Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2013 13:57

Po primo macie za wolne radiowozy :mrgreen: Po drugie skarga być może odniesie skutek tyle że po fakcie. Inna sprawa pisząc o przykładzie z baru, to interwencja była jak najbardziej zgodna z procedurą. Przyszli zapytali kto zgłaszał, kogo mają spakować i sprawa prosta. Są świadkowie więc co tu zarzucać funkcjonariuszom. Każdy komendant ich wybroni. Barmanka se okna wymieni a śledczy sprawę umorzy. Proste jak budowa cepa. Następnym razem barmanka jeszcze mu pomoże do samochodu wsiąść i kluczyk do stacyjki włoży a wystarczyło podjechać, stanąć za rogiem i zatrzymać na drodze.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2013 14:03

Rysio napisał(a):Po primo macie za wolne radiowozy :mrgreen: Po drugie skarga być może odniesie skutek tyle że po fakcie. Inna sprawa pisząc o przykładzie z baru, to interwencja była jak najbardziej zgodna z procedurą. Przyszli zapytali kto zgłaszał, kogo mają spakować i sprawa prosta. Są świadkowie więc co tu zarzucać funkcjonariuszom. Każdy komendant ich wybroni. Barmanka se okna wymieni a śledczy sprawę umorzy. Proste jak budowa cepa. Następnym razem barmanka jeszcze mu pomoże do samochodu wsiąść i kluczyk do stacyjki włoży a wystarczyło podjechać, stanąć za rogiem i zatrzymać na drodze.

Czyli tak jak mówiłem. Pytia z Gierałtowic :mrgreen: :mrgreen:
Podaj mi numery do Lotto :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2013 15:55

anakin napisał(a):Nie no Ty to masz wypas. :mrgreen:
A podaj przykład jakiejś sprawy, którą tak załatwiłeś.
Bo ciekaw jestem jak się to ma do tego co się później z tą sprawą dzieje.

Przykład z poniedziałku. Po wsi biega bezpański pies, zgłoszenie mieszkańca. Telefon do kumpla, akurat był na patrolu po 10 minutach byli na miejscu. Ustalili właściciela, właściciel psa zabrał lżejszy o parę stówek. Myślę że będzie pamiętał że się bramę zamyka jak pies po podwórku biega. Żadnych danych nie podawałem więc oficjalnie w sprawie nie uczestniczyłem.

Z miesiąc wcześniej: Owczarek niemiecki biega po terenie szkoły. Zgłoszenie o 8 do dyżurnego oczywiście z podaniem wszystkich danych z zapewnieniem że jak będzie miał wolny patrol to podjadą. Podjechali o ... 13. Odwiedził mnie w biurze patrol z pytaniem gdzie jest pies. Miałem urwa ochotę odpowiedzieć że pod biurkiem i mnie po jajkach liże. Skąd mam wiedzieć gdzie polazł pies w ciągu 5 pieprzonych godzin :twisted: Tym razem jednak wiedziałem bo chwilę po 9 wyłapał go hycel i wywiózł do schroniska do Rybnika.

Podpowiedź:
Rybnik (hycel) - Gierałtowice = 25 kilometrów, dojazd ok 30-40 minut.
Knurów (komisariat) - Gierałtowice = 5 kilometrów dojazd max 7 min, na kogucie 3.

Mogę podać inne przykłady ale to raczej nie na forum :mrgreen:

Bocian napisał(a):Podaj mi numery do Lotto :lol:

69 :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.06.2013 16:02

Rysio napisał(a):
anakin napisał(a):Nie no Ty to masz wypas. :mrgreen:
A podaj przykład jakiejś sprawy, którą tak załatwiłeś.
Bo ciekaw jestem jak się to ma do tego co się później z tą sprawą dzieje.

Przykład z poniedziałku. Po wsi biega bezpański pies, zgłoszenie mieszkańca. Telefon do kumpla, akurat był na patrolu po 10 minutach byli na miejscu. Ustalili właściciela, właściciel psa zabrał lżejszy o parę stówek. Myślę że będzie pamiętał że się bramę zamyka jak pies po podwórku biega. Żadnych danych nie podawałem więc oficjalnie w sprawie nie uczestniczyłem.

Bo przyjął kwita.
W przeciwnym razie byś uczestniczył i to aktywnie. :mrgreen:

Rysio napisał(a):Z miesiąc wcześniej: Owczarek niemiecki biega po terenie szkoły. Zgłoszenie o 8 do dyżurnego oczywiście z podaniem wszystkich danych z zapewnieniem że jak będzie miał wolny patrol to podjadą. Podjechali o ... 13. Odwiedził mnie w biurze patrol z pytaniem gdzie jest pies. Miałem urwa ochotę odpowiedzieć że pod biurkiem i mnie po jajkach liże. Skąd mam wiedzieć gdzie polazł pies w ciągu 5 pieprzonych godzin :twisted: Tym razem jednak wiedziałem bo chwilę po 9 wyłapał go hycel i wywiózł do schroniska do Rybnika.

A rozumiesz, że nie miał kogo posłać?
Gdybyś w tej samej sytuacji zadzwonił do kumpla, który akurat robi coś innego, to tez uja byś osiągnął. :mrgreen:

Generalnie to wiem o co Ci chodzi, ale gdybyś zgłosił to do chłopa, którego mam za zmianie to bym mu do rzyci nakopał, że nie dostałem takiej informacji od razu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2013 16:44

anakin napisał(a):Bo przyjął kwita.
W przeciwnym razie byś uczestniczył i to aktywnie. :mrgreen:

Nie, ponieważ był sam na miejscu i bez problemu mógł napisać że sam zauważył biegającego bezpańsko psa. Czy policjant nie może podejmować interwencji będąc świadkiem zdarzenia prowadząc patrol samoczynnie ?

anakin napisał(a):A rozumiesz, że nie miał kogo posłać?

Ależ oczywiście że rozumiem. W tym czasie ze 30 siedzi i napiernicza w klawiaturę z raportami i innymi badziewnymi papierami w odpowiedzi na skargi które Bocian mi kazał składać :mrgreen:

anakin napisał(a):Gdybyś w tej samej sytuacji zadzwonił do kumpla, który akurat robi coś innego, to tez uja byś osiągnął. :mrgreen:

Wiem to doskonale, ale wiem też że wtedy dostanę konkretną odpowiedź. Nie mam czasu dzwoń do "X" albo pocałuj mnie w odwłok. Wiem też że jeśli naświetlę mu dobrze sprawę i sytuacja będzie na tyle poważna, to on pomoże mi się ustawić w dobrym miejscu kolejki oczekujących na interwencję, bo jak wiesz sprawy nie liczą się "od daty wpływu" a zgodnie z priorytetem.

anakin napisał(a):Generalnie to wiem o co Ci chodzi, ale gdybyś zgłosił to do chłopa, którego mam za zmianie to bym mu do rzyci nakopał, że nie dostałem takiej informacji od razu.

Bo są gliniarze z powołania z jajami ale są i tacy którzy wolą zawołać "dasz rady" patrząc jak się topią ludzie bo przecież pływać nie musicie umieć :mrgreen:

W marcu zginął chłopak ze wsi na motorze. W Knurowie jakieś 500 m od szpitala. Pogotowie przyjechało po ponad 40 minutach. Nawet nie mając pogotowia lekarz mógł by dotrzeć na nogach w max 7 min z najpotrzebniejszym sprzętem lub dojechać własnym samochodem w 2 minuty. Po co przecież dla nich to tylko statystyka.

Link
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.06.2013 16:56

Rysio napisał(a):Nie, ponieważ był sam na miejscu i bez problemu mógł napisać że sam zauważył biegającego bezpańsko psa. Czy policjant nie może podejmować interwencji będąc świadkiem zdarzenia prowadząc patrol samoczynnie ?

Oki.
Masz rację.
Ale układ tu troche inny niż normalnie. :mrgreen:
Rysio napisał(a):Ależ oczywiście że rozumiem. W tym czasie ze 30 siedzi i napiernicza w klawiaturę z raportami i innymi badziewnymi papierami w odpowiedzi na skargi które Bocian mi kazał składać :mrgreen:

A widzisz - nie do końca rozumiesz.
W tym czasie pojechali do Kraka, gdzie trzeba zbója osadzić, bo mu zupa w chałupie nie smakowała.
Przy dobrych wiatrach zajmuje im to jakieś 3 godziny.
A, że są jedyni na zmianie to się pytam- kogo Ci mam posłać?
Gajowego?
Rysio napisał(a):bo jak wiesz sprawy nie liczą się "od daty wpływu" a zgodnie z priorytetem.

Niestety tak.

Rysio napisał(a):Bo są gliniarze z powołania z jajami ale są i tacy którzy wolą zawołać "dasz rady" patrząc jak się topią ludzie bo przecież pływać nie musicie umieć :mrgreen:

Wtedy była dyskusja o wymogu posiadania takich umiejęteności przy przyjęciu do służby.
I z tego co pamiętam takiego wymogu nie ma.
Nie ja to wymysliłem.
Ale jak powiedziałem- dla mnie facet, który nie potrafi pływać, jeżdzić samochodem to kaleka.
Bez względu na to czy gliniarz, czy pierdzistołek w Pcimiu.

Rysio napisał(a):W marcu zginął chłopak ze wsi na motorze. W Knurowie jakieś 500 m od szpitala. Pogotowie przyjechało po ponad 40 minutach. Nawet nie mając pogotowia lekarz mógł by dotrzeć na nogach w max 7 min z najpotrzebniejszym sprzętem lub dojechać własnym samochodem w 2 minuty. Po co przecież dla nich to tylko statystyka.
Link

Tego to nawet nie komentuję.

Powiem Ci, że gdyby ludzie się dowiedzieli jak pewne rzeczy wyglądają (ale tak normalnie - nie z ust złotoustych RP) to część by nie uwierzyła, a reszcie włosy by na łbie stanęły na sztorc.
Nawet takim jak ja. :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2013 17:13

anakin napisał(a):A widzisz - nie do końca rozumiesz.
W tym czasie pojechali do Kraka, gdzie trzeba zbója osadzić, bo mu zupa w chałupie nie smakowała.
Przy dobrych wiatrach zajmuje im to jakieś 3 godziny.
A, że są jedyni na zmianie to się pytam- kogo Ci mam posłać?
Gajowego?

Jak ma strzelbę to może być i gajowy :mrgreen: Co do reszty to rozumiem doskonale. Znam to od chłopaków jak jeżdżą jak te c... bo trzeba kogoś tam do prokuratury, sądu czy innego dowieźć. Ale zgodzisz się ze mną że papierologia w policji to już niemal patologia ?

anakin napisał(a):Niestety tak.

Bo ja wiem czy niestety. Gdyby było od daty wpływu to pierwszeństwo będzie miał obrzygany menel na przystanku przed rottweilerem biegającym po przedszkolnym placu.

anakin napisał(a):Wtedy była dyskusja o wymogu posiadania takich umiejęteności przy przyjęciu do służby.
I z tego co pamiętam takiego wymogu nie ma.
Nie ja to wymysliłem.
Ale jak powiedziałem- dla mnie facet, który nie potrafi pływać, jeżdzić samochodem to kaleka.
Bez względu na to czy gliniarz, czy pierdzistołek w Pcimiu.

Pełna zgoda. Dlatego wtedy kopałem się z Bocianem że przepis a w zasadzie jego brak jest debilny i w teście sprawnościowym powinno być pływanie. Nie potrafisz - idź za księdza a nie do służby w której podstawą jest sprawność fizyczna.
generał4101
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) generał4101 » 26.06.2013 17:26

POMOCY KTO ZNA PRZEPISY O RUCHU DROGOWYM NA TEMAT PODSTAWKA CZY FOTELIK DLA 7L I 10L NA SŁOWACJI WĘGRY I CRO :oops: :roll: :hearts:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2013 17:33

Rysio napisał(a):
Pełna zgoda. Dlatego wtedy kopałem się z Bocianem że przepis a w zasadzie jego brak jest debilny i w teście sprawnościowym powinno być pływanie. Nie potrafisz - idź za księdza a nie do służby w której podstawą jest sprawność fizyczna.

Nie masz racji. Pływanie to czynność wyuczona. Nikt nie musi jej posiadać. Dlaczego nie skok o tyczce?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.06.2013 17:46

Bocian napisał(a):
Rysio napisał(a):

Nie masz racji. Pływanie to czynność wyuczona. Nikt nie musi jej posiadać. Dlaczego nie skok o tyczce?

Idąc tym tokiem myślenia nikt nie musi być sprawny :D , to też jest wyuczone/wytrenowane. W przypadku takiego zawodu sprawność fizyczna jest bardzo ważna i pracodawca przyjmując może stawiać wymogi. Jak to wygląda w praktyce to już coś innego. Znajomość podstaw ratownictwa też jest istotna z tym, że tutaj można sprawnego policjanta wyszkolić po przyjęciu i odbywają się takie szkolenia na ile skutecznie nie wiem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2013 17:48

bluesman napisał(a):
Bocian napisał(a):
Rysio napisał(a):

Idąc tym tokiem myślenia nikt nie musi być sprawny :D , to też jest wyuczone/wytrenowane. W przypadku takiego zawodu sprawność fizyczna jest bardzo ważna i pracodawca przyjmując może stawiać wymogi. Jak to wygląda w praktyce to już coś innego. Znajomość podstaw ratownictwa też jest istotna z tym, że tutaj można sprawnego policjanta wyszkolić po przyjęciu i odbywają się takie szkolenia na ile skutecznie nie wiem.

Każdy umie chodzić, biegać, skakać, dysponuje jakąś siłą. Bez treningu. Pływania należy się nauczyć. To różnica.
generał4101
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) generał4101 » 26.06.2013 17:59

:papa: :papa: :papa: CZY KTOŚ CZYTAŁ MÓJ POST :evil: :evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.06.2013 18:01

generał4101 napisał(a)::papa: :papa: :papa: CZY KTOŚ CZYTAŁ MÓJ POST :evil: :evil:

http://www.maluchy.pl/porada/228
http://www.infor.pl/zycie/artykuly/3262 ... isami.html
Ostatnio edytowano 26.06.2013 18:02 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2013 18:01

Jest burdel w kraju jest i burdel w jego instytucjach, a w mundurowych wszelkiej maści najbardziej to widać.
Stosy papierów, terminy, jeden przełożony mądrzejszy od drugiego, wytyczne, regulaminy, kodeksy, zarządzenia i tak w kółko. Szary pracownik nie wie o co kaman w tym wszystkim. No ale jak już ktoś gdzieś da dupska to
tefałen24 zapieprza z redaktorzyną kręcić sensację i mielą to 24/h.
Najlepsi zawsze są ci co nie byli albo czegoś nie doświadczyli, tak jak z piłką nożną - mamy w Polsce parę milionów trenerów reprezentacji tylko jakoś nikt nic nie umie wygrać.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2013 18:04

Bocian napisał(a):Nie masz racji. Pływanie to czynność wyuczona. Nikt nie musi jej posiadać. Dlaczego nie skok o tyczce?

Strzelanie z broni palnej to też czynność wyuczona, podobnie jak obsługa komputera w podstawowym zakresie a tego jak mniemam wymagają bo raportów jak przypuszczam nikt za dzielnicowego nie napisze a i strzelić może mu się zdarzyć i to nie koniecznie sobie w kolano. Skok o tyczce jest raczej mało prawdopodobną czynnością w służbie narodowi i strzeżeniu bezpieczeństwa obywateli.

Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków policjanta, ślubuję: służyć wiernie Narodowi, chronić ustanowiony Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządek prawny, strzec bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli, nawet z narażeniem życia.

Dlaczego od Ciebie wymagają wyuczonych czynności a od dzielnicowego nie. Ile razy musiałeś przepływać rzekę biorąc udział w realnej akcji i ile razy od tego zależało życie obywatela :?:

generał4101 napisał(a)::papa: :papa: :papa: CZY KTOŚ CZYTAŁ MÓJ POST :evil: :evil:

A FAQ Ty czytał?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć. - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone