czemu, do Angoli zraziłem..

Nie ma takiego języka jak "ruski" !!! Bo nie ma takiego narodu jak: "Ruscy" !!! Nie chciałbyś chyba żeby za granicą do Ciebie zwracał się: "Polaczku" !!!
Podobnie nie ma "angolskiego" W Angoli mówi się po portugalsku.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 14.06.2008 11:20

Mosqito napisał(a):

a kolega taki poliglota?

ps. ktos dostal potwierdzenie swoich domyslow, ze nie ma kontroli na granicach, poniewaz oba kraje /Slowenia i Wegry/ sa "objete Schengenem"
przez Pince/Tornyiszentmiklos moga przejezdzac ciezarowki
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.06.2008 11:41

fokstrot napisał(a):a kolega taki poliglota?

To jest forum poświęcone turystyce zagranicznej, więc z góry założyłem, że angielski jako najprostszy i najpopularniejszy jest zrozumiały dla każdego. Wybacz, ale pisząc ten post nawet nie przypuszczałem, że ktoś mógłby go nie zrozumieć. I tyle.

Do meritum: Słoweńcy potwierdzili, że nie ma już w ogóle odprawy na jakimkolwiek byłym przejściu z Węgrami w tym Redics / Dolga Vas. Tak wiec wszystkie TiRy z kierunku Węgier nie zatrzymują się wcale i nie ma kolejki.
Natomiast wg ich informacji nie ma żadnych limitów dotyczących przejazdu ciężarówek przez przejścia Petišovci/Mursko Središče (SLO/CRO i dalej na Cakovec) i Pince/Tornyiszentmiklos (SLO/HU i dalej na Letenye)
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 14.06.2008 16:29

Kynio napisał(a):Preszow - Koszyce - jak Ci sie uda wjechac na droge alternatywna do 25 km odcinka pseudoautostrady slowackiej. Bo jak nie, to musisz miec winietke na przejazd tym kawałkiem. Ja w ogole nie jezdze przez Preszow/Koszyce, tylko przez Vranov n/T, Trebisov, Satoraljaujhely, Sarospatak do wezla autostradowego kolo Miskolca na M3

Kolego krajanie!
mógłbyś opisać swoją trasę- jadę pierwszy raz
krk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krk » 15.06.2008 01:15

27 kwiecień
7 rano Trzebinia
Chrzanów-Oświecim-Zywiec -zwardoń 9 rano
Zwardoń-Żylina-Bratysława-Rajka 11.30
Cosma-Szombathely-Komend -Lendava-15.00
Cakovec-Zagrzeb-Ostrovica-Malinska(Krk) -18.30

18,30-19,00 szukanie "sabo "

19 - mieszkanie z widokiem na morze (zatokę) 30m od wody i 30 Euro za dobę od lokalu

4maja

11,30 wyjazd z Malinska
23,30 w domu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jeszcze o trasie przez Węgry - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone