Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:03

Czytałam pierwszy, założycielski post Anakina i tam nie ma nic o PW...Może gdzieś o tym jest ale w domyśle...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:04

...(wzorem Klasyka)
Ostatnio edytowano 11.07.2013 12:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:04

kinga35 napisał(a):Czytałam pierwszy, założycielski post Anakina i tam nie ma nic o PW...Może gdzieś o tym jest ale w domyśle...

Też się domyślam po tym co pisał na forum w sprawie obraźliwych PW.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:06

...(wzorem Klasyka)
Ostatnio edytowano 11.07.2013 12:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:08

Kenik napisał(a):Tu się zgadzam, ale jednocześnie mam nadzieję, że i Wam lampka się zapaliła ;)

Nie wiem kto to jest "Wam". Mi się nie musi zapalać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:11

...(wzorem Klasyka)
Ostatnio edytowano 11.07.2013 12:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:11

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Czytałam pierwszy, założycielski post Anakina i tam nie ma nic o PW...Może gdzieś o tym jest ale w domyśle...

Też się domyślam po tym co pisał na forum w sprawie obraźliwych PW.

To w takim razie pisałam nie na temat :)
Chodziło mi o pomawianie osoby, często na tym forum znanej z nazwiska i profesji jaką wykonuje i konsekwencjach prawnych ...np. ktoś jest lekarzem, wiele osób z tego forum zna jego nazwisko i wie gdzie pracuje i ktoś napisze, że ta osoba bierze łapówki...i to jest pomowienie, zniesławienie, ktore narusza ich dobra osobiste pomawianego.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2013 21:12

Kenik napisał(a):
Bocian napisał(a):Napisz więc jak zrozumiałaś?

Napisałam już w pierwszym moim poście w tym wątku.

Kenik napisał(a):Mam rozumieć, że chcieliście zamieść sprawę pod dywan, ale ja przez przypadek rozdrapałam bolesne rany ? I teraz próbujecie straszyć przepisami prawnymi ? Przecież tak naprawdę tymże wątkiem możecie ukręcić bicz sami na siebie.

Kto są ci "chcieliście"? Ja? Anakin? Beata? Zebik? O jakie rany ci chodzi? Kogo mielibyśmy straszyć i po co? Może odpowiesz wprost na te pytania bo taka rozmowa nie ma sensu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:15

Bea.ta napisał(a):Jeśli np dostaniesz PW od konkretnego usera, w którym on obraża konkretne osoby, to wystarczy
wydrukować i pójść na Policję. Do Prokuratury bezpośrednio tez można ale
Prokuratura i tak przekaże sprawę Policji...zasada jest taka, że do
Prokuratury bezpośrednio może złożyć zawiadomienie organ lub osoba
publiczna...oni na podstawie tego zgłoszą się do administratora o
udostępnienie danych osobowych i wezwą sprawcę jako świadka.
Po umorzeniu ( wielce prawdopodobnym ) można wystąpić z powództwem cywilnym
o zadośćuczynienie (jak to było napisane już wcześniej). Ponieważ danymi nie będziesz
dysponować bo nie otrzymasz ich - wystarczy, że w pozwie podniesiesz żądanie
aby Sąd zwrócił się o udostępnienie danych osobowych sprawcy do Policji.

Bea.ta napisał(a):
Kenik napisał(a):...

chyba źle zrozumiałaś
nikt nikogo nie próbuje straszyć
osoby zainteresowane i świadome wiedzą o co chodzi

Bea.ta napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
Bea.ta napisał(a):dlaczego ja się mam tłumaczyć???? i dlaczego akurat Tobie???

zgłaszaj - jeśli masz haka na mnie ....

Absolutnie nie chcę byś się tłumaczyła mnie. Zacytowałaś formułę prawnika w sprawie obrażania na PW, zapytałem czy zostałaś obrażona na PW? Nie wiem czemu Cię to zirytowało? Jakiego haka? Nigdy nic do Ciebie nie miałem ani nie mam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:16

kinga35 napisał(a):Chodziło mi o pomawianie osoby,

Nie tylko pomawiane ale też znieważanie
poniżej cytat z pierwszego w temacie postu.

anakin napisał(a):art.216 kk

§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2013 21:18

Kenik napisał(a):
zebik napisał(a):. Mi się nie musi zapalać.

Oj chyba jednak musi, bo zostałeś wymieniony w ostrzeżeniu.

A kim jest ten co to rozpowszechnia, że decyduje o takich rzeczach? Dla mnie zwykłym tchórzem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:19

Kenik napisał(a):
zebik napisał(a):. Mi się nie musi zapalać.

Oj chyba jednak musi, bo zostałeś wymieniony w ostrzeżeniu.

za to
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.06.2013 21:20

Serce w pasy napisał(a):Nie, nie Beatko czy byłabyś uprzejma odpowiedzieć bo to się kwalifikuje do zgłoszenia odpowiednim służbom.

Serce w pasy napisał(a):Absolutnie nie chcę byś się tłumaczyła mnie. Zacytowałaś formułę prawnika w sprawie obrażania na PW, zapytałem czy zostałaś obrażona na PW? Nie wiem czemu Cię to zirytowało? Jakiego haka? Nigdy nic do Ciebie nie miałem ani nie mam.

styknie ....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:21

zebik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Chodziło mi o pomawianie osoby,

Nie tylko pomawiane ale też znieważanie

Tak, wiem, ale akurat ja odnioslam się szczególnie do art.212 kk, bo akurat ten może zrobić komuś największą krzywdę. Nawet w internecie osoba która pomawia powinna znać konsekwencje prawne takiego czynu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 21:21

...(wzorem Klasyka)
Ostatnio edytowano 11.07.2013 12:46 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone