Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Filipin, marzec 2026

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak
Kolory i smaki Filipin, marzec 2026

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 13:04

Kolory i smaki Filipin

Filipiny nie witają Cię po cichu.

One od pierwszej chwili atakują zmysły feerią kolorów: turkusem oceanu, zielenią palm, bielą piasku i złotem zachodzącego słońca.

Pachną mango dojrzewającym w tropikalnym słońcu, świeżo grilowaną rybą i przyprawami, których smak, czasami kontrowersyjny, zostaje w pamięci na długo.

To kraj, w którym każdy dzień ma swój rytm, a każda wyspa opowiada inną historię.

Tutaj ludzie uśmiechają się oczami i duszą.

Kolory i smaki Filipin to podróż przez miejsca, które zachwycają. To opowieść o odkrywaniu świata wszystkimi zmysłami — krok po kroku, smak po smaku :hearts:

1.jpg

2.jpg

2a.jpg

2b.jpg

3.jpg

4.JPG

5.jpg

5a.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

14.jpg

14a.jpg

17.jpg

18.jpg

18a.jpg

19.jpg

Kolory i smaki Filipin to kolejna relacja z serii Kolory i smaki. Wcześniej powstały:

Kolory i smaki Maroka
Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024
Ostatnio edytowano 14.05.2026 06:36 przez wiola2012, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu
Re: Kolory i smaki Filipin

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2026 13:28

Akurat Filipiny mnie jakoś nie pociągają specjalnie, ale będę tu zaglądać. Jak zwykle logistyka mnie interesuje, bo powrót na pewno na długo zostanie w Twojej pamięci
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.05.2026 13:51

Wiola - po obejrzeniu tych kilku zdjęć :hearts: nie może mnie tu nie być :cmok:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.05.2026 14:21

Wow! Uderzyłaś z całą mocą 8) Przepięknie :hearts: Będę tu się raczyć feerią barw :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.05.2026 14:40

Wchodzę sobie spokojnie na forum a tu taka petarda :rotfl: .

Filipiny jakoś nas specjalnie nie ciągną ale z chęcią popatrzę bo zajawka zdjęciowa prezentuje się przepięknie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2026 14:55

Forum na szczęście dostało przyspieszenia, więc jest nadzieja, że relacja będzie przebiegać bez problemów.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 13.05.2026 16:09

A mnie Filipiny ciągną, po tym jak kiedyś udało mi się coś nieco ich liznąć (byłam 3 tygodnie w Manili na wyjeździe służbowym i udało się wyskoczyć na Bohol).
Rozpoznaje więc kilka miejsc z zajawki i kiedyś bardzo bym chciała tam powrócić. Dlatego z zapartym tchem będę wypatrywać kolejnych odcinków.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2026 19:48

Ale mnie zaskoczyłaś kolejną relacją z tego kierunku świata, który jakoś mnie nie pociąga, ale z chęcią będę czytać i oglądać zdjęcia.
Mieliśmy lecieć na Filipiny w listopadzie zeszłego roku na ślub i wesele córki naszych znajomych (tych z którymi byliśmy na Teneryfie; panna młoda też wtedy tam była). Pobyt miał trwać dwa tygodnie. Ale z różnych względów do naszego wyjazdu nie doszło. Ślub i wesele odbyło się bez nas. Na szczęście nie byliśmy tam niezbędnymi gośćmi, więc wszystko się super udało.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 21:05

Witam serdecznie Was wszystkich Kochani. Moja niezawodna ekipo :hearts: !
Nawet jeśli w tym momencie Filipiny Was nie pociągają, to przecież wszystko może się zmienić podczas czytania i oglądania :mg:.
Dziękuję za dobre słowo odnośnie zdjęć, chociaż to nie moja zasługa, tylko tego pięknego kraju (tam nie da się zrobić brzydkiego zdjęcia :oczko_usmiech: ) . Uprzedzam - kolory nie są podkręcane.
Opóźnię troszkę równoległą relację, bo ta zaczyna mi w duszy grać. Zaczynam tęsknić :) .

piekara114 napisał(a):...Jak zwykle logistyka mnie interesuje, bo powrót na pewno na długo zostanie w Twojej pamięci

Logistyka na Filipinach to już wyższy level, ale do ogarnięcia :). Myślałam, że dłużej będę pamiętać niedogodności związane z powrotem, jestem już gotowa na kolejne loty :oops: .
Janusz Bajcer napisał(a):Forum na szczęście dostało przyspieszenia, więc jest nadzieja, że relacja będzie przebiegać bez problemów.

Zauważyłam i bardzo się cieszę :)
megidh napisał(a):Mieliśmy lecieć na Filipiny w listopadzie zeszłego roku na ślub i wesele córki naszych znajomych (tych z którymi byliśmy na Teneryfie; panna młoda też wtedy tam była). Pobyt miał trwać dwa tygodnie. Ale z różnych względów do naszego wyjazdu nie doszło. Ślub i wesele odbyło się bez nas. Na szczęście nie byliśmy tam niezbędnymi gośćmi, więc wszystko się super udało.

Listopad to teoretycznie początek dobrej pogody, mam nadzieję, że Para Młoda mogła się cieszyć pięknym słoneczkiem :) . Dokąd dokładnie Gosiu mieliście lecieć? Żałujesz trochę?
AgaGy napisał(a):A mnie Filipiny ciągną, po tym jak kiedyś udało mi się coś nieco ich liznąć (byłam 3 tygodnie w Manili na wyjeździe służbowym i udało się wyskoczyć na Bohol)...

Spędziłaś trzy tygodnie w Manili czyli można powiedzieć, że chrzest bojowy przeszłaś i to co najgorsze w Filipinach już poznałaś :mg:. Mnie Bohol zauroczył :tak: .
Aglaia napisał(a):Wchodzę sobie spokojnie na forum a tu taka petarda :rotfl: .

I o to mi chodziło, o zakłócenie spokoju, bo nie zawsze było spokojnie :smo:.
Kapitańska Baba napisał(a):Wiola - po obejrzeniu tych kilku zdjęć :hearts: nie może mnie tu nie być :cmok:

Beatko, będzie dużo wody, specjalnie dla Ciebie :smo:
maslinka napisał(a):..Przepięknie :hearts: Będę tu się raczyć feerią barw :D

Dziękuję :smo: :proszedzieki:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2026 21:35

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Mieliśmy lecieć na Filipiny w listopadzie zeszłego roku na ślub i wesele córki naszych znajomych (tych z którymi byliśmy na Teneryfie; panna młoda też wtedy tam była). Pobyt miał trwać dwa tygodnie. Ale z różnych względów do naszego wyjazdu nie doszło. Ślub i wesele odbyło się bez nas. Na szczęście nie byliśmy tam niezbędnymi gośćmi, więc wszystko się super udało.

Listopad to teoretycznie początek dobrej pogody, mam nadzieję, że Para Młoda mogła się cieszyć pięknym słoneczkiem :) . Dokąd dokładnie Gosiu mieliście lecieć? Żałujesz trochę?

Dokładnie to nie wiem, bo jak zdecydowaliśmy się, że nie lecimy, to przestałam się tematem interesować. Wyjazd dla całej grupy organizowała panna młoda. Przez pierwszy tydzień był odpoczynek w jakimś hotelu, później ślub i wesele a następnie zwiedzanie.
Wiem że na pewno byli w Boracay, bo na jednym z przesłanych mi zdjęć widać napis na plaży z tą nazwą.
Pogoda w dniu ślubu dopisała. W inne dni, sądząc po zdjęciach, było różnie. Ale wszyscy wrócili bardzo zadowoleni.
Czy żałuję, chyba nie, bo jak napisałam nie ciągnie mnie ten kierunek. Może gdybym miała urlop, to byśmy się zdecydowali, ale mnie na koniec zeszłego roku pozostał tylko 1 dzień urlopu. Musiałabym wziąć bezpłatny. A wyjazd był długi. Napisałam, że miał trwać 2 tygodnie (takie były początkowe ustalenia), a ostatecznie trwał 3 tygodnie. Koszt wyjazdu był dosyć wysoki, bo każdy płacił sam za przelot, pobyt i wszystkie inne atrakcje. My zrekompensowaliśmy sobie to dwoma innymi wyjazdami do Pragi i na Cypr.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 22:15

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):...Dokąd dokładnie Gosiu mieliście lecieć? Żałujesz trochę?

Dokładnie to nie wiem, bo jak zdecydowaliśmy się, że nie lecimy, to przestałam się tematem interesować. ..
Wiem że na pewno byli w Boracay, bo na jednym z przesłanych mi zdjęć widać napis na plaży z tą nazwą.

To zrozumiałe, po co tracić czas na analizowanie kierunku, jeśli się nie leci. Boracay to bardzo popularna wyspa, bo piękna :tak:
megidh napisał(a):Czy żałuję, chyba nie, bo jak napisałam nie ciągnie mnie ten kierunek. Może gdybym miała urlop, to byśmy się zdecydowali, ale mnie na koniec zeszłego roku pozostał tylko 1 dzień urlopu. Musiałabym wziąć bezpłatny. A wyjazd był długi. Napisałam, że miał trwać 2 tygodnie (takie były początkowe ustalenia), a ostatecznie trwał 3 tygodnie. Koszt wyjazdu był dosyć wysoki, bo każdy płacił sam za przelot, pobyt i wszystkie inne atrakcje. My zrekompensowaliśmy sobie to dwoma innymi wyjazdami do Pragi i na Cypr.

Lot na Filipiny i hotel o przyzwoitym standardzie, to spory wydatek. Mylą się ci co myślą, że jest tak tanio jak w Tajlandii. Jedzenie może tak, ale reszta jest dużo droższa. Jeśli musiałabyś wziąć bezpłatny urlop to się wogóle nie kalkuluje. A 2 tygodnie na taką wycieczkę to mało, optymalny czas, żeby na spokojnie zwiedzić kilka wysepek i wrócic usatysfakcjonowanym, to miesiąc, ale kto może sobie na taki urlop pozwolić :) ?
Pewnie jak skończysz Rzym i Paryż zabierzesz się za Pragę i Cypr.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2026 07:34

Jak będzie już kolejny post to Wiola napisz skąd pomysł na te wyspy?
Dla mnie w tym regionie to Tajlandia, Wietnam, Indonezja i Sri Lanka, no i Papua Nowa Gwinea.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.05.2026 17:28

piekara114 napisał(a):Jak będzie już kolejny post to Wiola napisz skąd pomysł na te wyspy?
Dla mnie w tym regionie to Tajlandia, Wietnam, Indonezja i Sri Lanka, no i Papua Nowa Gwinea.

Post się pisze :)
Przede mną kiedyś: Wietnam i Kambodża, SriLanka, może Malezja :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.05.2026 18:49

wiola2012 napisał(a):Pewnie jak skończysz Rzym i Paryż zabierzesz się za Pragę i Cypr.
Chciałabym, bo jest co pokazać, ale coraz wolniej mi idzie pisanie relacji. A jeszcze czeka Kalabria i Pompeje.
Ale już niedługo idę na emeryturę, więc może będę mieć więcej czasu.

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jak będzie już kolejny post to Wiola napisz skąd pomysł na te wyspy?

Post się pisze :)
Przede mną kiedyś: Wietnam i Kambodża, SriLanka, może Malezja :)
W marcu znajomi zaproponowali nam wyjazd w czerwcu do Wietnamu. Tak zachęcali, że się zgodziliśmy. Ale los zdecydował inaczej, bo jak rozpoczęły się wojenne działania na Bliskim Wschodzie, to stwierdzili, że poczekamy na lepsze czasy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.05.2026 06:52

megidh napisał(a):…coraz wolniej mi idzie pisanie relacji. A jeszcze czeka Kalabria i Pompeje.
Ale już niedługo idę na emeryturę, więc może będę mieć więcej czasu.

Pisanie jest bardzo czasochłonne, ale jak się człowiek wkręci to chce dokończyć prawda :), tylko czy na emeryturze będziesz miała więcej czasu ? Koleżanka moja wciąż narzeka na brak :lol: … . No i tych wyjazdów przybyło :mg:
Pompeje bardzo, bardzo mi się podobały i cała wycieczka do Neapolu.

megidh napisał(a): W marcu znajomi zaproponowali nam wyjazd w czerwcu do Wietnamu. Tak zachęcali, że się zgodziliśmy. Ale los zdecydował inaczej, bo jak rozpoczęły się wojenne działania na Bliskim Wschodzie, to stwierdzili, że poczekamy na lepsze czasy.

Loty się odbywają i pewnie Wasza wycieczka doszłaby do skutku, ale nie dziwię się podjętej decyzji. Po co kupić los, są inne kierunki :) .
Następna strona

Powrót do Azja