Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Do 1949 roku Tajlandia była powszechnie i oficjalnie znana na świecie jako Syjam. Tajowie jednak nazywali swoje państwo Mueang Thai, czyli kraj wolnych ludzi. W przeciwieństwie do wielu krajów azjatyckich, w których również ryż jest podstawowym składnikiem potraw (takich jak Chiny, Korea, Japonia czy Wietnam), w Tajlandii do jedzenia prawie nigdy nie używa się pałeczek! Powszechnie używanymi sztućcami są łyżka i widelec. Tajlandia jest największym światowym producentem i eksporterem orchidei. Tajowie zasadniczo nie ściskają sobie dłoni na powitanie, tylko wykonują specyficzny gest zwany Wai. To tradycyjne pozdrowienie polega na złożeniu rąk w okolicy piersi i ukłonie. W zależności z kim się witamy lub żegnamy, zmienia się głębokość ukłonu i wysokość ułożenia dłoni.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.03.2025 18:37

ziemniak napisał(a): Przełamywanie ograniczeń... Do dzisiaj brzmi mi w uszach zdanie: "zobaczycie jak wam się urodzą dzieci, skończą wam się podróże". Tym czasem nie trzeba daleko szukać, wśród Polaków można znaleźć wiele rodzin, które rzuciły dotychczasowe życie i jeżdżą po świecie.

Jakiś chwilowy przestój na pewno mieliście ;) , ale to prawda, jest wiele rodzin, które podróżują z małymi dziećmi :) . Sama mam koleżankę, która chodziła w góry z dzieckiem w nosidełku. Łatwiej z takim niż z dwulatkiem :lol:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.03.2025 18:41

piotrf napisał(a):Wiolu , bardzo dziękuję Ci za wspaniałą relację z Tajlandii :proszedzieki: , dzięki niej mogłem wirtualnie zwiedzić kawałek tego egzotycznego , interesującego i pięknego kraju . Jak życie pozwoli , za rok być może zrealizujemy nasz azjatycki plan i wtedy podążę Twoimi śladami , łącznie z noclegiem w Doha , które znam jedynie od strony lotniska i tej relacji . . .

Bardzo się cieszę z Twojej obecności i będzie mi bardzo miło, jeżeli cokolwiek z mojego opisu Ci się przyda. Już sobie wyobrażam Waszą miesięczną albo i dłuższą podróż, i już zazdroszczę :)

piotrf napisał(a): A skoro już wróciliście , to życzę równie wspaniałych kolejnych kierunków podróży , jak i samych podróży pełnych najlepszych wrażeń :spoko:
Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję bardzo, oby się spełniło :proszedzieki: .
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 23.03.2025 21:47

wiola2012 napisał(a):
a gdy rozpoczyna się boarding wcale nie jest nam smutno. Trzeba bowiem wrócić, żeby znów móc gdzieś polecieć :D

Bardzo trafne zdanie. Spodobało mi się. :tak:

I ja dziękuję za ciekawą relację. Za przypomnienie właśnie tych „smaków”.
Nawet z mężem podczas naszej podróży, którą dopiero co zakończyliśmy, mówiliśmy, że dla kuchni Tajlandii mamy apetyt, żeby tam jeszcze raz zawitać, a raczej staramy się nie powtarzać kierunków, zwłaszcza tak dalekich. Z tym, że jeszcze wiele mielibyśmy do odwiedzenia. Choćby właśnie te wyspy, na których Ty byłaś.
A jeszcze co do Baiyoke Sky… mój mąż wymiękł na tym piętrze przesiadkowym, przez to że winda była przeszklona i widział, jak pokonuje wysokość… chyba odezwał się w nim lęk wysokości. Na górę pojechałam więc sama, ale dzięki temu miałam 2 drinki do wypicia ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.03.2025 17:58

AgaGy napisał(a):I ja dziękuję za ciekawą relację. Za przypomnienie właśnie tych „smaków”.
Nawet z mężem podczas naszej podróży, którą dopiero co zakończyliśmy, mówiliśmy, że dla kuchni Tajlandii mamy apetyt, żeby tam jeszcze raz zawitać, a raczej staramy się nie powtarzać kierunków, zwłaszcza tak dalekich. Z tym, że jeszcze wiele mielibyśmy do odwiedzenia. Choćby właśnie te wyspy, na których Ty byłaś.

Cieszę się, że uczestniczyłaś ze mną w podróży :D . Jeśli dla smaków Tajlandii gotowi byście byli powtórzyć kierunek, to jest najlepsza rekomendacja tajskiej kuchni, nic dodać nic ująć :hearts: . My też chcielibyśmy wrócić, jak pisałam wcześniej, na Phuket, Krabi itp. Może na tydzień, a drugi tydzień byłaby Kambodża albo Wietnam? Okaże się. Mamy jeszcze duuużo miejsc nieznanych do zwiedzenia :) .
AgaGy napisał(a):A jeszcze co do Baiyoke Sky… mój mąż wymiękł na tym piętrze przesiadkowym, przez to że winda była przeszklona i widział, jak pokonuje wysokość… chyba odezwał się w nim lęk wysokości. Na górę pojechałam więc sama, ale dzięki temu miałam 2 drinki do wypicia ;)

My chyba pojechaliśmy inną windą, bo nie kojarzę przeszklenia. Próbuję sobie przypomnieć i raczej na 99 % zapamiętałabym, że było przeszklenie, ale zawsze jest ten 1% ;)
Chyba że specjalnie zaprowadziłaś męża do tej windy, żeby mieć dwa drinki :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.11.2025 11:29

Odświeżyłam sobie relację i znowu musiałam wszystko na mapie sprawdzać, gdzie co jest. :nauka:

To wrzucam co rozrysowałam (może komuś się przyda) - od razu lepiej mi się to w głowie ułożyło i teraz już na pewno na stałe :D
Nie wszystko google maps chciało połączyć stąd czerwone kreski...
1.png

2.png

Będzie relacja lub choćby mini-relacja z Karpathos lub BiH?

No i miłego penetrowania Tene :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.11.2025 14:22

Nie lecieliśmy z Bangkoku na Phuket tylko z Warszawy na Phuket.
Rezerwując lot Qatarem wpisałam Multicity i fajnie mi pokazało możliwości.
Czyli Warszawa —Phuket- Kao Sok- Koh Phangan - Koh Tao- Koh Samui- Bangkok- Doha - Warszawa.
:D
Czyli planujesz Tajlandię ?
:D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.11.2025 15:22

Tak wiem o kolejności lotów, stąd strzałka do Bangkoku w górę, a nie w dół :mg:
Bardziej chodziło o miejsca jakie odwiedziliście.

Cały czas mam w planie :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.11.2025 22:57

piekara114 napisał(a): Będzie relacja lub choćby mini-relacja z Karpathos lub BiH?

Miałam nie pisać, nic nowego raczej nie wniosę , ale powoli zapominam co widziałam i zaczyna mi wracać ochota, żeby usystematyzować sobie wszystko :)
piekara114 napisał(a):
No i miłego penetrowania Tene :papa:

Dziękuję :smo:
Poprzednia strona

Powrót do Tajlandia - ประเทศไทย