Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 21.04.2009 17:27

Ogrzewanie podłogowe jest na parterze (oprócz garażu) i w drugiej łazience na piętrze. Dawno założone, kaloryferki w sypialniach też ;)
W środku wykończeniówka na finiszu, ostatnie płytki, montaż kuchni etc
Tylko na zewnątrz wygląda jeszcze na polowę roboty ;)

A co do ścian to mam tak:

- ściany zewnętrzne o grubości 26,5 cm., w których konstrukcja wykonana jest z certyfikowanego drewna KVH® ,izolowane termicznie wełną mineralną WLG 0,40 o gr. 14 cm, wzmocnione płytą OSB-3 o gr. 12 mm. po obu stronach konstrukcji drewnianej, co dodatkowo zwiększa wytrzymałość na obciążenia oraz obniża akustyczność przegrody.
I do tego styrobian 8-ka i tynk, a w środku na OSB przychodzi płyta k.gipsowa 12 mm ;)
Krotko mówiąc dom z kartonu :twisted: :lol:
PozdraV
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 21.04.2009 17:28

slapol napisał(a):Trudno, będzie z samą zagrychą... :lol:

Albo wścieklaki, popitka zbędna ;) :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2009 17:45

Tey, ale z Ciebie to budowlaniec już jest widzę, a nie humanista... :lool:
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 21.04.2009 17:49

Tej się mówi ;) a jaki budowlaniec ze mnie to widać, po tym, że na pytanie o grubość ścian musiałem walić z cytata :lool: :twisted:
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 21.04.2009 19:53

Maciej napisał(a):Ogrzewanie podłogowe jest na parterze (oprócz garażu) i w drugiej łazience na piętrze. Dawno założone, kaloryferki w sypialniach też ;)
W środku wykończeniówka na finiszu, ostatnie płytki, montaż kuchni etc
Tylko na zewnątrz wygląda jeszcze na polowę roboty ;)

A co do ścian to mam tak:

- ściany zewnętrzne o grubości 26,5 cm., w których konstrukcja wykonana jest z certyfikowanego drewna KVH® ,izolowane termicznie wełną mineralną WLG 0,40 o gr. 14 cm, wzmocnione płytą OSB-3 o gr. 12 mm. po obu stronach konstrukcji drewnianej, co dodatkowo zwiększa wytrzymałość na obciążenia oraz obniża akustyczność przegrody.
I do tego styrobian 8-ka i tynk, a w środku na OSB przychodzi płyta k.gipsowa 12 mm ;)
Krotko mówiąc dom z kartonu :twisted: :lol:
PozdraV

Ty! Tutaj się nie wymądrzaj! Budowlaniec się znalazł :lol: z bożej łaski!
Pisz krótko i zwięźle, kiedy parapetówa, to będzie prościej!
OD 16-30 nas nie ma!
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 21.04.2009 20:12

Przypomniała mi się sytuacja, jak nastało prawo energetyczne. Kurcze nie pamiętam roku w którym to było i nie chce mi się szukać.

Jako, że ja energetyk, goni mnie po ulicy ówczesny poseł. Z małą awanturą, abym mu wyjaśnił co to są te wszystkie opłaty za energię. Też korzystał wtedy z tego gęstego prądu. Spojrzałem na niego i ja się pytam, cytuje"
Pan jest przecież posłem. Pan głosował za nowym prawem energetyczny to Pan powinien mi wyjaśnić o co chodzi. On na to:
Panie, ja się na tym nie znam, kazali głosować to głosowałem.
Wtedy był posłem z PiS, a teraz poseł PO.

P.S. Tu sprawdza się reguła, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze!
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.04.2009 11:31

Jurek napisał(a):...
Panie, ja się na tym nie znam, kazali głosować to głosowałem.
Wtedy był posłem z PiS, a teraz poseł PO....

Cholera to przez tego gnoja ten prąd taki gęsty :twisted: Trza go było ubić :!:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.04.2009 09:45

Ale ale kilka dni minęło i na budowie czekało mnie wielkie zdziwienie... ci, którzy już budowali i widzieli budowę powiedzą - normalka...

Fundamenty się IZOLUJE :!: :D

Podobno jednym z najlepszych izolatorów wodnych jest mazidło B... :oops: ale to już chyba reklama ;)

Obrazek

Obrazek

;)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 26.04.2009 11:24

Na ta membranę, to kasę wyrzuciłeś, przy tym stanie zawilgocenia gruntu wokoło...
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.04.2009 11:33

wilgotny piach zaczął się już na głębokości 1,1m poniżej poziomu gleby... a poziom wód gruntowych był niski bo od miesiąca nie padało ;)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 26.04.2009 11:42

Poziom przemarzania to okolo 1m dla Twoich stron. Jeszcza dwa razy zrobisz izolacje poziomą. Masa bitumiczna nałozona 2x w zupełności by wystarczyła. Jest to moje zdanie.
Ostatnio odkopywałem fundament ponad 100 letniego budynku, który wykonany był z jakiejś zaprawy, cegieł i kamieni. Dasz wiarę, że sie to nie rozsypywało?
Nie był zabezpieczony żadna masa izolacyjną typu smoła. Oczywiście żadnej izolacji poziomej, a ściany suche...
Styropian dajesz na zewnątrz?
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.04.2009 11:46

FUX napisał(a):...
Styropian dajesz na zewnątrz?

Tak styropian FIRMA daje na zewnątrz... to co widać tutaj z przodu to fundament pod taras ;) Docieplone są fundamenty pod domem

1. Fundament.
2. Botazit.
3. Styropian.
4. Izolacja zewnętrzna.

Cóż powiedział, że robi jakby robił dla siebie... znaczy się solidnie.
A mój Tata się z nim zgodził... (rozmawialiśmy na GG ;))
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.04.2009 12:44

Z dziennika budowy...

Dzisiaj już ma wszystko zostać doprowadzone do stanu "0" tzn. zasypane, wyrównane i ubite ;)...

Już niedługo góry piachu, z której robiłem tę panoramkę nie będzie ;)

Obrazek

;)
hexapus
Globtroter

Postnapisał(a) hexapus » 27.04.2009 13:24

Wow :D
Zazdroszczę Tobe rozpoczetej budowy.
Sam ma plan na wybudowanie domu. Narazie jestem na etapie czekania na losowanie działki w spółdzielni.
Temat się ciągnie od dwóch lat. jest nas ponad 50 spółdzielców lecz kilku " tzw byłych komuchów'.Ciągle kombinuje jak na tym zarobić.
Mam nadzieję że w tym roku wszystko się rozpocznie ewentualnie w przyszła wiosnę.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.04.2009 15:22

Łoł!
Leszku, mniamniuśna okolica!
mniamniuśny fundament!
Zajebiście ci zazdroszczę i zajebiście gratuluję!!!

Mój kolega, o którym pisałem wcześniej (o problemach z przyłączeniem prądu) zeszłej wiosny gdzieś tak w marcu-kwietniu też miał akcję w podobnym stanie jak ty teraz, a teraz już kończy obijać domek od wewnątrz regipsami... Potem już tylko zostało mu wstawić drzwi, zamontować kuchenkę, pomalować ściany, trochę powykańczać wnętrze i chyba pod koniec sierpnia robimy parapetówę!!!
Wielkość domku sądząc po fundamencie - podobna. On ma jedno piętro ze skosami.
Jakoś cyknę fotki to ci pokażę.
pozdro
życzę szybkiego doprowadzenie sprawy do finału i radości z mieszkania pod laskiem!
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone