Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeszcze o trasie przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2008 17:21

Hej,
Dzięki za odpowiedź ale chyba mnie nie przekonałeś.
Jeśli jak twierdzisz przed Schengen na Redics/Dolga Vas była kolejka TIRów to chyba jedynie do kontroli paszportowej. I musiało ich być od groma żeby stali aż od Redics do granicy. Teraz pewnie dalej jadą drogą 86 ale na granicy już nie powinny się w ogóle zatrzymywać :lol:

Przez przejście SLO/CRO w Mursko Sredisce TIRy nie jeżdżą bo mają zakaz czy też ich tam nie widziałeś ? Jeśli rzeczywiście nie jeżdżą to jednak ta opcja jest lepsza, bo przez jedną (byłą) granicę jadą ciągiem a na drugiej ich nie ma wcale. :lol: :lol: :lol:

Alternatywą jest odbicie na jeszcze na Węgrzech na 74 i potem 7 do granicy w Letenye a tam jest pełna celna i graniczna kontrola bo przejście obsługuje ruch CRO/UE i tranzyt TIR Budapest - Zagreb, więc jak przypuszczam również niemało.

Tak więc jeśli ktoś mógłby podzielić się informacjami na temat TIRów na obu tych granicach i ewentualnie je porównać byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.06.2008 19:49 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
FCIA7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FCIA7 » 05.06.2008 17:31

Do niczego Cie nie przekonywałem, a na pewno nie do rezygnacji z tej trasy bo sam jeszcze raz ją wybieram :) Opisalem tylko droge z naciskiem,że za Kormend robi sie troche ciasniej z tirami bo trudniej jest wyprzedzac ale tragedii nie sugerowalem.
Pozdrawiam
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 06.06.2008 07:54

spellkast napisał(a):
Bierut napisał(a): Co przez to rozumiesz ? Czy są tam jakieś pułapki o których nie wiem ?

Kolejki tirów w obu kierunkach, a droga jednopasmowa. Strasznie ciężko wyprzedzić kilkukilometrowy sznur tirów oczekujących na odprawę, a jadący z przeciwka nierzadko muszą zjechać na pobocze żeby cię puścić. Niektórych to strasznie irytuje.

A czy ta informacja jest wciąż aktualna, po otwarciu granic ? Ja bedę w tamtych okolicach w niedzielę pod wieczór (22 czerwca)
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 06.06.2008 11:43

Bierut napisał(a):
spellkast napisał(a):
Bierut napisał(a): Co przez to rozumiesz ? Czy są tam jakieś pułapki o których nie wiem ?

Kolejki tirów w obu kierunkach, a droga jednopasmowa. Strasznie ciężko wyprzedzić kilkukilometrowy sznur tirów oczekujących na odprawę, a jadący z przeciwka nierzadko muszą zjechać na pobocze żeby cię puścić. Niektórych to strasznie irytuje.

A czy ta informacja jest wciąż aktualna, po otwarciu granic ? Ja bedę w tamtych okolicach w niedzielę pod wieczór (22 czerwca)

Z ostatnich doniesień mojego kolegi (właśnie spędza wakacje w Cro) wynika, że informacja niestety aktualna. Nie wiem dokładnie na której granicy jest problem, ważne że w tamtą stronę kolejka jest i ma ok. 3 km (tirów).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2008 11:51

Macelj. Tirów sporo, osobówek około 10-ciu.

Pada.....
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 06.06.2008 12:29

spellkast napisał(a):Z ostatnich doniesień mojego kolegi (właśnie spędza wakacje w Cro) wynika, że informacja niestety aktualna. Nie wiem dokładnie na której granicy jest problem, ważne że w tamtą stronę kolejka jest i ma ok. 3 km (tirów).

Sorry, ale takimi wypowiedziami tylko siejesz ferment. Nie wiesz gdzie, nie wiesz co, ale piszesz. Zanim coś podajesz dla innych, lub chcesz pomóc to najpierw sprawdź to co piszesz, najlepiej w kilku źródłach.
Najistotniejsze jest właśnie to: na jakiej granicy jest kolejka jeśli w ogóle jest.
Cancer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cancer » 06.06.2008 13:36

Ten wymuszony przejazd przez Węgry w czerwcu może być spowodowany przez mistrzostwa. Natomiast po 1 lipca na pewno opłatami w Słowenii. Kiedyś ktoś trenował trasę przez Słowenię, ale nie autostradami. Ja bym próbował jeszcze przed granicą Austriacką wjechać na drogę 437 do Mariboru. Stąd drogą E59 (1) do granicy chorwackiej na A2 (E59). Te drogi w Słowenii chyba nie będą płatne. Bo faktycznie, jak wszyscy się rzucą po 1 lipca przez Węgry, a już jak wspominaliście, nie jeździ się tam zbyt płynnie, to może być ciężko. Jak się nie zdecyduję wracać przez Budapeszt, to może sprawdzę tę trasę. Oczywiście, trzeba śledzić po 1 lipca, jak zachowają się Słoweńcy. Może ktoś z kolegów będzie wracał w tym terminie i przekaże uwagi. Jakoś musimy ominąć Słoweńskie opłaty, bo za przejazd w kilka godzin nie nie będzie się opłacać.
Pozdrawiam
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 06.06.2008 14:45

chodzi o Mursko
Ostatnio edytowano 06.06.2008 14:57 przez spellkast, łącznie edytowano 1 raz
FCIA7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FCIA7 » 06.06.2008 14:52

TIR-y to nie osobówki i postać na granicy czasami muszą,jeżeli jest to na Redics to może zwiazane jest z małą przepustowością tego przejścia,ale ile zajmie ich objechanie drugim pasem do 5min...
Dołączam się do słów przedmówcy lepiej podać dokladnie czy to Redics czy Letenye?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 06.06.2008 15:44

FCIA7 napisał(a):TIR-y to nie osobówki i postać na granicy czasami muszą,jeżeli jest to na Redics to może zwiazane jest z małą przepustowością tego przejścia,ale ile zajmie ich objechanie drugim pasem do 5min...

Rozumiem że ich odprawa (nawet tylko paszportowa) pewnie trwa dłużej niż osobówek ale zważ, że raczej nie może chodzić o Redics/Dolga Vas bo od wejścia do Schengen tam już nie ma granicy

spellkast napisał(a):chodzi o Mursko

popatrz a Ty pisałeś, że to malutkie przejście i TIRy przez nie nie jeżdżą :lol: I w sumie to jak popatrzyłem na zdjęcia tej miejscowości to bym sie do Twego zdania przychylał.

Ale może ktoś sie wypowie kto zna sprawę z autopsji.
FCIA7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FCIA7 » 06.06.2008 15:56

Mosqito napisał(a):
FCIA7 napisał(a):TIR-y to nie osobówki i postać na granicy czasami muszą,jeżeli jest to na Redics to może zwiazane jest z małą przepustowością tego przejścia,ale ile zajmie ich objechanie drugim pasem do 5min...

Rozumiem że ich odprawa (nawet tylko paszportowa) pewnie trwa dłużej niż osobówek ale zważ, że raczej nie może chodzić o Redics/Dolga Vas bo od wejścia do Schengen tam już nie ma granicy

popatrz a Ty pisałeś, że to malutkie przejście i TIRy przez nie nie jeżdżą :lol: I w sumie to jak popatrzyłem na zdjęcia tej miejscowości to bym sie do Twego zdania przychylał.

Dlatego pytałem,które wiem jak teraz wyglądają granice.
Ja uważam,że nie chodzi o Mursko Sredisce,przyłączam się z autopsji-czyli kto jechał teraz.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.06.2008 05:22

A czy w niedzielę na Węgrzech Tiry jeżdżą,my będziemy jechali w niedzielę.
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 07.06.2008 07:59

Cancer napisał(a):Zawsze jeździłem przez Cechy, Austrię, Słowenię na Zagrzeb, lub przez Klagenfurt. Teraz, jak Słoweńcy wprowadzają winiety będę chciał jechać przez Węgry. Jeśli ktoś tamtędy jechał, to czy może potwierdzić, że jadąc od strony Bratysławy E65, E75 i wpadając na węgierską M1 - jest ona niepłatna do zjazdu na 86. Ze stron węgierskich wynika, że 86 też jest niepłatna.
Potem już na południu również niepłatna jest M70 i kawałek M7 do Letenye. W takim razie nie trzeba by było kupować winiety na Węgrzech. Oczywiscie samochód do 3,5 T.
I jeszcze jedno, wjeżdżając do Lendawy, lepiej kierować się do Letenye i na A4, czy lepiej jechać na Cakovec ew. Vrażdin i dopiero tu na A4. Zamierzam jechać w lipcu na Peljesać i chciałbym zaliczyć trasę na jeden raz.
Pozdrawiam

Cześć ja w tamtym roku jechałem przez Słowację ,Węgry,kąsek Słoweni i Chorwacja.Ja jeżdze E65 Szombately,,Redics,Lendawy,Cakovec,Varażdin przez Węgry trochę wąsko i czasami dziury typowa Polska droga .Ale zato jest pusto i można sypać.zawsze jeżdze nocą.

Kriskaz. :)
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 07.06.2008 08:35

Mosqito napisał(a):

Cześć
Ja jechałem w tamtym roku przez Redici i Mursko i nie było żadnych problemów nie przypominam sobie żadnych Tirów na przejściu w Mursko
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 07.06.2008 09:14

Czego to ludzie nie zrobia, zeby zaoszczedzic 1530 Ft /czyli 21 pln/.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jeszcze o trasie przez Węgry - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone