napisał(a) labusm » 14.01.2015 20:55
W sumie mnie ani ziębi ani grzeje, czym autor jedzie na wakacje, ani za czyje pieniądze, ale temat rozwinął się w ciekawym kierunku. Też zabrałem w nim głos, dyskusja wrze, jedni są przeciwko, jedni po cichu za i też by tak chcieli( niektórzy drób na dachu mają i w tym problem

) . Nie sądzę, że świat się zawali przez ten jeden wyjazd a ja ( i inni frajerzy ) za to dodatkowo zapłacą w kosztach zakupu różnych dóbr konsumpcyjnych. I tak płacimy a właściciele korporacji i tak na swoje wyjdą, czy to kosztem pracowników, czy kosztem konsumenta, więc chociaż tyle że plusy odczuwa konkretny człowiek.
No ale globalnie rzecz biorąc, gdyby wszyscy byli uczciwi ( pracodawcy i pracownicy) to może wszyscy byliby szczęśliwsi. Wszystko byłoby tańsze, bardziej dostępne dla śmiertelników. wszystkim żyłoby się lepiej....
Ale że przykład idzie z góry, to każdy kombinuje jak może. Człowiek, jak sami mu dają to bierze - i dobrze. Jak nie dają, to kradnie. ( jak w poprzednim poście ktoś widział kogoś tankującego oszczędności na drodze)
Prywata, przywileje, pilnowanie swoich interesów a nie problemy państwa- to główne przyczyny upadku Imperium Rzymskiego.