napisał(a) dangol » 17.07.2026 09:35
Jaskinia Ciemna to druga co do długości jaskinia w Ojcowskim Parku Narodowym, Słynie ona z cennych znalezisk archeologicznych (w tym ząb neandertalczyka). zwiedzanie z przewodnikiem zaczyna się więc nie od wejścia do jaskini, lecz popatrzenia z metalowego pomostu widokowego na zrekonstruowane obok groty obozowisko neandertalczyków. Tu mamy możliwość wysłuchania opowieści o tym, jak neandertalczycy wyglądali i jak żyli 120 tysięcy lat temu. Około 50 tysięcy lat temu grupy neandertalczyków zaprzestały osadnictwa na tym terenie, przyczyną były przede wszystkim zmiany klimatyczne. W środkowej fazie ostatniego zlodowacenia ponownie pojawiły się grupy ludzkie, reprezentowane przez homo sapiens.

Badania archeologiczne rozpoczęto w okolicy jaskini na początku XX wieku, kontynuowano je w latach 1918-1919 oraz 1963-1968. W 2007 roku po raz pierwszy rozpoczęto badania w głównej komorze jaskini, od 2013 roku rozszerzono wykop w kierunku wejścia do jaskini. Najciekawszym odkryciem (w 2018 roku) jest pochówek neandertalskiego dziecka notowany na około 115 tysięcy lat temu – to najstarsze ludzkie szczątki odkryte na terenie dzisiejszej Polski.
W takich momentach żałuję, że mój kompakcik już nie nadaje się do psytrykania zdjęć.. Niestety, zoom smarfona nie jest w stanie wychwycić należycie tego, co bym chciała.
Z pomostu przy obozowisku (znajduje się w miejscu, w którym niegdyś zawaliła się część jaskini – tzw. Oborzysko i Ogrójec) można popatrzeć w dół na Bramę Krakowską i Dolinę Prądnika. Fotki nie zrobiłam, ale „zaraz” tam pójdziemy

. Mam za to zdjęcie (tyle, że marne) Rękawicy z tego właśnie miejsca – nie jest tak efektowna, jak z punktu widokowego powyżej…
Opuszczamy pomost i wracamy przez kratę pod wejście do jaskini (też jest zakratowane),