Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.06.2013 20:16

Wydaje mi się (a nawet mam pewność), że nie wszyscy są tutaj świadomi pewnych rzeczy, a ponieważ wyznaję zasadę, że lepiej zapobiegać niż leczyć....

art.212 kk

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

art.216 kk

§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Tyle teorii.

W praktyce kiedy zgłaszasz takie przestępstwo to Policja albo prokurator umarzają postępowanie z powodu znikomej szkodliwości społecznej czynu. Nie zamyka to jednak drogi do prywatnego wytoczenia
powództwa na drodze cywilnej i tutaj sprawę wygrywasz. Możesz żądać nawiązki na swoją rzecz z tytułu zadośćuczynienia ( np. 1000 zł ) i dodatkowo nawiązki na rzecz dowolnej organizacji charytatywnej ( dodatkowe 1000 zł ) ....do tego zwrot kosztów postępowania.

Gdybyśmy mieli do czynienia z taką sytuacją w sieci, należy wydrukować przedmiotowy tekst lub zrobić zrzut ekranu i pójść na Policję. Do Prokuratury bezpośrednio tez można ale Prokuratura i tak przekaże sprawę Policji...
Zasada jest taka, że do Prokuratury bezpośrednio może złożyć zawiadomienie organ lub osoba publiczna...oni na podstawie tego zgłoszą się do administratora o udostępnienie danych osobowych i wezwą sprawcę jako świadka.
Po umorzeniu ( wielce prawdopodobnym ) można wystąpić z powództwem cywilnym o zadośćuczynienie jak to napisałem wczesniej. Ponieważ danymi nie będziesz dysponować bo nie otrzymasz ich - wystarczy, że w pozwie podniesiesz żądanie aby Sąd zwrócił się o udostępnienie danych osobowych sprawcy do Policji.

Mam przeczucie (graniczące z pewnością), że dla wielu ta wiedza może się okazać niezwykle pomocna.
Żywię także głęboką nadzieję, że zostanie ona dobrze spożytkowana i jeżeli komuś już zdarzyło się podobny błąd popełnić, lektura tego postu skłoni go niepowtórzenia takowego.

Wszak: hominis est errare, insipientis in errore perseverare.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.06.2013 20:19

Zakładasz kancelarię? 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.06.2013 20:34

Nie.
Na wakacje zbieram. :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 20:38

Trochę za dużo agresji ostatnio...ja też nie zawsze byłem idealny ale i mnie ta niezdrowa atmosfera na forum trochę zniechęciła do rozmów :|
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 14.06.2013 21:08

zapobiegać, leczyć........... można jeszcze dodać straszyć cny Anakinie :mrgreen: Cum feriunt unum, non unum fulmina terrent :papa:

p.s. co do wakacji na mnie nie licz :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2013 21:21

anakin napisał(a):Wydaje mi się (a nawet mam pewność), że nie wszyscy są tutaj świadomi pewnych rzeczy, a ponieważ wyznaję zasadę, że lepiej zapobiegać niż leczyć....

To nic nie da :(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.06.2013 21:34

Ani, dobrze, że o tym przypominasz. Mam nadzieję, że w kancelarii ceny będą konkurencyjne. :)

Mimo to, mam przeczucie (także graniczące z pewnością), że dla niektórych świadomość penalizacji wymienionych zachowań, nie ma większego znaczenia, ponieważ homo homini lupus est, czyli po naszemu: podłość ludzka nie zna granic.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.06.2013 21:56

Dzięki za przypomnienie paragrafów.

Posiadam status funkcjonariusza publicznego.
Posiadam również niektóre zrzuty ekranowe - jakby coś w czeluściach forum nagle zaginęło.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.06.2013 22:30

romuald22 napisał(a):Posiadam również niektóre zrzuty ekranowe - jakby coś w czeluściach forum nagle zaginęło.

A po co Ci to? 8O :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.06.2013 23:15

krakuscity napisał(a):A po co Ci to? 8O :)

A po co ten wątek???
Ja go nie stworzyłem...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2013 07:38

krakuscity napisał(a):
romuald22 napisał(a):Posiadam również niektóre zrzuty ekranowe - jakby coś w czeluściach forum nagle zaginęło.

A po co Ci to? 8O :)

Widać stare przyzwyczajenia... A i charakter się objawia. Haki, haczyki... to trzeba lubić.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.06.2013 08:29

Bocian napisał(a):Widać stare przyzwyczajenia... A i charakter się objawia. Haki, haczyki... to trzeba lubić.

Na fejsie jest taki guzik :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2013 08:44

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ;) I nie mam fejsa :)
A tak po prawdzie, robienie dokumentacji na forum na którym przebywa się dla zabawy, dla mnie osobiście jest co najmniej dziwne...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.06.2013 08:55

Bocian napisał(a):A tak po prawdzie, robienie dokumentacji na forum na którym przebywa się dla zabawy, dla mnie osobiście jest co najmniej dziwne...

Ja sobie już wytłumaczyłem , pewnie do tego działu : cronika-cro-pl-t35034.html
:)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.06.2013 08:55

Bocian napisał(a):Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ;) I nie mam fejsa :)
A tak po prawdzie, robienie dokumentacji na forum na którym przebywa się dla zabawy, dla mnie osobiście jest co najmniej dziwne...

No coś Ty? Ja ostatnio zrobiłem dokumentację objazdu autostrady słoweńskiej... i mogę jej użyć.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone