Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Służbowym autem na wakacje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Służbowym autem na wakacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.01.2015 22:43

knorek napisał(a):Witam,
Wybieram sie pierwszy raz do Chorwacji w tym roku a dokładnie do Primostern. Okres przełom sierpnia i września . 10 noclegów , śniadania w własnym zakresie , obiadokolacje w knajpkach tak co 2 dzień . Większość czasu plaza ale tez chcielibyśmy z żona zwiedzić najciekawsze miejsca w okolicy . Dojazd z Poznania , w jedna stronę gratis dojazd ponieważ autko służbowe wiec tankując przy granicy mogę zrobić 1100 km ( fabia 1.6 Disel ) . Liczyłem mniej więcej tak:
- nocleg 10x 40 eur - 1700
- paliwo ,winety , parkingi i jakieś ubezpieczenie 1700
- codziennie jakieś piwo inne drobnostki z 250 zł

Proszę powiedzcie czy moje obliczenia są realne i czego nie policzyłem .

Jak należy rozumieć to zdanie :roll: 8O :roll: :evil:
knorek
Podróżnik
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) knorek » 13.01.2015 23:22

darek1 napisał(a):
knorek napisał(a):Witam,
Wybieram sie pierwszy raz do Chorwacji w tym roku a dokładnie do Primostern. Okres przełom sierpnia i września . 10 noclegów , śniadania w własnym zakresie , obiadokolacje w knajpkach tak co 2 dzień . Większość czasu plaza ale tez chcielibyśmy z żona zwiedzić najciekawsze miejsca w okolicy . Dojazd z Poznania , w jedna stronę gratis dojazd ponieważ autko służbowe wiec tankując przy granicy mogę zrobić 1100 km ( fabia 1.6 Disel ) . Liczyłem mniej więcej tak:
- nocleg 10x 40 eur - 1700
- paliwo ,winety , parkingi i jakieś ubezpieczenie 1700
- codziennie jakieś piwo inne drobnostki z 250 zł

Proszę powiedzcie czy moje obliczenia są realne i czego nie policzyłem .

Rozumieć można to w ten sposób ze odchodzi mi koszt paliwa w jedna stronę z Poznania do Primosten :D
darek1
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.01.2015 23:33

Aaaaaaaa kto płaci za paliwko Panie Liwko, no kto ???
knorek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) knorek » 13.01.2015 23:42

darek1 napisał(a):Aaaaaaaa kto płaci za paliwko Panie Liwko, no kto ???

Darek 1,
Nie wiem o co chodzi?
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 14.01.2015 01:26

Panie Darku, to zależy, jaki towar Knorek na co dzień rozwozi tą służbową Fabią :wink:
Jak produkty knorra (to nie jest reklama! :lol: Tylko mi się z nickiem Knorka skojarzyło) albo inną spożywkę, żarówki, energooszczędne długopisy, maść na szczura albo cokolwiek innego, to Pan płacisz razem z innymi frajerami - chyba, że onych artykułów Pan nie kupujesz. Jeżeli np. lekarstwa, to płaci ten, co musi je sobie zakupić, względnie na spółkę ze Skarbem Państwa. Sponsorem jest w każdym razie konsument, a płatnikiem korpo, w której Knorek pracuje.

Beneficjent ma natomiast tańsze wakacje, mamy tu bardzo ładny przykład cięcia kosztów i tzw. dobry myk :roll: :wink:

BTW. Nie spodziewałem się, że ten wątek pełen kreatywnych myków jeszcze mnie czymś zaskoczy - a tu proszę, jednak się udało :lol:
Ostatnio edytowano 14.01.2015 09:18 przez PabloX, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.01.2015 07:57

PabloX napisał(a):
BTW. Nie spodziewałem się, że ten wątek pełen kreatywnych myków jeszcze mnie czymś zaskoczy - a tu proszę, jednak się udało :lol:

Jeśli chodzi o "cięcie kosztów" to jesteśmy baaaardzo kreatywni. Sam byłem świadkiem jak na parkingu za przejściem w Macelj, nasz rodak, pracownik firmy transportowej, wlewał do swojej "bety" 40l ON wiezionego z Polski w bagażniku. To paliwo które miał w baku też zapewne było z "nadwyżek" :oczko_usmiech: :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.01.2015 08:46

knorek napisał(a):
darek1 napisał(a):
knorek napisał(a):Dojazd z Poznania , w jedna stronę gratis dojazd ponieważ autko służbowe wiec tankując przy granicy mogę zrobić 1100 km ( fabia 1.6 Disel ).

Rozumieć można to w ten sposób ze odchodzi mi koszt paliwa w jedna stronę z Poznania do Primosten :D

Naprawdę nie ma się czym chwalić :roll: .

PabloX napisał(a):

Sponsorem jest w każdym razie konsument, a płatnikiem korpo, w której Knorek pracuje.

Płatnikiem jest firma i to jej święte prawo i jej sprawa jakie "bonusy" oferuje pracownikom.
I nic nam do tego, o ile fakturka za wakacyjne paliwo Knorka nie będzie w firmie kosztem uzyskania przychodu, a sam Knorek będzie miał rozliczany przychód z tytułu nieodpłatnych świadczeń.
W przeciwnym razie mamy klasyczne pan płaci, pani płaci ....
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 14.01.2015 09:12

marze_na napisał(a):
PabloX napisał(a):

Sponsorem jest w każdym razie konsument, a płatnikiem korpo, w której Knorek pracuje.

Płatnikiem jest firma i to jej święte prawo i jej sprawa jakie "bonusy" oferuje pracownikom.
I nic nam do tego, o ile fakturka za wakacyjne paliwo Knorka nie będzie w firmie kosztem uzyskania przychodu, a sam Knorek będzie miał rozliczany przychód z tytułu nieodpłatnych świadczeń.
W przeciwnym razie mamy klasyczne pan płaci, pani płaci ....

Niezależnie od sposobu rozliczenia podatkowego tego paliwa (na 99% obstawiam, że to będzie faktura kosztowa), prawie na pewno ten koszt zostanie przerzucony przez korpo na konsumentów tych dóbr, które Knorek rozwozi Fabią po sklepach czy szpitalach. Innymi słowy, korpo zapłaci, a potem z powodu wyższych kosztów podniesie cenę swoich towarów/usług. Ewentualnie nie podniesie ceny, ale obniży jakość. Choć może być i tak, że jeżeli ciężko będzie przerzucić koszty na konsumentów, to korpo zacznie swoje koszty ciąć i np. zredukuje część repów. Nic nie jest za darmo - ktoś zawsze płaci.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.01.2015 09:36

Ciekawe jak firma rozliczy vat za paliwo? Fajna firma jak pozwala zagranicą używać auto służbowe - biorąc pod uwagę zeszłoroczne przepisy rozliczania auta....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.01.2015 09:49

PabloX napisał(a):Niezależnie od sposobu rozliczenia podatkowego tego paliwa (na 99% obstawiam, że to będzie faktura kosztowa), prawie na pewno ten koszt zostanie przerzucony przez korpo na konsumentów tych dóbr

Oczywiście, jak każdy koszt. Ale trudno mieć pretensje, dopóki te prywatne harce służbowymi samochodami są rozliczane bez szkody dla budżetu . Tyle, że z reguły tak nie jest.

piekara114 napisał(a):Ciekawe jak firma rozliczy vat za paliwo? Fajna firma jak pozwala zagranicą używać auto służbowe - biorąc pod uwagę zeszłoroczne przepisy rozliczania auta....

USy od roku wykształcają nową specjalizację - jak złapać pracownika na jazdach prywatnych. Osobiście jestem pod wrażeniem rozmachu prowadzonych akcji :lol: .
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 14.01.2015 09:55

piekara114 napisał(a):Ciekawe jak firma rozliczy vat za paliwo? Fajna firma jak pozwala zagranicą używać auto służbowe - biorąc pod uwagę zeszłoroczne przepisy rozliczania auta....

Na papierze będzie to rozpisane jako jazdy na terenie RP...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.01.2015 09:58

PabloX napisał(a):

Na papierze będzie to rozpisane jako jazdy na terenie RP...

Papier przyjmie wszystko, skarbówka niekoniecznie :wink: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.01.2015 10:22

PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 14.01.2015 10:23

marze_na napisał(a): Papier przyjmie wszystko, skarbówka niekoniecznie :wink: .

A to już zmartwienie nieudaczników, którzy w korpo zatrudniającej Knorka pozwalają pracownikom na takie numery :wink:

Jednak niezależnie od tego, czy firma wrzuci sobie fakturę w koszty i jak to rozpisze, i czy skarbówka to wykryje, czy nie - sponsorami "darmowego paliwka" będą frajerzy (pan płaci, pani płaci), którzy konsumują towary lub usługi sprzedawane przez pracodawcę Knorka.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.01.2015 10:45

A dlaczego tak po koledze knorek jedziecie :?: :roll:

Czy to nie jest tak, że jeśli firma ma wewnętrzną politykę, w ramach której pracownik otrzymuje dodatek do wynagrodzenia
w postaci ryczałtu np. 1000 km do przejechania w celach prywatnych i dodatkowo wyrazi zgodę na wyjazd za granicę służbowym samochodem, to kolega może sobie jechać?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone