napisał(a) dangol » 11.07.2026 20:12
Pod kaplicą zamkową znajduje się krypta, która zapewne nigdy nie miała być miejscem pochówku właścicieli Pieskowej Skały i członków ich rodzin, spoczęli z innych miejscach. W odrestaurowanych pomieszczeniach można jednak dziś zobaczyć pochodzące z Brzeżan pod Lwowem cynowe, siedemnastowieczne sarkofagi Adama Hieronima Sieniawskiego i jego trzech synów. Wszystkich czterech pochwała ich żona i matka Katarzyna z Kostków. Upamiętniła ich na marmurowych nagrobkach ustawionych w kaplicy w kościele zamkowym w Brzeżanach, a także w postaci naturalnej figur zmarłych, umieszczonych na wiekach sarkofagów.
Ekspozycję krypty uzupełniają inne dzieła związane z staropolskim, szlacheckim obyczajem pogrzebowym w tym kolekcja portretów trumiennych.
Na krypcie skończyłam zwiedzanie wystaw muzealnych. Część koleżanek zaglądnęła jeszcze na umieszczoną w dolnej kondygnacji jakąś wystawę sezonową sztuki współczesnej (ale jakoś się nią nie zachwyciły), ja natomiast przeszłam przez arkadowy dziedziniec (akurat trwała tam sesja foto jakieś młodej pary) ...
... i ruszyłam w kierunku restauracji, aby zając stolik dla nas ośmiu.
Restauracja znajduje się w jednym z bastionów przy budynku bramnym przy dziedzińcu zewnętrznym. Na szczycie bastionu jest taras widokowy kawiarni, z którego ponoć można byłoby zobaczyć Maczugę Herkulesa. Tyle, że drzewa trochę urosły i Maczugę przysłoniły

. Na dokładkę potężna ulewa, jaka akurat pojawiła się wraz z burzą, raczej nie sprzyjała wypatrywaniu słynnej skały

. Skończyło się więc jedynie na obiedzie, na szczęście w miejscu suchym i bezpiecznym, przy pysznych daniach

.
Przeczekałyśmy pompę i zeszłyśmy do aut już w mżawce, tą samą trasą, którą pochodziłyśmy do zamku. To była dobra decyzja!