Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego camping

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2025 12:06

romuald22 napisał(a):SUP do samolotu? 8O W zeszłym roku sobie kupiłem i to nie jakąś wypasioną i wielką wersję. Przecież to pudło ma wymiary jakieś 1 metr na 40 cm. i waży z 10 kg. I to przed pierwszym nadmuchaniem. Bo potem jest nawet po dokładnym spuszczeniu powietrza jeszcze większe. Już nie jeżdżę na wakacje z dziećmi bo są dorosłe i mają swoje plany i puste tylne siedzenie w aucie się przydaje na takie gabaryty. Nie wyobrażam sobie taskać SUPa do samolotu jak się ma inne osobiste bagaże.

Przypniesz to pasami?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.10.2025 12:27

Marlowe1994 napisał(a):Przypniesz to pasami?

Oczywiście. Ale nawet jakby nie to jednak fotele chronią pasażerów z przodu przy gwałtownym hamowaniu od takiego gabarytu. A nie jakieś jakieś inne drobne i ciężkie rzeczy pozostawione, które w takim przypadku "latają" koło głowy i mogą trafić.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2025 14:57

Może w przypadku hamowania fotele by to zatrzymały. W przypadku zderzenia, nie. Staram się nie przewozić żadnych rzeczy wewnątrz auta. A jeśli już to drobne rzeczy za fotelem na podłodze. Na kanapie kurtkę, poduszkę itp
Co do campingu to kojarzy mi się z dziecięca przygodą w Jugosławii albo z wyjazdami na spływy kajakowe. Ale to drugie, nie miało nic wspólnego z wypoczynkiem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2025 15:34

Kapitańska Baba napisał(a):: Mieszkanie w namiocie uwielbiam, ma swój klimat, daje mi poczucie wolności, niezależności i bliskość natury.

Był czas, że żona, synowie i ja przez ponad 10 lat uwielbialiśmy pobyt na kempingach (Węgry, Chorwacja)
Potem synowie nie chcieli jeździć na wakacje z Rodzicami, pozakładali swoje Rodziny.
Z biegiem lat żona dała weto na kemping, były wyjazdy na kwatery.
Z biegiem kolejnych żona dała weto na wyjazdy autem, przesiedliśmy się na samoloty z pobytem w hotelach.

No cóż, im człowiek starszy - szuka wygód :tak: ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.10.2025 16:05

Janusz Bajcer napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):: Mieszkanie w namiocie uwielbiam, ma swój klimat, daje mi poczucie wolności, niezależności i bliskość natury.

Był czas, że żona, synowie i ja przez ponad 10 lat uwielbialiśmy pobyt na kempingach (Węgry, Chorwacja)
Potem synowie nie chcieli jeździć na wakacje z Rodzicami, pozakładali swoje Rodziny.
Z biegiem lat żona dała weto na kemping, były wyjazdy na kwatery.
Z biegiem kolejnych żona dała weto na wyjazdy autem, przesiedliśmy się na samoloty z pobytem w hotelach.

No cóż, im człowiek starszy - szuka wygód :tak: ;)

Nie masz racji :) No może w swoim przypadku kobieta górą :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.10.2025 16:13

dekoder napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Mój kolega lata do Hiszpanii dwa razy w roku, potrenować ze swoją ekipą i spokojnie przewozi rower w specjalnej torbie. Nie ma z tym żadnego problemu.

Ależ oczywiście, że można przewieźć rower, nie jest to jednak tak popularne jak inne sprzęty. W 99% przypadków można sobie wypożyczyć rower dla celów rekreacyjnych gdzieś w miejscu docelowym, niektórzy fanatycy i zawodowcy wożą swój spersonalizowany sprzęt ze sobą.

Ciekawe spostrzeżenie fanatycy .... piszesz w wątku nie dla siebie ! Tytuł brzmi "Dlaczego kemping " czaisz ? Umiesz czytać ?

p.s. najgorsze to czytać tu posty tfu "weterana forum" który tak naprawdę nim nie jest ... tylko nakidał milion postów.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2025 17:19

Mnie raczej camping już nie dotknie. Przynajmniej nie w formie rodzinnego wypoczynku choć czasem się o tym rozmawia, wspomina. Ale blokadą jest brak sprzętu. Może jakiś męski wypad...
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.10.2025 19:26

Spałem za młodzika pod namiotem wiele razy. Jako harcerz i w innych sytuacjach.Na łódkach na Mazurach. Nigdy nie miałem okazji spędzać czasu w camperze co na pewno jest bardziej komfortowe niż namiot. Jak pisze Janusz - człowiek z wiekiem staje się wygodniejszy.
Lata lecą i kompletnie nie biorę takiej opcji pod uwagę. Chłopak mojej córy (mają jeszcze poniżej 30) kupił używanego VW transportera i usunął z tyłu siedzenia, montując łóżka. I taki "camper" w miarę tanim kosztem sobie sprawili i czasami gdzieś jadą na camping lub nawet na "dziko". Nad Bałtyk, jeziora polskie, nawet w Chorwacji tak byli.
Ja to może bym sobie pozwolił na takie szaleństwo, ale wiem co by powiedziała żona. Że chyba zwariowałem. Oczywiście nie krytykuję osób które lubią taką formę wypoczynku.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 31.10.2025 19:53

Z pełną premedytacją użyłem określenia "fanatycy". U niektórych zamiłowanie do sportu przeradza się w obsesję, której podporządkowuje się wszystko i wszystkich.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.11.2025 14:24

yarko2000 napisał(a):
romuald22 napisał(a):SUP do samolotu? 8O W zeszłym roku sobie kupiłem i to nie jakąś wypasioną i wielką wersję. Przecież to pudło ma wymiary jakieś 1 metr na 40 cm. i waży z 10 kg. I to przed pierwszym nadmuchaniem. Bo potem jest nawet po dokładnym spuszczeniu powietrza jeszcze większe. Już nie jeżdżę na wakacje z dziećmi bo są dorosłe i mają swoje plany i puste tylne siedzenie w aucie się przydaje na takie gabaryty. Nie wyobrażam sobie taskać SUPa do samolotu jak się ma inne osobiste bagaże.

Nie no nie jest tak źle, SUPy są w plecaku który można trochę zmniejszyć.
Ale waga zostaje, bo oprócz supa wieziesz pompkę oraz minimum 1 wiosło - razem ok 12 kg.
Tylko że do tego trzeba zabrać rzeczy na wakacje. Więc SUP samolotem? dziękuję :)

Zwłaszcza, że można wypożyczyć.
A czy się to opłaca, to niech każdy sobie oceni. Inna sprawa, to że prywatny może być lepszy.
Ja korzystałem z wypożyczalni mobilnej https://sup-rent.com/
1h - 9,90
4h - 19,80
24h - 29,90
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 01.11.2025 15:10

yarko2000 napisał(a):

Nie no nie jest tak źle, SUPy są w plecaku który można trochę zmniejszyć.
Ale waga zostaje, bo oprócz supa wieziesz pompkę oraz minimum 1 wiosło - razem ok 12 kg.
Tylko że do tego trzeba zabrać rzeczy na wakacje. Więc SUP samolotem? dziękuję :)

Mamy dużego supa. Leci bagażem rejestrowanym, do torby zmieści się jeszcze ponad 10 kg różnych rzeczy. Reszta w bagażu podręcznym. Jaki problem?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.11.2025 17:51

dekoder napisał(a):Mamy dużego supa. Leci bagażem rejestrowanym, do torby zmieści się jeszcze ponad 10 kg różnych rzeczy. Reszta w bagażu podręcznym. Jaki problem?

:D Kompletnie żaden. Zwłaszcza jak jeszcze zabiera się tylko klapki, sandały, parasol przeciwsłoneczny,kąpielówki,bojkę do pływania oraz ulubiona mydła i kremy z filtrem. To przecież jest lekkie. :D
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 01.11.2025 19:43

romuald22 napisał(a):
dekoder napisał(a):Mamy dużego supa. Leci bagażem rejestrowanym, do torby zmieści się jeszcze ponad 10 kg różnych rzeczy. Reszta w bagażu podręcznym. Jaki problem?

:D Kompletnie żaden. Zwłaszcza jak jeszcze zabiera się tylko klapki, sandały, parasol przeciwsłoneczny,kąpielówki,bojkę do pływania oraz ulubiona mydła i kremy z filtrem. To przecież jest lekkie. :D

No właśnie, klapki i sandały bez problemu zmieściły się do torby z supem. Parasole i leżaki mieliśmy w cenie. Poza tym kabinówki.
Lekkie? 22 kg. Ale przecież nie chodziłem z tym po mieście.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.11.2025 22:24

dekoder napisał(a):
romuald22 napisał(a):

No właśnie, klapki i sandały bez problemu zmieściły się do torby z supem. Parasole i leżaki mieliśmy w cenie. Poza tym kabinówki.
Lekkie? 22 kg. Ale przecież nie chodziłem z tym po mieście.

No właśnie. Z tym, że nie chodzi się z tym po mieście i zabiera się np. na dwutygodniowy wyjazd znacznie więcej różnych klamotów. I nie mam na myśli worka z ziemniakami czy słoików z jedzeniem. Np. płetwy, pianki do pływania,własne ręczniki i leżaki lub krzesła plażowe, rower itd.
Jak ktoś bierze jedne majtki i jedną koszulkę na zmianę to i tak życzę powodzenia żeby się z tym zmieścić w samolocie. No chyba,że ma się swój. :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.11.2025 23:24

Do samolotu zapewne można zabrać dużo sprzętu przeróżnego. Kwestia zapłacenia. No i potem kwestia gdzie i jak dalej podróżujemy. Czy indywidualnie, czy zorganizowany wyjazd i czeka autokar. A może komunikacją albo taxi. Ile te klamoty trzeba będzie nosić. Mnie osobiście wyjazd na camping kojarzy się z podróżą samochodem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Dlaczego camping - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone