A ja będę się powoli chyba przerzucać na wyjazdy kwiecień i październik/listopad, a możliwości kąpieli czy w morzu czy w ocenianie nie odpuszczę, to dla mnie równie ważne jak możliwość zobaczenia czegoś nowego.
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Ale za to ocean trochę chłodniejszy w maju![]()
A ja będę się powoli chyba przerzucać na wyjazdy kwiecień i październik/listopad, a możliwości kąpieli czy w morzu czy w ocenianie nie odpuszczę, to dla mnie równie ważne jak możliwość zobaczenia czegoś nowego.
.png)
Dla mnie bomba
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):Sympatyczny ten Wasz pokoik![]()
Kapitańska Baba napisał(a):Rozfalowany ocean to rajObłednie wygląda na Twoich zdjęciach
![]()
Kapitańska Baba napisał(a):Starówka - wcale się nie dziwię że się po niej tyle czasu kręciliście. Widac i prawie czuć klimat
.png)
piekara114 napisał(a):Jeszcze bardziej się przekonuję, że jesień w Maroko to byłby idealny okres: ciepło, piękne miasteczka i piękne plaże.
PAP napisał(a):Jeżeli mogę swoje pięć groszy![]()
... ja jednak bym Cię przekonywał do maja
... cieplej niż u Wioli, ale nie gorąco jeszcze ... ludzi znośnie do mało ... dzień jednak sporo dłuższy ...
.png)
dangol napisał(a):Essaouira była jednym z tych miejsc odwiedzonych przez nas podczas marokańskiej wycieczki, którą z przyjemnością wspominam. Fajnie więc, że znów tam jestem dzięki Tobie
.png)
PAP napisał(a):
Z całą pewnością poczytam... i w miarę potrzeby popytam o to i owo
![]()
...
PAP napisał(a):Na tą chwilę mam roboczo w głowie wizję Jordania & Izrael autem, of course![]()
, ale wynajętym albo w Jordani albo Izraelu
![]()
PAP napisał(a):... jakieś wstępne analizy robiłem przed wyprawą do Egiptu, ale temat poszedł w odstawkę, bo wtedy w październiku 2023 wygrał Egipt... i w sumie to był głos opatrzności, bo wtedy w październiku to byśmy do tego Izraela chyba jednak nie dojechali w kilka dni po rozpoczęciu konfliktu
...
Teraz zaczynałem mieć nadzieję na jesień 2024, ale znów się tam zaogniło... w każdym razie, relację będę analizował sczegółowo
![]()
...
PAP
. Na szczęście za pośrednictwem Airbnb gospodarz zwrócił nam pieniądze.
.PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a): Po drodze chcemy odwiedzić Taghazout.
Zdecydowanie dobry wybór... bardziej nam przypadła do gustu 'nasza' wioska Imi Ouaddar parę kilometrów dalej na północ, ale plaża widzę u Was była bliżniacza do naszej
... zdecydowanie idealna na długie spacery
![]()
...
PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a):Przez ten punkt przejeżdżamy bardzo powoli, bo słynie on z częstych kontroli policyjnych, które zawsze kończą się mandatem. Policjanci stali, ale nas nie zatrzymali, więc określenie „zawsze” jest nieprecyzyjne.
To dowód naukowy, że zbytnie wczytywanie się w info na forach może być szkodliwe dla spokoju ducha przed wyjazdem![]()
![]()
![]()
... a na poważnie, ja nigdzie takiej info wcześniej nie wyczytałem,
PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a):Po starówce przejdziemy się wieczorem , a tymczasem zmierzamy wprost na nabrzeże. Parkujemy za grosze na na tym świetnie położonym parkingu.wiola2012 napisał(a):Parking Bab Marrakech płatny za dobę 50 dih, znajduje się za murami, 250 metrów od Riadu . Tam zostawiliśmy auta.
Parkingi widzę też 'zwiedzaliśmy' te same![]()
... my wybraliśmy jednak od razu ten drugi, wszak na pierwszym Pan chciał kluczyki od Niunia, aby móc go sobie przestawiać, co spotkało się z naszą automatyczną odmową
![]()
... pytanie jak to było w waszym wypadku
? ... może z tym przestawianiem to tylko tak w szczycie sezonu mają, kiedy miejsca na parkingu mało
???
. Ta miejscówka jest naprawdę jedną z najlepszych, a drugi, tak jak już pisałam był 2 minuty drogi od naszego mieszkania więc był bezkonkurencyjny PAP napisał(a):Tej wieczornej Essaouiry to szczerze zazdraszczam![]()
... ale twoje zdjęcia tylko mnie upewniają, że przy kolejnym Maroku jeden punkt programu już mam jasno określony
= przyjazd bardzo wczesnym popołudniem, nocleg w mieście, i możność spacerowania do zmroku
![]()
...
PAP napisał(a):Nie widzę u Ciebie jednak murów obronnych od strony morza... może następnego dnia będą
? ...
.png)
piotrf napisał(a):Wiolu , cała As-Suwajra to miejsce niesamowite , z klimatem takim , jaki wygenerowała moja wyobraźnia , gdy czytałem książki z fabułą związaną z Marokiem - potężne mury miejskie , wąskie uliczki , malownicze zaułki i sklepy ze wszystkimNa Twoich zdjęciach to jest ubrane w mrok nocy i ozdobione podświetleniami
Dla mnie bomba
![]()
Pozdrawiam
Piotr

.png)
maslinka napisał(a):Świetne nocne klimaty! I ten fikus!W Walencji widzieliśmy podobne
A i kebsa bym wsunęła
![]()
. Bardzo dobrze, że skusił się na takie prawie uliczne jedzenie, bo zawsze był ostrożny pod tym względem, może teraz będziemy korzystać częściej .png)
.png)
ziemniak napisał(a):W internetach można śledzić gościa, który z matiza zrobił mini kampervana i pojechał nim z Częstochowy na Saharę. Ma w nim nawet prysznic i toaletę (około 11 minuta w filmie).![]()
Pobieżnie tylko zerkam, ale Maroko ma już chyba zaliczone i w tej chwili jest w okolicach Barcelony.
..png)
ziemniak napisał(a):W internetach można śledzić gościa, który z matiza zrobił mini kampervana i pojechał nim z Częstochowy na Saharę. Ma w nim nawet prysznic i toaletę (około 11 minuta w filmie).![]()
.wiola2012 napisał(a):Szanuję i podziwiam kreatywnych ludzi, ale w mojej opinii, nie widzę sensu budowania takiego tyci-kampera. Skłaniałabym się ku takiej wielkości jak Piotra "osiołek".
wiola2012 napisał(a):Natomiast sam pomysł, żeby wyruszyć z własnym domkiem w świat jest świetny.
.png)
megidh napisał(a):
Też bym chciała zwiedzać świat w taki sposób, ale to marzenie ściętej głowy.