Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jura Krakowsko-Częstochowska, VI 2025 + VI 2026

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.07.2026 20:41

empire13 napisał(a):Pokazujesz nowe dla mnie miejsca. Trzeba się tam kiedyś na spacer wybrać. Jestem ciekawy tej Jaskini Ciemnej. Czekam na kolejny odcinek :)

Wstyd się przyznać, ale ja także mam problem z przypomnieniem sobie niektórych miejsc, bo byłam w nich albo bardzo dawno temu, albo wcale :oops:.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.07.2026 09:25

Gosiu, jest nas więcej ;) . Bywały czasy, gdy niemal w każdy weekend witaliśmy sudeckie góry, a jeśli nie one, to rowerowo okolice Wrocławia. Teraz jakoś rzadko to się zdarza, a pamięć o odwiedzonych miejscach jakoś uleciała w niebyt... No cóż, dawnych czasó nie odtworzę, ale chociaż część z tych bieżących tutaj utrwalam (tyle, że to zbyt pracochłonne, aby opisywać wszystkie, nawet jeśli nie jest ich specjalnie dużo) i mam nadzieję, że forum potrwa na tyle długo, abym jeszcze przez pozostające mi lata mogła sięgać do spisanych wspomnień :) oraz czerpać dla siebie pomysły uwiecznione tu przez innych.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.07.2026 09:35

Jaskinia Ciemna to druga co do długości jaskinia w Ojcowskim Parku Narodowym, Słynie ona z cennych znalezisk archeologicznych (w tym ząb neandertalczyka). zwiedzanie z przewodnikiem zaczyna się więc nie od wejścia do jaskini, lecz popatrzenia z metalowego pomostu widokowego na zrekonstruowane obok groty obozowisko neandertalczyków. Tu mamy możliwość wysłuchania opowieści o tym, jak neandertalczycy wyglądali i jak żyli 120 tysięcy lat temu. Około 50 tysięcy lat temu grupy neandertalczyków zaprzestały osadnictwa na tym terenie, przyczyną były przede wszystkim zmiany klimatyczne. W środkowej fazie ostatniego zlodowacenia ponownie pojawiły się grupy ludzkie, reprezentowane przez homo sapiens.

15-20260604_122137.jpg

15a-IMG-20260604-WA0058.jpg

Badania archeologiczne rozpoczęto w okolicy jaskini na początku XX wieku, kontynuowano je w latach 1918-1919 oraz 1963-1968. W 2007 roku po raz pierwszy rozpoczęto badania w głównej komorze jaskini, od 2013 roku rozszerzono wykop w kierunku wejścia do jaskini. Najciekawszym odkryciem (w 2018 roku) jest pochówek neandertalskiego dziecka notowany na około 115 tysięcy lat temu – to najstarsze ludzkie szczątki odkryte na terenie dzisiejszej Polski.

W takich momentach żałuję, że mój kompakcik już nie nadaje się do psytrykania zdjęć.. Niestety, zoom smarfona nie jest w stanie wychwycić należycie tego, co bym chciała.

16-20260604_131135.jpg

Z pomostu przy obozowisku (znajduje się w miejscu, w którym niegdyś zawaliła się część jaskini – tzw. Oborzysko i Ogrójec) można popatrzeć w dół na Bramę Krakowską i Dolinę Prądnika. Fotki nie zrobiłam, ale „zaraz” tam pójdziemy :) . Mam za to zdjęcie (tyle, że marne) Rękawicy z tego właśnie miejsca – nie jest tak efektowna, jak z punktu widokowego powyżej…

17-20260604_130552.jpg

Opuszczamy pomost i wracamy przez kratę pod wejście do jaskini (też jest zakratowane),

18-20260604_130545.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.07.2026 09:32

dangol napisał(a):Zanim wejdziemy na zamek górny, jeszcze widoczek na ogród włoski, jaki powstał w bastionie południowym na miejscu dawnych stajni i wozowni. Kompozycja ogrodowa, nawiązująca do szesnastowiecznych założeń, powstała w latach 50. XX wieku.
Obrazek
Właśnie ten widok najbardziej kojarzy mi się z tym zamkiem. Dawno zresztą pod zamkiem i pod Maczugą nie byłam, częściej udaje mi się trafić do Ojcowa.

dangol napisał(a):Obrazek
Ale już drzewa ją zasłoniły :bojesie: Muszę kiedyś się wybrać. Tej Twojej legendy nie znałam, dla mnie Maczuga Harkulesa to jedna z prac Diabła: "gdy diabeł przyszedł po duszę pana Twardowskiego, ten przypomniał mu, że warunkiem oddania duszy jest spełnienie trzech życzeń. Jednym z nich było osadzenie wielkiej skały cieńszym końcem do dołu. Czort wykonał swoje zadanie i Maczugę możemy podziwiać do dnia dzisiejszego".

To czekam na Ciemną - ciekawa jestem jakie inne jaskinie jeszcze zwiedziliście.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.07.2026 18:02

Danusia, idealnie pod Twój wątek:
https://turystyka.wp.pl/nazywaja-go-pol ... 5737056q/1
U mnie 100%.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2026 16:30

piekara114 napisał(a):Danusia, idealnie pod Twój wątek:
https://turystyka.wp.pl/nazywaja-go-pol ... 5737056q/1
U mnie 100%.

Beata , fajnie że to wstawiłaś , u mnie też 100 % :)

Danusiu , dla mnie Jura to miejsce , gdzie zawsze nachodzą mnie myśli o skali czasu . Te skały były tu na długo przed zasiedleniem ich przez pierwszych lokatorów ( o których wiemy :idea: ) , bagatela 120 tys. lat temu , 50 tys. lat temu - pierwsi homo sapiens ( sporo pokoleń minęło od tego czasu :tak: ) , teraz ludzie dożywają około 100 lat , a dla takiej ćmy ( 3 do 7 dni życia ), którą również możemy tam spotkać , to ten sam czas . . .

:mg:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Polska