kinga35 napisał(a):Czytałam pierwszy, założycielski post Anakina i tam nie ma nic o PW...Może gdzieś o tym jest ale w domyśle...
Kenik napisał(a):Tu się zgadzam, ale jednocześnie mam nadzieję, że i Wam lampka się zapaliła
zebik napisał(a):kinga35 napisał(a):Czytałam pierwszy, założycielski post Anakina i tam nie ma nic o PW...Może gdzieś o tym jest ale w domyśle...
Też się domyślam po tym co pisał na forum w sprawie obraźliwych PW.
Kenik napisał(a):Bocian napisał(a):Napisz więc jak zrozumiałaś?
Napisałam już w pierwszym moim poście w tym wątku.
Kenik napisał(a):Mam rozumieć, że chcieliście zamieść sprawę pod dywan, ale ja przez przypadek rozdrapałam bolesne rany ? I teraz próbujecie straszyć przepisami prawnymi ? Przecież tak naprawdę tymże wątkiem możecie ukręcić bicz sami na siebie.
Bea.ta napisał(a):Jeśli np dostaniesz PW od konkretnego usera, w którym on obraża konkretne osoby, to wystarczy
wydrukować i pójść na Policję. Do Prokuratury bezpośrednio tez można ale
Prokuratura i tak przekaże sprawę Policji...zasada jest taka, że do
Prokuratury bezpośrednio może złożyć zawiadomienie organ lub osoba
publiczna...oni na podstawie tego zgłoszą się do administratora o
udostępnienie danych osobowych i wezwą sprawcę jako świadka.
Po umorzeniu ( wielce prawdopodobnym ) można wystąpić z powództwem cywilnym
o zadośćuczynienie (jak to było napisane już wcześniej). Ponieważ danymi nie będziesz
dysponować bo nie otrzymasz ich - wystarczy, że w pozwie podniesiesz żądanie
aby Sąd zwrócił się o udostępnienie danych osobowych sprawcy do Policji.
Bea.ta napisał(a):Kenik napisał(a):...
chyba źle zrozumiałaś
nikt nikogo nie próbuje straszyć
osoby zainteresowane i świadome wiedzą o co chodzi
Bea.ta napisał(a):Serce w pasy napisał(a):Bea.ta napisał(a):dlaczego ja się mam tłumaczyć???? i dlaczego akurat Tobie???
zgłaszaj - jeśli masz haka na mnie ....
kinga35 napisał(a):Chodziło mi o pomawianie osoby,
anakin napisał(a):art.216 kk
§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.
.png)
Serce w pasy napisał(a):Nie, nie Beatko czy byłabyś uprzejma odpowiedzieć bo to się kwalifikuje do zgłoszenia odpowiednim służbom.
Serce w pasy napisał(a):Absolutnie nie chcę byś się tłumaczyła mnie. Zacytowałaś formułę prawnika w sprawie obrażania na PW, zapytałem czy zostałaś obrażona na PW? Nie wiem czemu Cię to zirytowało? Jakiego haka? Nigdy nic do Ciebie nie miałem ani nie mam.
zebik napisał(a):kinga35 napisał(a):Chodziło mi o pomawianie osoby,
Nie tylko pomawiane ale też znieważanie
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.