Re: Abordaże przed- i zakanałowe czyli 'Good morning, Pirate
napisał(a) SgwdYrEira » 17.05.2014 12:39
Dzień 9 (19.03.2014)
Hatton LocksTo nie był dzień wielkiego zwiedzania czy większej wycieczki. Gdy tylko rodzinka skończyła pracę pojechaliśmy trochę pospacerować w miejscu, o które Jacek pytał na początku tej relacji. Aby nie uprzedzać faktów nie odpisałem co to, jednak całość opisałem i przesłałem koledze zdjęcia przez PW

A wygląda to tak:

Śluzy znajdują się na Grand Union Canal, który jest najdłuższym kanałem w Wielkiej Brytanii, ma 220 km długości oraz 166 śluz, łączy Londyn i Birmingham. Hatton Locks mają długość ok. 3 km, znajduje się tam 21 śluz, różnica poziomów to 45 m. System jest drugim co do wielkości w Wielkiej Brytanii pod względem ilości śluz a trzecim pod względem pokonywanej różnicy poziomów. Otwarty został w grudniu 1799 roku jako Warwick & Birmingham Canal. W 1929 roku zmieniono nazwę na obecną i rozpoczęto poszerzanie, które zakończono w połowie 1930 r. Dzięki temu szerokość śluzy wynosi obecnie 4,3 m. Wśród miejscowych rozpowszechniła się nazwa "Stairway to heaven"

Jest to całkiem fajne miejsce na spacery, widoczki są ładne

A sama konstrukcja bardzo ciekawa, napełnienie jednej śluzy wodą i podniesienie łajby do góry zajmuje około 5 minut, cała procedura przepłynięcia od jednej do drugiej to ok. 10 minut więc pokonanie tego systemu zajmuje ok. 3,5-4 godzin.