Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
KarKoz
Cromaniak
Re: Na końcu świata: Bretania

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 22.06.2013 00:07

Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdro...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.06.2013 13:48

KarKoz napisał(a):Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.

Zaplanować za kogoś nie potrafię. Na własny użytek tworzę zwykle tak ogólnikowe plany, że wszelkie uszczegółowienia powstają na bieżąco i nigdy rano nie wiem, gdzie spędzę wieczór. Nie piszesz też, ile masz czasu na przemieszczenie się z Calais (czy raczej z Londynu) do Paryża.

We Francji na najkrótszej trasie warto zajrzeć do Amiens, Rouen i do malowniczych ruin zamku Gaillard powyżej les Andelys nad Sekwaną. Jeśli masz więcej czasu, to w kierunku zachodnim klify Normandii a najlepiej leżący na granicy z Bretanią Mont Saint-Michel - ale to już istotne nadłożenie drogi.

W Anglii pomiędzy Londynem a Dover też jest mnóstwo ciekawych miejsc, że wymienię tutaj chociażby zamek w Dover i piękne klify. Najlepiej rzuć okiem na ten wątek. Pętlę zacząłem w Dover w kierunku zachodnim, by na koniec kierować się z Londynu z powrotem do Dover. Powinieneś sobie tam coś ciekawego znaleźć.

Pozdrawiam,
Wojtek
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 25.06.2013 15:07

Franz napisał(a):
KarKoz napisał(a):Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.

Zaplanować za kogoś nie potrafię. Na własny użytek tworzę zwykle tak ogólnikowe plany, że wszelkie uszczegółowienia powstają na bieżąco i nigdy rano nie wiem, gdzie spędzę wieczór. Nie piszesz też, ile masz czasu na przemieszczenie się z Calais (czy raczej z Londynu) do Paryża.

We Francji na najkrótszej trasie warto zajrzeć do Amiens, Rouen i do malowniczych ruin zamku Gaillard powyżej les Andelys nad Sekwaną. Jeśli masz więcej czasu, to w kierunku zachodnim klify Normandii a najlepiej leżący na granicy z Bretanią Mont Saint-Michel - ale to już istotne nadłożenie drogi.

W Anglii pomiędzy Londynem a Dover też jest mnóstwo ciekawych miejsc, że wymienię tutaj chociażby zamek w Dover i piękne klify. Najlepiej rzuć okiem na ten wątek. Pętlę zacząłem w Dover w kierunku zachodnim, by na koniec kierować się z Londynu z powrotem do Dover. Powinieneś sobie tam coś ciekawego znaleźć.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dzięki, popatrzę.
Pozdro...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2013 16:13

KarKoz napisał(a):Dzięki, popatrzę.

Jeśli będziesz miał jakieś konkretne pytania, to wal śmiało albo tu, albo w tamtym wątku.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2013 17:20

Wyjeżdżamy z Concarneau w kierunku południowo-wschodnim, mniej więcej wzdłuż wybrzeża. Przemykamy przez przedmieścia Lorient - miasta, które zostało założone przez Kompanię Wschodnioindyjską pod nazwą Port de l'Orient. Do naszych czasów nie przetrwało absolutnie nic z tamtych lat, gdyż podczas drugiej wojny światowej Niemcy zbudowali w porcie jedną z głównych baz swoich okrętów podwodnych. W ciągu jednego miesiąca w 1943r alianci zrzucili na miasto 60000 bomb lotniczych, w wyniku czego baza wprawdzie zanadto nie ucierpiała, ale Lorient zostało doszczętnie zniszczone, więc po wojnie po prostu zbudowano je na nowo.

My kierujemy się na cypel u wylotu rozczłonkowanej zatoki, nad którą znajduje się Lorient. Tu przyciąga nas cytadela w Port-Louis, mieszcząca muzeum Kompanii Wschodnioindyjskiej. Wprawdzie samo muzeum nie kusi aż tak bardzo, ale podoba nam się położenie cytadeli, więc kupujemy bilety i wchodzimy do środka. A skoro już jesteśmy, to szybko - gdyż do zamknięcia pozostało już tylko pół godziny - zwiedzamy kolejne ekspozycje, ilustrujące historię francuskich podbojów Dalekiego Wschodu. Trzeba przyznać, że największe wrażenie sprawiają piękne modele okrętów z różnych wieków.

PICT0028.JPG

PICT0028a.JPG

PICT0029.JPG

PICT0030.JPG

PICT0031.JPG

PICT0032.JPG

PICT0033.JPG

PICT0034.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.02.2014 16:19

Mapka przejazdów:

BreMapa.jpg

A - nocleg
B - Quimper
C - Concarneau
D - Lorient (Port-Louis)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.02.2014 21:36

Z chęcią dowiem się, co było po Lorient, jako, że większą część wczesnego wieczoru spędziłem na zapoznawaniu się w tej relacji z Bretanią (na początku z Normandią)

:papa: :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.02.2014 19:43

tony montana napisał(a):Z chęcią dowiem się, co było po Lorient, jako, że większą część wczesnego wieczoru spędziłem na zapoznawaniu się w tej relacji z Bretanią (na początku z Normandią)

No cóż - zgodnie z zasadą, że skoro jest chociaż jeden czytelnik...
Siądę i coś tam jeszcze napiszę.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.02.2014 19:48

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Z chęcią dowiem się, co było po Lorient, jako, że większą część wczesnego wieczoru spędziłem na zapoznawaniu się w tej relacji z Bretanią (na początku z Normandią)

No cóż - zgodnie z zasadą, że skoro jest chociaż jeden czytelnik...
Siądę i coś tam jeszcze napiszę.

Pozdrawiam,
Wojtek

A jak jest dwóch, to napiszesz więcej? :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2014 19:51

Skoro wpadłeś, to skorzystam i się spytam: te ślady na murach pokazują różnice poziomu wody w czasie przypływów i odpływów?
W którym momencie mogłeś zrobić te zdjęcia?

Kaśka opowiadała, że miejscami woda potrafi naprawdę daleko cofnąć się w morze, co stwarza nawet dość niebezpieczne sytuacje dla tych, co się zaspacerują za daleko.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.02.2014 21:01

mysza74 napisał(a):A jak jest dwóch, to napiszesz więcej? :wink:

Tak dobrze nie ma. Zresztą, i tak już wiele nie zostało.

weldon napisał(a):Skoro wpadłeś, to skorzystam i się spytam: te ślady na murach pokazują różnice poziomu wody w czasie przypływów i odpływów?
W którym momencie mogłeś zrobić te zdjęcia?

Tego nie pamiętam. Zapewne dałoby się gdzieś w necie znaleźć ówczesny stan pływu.

weldon napisał(a):Kaśka opowiadała, że miejscami woda potrafi naprawdę daleko cofnąć się w morze, co stwarza nawet dość niebezpieczne sytuacje dla tych, co się zaspacerują za daleko.

W rejonie Mont Saint-Michel ginęło rocznie (może nadal ginie, ale nic o tym nie wiem) kilka osób na skutek utonięcia podczas spaceru.
Pływy sięgają ponoć siedmiu metrów, natomiast morskie dno jest niemal płaskie - to pociąga za sobą potężną falę w czasie przypływu, kiedy woda nagle pokrywa kilka kilometrów piachu w kierunku lądu.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2014 21:05

Zdaje się, że zbieranie pozostałości po cofającej się fali to spory biznes w tym rejonie.

Mont Saint-Michel ... :? Tak, to te okolice.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.02.2014 21:45

weldon napisał(a):Zdaje się, że zbieranie pozostałości po cofającej się fali to spory biznes w tym rejonie.

Mont Saint-Michel ... :? Tak, to te okolice.

Też tak słyszałem, ale konkretów nie pamiętam.
Natomiast wielu ludzi wychodzi dla czystej przyjemności spaceru po ciągnącym się kilometrami, idealnie płaskim piachu...

Pozdrawiam,
Wojtek
razpol
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 27.02.2014 11:10

Pozwolę sobie wkleić.. ;)

Takowe tabliczki widywałem często przy plażach na północy Francji. Ostrzegające przed spacerami i pływami.
Swoją drogą skala zjawiska była dla mnie niesamowita.. :) Przy Mont Saint Michel również.

Obrazek

Jako przykład - mniej więcej to samo miejsce:

Przed południem:
Obrazek

Po kilku godzinach:
Obrazek

Dojście do wody zajmowało pewnie z jakieś 10 minut..

Obrazek

Ok, już nie zaśmiecam.. ;)
razpol
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 27.02.2014 11:20

Franz napisał(a):W rejonie Mont Saint-Michel ginęło rocznie (może nadal ginie, ale nic o tym nie wiem) kilka osób na skutek utonięcia podczas spaceru.

Obrazek

Obrazek

;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą) - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone