Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Filipin, marzec 2026

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.06.2026 18:02

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):A skąd i kiedy wracacie?

Maj to zwykle bardzo bogaty w wydarzenia miesiąc ..najpierw Beskid Niski , Anglia , potem Słowacja , GSMP Korczyna ( 16 , 17 maja ) , a po nich Dolny Śląsk , Czechy i znowu Słowacja , do tego trawa na ogrodzie rośnie jak zwariowana . . . . :tak: :oczko: :lol:

To naprawdę intensywnie. Taką emeryturkę to ja rozumiem :D :tak:
Nasza trawa, jak nie popada solidny deszcz, zamieni się w siano. Od początku sezonu była cięta dopiero raz, ale za to są inne prace działkowo -remontowe zabierające duuuużo czasu :) .
piotrf napisał(a):Wiolu , bardzo ciekawe tło historyczne i ważne , bo to "inny świat" i ludzie . Piękny , ciekawy , ale inny - egzotyczny.
Czekam na ciąg dalszy Twojej relacji :D

Cieszę się, że coś Cię zainteresowało :) . Historia nie jest moją mocną stroną, nie mniej jednak, gdy jadę do innego kulturowo kraju, lubię mieć blade pojęcie o jego przeszłości.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.06.2026 23:25

Kolory i smaki Filipin

Niedziela, 1 marca. Bohol tour.

Na Filipinach działa wiele agencji turystycznych, które organizują tematyczne wycieczki na poszczególnych wyspach oraz tzw. island hopping. Podczas przeszukiwania informacji w Internecie i na grupie filipińskiej, znalazłam kilku polskich organizatorów. I tak trafiłam na profil Darka.

0.jpg

Człowiek orkiestra :tak:.
Wszystko może, wszystko zorganizuje, załatwi, doradzi, podpowie. Ma poczucie humoru, wiedzę na temat miejsca w którym żyje i powera. Organizuje prywatne wycieczki dla mniejszych i większych grup. Organizuje też nurkowanie dla pierwszaków i zaawansowanych. Ceni swój czas, ale w zamian dostajemy 100% zaangażowania :spoko:
Dwie z 4 wycieczek rezerwowaliśmy u niego.

Pierwsza to Bohol Tour

W niedzielę, po wczesnym śniadaniu, spotykamy się przed hotelem. Wtedy poznajemy Go osobiście. Do tej pory kontaktowaliśmy się przez WhatsApp. Mamy do dyspozycji vana z kierowcą, a Darek będzie przewodnikiem. Obiecał, że nie będziemy doświadczać tłumów turystów i dotrzymał słowa. Oprócz Czekoladowych Wzgórz, nie odczuliśmy nadmiaru ludzi, na tej najpopularniejszej na Bohol trasie wycieczkowej. Jak widać na parkingu i drodze jeszcze pusto.

1.jpg

Atrakcja nr 1: Eco Park Adwenture to zadbany teren z toaletą, barem z przekąskami, ładnymi widokami i tyrolką. Połowa naszych chce spróbować. „Lot” odbywa się nad rzeką Loboc w tę i z powrotem. Obydwa brzegi rzeki i wzgórza porośnięte są bujną roślinnością.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Oczywiście ja nie lecę, jeszcze na głowę nie upadłam, to dopiero początek wakacji, a poza tym nie mam zamiaru sprawdzać jak działa filipińska służba zdrowia :mg: . Nie i już.
Darek proponuje alternatywę. Można skorzystać z takiego wolno poruszającego się wózeczka (gondolki), a trasa jest identyczna. Jak to określił, taka spokojna atrakcja dla emerytów ;) .
Koszt jednej i drugiej opcji wynosi 700 php/osobę w dwie strony.
Jedzie się tam ...

6.jpg

8.jpg

... potem podchodzi parę metrów i wraca.

6b.jpg

6c.jpg

8a.jpg

Z dołu (zdjęcie zrobione podczas rejsu) wygląda to tak:

9.jpg

10.jpg

11.jpg

Popatrzyłam na tych co już odbyli zjazd.
Przeżyli, uśmiechają się nawet, nie mają objawów zawału serca...
Biję się z myślami i decyduję, że jednak polecę :D . A co tam, druga taka okazja może się nie trafić. Skoro już tu jesteśmy, to żal odpuścić. Kupuję dwa bilety i idziemy na „start”. Mąż zwraca uwagę pracownikom (miałam napisać chłopcom, bo tak chłopięco wyglądali, ale teraz już wiem, że filipińscy mężczyźni często wyglądają bardzo młodo) na swoją wagę i wzrost, i dostaje podwójne zabezpieczenie.

No to jedziemy:

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Kilka ujęć z drogi powrotnej:

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Zipline sprawił mi ogromną frajdę. Prędkość nie była aż tak odczuwalna jakby się można tego spodziewać. Najbardziej stresujący moment to końcówka zjazdu i samo zatrzymanie się.
Zdążę się zatrzymać ..?
Zdążyłam.
Każdy zdążył, ale ryzyko zawsze istnieje :oops:
W kwestii bezpieczeństwa, firma jest sprawdzona, dbają o sprzęt i urządzenia. Wypadków podobno nie ma :oczko_usmiech: .
Żałowałabym, gdybym nie poleciała.
(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.06.2026 23:36

Kolory i smaki Filipin

Atrakcja 2: Las mahoniowy

Made forest, to odcinek gęstego, stworzonego przez człowieka lasu. Las ma około 60 lat. Wysokie, strzeliste drzewa i ich gałęzie tworzą naturalny, zielony tunel nad jezdnią.

30.JPG

31.JPG

32.JPG

33.JPG

Ustawiono znak, który informuje, że tutaj turyści mogą sobie spacerować i robić zdjęcia, a kierowcy muszą zachować ostrożność.

34.JPG

35.JPG

Oprócz takich brzydali, nie widziałam innych żyjątek.

36.JPG

Poprzednia strona

Powrót do Azja