.png)
Bocian napisał(a):Moim zdaniem chodzi o osobę publiczną. I takiej tyczy się ten wyrok. I takiej tycza się te rzeczy które wytłuściłeś.
Sprawa Arnolda B. przeciwko Wikimedii.
.png)
kinga35 napisał(a):Dlatego trzeba rozróżnić fora anonimowe, gdzie ludzie znają się tylko z nicków, gdzie nie potrzeba autoryzacji przez e-maila od forów typu cro.pl gdzie dużo ludzi zna nazwajem swoje adresy, nazwiska, zawody, spotykają się, przyjaźnią.
.png)
Bocian napisał(a):Osoba którą można rozpoznać nie może się obrażać bo jest osoba publiczna wg sądu i dlatego wobec niej są stosowane inne kryteria. Taka osoba działa publicznie i jest narażona na takie działania. Na tym forum taka sytuacja nie zachodzi, tu nie ma osób publicznych biorących udział w życiu publicznym poprzez pisanie na tym forum. Mowa jest o systematycznym udziale w forach, nie jednym, konkretnym. To jakby działalność publiczna na wielu odcinkach. I to powoduje upublicznienie takiej osoby. Tak było w przypadku tego kolesia, Arnolda B.
realista2 napisał(a):kinga35 napisał(a):Dlatego trzeba rozróżnić fora anonimowe, gdzie ludzie znają się tylko z nicków, gdzie nie potrzeba autoryzacji przez e-maila od forów typu cro.pl gdzie dużo ludzi zna nazwajem swoje adresy, nazwiska, zawody, spotykają się, przyjaźnią.
To prawda, każda sprawa jest inna, ale nawet w przypadku cro.pl nie widzę szans na wygraną.
Jest taki program TVN TURBO gdzie filmowane wbrew ich woli osoby mają zakryte twarze i zniekształcone głosy, ale przecież z pewnością znajdą się osoby które mimo tych zabiegów bez trudu rozpoznają piratów i co ? I nic. Słyszeliście żeby ktoś wygrał z TVN ?
.png)
auto_gt napisał(a):Jak to się ma do forum gdzie są awatary i loginy , typu Bocian itd to nie jest osoba ?, nie jestem prawnikiem ani trochę , ale na moje byłoby skuteczne , gdyby pod loginem było imię i nazwisko tak jak ma mod Leszek Skupin , jest jego wizerunek .
Anakin ma wizerunek więc może przepis będzie skuteczny ... Tylko po co to wszystko .
Chodzi o to że występując tu anonimowo , nie ma mowy o obrazie konkretnej osoby .
Nie ma skutku bez przyczyny ... Pozdrav .
Bea.ta napisał(a):auto_gt napisał(a):Jak to się ma do forum gdzie są awatary i loginy , typu Bocian itd to nie jest osoba ?, nie jestem prawnikiem ani trochę , ale na moje byłoby skuteczne , gdyby pod loginem było imię i nazwisko tak jak ma mod Leszek Skupin , jest jego wizerunek .
Anakin ma wizerunek więc może przepis będzie skuteczny ... Tylko po co to wszystko .
Chodzi o to że występując tu anonimowo , nie ma mowy o obrazie konkretnej osoby .
Nie ma skutku bez przyczyny ... Pozdrav .
Jeśli np dostaniesz PW od konkretnego usera, w którym on obraża konkretne osoby, to wystarczy
wydrukować i pójść na Policję. Do Prokuratury bezpośrednio tez można ale
Prokuratura i tak przekaże sprawę Policji...zasada jest taka, że do
Prokuratury bezpośrednio może złożyć zawiadomienie organ lub osoba
publiczna...oni na podstawie tego zgłoszą się do administratora o
udostępnienie danych osobowych i wezwą sprawcę jako świadka.
Po umorzeniu ( wielce prawdopodobnym ) można wystąpić z powództwem cywilnym
o zadośćuczynienie (jak to było napisane już wcześniej). Ponieważ danymi nie będziesz
dysponować bo nie otrzymasz ich - wystarczy, że w pozwie podniesiesz żądanie
aby Sąd zwrócił się o udostępnienie danych osobowych sprawcy do Policji.
Bea.ta napisał(a):Serce w pasy napisał(a):Beatko, szacunek jak dobrze się orientujesz w tych sprawach
po prostu mam prawnika, on się na tym zna najlepiej
Bocian napisał(a):A czy to nie jest tak, że Policja kieruje sprawę do Sądu bo to z prywatnego i Sąd oznajmia, że masz ustalić IP albo dane?
Bea.ta napisał(a):
po prostu mam prawnika
Kenik napisał(a):Miałam się nie wtrącać, ale zastanawia mnie jedno. Z tego co zrozumiałam obraźliwe teksty wysyłane były na PW już wcześniej zanim ja ostrzeżenie dostałam. Dlaczego zostało to przemilczane ? Afera się zrobiła jak wspomniałam o ostrzeżeniu na forum. Mam rozumieć, że chcieliście zamieść sprawę pod dywan, ale ja przez przypadek rozdrapałam bolesne rany ? I teraz próbujecie straszyć przepisami prawnymi ? Przecież tak naprawdę tymże wątkiem możecie ukręcić bicz sami na siebie.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.