Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2009 13:45

No właśnie... już znam odpowiedź na tytułowe pytanie :D... Przynajmniej tak mi się zdaje :D
Zasilanie domu w okresie jego zamieszkiwania nie wymaga poboru mocy z trzech faz, a Energetyka wychodzi z założenia, że urządzenia budowlane nadal potrzebują 3 faz i każą płacić jak za prąd przemysłowy taryfę G :D czyli 60 zł miesięcznie za dostarczenie energii sam abonament wychodzi....

I w tym momencie pojawia się moje pytanie do PRAKTYKÓW BUDOWLANYCH.

Jak kosztowo wychodzi wybudowanie domu korzystając z generatora prądowego :?:

Pozdrav :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.04.2009 15:20

Odpowiedź:
praktyk energetyk

Diesel, silnik zużywa około 200gr (ropy) / kW / h.
U nas energia z generatora prądowego o trzy razy drożą niż energia z sieci elektrycznej.

8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2009 15:36

Jeśli chodzi o zasilanie ciągłe to napewno tak.

Jeśli jednak chodzi o koszty zużycia energii na budowie to spotkałem się ze zużyciem 500/700 kW na całą budowę. Więc generator, który zużywa ok 1l ropy/5,5 kW/h (dokładnie to samo jak u Ciebie) da to ok 100 - 140 l ropy na całą budowę, a więc zaopatrzenie budowy w prąd będzie kosztowało (max) ok 490 zł :D licząc litr ropy po 3,50 średnio.

To po jaką cholerę ciągnąć 150m kabla za ok 2000 zł (w tym 3 słupy), prosić się właścicieli sąsiednich działek, przez które kabel musi przebiegać o pozwolenie na przeprowadzenie tegoż, żeby nikt w nocy nie przyszedł i nie zwinął kabla na złom, robić skrzynkę przyłączeniową za kolejny ok 1000 zł i bulić miesięcznie ok 60 zł abonamentu za sam przesył energii + opłatę za pobraną energię.... :?: 8O Mirko... chyba jednak mimo wszystko taniej wychodzi mi poprowadzić budowę z generatora ale chciałem się (głośno myśląc) upewnić :D

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.04.2009 12:29

Zaczął się temat dojazdu do działki :D jeśli chodzi o przepuszczenie sprzętu ciężkiego...

Piękna sucha, twarda ziemia... przejdzie 30 t samochód z towarem...

:idea: Nic bardziej mylnego :!: 8O

Pierwszy raz widziałem, jak pod kołami samochodu ziemia pływa 8O

No i trzeba było

Obrazek

Obrazek

Zdaje mi się, że jakiś blog z tego wychodzi :lol:

Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.04.2009 22:17

Oj będziesz miał o czym pisać będziesz ;)
Ja właśnie jestem na finiszu wykończeniówki - jak ktoś zabiera się za budowę to życzę powodzenia, 3 ton nervosolu i jeszcze więcej kasy :lol:
Krótko mówiąc never again :twisted:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 17.04.2009 06:12

Maciej napisał(a):jak ktoś zabiera się za budowę to życzę powodzenia, 3 ton nervosolu i jeszcze więcej kasy :lol:

Teraz budowa to rozrywka :oczko_usmiech:
2006 rok był chyba pod tym względem najgorszy,ceny mteriałów budowlanych 2-3x droższe i na zapisy (Porotherm 30P+W kosztował 16 zł, a teraz 5,50zł), fachowców brak ....to dopiero była jazda :devil:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.04.2009 10:45

Maciej napisał(a):Oj będziesz miał o czym pisać będziesz ;)
...

We wtorek weszli na budowę, a w poniedziałek będą zalewać ławy fundamentowe 8) Jest ogrodzenie, jest droga, jest garaż, jest wykop... mają tempo chłopaki :!: A właśnie się dowiedziałem, że tę budowę traktują lajtowo 8) 8O :lol: nie ścigają się z czasem, bo nam specjalnie na nim nie zależy... i tak jesteśmy ograniczeni dostarczeniem prądu przez ZEORK ;)
jorgus111 napisał(a):Teraz budowa to rozrywka :oczko_usmiech:
2006 rok był chyba pod tym względem najgorszy,ceny mteriałów budowlanych 2-3x droższe i na zapisy (Porotherm 30P+W kosztował 16 zł, a teraz 5,50zł), fachowców brak ....to dopiero była jazda :devil:

Wszystko się zgadza, dlatego nie rozpoczynaliśmy wtedy budowy... ba nawet nie mieliśmy wtedy działki :oczko_usmiech: Na kupienie działki był ostatni moment w tym miejscu... następne działki facet będzie sprzedawał pewno ze 2 razy drożej jak już będą na około stały domy :P

Obrazek

Obrazek

;)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 17.04.2009 10:54

Leszek Skupin napisał(a):Obrazek

To jest dobry gospodarz :lol: taki ład i porządek na działce...jeszcze :wink: :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 17.04.2009 10:57 przez jorgus111, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.04.2009 10:57

jorgus111 napisał(a):Jaki ład i porządek na działce...jeszcze :wink: :oczko_usmiech:

Widziałem budowy prowadzone przez tego człowieka... ten ład i porządek jest od początku do .... końca budowy :oczko_usmiech:. Praktykował w Austrii ;)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 17.04.2009 13:57

Leszek Skupin napisał(a):
ten ład i porządek jest od początku do .... końca budowy :oczko_usmiech:. Praktykował w Austrii ;)[/color][/i][/b]

yhy :lol:
Mój dom budowała firma realizująca 90 % inwestycji w Niemczech, uwierz mi po przekroczeniu granicy chłopaki szybko przestawiają się na polskie standardy :evil:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.04.2009 14:26

Ho ho, ale droga! Niezła inwestycja na dzień dobry!

To ja się teraz pochwalę, że:
- mój dom zbudowałem:
* bez fachowej ekipy
* rękoma własnemi 8)
* z jednym zawodowym murarzem (z zawodu kierowcą) ...
* ... i kupą teściów, szwagrów zimnych i ciepłych oraz ich znajomych :wink:
Sami murowaliśmy, wylewaliśmy stropy, kładliśmy elektrykę, wstawialiśmy okna, stawialiśmy krokwie i przybijaliśmy dach ...

"Fachowców" wziąłem dopiero do pieca gazowego i hydrauliki, a potem po kilku latach do elewacji, płotów i zmiany dachowego pokrycia (bo porzednie się nie sprawdziło :cry: ).

Dom stoi od 10 lat. Od kilku lat wykończony, bo zamieszkaliśmy już w trakcie budowy, która kilka lat się ciągnęła ...

Taka jest moja historia :wink:

ps. na pozwolenie czekałem 2,5 roku; pan w urzędzie, podczas mojej pierwszej wizyty zaproponował mi pomoc - za 5 tysięcy (rok ok. 1999) pozwolenie w kilka tygodni ... żałuję, że nie skorzystałem - przeczołgali mnie wtedy od drzwi do drzwi, za każdymi zostawiałem po kilka stów za dodatkowe podprojekty, badania itp - wszystko robione u poleconyc hfachowców - trwało dłużej, kosztowało więcej; mam nadzieję, że czasy się zmieniły ...

pozdrawiam i życzę wytrwałości, Krystof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.04.2009 15:00

Maciej napisał(a):
ten ład i porządek jest od początku do .... końca budowy :oczko_usmiech:. Praktykował w Austrii ;)

yhy :lol:
...

Yhy :lol: widziałem, bo obwoził nas po swoich budowach, na których trwały prace... dlatego właśnie ON, a nie kto inny wszedł na nasz plac 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.04.2009 15:12

Krystof napisał(a):Ho ho, ale droga! Niezła inwestycja na dzień dobry!

Niestety musieliśmy ponieść te koszty na "dzieńdobry"... kilka wywrotek łupka dolomitowego nie byle jaki wapień 8)
Krystof napisał(a):To ja się teraz pochwalę, że:
- mój dom zbudowałem:
* bez fachowej ekipy
* rękoma własnemi 8)
* z jednym zawodowym murarzem (z zawodu kierowcą) ...
* ... i kupą teściów, szwagrów zimnych i ciepłych oraz ich znajomych :wink:
Sami murowaliśmy, wylewaliśmy stropy, kładliśmy elektrykę, wstawialiśmy okna, stawialiśmy krokwie i przybijaliśmy dach ...

Gratuluję zaparcia, szwagrów, kupy teściów :lol: i znajomych, no i jednego zawodowego murarza (z zawodu kierowcy) :lol:
Krystof napisał(a):pozdrawiam i życzę wytrwałości, Krystof

Dzięki... Pozdrav :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.04.2009 22:37

Obrazek

Fajnie; tylko po kiego zdejmowałeś tyle gruntu, skoro darni było z 15-20cm :roll: .
Teraz zapłacisz ze 2 klocki za dechy na szalunki + 200 za gwoździe. Roboty nie liczyłem...
Acha. Sukcesów i tęgich muskułów przy wrzucaniu tego, co wykopałeś, aby wyjść na poziom ZERO.

Tego wykonawcę z tej Austrii szybko chyba wyrzucili, jak zobaczyli, na jakie koszty Inwestora naraża...
Tak 5 000 poszło w kanał....
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 17.04.2009 23:01

FUX napisał(a):Fajnie; tylko po kiego zdejmowałeś tyle gruntu, skoro darni było z 15-20cm

jak się przyglądam tej ciężkiej pracy - to widzę, że powtarza się klasyczny scenariusz jak na budowie u mojego starszego syna...
tam też kupę ziemi wybrali a potem z powrotem do fundamentów wrzucili...
taka technologia Panie Dziejku...
więc syn nie ma piwnicy - po co mu - powiedzieli - i swoje klamoty przywozi do ojca, do czasu, nie przyjmuje do wiadomości, że ja swoją starą piwnicę mam zamiar sprzedać...
...
a z każdym rokiem rupieciarnia domowa rośnie - ku chwale ojczyzny...
:wink: :wink: :cry: :cry: :P :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone