Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zadar/Szybenik - plan na 6 dni przed sezonem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marbea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marbea » 24.03.2025 13:31

Cześć,

potrzebuję wsparcia w przygotowaniu planu - ze względu na to, że wycieczka będzie przed sezonem nie jestem pewna co warto zaplanować, a co będzie zamknięte. Przylatuję na 6 dni na początku kwietnia więc już niedługo. Lecę z 6 letnim dzieckiem, to będzie nasz pierwszy raz w Chorwacji.

Ląduję w Zadarze i tu chciałabym spędzic 2 dni, skupione na zwiedzaniu starego miasta + zwiedzanie Nin komunikacja miejska. Póżniej planuję wypożyczyć samochód i pojechać do Szybenika na 4 dni - stąd zwiedzanie parku Krka, Splitu, Trogiru + może jakis rejs po wyspach jeśli pogoda będzie ok.

Wyczytałam że poza sezonem część atrakcji/restauracji jest zamknięta, a niektóre miasta świecą pustkami. Zależy mi na tym, aby było gdzie wyjść wieczorem (spacery, restauracje - nie imprezy :) ).

Będę wdzięczna za ocenę mojego planu - czy coś zmienić? Czy miasta noclegowe są ok - czy wybrac inaczej?
Gdzie parkować za darmo - może przed sezonem jest więcej takich miejsc?

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 25.03.2025 12:10 przez Marbea, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu
Re: Zadrar/Szybenik - plan na 6 dni przed sezonem

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.03.2025 14:56

Jakie masz godziny przylotu i wylotu, czyli ile faktycznie dni na zwiedzanie i pobyt.
Marbea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marbea » 24.03.2025 17:53

Mam 6 pelnych dni zwiedzania :)
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 24.03.2025 19:36

[quote="Marbea"]Cześć,

potrzebuję wsparcia w przygotowaniu planu - ze względu na to, że wycieczka będzie przed sezonem nie jestem pewna co warto zaplanować, a co będzie zamknięte. Przylatuję na 6 dni na początku kwietnia więc już niedługo. Lecę z 6 letnim dzieckiem, to będzie nasz pierwszy raz w Chorwacji.

Ląduję w Zadarze i tu chciałabym spędzic 2 dni, skupione na zwiedzaniu starego miasta + zwiedzanie Nin komunikacja miejska. Póżniej planuję wypożyczyć samochód i pojechać do Szybenika na 4 dni - stąd zwiedzanie parku Krka, Splitu, Trogiru + może jakis rejs po wyspach jeśli pogoda będzie ok.

Wyczytałam że poza sezonem część atrakcji/restauracji jest zamknięta, a niektóre miasta świecą pustkami. Zależy mi na tym, aby było gdzie wyjść wieczorem (spacery, restauracje - nie imprezy :) ).

Będę wdzięczna za ocenę mojego planu - czy coś zmienić? Czy miasta noclegowe są ok - czy wybrac inaczej?

Cześć,
na szybko odpowiem,że miasta noclegowe są jak najbardziej ok:)
Oba są atrakcyjne cały rok,a przed sezonem omijasz tłok i upał.
W Zadarze starówkę i nadmorskie atrakcje masz na jeden spacer,zważając na malucha warto zaplanować na zakończenie (zachód słońca) Morske orgulje i Pozdrav Suncu ,wszystko w zasięgu jednego wyjścia,i charakteru oraz indywidualnych możliwości Twojego sześciolatka.
Szybenik jest świetnym wyborem o każdej porze roku,ale to już może inni forumowicze doradzą co na początek,napisz po powrocie jak się udał debiut :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2025 21:28

Cześć Marbea.

Miasta noclegowe jak najbardziej ok, jeśli chcesz zwiedzać PN Krka i Trogir. Split byłby z kolei dobrą bazą do odwiedzenia Trogiru i do zwiedzania miejscówek na południe od Splitu - warto wtedy wybrać się do Omiša i zobaczyć miejscowości Makarskiej Riviery. Gdyby Cię to interesowało.

Popełniłam relację z grudniowego pobytu w Splicie. Jeśli chcesz zerknąć, jest tutaj:
grudniowa-wizyta-u-grgura-ninskiego-t57513.html#p2326355

Mieliśmy wtedy dokładnie 6 dni na zwiedzanie :D i bardzo dużo udało się nam zobaczyć (m.in. właśnie Szybenik, Trogir, Primošten, Omiš, Makarską, Kaštele, Supetar na wyspie Brač i wyjechaliśmy samochodem na szczyt Sv. Jure w Parku Przyrody Biokovo :D) Może któreś miejsce Ci się spodoba :) W Szybeniku, oprócz "twierdz na lądzie" ;), warto przejść się do twierdzy św. Mikołaja (statki pływają chyba tylko w sezonie). O spacerze do fortu sv. Nikoli pisałam w tym fragmencie relacji:
post2333654.html#p2333654

Ze Splitu można popłynąć katamaranem/promem do miasta Hvar, ale nie wiem, czy będziecie mieli tyle czasu, bo nakreśliłaś dość ambitny plan :D

Ostatniego sylwestra z kolei spędziliśmy w Dubrowniku (9 nocy, od 28 grudnia do 6 stycznia), ale relacja (być może - jeszcze) nie powstała.

Marbea napisał(a):Wyczytałam że poza sezonem część atrakcji/restauracji jest zamknięta, a niektóre miasta świecą pustkami.

Bez przesady ;), nawet w grudniu w Szybeniku czy Splicie pusto nie jest. Zwłaszcza w Splicie, to drugie największe miasto Chorwacji :)
To prawda, niektóre restauracje nie działają poza sezonem, ale wciąż jest jeszcze spory wybór lokali.

Na początku kwietnia w Cro nie byłam, ale pod koniec już tak - kilka lat temu na Istrii. Bardzo miło wspominam ten wyjazd, nie tylko ze względu na świetne temperatury (około 20 stopni), idealne do zwiedzania, ale i na większą życzliwość :chytry: obsługi w restauracjach. W sezonie nie zawsze mają ochotę/siłę się uśmiechać, a na przełomie kwietnia i maja zwykle byli przesympatyczni :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.03.2025 06:05

maslinka napisał(a):
Marbea napisał(a):Wyczytałam że poza sezonem część atrakcji/restauracji jest zamknięta, a niektóre miasta świecą pustkami.

Bez przesady ;), nawet w grudniu w Szybeniku czy Splicie pusto nie jest. Zwłaszcza w Splicie, to drugie największe miasto Chorwacji :)
To prawda, niektóre restauracje nie działają poza sezonem, ale wciąż jest jeszcze spory wybór lokali.

Na początku kwietnia w Cro nie byłam, ale pod koniec już tak - kilka lat temu na Istrii. Bardzo miło wspominam ten wyjazd, nie tylko ze względu na świetne temperatury (około 20 stopni), idealne do zwiedzania, ale i na większą życzliwość :chytry: obsługi w restauracjach. W sezonie nie zawsze mają ochotę/siłę się uśmiechać, a na przełomie kwietnia i maja zwykle byli przesympatyczni :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Mogę to wszystko co napisała Agnieszka powyżej w pełni potwierdzić, wyjazd zarówno zimowy jak i wiosenny zaliczony. Polecam.
A w kwestii pogody, trzeba przygotować się na różne opcje.

Ps. Drobna prośba o edytowanie tytułu, bo błąd się wkradł.
Marbea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marbea » 25.03.2025 16:58

Bardzo dziękuję!

Będę wdzięczna również za polecenia ciekawych miejsc, restauracji itp.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone