Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje 2010

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 14.09.2009 20:06

JacYamaha napisał(a):
alladyndelscorcho napisał(a):...Chcę również zrobić sobie wycieczkę do Wenecji ale jakoś nie mogę się doszukać na forum konkretnych informacji na ten temat. Może ktoś pomoże mi wskazać temt na forum gdzie znajdę informację o tym jak się dostać z Rovinj do Wenecji i ile to kosztuje...

Klik

Zapoznałem się z informacjami z podanego linka i najtańsza wycieczka jednodniowa statkiem do Wenecji z Rovinj, z przewodnikiem, kosztowała w tym sezonie, w ofercie promocyjnej (2 dorosłych + 1 dziecko gratis), 144 Euro.

Kawam1 a jakie są koszty takiej wycieczki samochodem (opłaty autostradowe, parkingi, transport do samej Wenecji)? Chodzi o rząd wielkości w porównaniu z wycieczką statkiem, bez szczegółowych wyliczeń.
kawam1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawam1 » 14.09.2009 20:30

alladyndelscorcho napisał(a):
JacYamaha napisał(a):
alladyndelscorcho napisał(a):...Chcę również zrobić sobie wycieczkę do Wenecji ale jakoś nie mogę się doszukać na forum konkretnych informacji na ten temat. Może ktoś pomoże mi wskazać temt na forum gdzie znajdę informację o tym jak się dostać z Rovinj do Wenecji i ile to kosztuje...

Klik

Zapoznałem się z informacjami z podanego linka i najtańsza wycieczka jednodniowa statkiem do Wenecji z Rovinj, z przewodnikiem, kosztowała w tym sezonie, w ofercie promocyjnej (2 dorosłych + 1 dziecko gratis), 144 Euro.

Kawam1 a jakie są koszty takiej wycieczki samochodem (opłaty autostradowe, parkingi, transport do samej Wenecji)? Chodzi o rząd wielkości w porównaniu z wycieczką statkiem, bez szczegółowych wyliczeń.

Witam.
Zaznaczam że dotarłem tylko do Triestu.
Jedne bramki po stronie Chorwackiej z tego co pamietam to 16 kn
W dwie strony masz 32 kn do tego winieta na Słowenie ja miałem półroczna za 50 euro. ale dlatego ze do Cro jechałem przez Słowenie.
Myslę ,że wyniesie Cie taniej niz 144 euro
michalek_101
Croentuzjasta
Re: Vinisce 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 14.09.2009 20:49

marcin&sylwia napisał(a):w wakacje 2006 byłam w małej miejscowości Marina obok Trogiru .... w roku 2010 planuje jechać do małej miejscowości rybackiej zwanej Vinisce ...
( fajna miejscowość ... max kameralna ... czysta plaża ) ... poczyniłam już pewne obliczenia ... planujemy jechać w 2 pary :) z tym ze ta para o niczym nie wie jeszcze :) hehe
ale jak by ktoś chciał dołączyć do Nas ... na 2 czy 3 samochody ... im więcej osób tym lepiej ...
JESTEŚMY Z WROCŁAWIA

Witam w tym roku byliśmy pierwszy raz w Chorwacji i właśnie w Vinisce a więc polecam wille "ALBATROS"
-10 M od plaży
-balkon albo od morza (10euro więcej ) albo od podwórza (taniej)
byliśmy w czerwcu więc było cicho i spokojnie :)
namiary:
http://www.chorwackie.pl/zakwaterowanie ... nisce.html
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 27.09.2009 11:46

Witam serdecznie.
To mój pierwszy post.
W przyszłym roku chciałbym z rodziną pierwszy raz pojechać do Chorwacji.
Interesują mnie jakieś spokojne miejsca.
Czytając forum najpierw wybór padł na Mandre, ale w tym poście zachwalane są Vinišće. Poza tym okazuje się że mój kolega był w tej wiosce i twierdzi że jest cicho i spokojnie.
Wyszukałem takie apartamenty według mnie godne uwagi:
http://www.marin-apartmani.com
http://www.apartmani-dujilovic.com
Może ktoś z forumowiczów był w którymś z nich i może mi podpowiedzieć czy warto.
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 27.09.2009 20:47

rysiek_r74 napisał(a):Witam serdecznie.
To mój pierwszy post.
W przyszłym roku chciałbym z rodziną pierwszy raz pojechać do Chorwacji.
Interesują mnie jakieś spokojne miejsca.
Czytając forum najpierw wybór padł na Mandre, ale w tym poście zachwalane są Vinišće. Poza tym okazuje się że mój kolega był w tej wiosce i twierdzi że jest cicho i spokojnie.
Wyszukałem takie apartamenty według mnie godne uwagi:
http://www.marin-apartmani.com
http://www.apartmani-dujilovic.com
Może ktoś z forumowiczów był w którymś z nich i może mi podpowiedzieć czy warto.

Już o tym pisałem powyżej, jeśli ma być spokój to polecam Pirovac forum/viewtopic.php?t=25235&highlight=pirovac. Służę informacjami.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.09.2009 18:12

daro2008 napisał(a):Witam.
Ja też już planuję Wakacje 2010 i PIERWSZY raz w Cro.
Jak już poczytałem wszędzie gdzie pojadę będzie pięknie, a co myślicie nad moim typem - Primosten - jadę z żoną i dzieckiem 3 latka. Czy może coś bardziej kameralnego?

Ja byłam w Primosten w Czerwcu (jeszcze była cisza i spokój i obsadzenie jakies 30%). Wschodnia plaza waska i z łódkami za to zachodnia przy hotelu juz duzo szersza. Ocieniona czesciowo - wiec dobrze dla maluchów.
Owszem kamyki sa ok 3-4 cm ale 3 letnie dzieci sie nimi dobrze bawiły :) o Primostenie mozesz poczytac np w mojej relacji: forum/viewtopic.php?t=24054&start=0

Sama za to stoje przed dylematem wyboru którejs z miejscowości na Makarskiej Riwierze. I jak jedna ma plażę jakiej oczekuje, to co innego mi nie pasi ;) ale myśle ze do czerwca 2010 znajdę kompromis.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 30.09.2009 22:02

CinnamonGirl napisał(a):Sama za to stoje przed dylematem wyboru którejs z miejscowości na Makarskiej Riwierze. I jak jedna ma plażę jakiej oczekuje, to co innego mi nie pasi ;) ale myśle ze do czerwca 2010 znajdę kompromis.

A czy mogę wiedzieć jakie miejscowości wchodzą w grę?
Ja jadę pierwszy raz - może skorzystam z doświadczenia kogoś kto już był w Cro.
kawam1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawam1 » 30.09.2009 22:37

daro2008 napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):Sama za to stoje przed dylematem wyboru którejs z miejscowości na Makarskiej Riwierze. I jak jedna ma plażę jakiej oczekuje, to co innego mi nie pasi ;) ale myśle ze do czerwca 2010 znajdę kompromis.

A czy mogę wiedzieć jakie miejscowości wchodzą w grę?

daro2008 Witaj.
Tam wszedzie jest fajnie , naprawde ciężko jest trafic w nieatrakcyjne miejsce . Sam zobaczysz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2009 22:48

daro2008 napisał(a):A czy mogę wiedzieć jakie miejscowości wchodzą w grę?

Przez nadchodzące długie zimowe wieczory poczytaj relacje cromaniaczek i cromaniaków
i na pewno coś Ci przypadnie do gustu :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2009 07:52

Janusz Bajcer napisał(a):

Przez nadchodzące długie zimowe wieczory poczytaj relacje cromaniaczek i cromaniaków
i na pewno coś Ci przypadnie do gustu :D

Oraz relację Kaszpira. Tam dużo o Chorwacji i nie tylko.
Tu też ciekawie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=440623#440623
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 01.10.2009 18:04

W tym roku byłam w Primostenie (Dalmacja środkowa) i sie zakochałam w tym miasteczku. Miało to co chiałam - piekną starówke na wieczorne spacery, krystalicznie czystą wode, fajną plażę (w miare szeroka z fragmentami w cieniu drzew). Dodatkowo nie przepadam za miejscowościami zbyt tłocznymi jak i gdzie jest 5 domków na krzyż. Dodatkow miejscowosc musi być dobrym miejscem wypadów na zwiedzanie. Primosten w CZERWCU (bo to istotne - nie było wtedy tłumów np na plazy ze 2 -3 m do nastepnego recznika, pod sam koniec pobytu 25-26 czerwca było to juz 1,5 m ;) ) spełnił w 100% moje oczekiwania. Pewnie w sezonie jest zbyt tłoczno.

Dochodze do wniosku z moimi wymaganiami to jak z Erą 'Wszysko to tylko w erze ;)' i o dziwo Primostem temu sprostał.

Jeśli chodzi o 2010 to chce pojechać gdzieś niżej (i zwiedzić tamte rejony) i nie ukrywam kusi mnie połaczenie gór z morzem.
Problem w tym ze na makarskiej przynajmniej tak mi sie wydaje na pierwszy rzut oka większosc miasteczek jest nowa ot apartamenty i tyle (Primosten miał ładną starówkę na wyspie z deptakiem dookoło, było gdzie posiedzieć i połazić po uliczkach).
I tak niby:
Tucepi ma fajne plaże ale głowna wadą jest brak staróki bo to nowe miasto. Ale biorę pod uwagę acz niemrawo póki co.

Makarska - boje się że za duże tłumy (jendak ja juz wyrosłam z imprez) i wole troche mniejsze miejscowości.

Brela droga i owszem na wypad popołudniowy wydaje sie ok ;) przynajmniej z tego co czytam na forum.

Baska Woda - wielkosc dobra, ale do konca nie jestem przekonana ale ciągnie mnie tam. Czegos mi brakuje - ale jeszcze nie wiem czego ;). I tez kojarzy mi sie z duzą iloscia ludzi (moze mylnie...) i jednak też z wyższymi cenami.

Podgora - coś mnie do niej ciągnie - czuje ze ma klimat. Minusem sa wspominane na forum wąskie plaże. Ale póki co najpowazniej o niej myślę. No i najblizej z tąd np. do Drvenika skąd chcę wybrac sie na Hvar na jeden dzień.

Informacje o reszcie przeglądam dopiero.

Póki co kolejność na dzien dzisiejszy w mojej głowie (aczkolwiek to sie ciągle zmienia) to: Podgora, Baśka Woda, Tucepi (ze wzgledu ma plaze i nie ukrywam relacje Crayfish.

Edit: dfodam ze w linku podamym wczesniej nawet smerf_maruda był zadowolony z wizyty w Primostenie ;) wiec cos w tym chyba jest :)

a co do Kaszpira to jedynym jego błedem było to ze za mało doczytał na forum o państwie do którego sie wybiera i po prostu nie był przygotowany.
rescue
Podróżnik
WAKACJE 2010 - ale gdzie???

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 11.12.2009 13:52

Witajcie!

Kolejny raz zaczynam planować wakacje w Chorwacji.
Pierwszy raz byłem parę lat temu na wyspie Murter. Potem dwukrotnie w okolicach Zadaru w miejscowości Vrsi Mulo.

Pora zmenić okolicę ale nie bardzo daleko (Makarska to juz daleko i tłoczno:) Vrsi użekło mnie wręcz wiejskim klimatem - cisza, spokój, parę sklepików. I teraz szukam czegoś podobnego. Wyjazd z 4-latiem. Interesują mnie drodzy CRO-maniacy dwie rzeczy:
1. Szukam małej, przytulnej miejscowości (czy wręcz wioseczki)
2. Jesli ktoś może polecić - konkretnego namiaru na kwaterę

W zamian służę pomocą jeśli ktoś wybiera się w miejsca gdzie juz byłem:)
Pozdrawiam!
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 11.12.2009 21:46

Wioseczką w środkowej Dalmacji niewątpliwie jest Bratus (50 stałych mieszkańców) :) 4 km od Makarskiej...niestety wybieramy sie tam dopiero we wrześniu 2010, ale opinie nt. tej miejscowości są pozytywne...tutaj link do tematu i fotki z Bratusa forum/viewtopic.php?t=8899&start=0
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 13.12.2009 13:36

magdach7 napisał(a):Witam wszystkich,
W tym roku spędziłam fantastyczne wakacje w Chorwacji- byliśmy w tym pięknym kraju po raz pierwszy i od razu zakochaliśmy się w nim na zabój. :lol:
Rezerwując apartament nie miałam bladego pojęcia gdzie warto pojechać, więc całkowicie zaufałam pośrednikowi- na szczęście wybór okazał się trafny- byliśmy w Slatine na Ciovo. Na miesiąc przed wyjazdem okryłam to forum, które okazało się skarbnicą informacji, więc od razu obiecałam sobie, że jeżeli tylko następne wakacje będziemy spędzać w Chorwacji, to na pewno skorzystam z porad tych, którzy nie raz odwiedzili ten niesamowity kraj.
:D
Od przyjazdu z wakacji śledzę forum i zbieram info o rożnych miejscowościach. Na chwilę obecną rozważam:
Ruskamen
Marusici
Drasnice
Omis
i Mandre na Pagu
nie jest tak,że idę na łatwiznę - używałam wyszukiwarki i zebrałam wiele informacji. Ciągle jednak liczę na bezpośrednie opinie. wiele osób właśnie wróciło z tych miejscowości, niektórzy byli w kilku rejonach więc może mają porównanie.
dla nas najważniejsze jest aby;
- miejscowość była mała kameralna bez tłumów i zgiełku
- było to dobre miejsce wypadowe
- można tam ponurkować
-plaże czyste, a morze cieplutkie :lol:

A może możecie polecić coś innego?

Witaj Magdo.
W tym roku byłem z żona w małej miejscowości Medici. Jestesmy z żoną zachwyceni urlopem. Jest to pierwsza miejscowość z kompleksu trzech zaczynających się na litere "M" (Medici, Mimice, Marusici) jadąc magistralą adriatycką z Omisia w stronę Makarskiej. W swoim poście wymieniasz miejscowośc Marusici. Przejeżdżalem przez nią jadąc do Dubrownika. Podobna jest do tej w której my byliśmy czyli Medici, no może troche większa. Plaża pewnie podobna i zejście na nia takie samo, czyli dosyć strome. Ale wszystko urokliwe. A może pojedziesz do Medici? Jeśli chcesz to napiszę Ci wszystko co wiem o tej miejscowości. Mój e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. W sezonie 2010 jedziemy do m. Selce w Kwarnerze aby mieć blisko do Wenecji. Chcemy ją odwiedzić.
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 14.12.2009 13:41

witam wszystkich.

w czerwcu wybieram się ponownie do Chorwacji. W 2007 zwiedzałam Istrię (a przy okazji kilka uroczych miejscowości w Słowenii jak również Triest i Wenecję we Włoszech).
Za pół roku nasza córka będzie miała 2 lata i ze względu na nią szukamy ciekawego, USTRONNEGO miejsca - byle nie za daleko (patrząc na mapę powiedzmy między Rijeką a Zadarem)

może mi coś podpowiecie ?
pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone