Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja wzdłuż wybrzeża - plan wycieczki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elyyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elyyk » 13.03.2025 22:06

Cześć,

z narzeczoną planujemy we wrześniu wycieczkę wzdłuż wybrzeża. Założyliśmy, że chcemy zatrzymać się w podanej kolejności w okolicach (+-30km, poza Omisiem zakładamy noclegi w okolicznych wioskach i dojechać do miasta na zwiedzanie):
- Dubrovnika - 3 noce
- Omiś - 2 noce
- Zadar - 3 noce

Tylko nie za bardzo wiemy, co możemy robić w tych okolicach. Byliśmy w Omisiu i Splicie 3 lata temu, tam jedziemy z sentymentu :D a w Dubrowniku i Zadarze nigdy. Będziemy samochodem, zakładamy po 1 dniu na typowe zwiedzanie Dubrownika i Zadaru, pozostałe dwa dni chcemy mniej więcej zaplanować, żeby coś ciekawego zobaczyć, poznać lokalną kulturę, itp. Omiś raczej odpoczynek :D
Czy moglibyście polecić, co robić w tamtych okolicach? Może macie do polecenia jakieś noclegi?

Z góry dzięki! :proszedzieki:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.03.2025 22:38

W rejonie Dubrovnika polecam:
- Pelješac z murami w Stonie, można pojechać potem aż do końca półwyspu, po drodze sporo rzeczy do zobaczenia, na powrocie obowiązkowo jakaś przydrożna knajpa z ostrygami; jeśli starczy czasu, to można dołożyć Korčulę (10 minut statkiem z Orebicia) albo wejście na Sveti Ilija (ale to trochę ekstremalne, bo trzeba wyjść o świcie i zajmuje pół dnia)
- Trebinje w BiH
- Boka Kotorska w Czarnogórze

W rejonie Zadaru:
- oczywiście Zadar
- Park Narodowy Krka
- przejazd Majstorską Cestą do Tulove Grede (a można i do końca)
- Nin i Pag
- Šibenik
- można dołożyć rejs statkiem po rzece Zrmanja z Novigradu albo punkty widokowe na kanion między Maslenicą a Zatonem

W rejonie Omiša:
- wejście na twierdzę w Omišu (albo i na obie)
- Makarska
- wjazd na Sveti Jure + punkt widokowy Vošac (ok. 30 minut pieszo, widoki prva liga) + Skywalk Biokovo
- Mostar+Kravica+Medjugorje
- rafting po Cetinie
- restauracja Kaštil Slanica albo Radmanove Mlinice (jeden właściciel) - najlepsze żabie udka na Bałkanach!
Ostatnio edytowano 14.03.2025 21:51 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.03.2025 10:32

Koniecznie wejdźcie na Ilije. Zobaczycie coś ciekawego i poznacie lokalną kulturę :spoko:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.03.2025 11:56

marekkowalak napisał(a):...+Medjugorje

Byłem jeden raz i już tam nigdy nie zawitam. Wiejski odpust pełną gębą. Ja rozumiem,że istnieją targi w małych mieścinach czy większych. Lubię sobie coś tam zakupić. Ale to jest targowisko ze świętymi nalepkami, magnesami i innymi gadżetami które mnie kompletnie nie interesują. Kościół taki, że widziałem ze sto bardziej zacnych i powodujących zadumę. Jak ktoś chce udać się do miejsc rzekomych objawień Maryi (nie uznawanych oficjalnie przez kościół katolicki) niech zabierze ze sobą takie buty do chodzenia po górach. Bo w sandałach może być ciężko.
Rozumiem osoby udające się tam w ramach kultu religijnego i broń boże się z tego nie śmieję, ale polecić nikomu bym nie śmiał.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.03.2025 12:22

romuald22 napisał(a):

Byłem jeden raz i już tam nigdy nie zawitam. Wiejski odpust pełną gębą. Ja rozumiem,że istnieją targi w małych mieścinach czy większych. Lubię sobie coś tam zakupić. Ale to jest targowisko ze świętymi nalepkami, magnesami i innymi gadżetami które mnie kompletnie nie interesują. Kościół taki, że widziałem ze sto bardziej zacnych i powodujących zadumę. Jak ktoś chce udać się do miejsc rzekomych objawień Maryi (nie uznawanych oficjalnie przez kościół katolicki) niech zabierze ze sobą takie buty do chodzenia po górach. Bo w sandałach może być ciężko.
Rozumiem osoby udające się tam w ramach kultu religijnego i broń boże się z tego nie śmieję, ale polecić nikomu bym nie śmiał.

:plusone:
Pobyt tam moim zdaniem, nie z pobudek czysto religijnych jest całkowicie bez sensu. Bazar z chińskimi dewocjonaliami :ysz:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.03.2025 13:45

Marlowe1994 napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Pobyt tam moim zdaniem, nie z pobudek czysto religijnych jest całkowicie bez sensu. Bazar z chińskimi dewocjonaliami :ysz:

Ale pozostałe polecanki Marka (no dobra, kilku nie znam) warto odwiedzić.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.03.2025 14:17

Znakomite. Już sobie wpisałem do dzienniczka.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.03.2025 15:40

Gdy będziecie w Dubrowniku, warto odwiedzić ciągle jeszcze mało znany, a bardzo ciekawy, region Konavle, a dokładniej:
- plażę Pasjača
- twierdzę Sokol grad
- rezerwat przyrody Konavoski Dvori z młynami wodnymi
- vidikovac (punkt widokowy) Sivi soko
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.03.2025 21:48

romuald22 napisał(a):

Z całym rejonem kościoła - zgoda w 100%. Tam też byłem tylko raz na chwilę i nigdy więcej.

Za to Brdo Ukazanja to już inna bajka - i to właśnie to miejsce warto odwiedzić, nawet jeśli się jest niespecjalnie wierzącym. Szczególnie jak już się jest w pobliżu...

Tylko faktycznie trzeba mieć lepsze buty, bo te skałki potrafią dać wycisk (chociaż czytałem, że są tacy, którzy potrafią tam wejść na kolanach 8O )
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.03.2025 06:56

Marlowe1994 napisał(a):

:sm:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 16.03.2025 13:01

empire13 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

:sm:

A nawet dodatkowo zaznaczyłem pinezkami kolorowymi na mapie cro którą mam na ścianie, na takiej dużej macie korkowej. Na dole legenda, taki kolor to już byłem a inny kolor polecane przez znawców.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.03.2025 13:25

romuald22 napisał(a):

Moje rozczarowanie było nie mniejsze . Tandetę i komercję czuć na każdym kroku. Byłem pełen podziwu dla ludzi, którzy boso wchodzili na górę objawień. Być może jest to miejsce obowiązkowe dla ludzi głęboko wierzących, turystycznie jest żadne w sumie.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 16.03.2025 17:13

Medjugorje to komercja i chińska tandeta w sklepikach.Miejsce wg.mnie tylko dla bardzo mocno wierzących .Polecam niedaleko od tego miejsca inna atrakcję to wodospady Kravica.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 16.03.2025 17:26

Ładne te wodospady ale jak byłem to miejsce to było zadeptane przez ludzi. Nie było gdzie ręcznika rozłożyć. To już było dawno i teraz jest tam więcej cywilizacji, ale wtedy wszystkie okoliczne krzaki były tragicznie zasrane przez ludzi i slużyły za miejsce składowania zużytych pieluch. Do tego w wodzie tłum, w tym kilkanaście pań z Polski w wieku mocno dojrzałym, tworzące urocze kółeczko. Za kostiumy robiły halki spódnic i staniki. Panie się chłodziły po trudach bazaru w Medjugorje...
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 16.03.2025 18:07

Z Dubrownika warto popłynąć na wyspę Lokrum - kilkugodzinny spacer po ogrodzie botanicznym, wspinaczka na ruiny fortecy z czasów napoleońskich, wolno chodzące pawie, i chyba największa atrakcja - mała zatoczka wśród skał zasilana z morza przez dopływ pod skałami z możliwością kąpieli...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone