Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ochrona samochodu przed słońcem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 20.06.2025 21:24

rufus295 napisał(a):Dzisiaj przyjechaliśmy, 33 stopnie, nic nie robię, co ma być to będzie. 10 razy jeździłem czarnym autem i nic się nie działo, to i z białym mam nadzieję że nic nie będzie. Póki co jest ceramika położona, na lampach również.

Fajne autko ale i miejscówkę masz nie najgorszą. 33 stopnie no to ładnie i przyjemnie... przy 38-39 w zeszłym roku .. zdychałem i trudno nawet się oddychało miejscami poza plażą.

PS. Widzę że masz naklejeczkę. Gdzie dostać teraz można? Czy nie lepiej nakleić na szybę niż na karoserię (nie wypali potem takiej poświaty kwadracika)?
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 20.06.2025 21:28

To jest magnetyczna, tylko na wyjazd. Niestety, z tego co wiem, już nie do dostania te wlepy.
Myślałem że woda będzie zimniejsza, ale 25,3, także jest dobrze .
Miejscówka klasa, pierwszy raz na Korculi, południowa cześć wyspy.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 20.06.2025 21:34

rufus295 napisał(a):To jest magnetyczna, tylko na wyjazd. Niestety, z tego co wiem, już nie do dostania te wlepy.
Myślałem że woda będzie zimniejsza, ale 25,3, także jest dobrze .
Miejscówka klasa, pierwszy raz na Korculi, południowa cześć wyspy.

Dzięki za info. Miłego urlopowania i wypoczywania.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2025 21:55

smokp napisał(a):PS. Widzę że masz naklejeczkę. Gdzie dostać teraz można? Czy nie lepiej nakleić na szybę niż na karoserię (nie wypali potem takiej poświaty kwadracika)?

Takich jak widoczna na aucie już nie ma.. ale są inne
>>> zakup-grupowy-naklejki-cro-pl-premium-t57466.html
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.06.2025 14:28

rufus295 napisał(a):Dzisiaj przyjechaliśmy, 33 stopnie, nic nie robię, co ma być to będzie. 10 razy jeździłem czarnym autem i nic się nie działo, to i z białym mam nadzieję że nic nie będzie. Póki co jest ceramika położona, na lampach również.

I ja robię podobnie. Bardziej obawiam się o żywicę niż o ciepło. Czasem kładę na przednią szybę, folię nrc. Strona nie ma znaczenia bo różnice są znikome. Należy pamiętać, że folia potrafi się przykleić do auta, jak jest bardzo nasłonecznione miejsce.
Przy okazji, ładny tył auta. Co to, jakiś sportowy seat?
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 21.06.2025 15:16

Ja zaczynam od filtru 50, potem schodzę na 20. Ostatnie dni to już 10 wystarczy.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 21.06.2025 16:54

Ja mam dwie srebrne osłony do szyb - jedną (lepszą) kładę na desce rozdzielczej i przykrywa mi plastiki, kierownice, ekrany, całą deskę od lewej do prawej, a drugą - bąbelkową - w zależności jak parkuję, daję np. na tylną szybę. Do tej pory nic się nie działo.
M.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 21.06.2025 18:26

Ja tu dopiero co zastanawiałem się jak chronić samochód przed latającymi dachówkami ,doniczkami i plastikowymi krzesełkami.
Wypłowiałe lakiery czasem się spotyka, ale przeważnie to samochody pełnoletnie i tutejsze.
Folię na szyby zakładam.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 26.06.2025 03:44

Janusz Bajcer napisał(a):
smokp napisał(a):PS. Widzę że masz naklejeczkę. Gdzie dostać teraz można? Czy nie lepiej nakleić na szybę niż na karoserię (nie wypali potem takiej poświaty kwadracika)?

Takich jak widoczna na aucie już nie ma.. ale są inne
>>> zakup-grupowy-naklejki-cro-pl-premium-t57466.html

O tzw. stare naklejki można pytać Piotrka (nick: Piter_M) - chyba ma takie do wysyłki. Mnie nie udało się odkupić praw autorskich i musiałem stworzyć inne :|
Mesiah78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mesiah78 » 26.06.2025 06:07

W Action są fajne pokrowce w różnych rozmiarach. Sam przed wyjazdem zaopatrzę się w taki. Zasłaniają praktycznie całe auto oprócz maski przedniej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.06.2025 09:02

Mesiah78 napisał(a):W Action są fajne pokrowce w różnych rozmiarach. Sam przed wyjazdem zaopatrzę się w taki. Zasłaniają praktycznie całe auto oprócz maski przedniej.

Wczoraj byłem po lokalizator i rzeczywiście można kupić. Cena 40pln. Są też pokrowce na szyby, w dwóch rozmiarach. Po 9pln.
Ale najwięcej było ludzi :D
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 26.06.2025 10:20

Mesiah78 napisał(a):W Action są fajne pokrowce w różnych rozmiarach. Sam przed wyjazdem zaopatrzę się w taki. Zasłaniają praktycznie całe auto oprócz maski przedniej.

Ja też taki znalazłem. Koszt groszowy 39zł tylko trochę mały faktycznie. Co prawda szyby zasłonięte i nie będzie nagrzewania do środka

https://www.action.com/pl-pl/p/3210211/ ... odowy-c-c/
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 26.06.2025 13:05

Przeczytałem o pokrowcach na auto wiec pojechałem i też sobie kupiłem w Action bo auto czarne i środek skóra. Nastawiłem się też na lokalizator Rebel do rowerów, ale te pod androida wykupione wszystkie. Dzięki za inspiracje :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.06.2025 13:56

Brasilia napisał(a):Przeczytałem o pokrowcach na auto wiec pojechałem i też sobie kupiłem w Action bo auto czarne i środek skóra. Nastawiłem się też na lokalizator Rebel do rowerów, ale te pod androida wykupione wszystkie. Dzięki za inspiracje :)

Chyba i ja kupię ten pokrowiec, jeśli nawet miałby być na raz. Będę parkował pod piniami a tam zawsze kapie. Mnie udało się trafić lokalizator na androida. Były 2 sztuki :)
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 08.07.2025 12:09

Kilka dni temu testowałem ten sprzęt. w upale 34 stopnie, cały dzień, przez 2 dni.
Powiem tak. W aucie tak samo piekarnik jak by pokrowca nie było, zero różnicy. Natomiast kiermana, deska, drążek, plastiki itp nie były nagrzane aż tak bardzo więc to duży plus. Zakładanie banalne 3min i gotowe. Myślę że najlepszy efekt dają pokrowce na całe auto i wtedy podejrzewam że czuć różnicę w środku

https://www.action.com/pl-pl/p/3210211/ ... odowy-c-c/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ochrona samochodu przed słońcem - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone