Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego camping

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.10.2025 23:24

bluesman napisał(a):Czyżby wielbiciele kempingów wymarli ? :P Napiszę co nieco o nas i naszej ewolucji w kwestii kempingów :)

Nie wymarli , mają się bardzo dobrze , wystarczy popatrzeć na obłożenie w stale rosnącej liczbie campingów :) , również po szczycie sezonu .
Piękną historię opowiedziałeś , czytając wspominałęm nasze pierwsze wyjazdy "Maluchem" , który już wtedy swoje najlepsze czasy miał za sobą , a mimo to z południa nad polskie morze zawiózł nas i przywiózł , potem był objazd dookoła kraju trzydrzwiowym xr3 z dwoma namiotami na pokładzie . . .

Mamy dość duże doświadczenie jeżeli chodzi o korzystanie z campingów w różnych krajach , tak wschodnich jak i zachodnich , przygody z campingami zaczynaliśmy bardzo dawno temu i wciąż równie często w różnych krajach z ich usług korzystamy . Sytuacja w kwestii czystości i jakości sanitariatów , którą poruszyła Beata , uległa znacznej poprawie na przestrzeni lat , nawet na bardzo mocno obłożonych tego typu obiektach i przy węzłach sanitarnych kontenerowych , sprzątane są kilka razy w ciągu dnia . Pomijając kilka ( niewielki procent ) , na których to infrastruktura przypominała lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku i chyba obsługa nie do końca była w stanie to ogarnąć , można z czystym sumieniem napisać , że jest bardzo czysto .
Gama campingów jest ogromna , różnią się atrakcyjnością położenia , wielkością , poziomem wyposażenia ( są takie z basenami , wypożyczalniami rowerów , quadów , sprzętu pływającego ) i ceną , każdy kto chce znajdzie taki , jaki będzie mu odpowiadał . Apartamenty przecież też wybieramy wg tych samych kluczy ;)

piekara114 napisał(a):Można pisać, że koszt jednorazowy wyposażenia, bo w kolejnych latach się go nie ponosi, ale nie każdy jeździ tylko autem na wakacje i to dość blisko... do samolotu jednak ciężko większość sprzętu campingowego zabrać... No i trzeba mieć, gdzie to wszystko potem przez 11 miesięcy przechowywać....

Moim zdaniem można ( trzeba ) spróbować różnych form wypoczynku i wybrać tą najlepszą dla nas , co nie znaczy , że po wybraniu tej najlepszej nie można korzystać z innych .
Znam takich , co do samolotu wsiedli z SUPem ( a nawet dwoma ) i było o.k. , ale to była sytuacja jednorazowa . . . chyba .
Na wielu campingach są domki , kompletnie wyposażone lub namioty , więc żadnego wyposażenia ze sobą nie musimy taszczyć - drożej , ale można ;)

Pozdrawiam
Piotr
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 30.10.2025 07:05

Akurat zabranie ze sobą SUPa do samolotu to żaden problem i jest powszechne. Sam brałem w tym roku. Waży to u mnie niecałe 12 kg, mieści się w wymiarach bagażu rejestrowanego, a torbę można do limitu dopchać różnymi klapkami, butami, ręcznikami i innymi pierdoletami.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.10.2025 09:54

piotrf napisał(a):Moim zdaniem można ( trzeba ) spróbować różnych form wypoczynku i wybrać tą najlepszą dla nas , co nie znaczy , że po wybraniu tej najlepszej nie można korzystać z innych .
Znam takich , co do samolotu wsiedli z SUPem ( a nawet dwoma ) i było o.k. , ale to była sytuacja jednorazowa . . . chyba .
Na wielu campingach są domki , kompletnie wyposażone lub namioty , więc żadnego wyposażenia ze sobą nie musimy taszczyć - drożej , ale można ;)

Pozdrawiam
Piotr

Dokładnie tak Piotrze!
Przez wiele lat wielokrotnie korzystaliśmy z kempingów - i w Polsce i w wielu miejscach za granicą. Były to i maleńkie przydomowe kempingi jak i wielkie molochy. Mieszkaliśmy w namiocie nawet z niemowlakiem - i bardzo nam tego rodzaju wypoczynek pasował :tak:
I pewnie gdybyśmy nie żeglowali to od dawna jeździlibyśmy kamperem bo to naprawdę świetny sposób na urlop :oczko: :hearts:
Dla mojej rodziny mieszkanie w apartamencie zupełnie odpada - wytrzymamy max jedną noc :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.10.2025 18:57

dekoder napisał(a):Akurat zabranie ze sobą SUPa do samolotu to żaden problem i jest powszechne. Sam brałem w tym roku. Waży to u mnie niecałe 12 kg, mieści się w wymiarach bagażu rejestrowanego, a torbę można do limitu dopchać różnymi klapkami, butami, ręcznikami i innymi pierdoletami.

Jasne :P Natomiast dodaj do dwuosobowego sup-a 2 rowery, ciuchy rowerowe, sakwy, kaski, specjalne buty oraz zapasowe dętki i mini serwis rowerowy ( bo jestem w stanie serwisować sobie rowery sam. Chyba, że pękła by rama lub obręcz to tylko w domu ). Samolot tego nie udźwignie :P
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 30.10.2025 20:05

Pisząc o supie chodziło mi o to, że jest to sprzęt dośc powszechnie przewożony samolotem, a co najważniejszy, możliwy do przewiezienia w sposób łatwy. Gorzej z innymi sprzętami. Mój sisostrzeniec wiózł kiedyś deskę do windsurfingu i był to już bagaż ponadwymiarowy. Wiadomo też, że samochód zapewnia największą swobodę w tym zakresie.

Co do rowerów, to obecnie zasadzie wszędzie jest pierdylion wypożyczalni z ofertą sprzętu dla każdego za rozsądne pieniądze. O ile supa przewiozę łatwo samolotem, z rowerem to będzie znacznie bardziej kłopotliwe. I chyba dlatego o ile supów widuje się sporo na taśmach bagażowych , to rowerów raczej nie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.10.2025 21:17

Mój kolega lata do Hiszpanii dwa razy w roku, potrenować ze swoją ekipą i spokojnie przewozi rower w specjalnej torbie. Nie ma z tym żadnego problemu.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 31.10.2025 06:52

Marlowe1994 napisał(a):Mój kolega lata do Hiszpanii dwa razy w roku, potrenować ze swoją ekipą i spokojnie przewozi rower w specjalnej torbie. Nie ma z tym żadnego problemu.

Ależ oczywiście, że można przewieźć rower, nie jest to jednak tak popularne jak inne sprzęty. W 99% przypadków można sobie wypożyczyć rower dla celów rekreacyjnych gdzieś w miejscu docelowym, niektórzy fanatycy i zawodowcy wożą swój spersonalizowany sprzęt ze sobą.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.10.2025 09:44

Zabranie supa czy pneumatycznego kajaka do samolotu do bagażu rejestrowanego nie jest żadnym wyzwaniem, mieści się idealnie i wymiarowo i wagowo. Cenowo też nie jest to jakaś droga sprawa 100-200 zł.

Zabranie roweru to już spore wyzwanie, zwłaszcza droższego. Sam koszt nadania takiego bagażu jest już sporo wyższy niż te 100-200 zł, do tego ubezpieczanie jak rower nie jest więcej wart niż te 2.000 zł i spore ryzyko, że coś może zostać uszkodzone (patrząc jak są traktowane walizki o rower, mimo że to bagaż specjalny bałabym się).

Zabranie bambetli na camp do samolotu (krzesełka, leżaki, wyposażenie kuchenne i cała reszta) to już jest duże wyzwanie, a nie każdy chce korzystać z dużych campów, które mają w pełni wyposażone namioty, nie wspominając o ich cenie w sezonie....

Kapitańska Baba napisał(a):I pewnie gdybyśmy nie żeglowali to od dawna jeździlibyśmy kamperem bo to naprawdę świetny sposób na urlop :oczko: :hearts:
Kamper a nocleg na campingu w namiocie to jednak całkiem coś innego...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2025 09:53

Rower o którym pisałem wart z 40 tysi. Na szczęście nigdy nie było uszkodzeń.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie oraz nie widzę celu i sensu, zabierania całego szpeju campingowego do samolotu. Nie używam supa, ale wydaje mi się, że wolałbym wypożyczyć coś na miejscu niż bujać się z tym do samolotu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.10.2025 09:55

Jakbym używała supa to jednak brałabym do samolotu, duża duża różnica w cenie.... bagaż wyjdzie sporo taniej niż wynajem choćby co drugi dzień...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2025 10:12

Jaka ta różnica to nie wiem. Musiałbym to sprawdzić i wtedy bym zdecydował. Czasem wolę przepłacić w rozsądnych granicach i mieć wygodniej.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.10.2025 10:29

SUP do samolotu? 8O W zeszłym roku sobie kupiłem i to nie jakąś wypasioną i wielką wersję. Przecież to pudło ma wymiary jakieś 1 metr na 40 cm. i waży z 10 kg. I to przed pierwszym nadmuchaniem. Bo potem jest nawet po dokładnym spuszczeniu powietrza jeszcze większe. Już nie jeżdżę na wakacje z dziećmi bo są dorosłe i mają swoje plany i puste tylne siedzenie w aucie się przydaje na takie gabaryty. Nie wyobrażam sobie taskać SUPa do samolotu jak się ma inne osobiste bagaże.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 31.10.2025 10:53

romuald22 napisał(a):SUP do samolotu? 8O W zeszłym roku sobie kupiłem i to nie jakąś wypasioną i wielką wersję. Przecież to pudło ma wymiary jakieś 1 metr na 40 cm. i waży z 10 kg. I to przed pierwszym nadmuchaniem. Bo potem jest nawet po dokładnym spuszczeniu powietrza jeszcze większe. Już nie jeżdżę na wakacje z dziećmi bo są dorosłe i mają swoje plany i puste tylne siedzenie w aucie się przydaje na takie gabaryty. Nie wyobrażam sobie taskać SUPa do samolotu jak się ma inne osobiste bagaże.

Nie no nie jest tak źle, SUPy są w plecaku który można trochę zmniejszyć.
Ale waga zostaje, bo oprócz supa wieziesz pompkę oraz minimum 1 wiosło - razem ok 12 kg.
Tylko że do tego trzeba zabrać rzeczy na wakacje. Więc SUP samolotem? dziękuję :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.10.2025 11:17

piekara114 napisał(a): Kamper a nocleg na campingu w namiocie to jednak całkiem coś innego...

Oczywiście, zdaję sobie sprawę :tak:
Z kampera nigdy nie korzystałam ale wydaje się być bardzo zbliżony do jachtu stąd pewność, że gdyby nie jacht - byłby właśnie nasz Wóz Drzymały :lol: :lol: :lol:
Mieszkanie w namiocie uwielbiam, ma swój klimat, daje mi poczucie wolności, niezależności i bliskość natury.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.10.2025 11:29

yarko2000 napisał(a):...
Ale waga zostaje, bo oprócz supa wieziesz pompkę oraz minimum 1 wiosło - razem ok 12 kg.
Tylko że do tego trzeba zabrać rzeczy na wakacje. Więc SUP samolotem? dziękuję :)

:plusone:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Dlaczego camping - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone