Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odrobina szaleństwa na otarcie łez – ZEA listopad 2022

Zjednoczone Emiraty Arabskie dzielą się na siedem emiratów rządzonych przez emirów - Abu Zabi, Dubaj, Adżman, Fudżajra, Ras al Chama, Szardża, Umm al Kajwajn. W Dubaju - jednym z miast ZEA, znajdują się bankomaty wydające sztabki złota. Zjednoczone Emiraty Arabskie mają ponad 40 lotnisk. W Dubaju znajduje się jedyny na świecie 7 gwiazdkowy hotel - Burj Al Arab.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.08.2023 14:35

pavlo napisał(a):Za Wami to nie tylko inne balony lecą, motoparalotniarz też w kadrze :mg: Albo przypadkowy, albo może miał jakąś rolę do wypełnienia w Waszej eskapadzie :smo:

On był przypadkiem ale oczywiście że go widzieliśmy :tak: Latał sam - więc raczej dla własnej przyjemności a nie jako dodatek do jakiejś grupy. Chciaż....kto go tam wie :smo:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.08.2023 15:03

Kapitańska Baba napisał(a):
pavlo napisał(a):Za Wami to nie tylko inne balony lecą, motoparalotniarz też w kadrze :mg: Albo przypadkowy, albo może miał jakąś rolę do wypełnienia w Waszej eskapadzie :smo:

On był przypadkiem ale oczywiście że go widzieliśmy :tak: Latał sam - więc raczej dla własnej przyjemności a nie jako dodatek do jakiejś grupy. Chciaż....kto go tam wie :smo:

Tak jak żeglarz ma fioła i percepcję na punkcie wypatrzenia tego co żeglarskie, tak lotnik wypatrzy co lotnicze :mg: Żona czasem krzyczy: na drogę patrz !!!, gdzie Ty żeś coś znowu zobaczył te paralotnie !!! ???
Może ja mam tak po prostu AG ??? (Air Gender) :mg:
Prowadzę zawsze bezpiecznie i AG mi nie przeszkadza :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.08.2023 16:35

Przy lekturze Twojej relacji słowa takie jak odrobina podobnie jak ocieranie łez nabierają nieco innego znaczenia :mg:

Cisza , przestrzeń , wolność . . . piękno latania balonem :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.08.2023 23:29

W tym ślicznym i luksusowym wątku ZEA i pojawieniem się nuty lotniczej pozwolę sobie na kilka refleksji dla tych, co zachwycić się chcą spojrzeniem z lotu ptaka.
- najbardziej odda to lot bez kabiny, taki gdzie wprost czujesz powietrze, poczujesz każde jego drgnienie i zapach
- balony to jedne z najbezpieczniejszych statków powietrznych.
- jak raz zasmakujesz to już nigdy nie zrezygnujesz (uważaj więc :mg: )

Taka mała dygresja w kwestii lęku wysokości (niektórzy ją mają, ja też) Nie wlezę na dach wieżowca, nie stanę blisko jego krawędzi, nie wpakuję się na jakieś diabelskie koło, to nie dla mnie :) Fruwanie w w przestworzach to to inna bajka :mg: Nie tylko ja tak mam :mg:
Paralotnia jak Cię już zabierze w górę, to lądować Ci się nie chce :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 08:35

pavlo napisał(a):Tak jak żeglarz ma fioła i percepcję na punkcie wypatrzenia tego co żeglarskie, tak lotnik wypatrzy co lotnicze :mg: Żona czasem krzyczy: na drogę patrz !!!, gdzie Ty żeś coś znowu zobaczył te paralotnie !!! ???
Może ja mam tak po prostu AG ??? (Air Gender) :mg:
Prowadzę zawsze bezpiecznie i AG mi nie przeszkadza :)

Pasja - z tym nie powalczysz bo i tak przegrasz :mg: :tak: :lol: I to chyba dobrze :hearts: :hearts: :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 08:38

"piotrf"]Przy lekturze Twojej relacji słowa takie jak odrobina podobnie jak ocieranie łez nabierają nieco innego znaczenia :mg:

Piotrze - nie jest łatwo otrzeć moje łzy z powodu rejsu który nie doszedł do skutku, znasz mnie chyba już troszkę :tak:

Cisza , przestrzeń , wolność . . . piękno latania balonem :verryhappy:

W punkt :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 08:48

"pavlo"]W tym ślicznym i luksusowym wątku ZEA i pojawieniem się nuty lotniczej pozwolę sobie na kilka refleksji dla tych, co zachwycić się chcą spojrzeniem z lotu ptaka.
- najbardziej odda to lot bez kabiny, taki gdzie wprost czujesz powietrze, poczujesz każde jego drgnienie i zapach
- balony to jedne z najbezpieczniejszych statków powietrznych.
- jak raz zasmakujesz to już nigdy nie zrezygnujesz (uważaj więc :mg: )

Są w domu zakusy ale na ten moment udaje mi się je powstrzymywać :mg: Czemu? Uważam, że nie da się rady zaangażować w dwie rzeczy - jeśli zaczniemy latać trzeba będzie zrezygnować z żagli a na to nie poozwolę :rotfl: Więc dyskusje bywają bardzo ostre :mg: :mg: :mg:

Taka mała dygresja w kwestii lęku wysokości (niektórzy ją mają, ja też) Nie wlezę na dach wieżowca, nie stanę blisko jego krawędzi, nie wpakuję się na jakieś diabelskie koło, to nie dla mnie :) Fruwanie w w przestworzach to to inna bajka :mg: Nie tylko ja tak mam :mg:
Paralotnia jak Cię już zabierze w górę, to lądować Ci się nie chce :mg:

Właśnie dziwnie tak z tym lękiem - on się chyba zmienia jakoś. A raczej to my się zmieniamy. Kiedyś się bałam, dziś już prawie nie. Choć są rzeczy przy których umieram ze strachu - drabina. Tych boję się jak ognia :mg: :mg: :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.08.2023 09:04

To musiało być naprawdę cudowne przeżycie, tylko ta pozycja do lądowania ;) :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 09:14

Tu na piachu widać czyjeś ślady.

DSC_9354.JPG

20221107_062951.jpg

Przy drzewie aż gęsto od tropów.

DSC_9355.JPG

DSC_9356.JPG

DSC_9357.JPG

Pustynia wygląda jak rozfalowane morze.

DSC_9359.JPG

Kolejne zwierzaki.

DSC_9360.JPG

Nasz sokół grzecznie siedzi na ręce opiekuna i czeka.

DSC_9362.JPG

To ta chwila dla której tu przylecieliśmy!!

Wschód słońca na pustyni! :hearts:

DSC_9363.JPG

DSC_9364.JPG

Pięknie!

Słońce wstało bardzo szybko.

Nie ma czasu się mu zbyt długo przyglądać bo następne zwierzaki pod nami.

DSC_9367.JPG

DSC_9368.JPG

Już prawie całe się obudziło.

DSC_9369.JPG

Lecimy nad sztucznym tworem.

Pod nami Jezioro Dubajskie – razem ze wschodzącym słońcem.

DSC_9371.JPG

Skąd wzięła się nazwa jeziora dowiemy się za moment.

Teraz jeszcze chwila dla Natury.

DSC_9372.JPG

DSC_9373.JPG

DSC_9374.JPG

DSC_9375.JPG

Te palmy to też hodowla.

DSC_9376.JPG

DSC_9377.JPG

20221107_063632.jpg

20221107_063634.jpg

DSC_9378.JPG

Kolejne rozbrykane stado.

DSC_9379.JPG

Pod nami gaj palmowy.

DSC_9380.JPG

DSC_9381.JPG

Tam maszerują pawie.

DSC_9382.JPG

DSC_9383.JPG

A tam – w krzakach – żyrafa!!!

DSC_9384.JPG

Oaza nad jeziorem.

DSC_9385.JPG

Patrzyłam przed siebie i nawet nie wiem kiedy – zupełnie nie czułam wznoszenia – znaleźliśmy się dużo wyżej.

DSC_9386.JPG

DSC_9387.JPG

DSC_9388.JPG

Pilon wzniósł balon na około kilometr w górę.

Pod nami Jezioro Dubajskie i już widać skąd wzięła się jego nazwa.

DSC_9393.JPG

20221107_064252.jpg

DSC_9389.JPG

DSC_9390.JPG

DSC_9391.JPG

DSC_9392.JPG

DSC_9396.JPG

majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.08.2023 09:46

Przepięknie :hearts:
Tak to sobie wyobrażałem, że będzie wyglądało, te balony na tle nieba czy ziemi.
Ale krajobraz zgoła inny od tego do czego jest człowiek przyzwyczajony. Zieleń tylko tam gdzie człowiek ją sztucznie utrzymuje, poza tym pojedyncze drzewa, czy ich kępki...
Pamiętam, jak dawno temu byłem z Żoną w Egipcie i byliśmy na wycieczce na pustynię Jeepami to też był tylko piach ... Tak tam jest, inaczej, ale też pięknie :spoko:

pozdrawiam, Michał
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 23.08.2023 09:58

Jak dużo tych zwierzątek, niesamowite. Nie wiedziałam że tak może wyglądać pustynia, tzn że jest w stanie przyjąć tyle roślinności.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 23.08.2023 14:53

Piękne foty w cudownej scenerii :)
Latanie nisko nad ziemią ma swoje uroki i specyfikę.Wzniesienie się na 1000m to już jest coś innego. Z takiej perspektywy wszystko na dole jest takie poukładane, czyste, wyglądające perfekcyjnie. Wschodu słońca z powietrza nigdy nie widziałem, kto by tak rano wstawał :mg: Zachody to i owszem bo to ostatnie tchnienie termiki i lotu żaglowego nad górami.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2023 15:23

Ale piękna ta pustynia :hearts: I wschód słońca. Zwierzaki niesamowite :D

Przyłączam się do zachwytów :D To musiało być nieziemskie przeżycie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 19:21

tony montana napisał(a):To musiało być naprawdę cudowne przeżycie, tylko ta pozycja do lądowania ;) :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Pozycja do lądowania nie była zła :mg: Zawsze możesz wybierać - albo stajesz z tyłu a na przód bierzesz żonę albo jakąś inną (obowiązkowo atrakcyjną) kobietę albo Ty stajesz na brzegu i wtedy....obyś nie trafił na innego faceta z tyłu :mg: :mg: :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 19:24

majkik75 napisał(a):Przepięknie :hearts:
Tak to sobie wyobrażałem, że będzie wyglądało, te balony na tle nieba czy ziemi.
Ale krajobraz zgoła inny od tego do czego jest człowiek przyzwyczajony. Zieleń tylko tam gdzie człowiek ją sztucznie utrzymuje, poza tym pojedyncze drzewa, czy ich kępki...
Pamiętam, jak dawno temu byłem z Żoną w Egipcie i byliśmy na wycieczce na pustynię Jeepami to też był tylko piach ... Tak tam jest, inaczej, ale też pięknie :spoko:

pozdrawiam, Michał

Tak - pustynia to obcy nam widok. Jednak jak sam mówisz - piękny :hearts:
To była jak dotąd nasza jedyna wizyta w pustynnym miejscu więc nie mam prównania do innych ale myślę, ze Sahara też musi obłędnie wyglądać :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zjednoczone Emiraty Arabskie - الإمارات العربيّة المتّحدة