Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 31.12.2016 15:17

W Zakopcu śniegu po pas:) Od tygodnia szusujemy jednak od wczoraj duży napływ ludzi. Mam nadzieję, że na Wieżycy będzie w ferie troszkę puchu:).
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 31.12.2016 18:22

W Bieszczadach też śniegu po pas :D
Ale tam o wygodną kanapę ciężko :cry:
wczoraj zaliczony Karlików , :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2017 15:16

Mikromir napisał(a):Na Crvenohorske Sedlo przyjechała maaasa ludzi. Wczoraj się poddaliśmy, bo nie było nawet gdzie zaparkować. Dziś przyjechaliśmy wcześniej - ale warto było. :D

Ale numer! Rośnie popularność tego miejsca ;) Ale w taką pogodę nie ma się co dziwić :)

My końcówkę roku spędzaliśmy, tradycyjnie ;), w Czechach, chociaż tym razem dużo dalej. Poniosło nas aż na Šumavę, pod austriacką (i niemiecką też, bo to prawie trójstyk) granicę.

Dwa trochę gorsze pogodowo dni wykorzystaliśmy m.in. za zwiedzanie Czeskiego Krumlova (w którym byliśmy już, z tym, że latem) i Budziejowic, a przez 3 dni szusowaliśmy w zupełnie nowych dla nas ośrodkach - a każdy z nich był w innym kraju :mrgreen:

W Czechach - ośrodek Lipno:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Austrii - Hochficht:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w Niemczech (w Bawarii) - kameralny ośrodek Mitterdorf:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najwyżej oceniam... czeskie Lipno 8O :D Fajne trasy, dobre podejście do klienta (np. dużo otwartych kas), stosunkowo mało ludzi. Pewnie w innym okresie podobałoby nam się w austriackim Hochficht, ale 30 grudnia (w piątek) trafiliśmy tam na niewyobrażalne tłumy. Kolejki do wyciągów, do samoobsługowych restauracji (w sumie są tylko 3 8O, na 20 km tras...) i 5 tras zamkniętych z powodu braku śniegu... Jakoś z tym brakiem śniegu Czesi sobie lepiej poradzili.

Ogólnie, wyjazd bardzo udany i różnorodny, nie tylko narciarsko :) Hitem była dla mnie Pasawa (Passau), którą odwiedziliśmy, wracając z nartowania w Mitterdorf. Piękne bawarskie miasto, do którego na pewno wrócę, najchętniej latem :)

Pozdrav i wszystkiego Naj w nowym roku :D
:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2017 18:58

No ale chyba taki wypad zasługuje na dłuższą relację???

Ładne niebo i to coś białego ! :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2017 21:21

Cześć Tony :D

tony montana napisał(a):No ale chyba taki wypad zasługuje na dłuższą relację???

Jakoś ostatnio nie mam czasu ani weny (chyba bardziej tego drugiego ;)) Zresztą nie dokończyłam nawet czesko-szwajcarskiej...

tony montana napisał(a):Ładne niebo i to coś białego ! :)

Nie każdy lubi "to białe" ;) Ale dla mnie taka zima - śnieżna, mroźna, z błękitnym niebem to jest to! :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.01.2017 19:18

Mam takie pytanie do bywalców austriackich ośrodków narciarskich - jak i gdzie najkorzystniej szukać apartamentu w ich pobliżu? Raczej unikam stron na b... itp. pośredników. :wink:
Chodzi mi w tej chwili głównie o Schladming i okolice.

Pozdrawiam,
Danka
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.01.2017 19:33

Mikromir napisał(a):Mam takie pytanie do bywalców austriackich ośrodków narciarskich - jak i gdzie najkorzystniej szukać apartamentu w ich pobliżu? Raczej unikam stron na b... itp. pośredników. :wink:
Chodzi mi w tej chwili głównie o Schladming i okolice.

Najlepiej bezpośrednio na stronach ośrodków narciarskich, np. tutaj Schladming. Możesz wybrać typ zakwaterowania (pensjonat ze śniadaniem, apartament, pokój itp.) i wpisując termin pobytu, od razu sprawdzisz dostępność :)

A w wyszukiwarce internetowej zawsze wpisuję nazwę ośrodka/terenu narciarskiego i magiczne słowa: suchen und buchen :D Tak jest najłatwiej :)

Pozdrawiam :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.01.2017 19:38

Bardzo dziękuję za odpowiedź. :)
Może jeszcze coś mi się uda znaleźć...

Pozdrawiam. :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.01.2017 19:49

Mam jeszcze pytanie do doświadczonych: jak kształtują się ceny apartamentów w Austrii w styczniu? Bez wyżywienia i skipassu.
Mam parę propozycji ap. z dwoma sypialniami dla 5 osób w okolicy Schladming. Ceny zaczynają się od 80/85 euro na dzień (a kończą się gdzieś w kosmosie), zależnie od położenia i fantazji gospodarza. Czy ta cena na tych terenach jest ok, czy wynika z faktu, że w Schladming w wybranym przeze mnie terminie ma się odbyć slalom mężczyzn?
Polecano mi okolice Schladming z wielu powodów, jednak moje doświadczenie z Austrią jest zerowe, trudno mi ocenić czy to dobry pomysł. Mogę w ostateczności wybrać inny region, ale te 4 górki w okolicy, Dachstein i cała reszta ski amade wyglądają dość kusząco... 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.01.2017 23:55

80/85 euro za 5 osób to jest ok, wyżej już mniej ok... My płacimy zwykle od 20 do 30 euro za osobę, jadąc we dwójkę, a wiadomo, że im więcej osób, tym korzystniej.

Schladming rzeczywiście jest dosyć drogim rejonem i myślę, że slalom nie ma tu znaczenia. Cena zależy też od dokładnej lokalizacji, zawsze można znaleźć coś w jakiejś mniejszej miejscowości nieopodal.

Generalnie, SkiAmade do tanich nie należy. W Zillertalu np. można znaleźć kwaterki sporo taniej, ale to też trochę dalej ;)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.01.2017 08:42

Agnieszko, dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, w Pruggern (8km od wyciągów) ap. już tylko 75E. :wink:
Hmmm, będę jeszcze szukać, ale 2 tygodnie przed wyjazdem wybór już niewielki...
A ty już zarezerwowałaś lokum na styczniowe nartowanie? ;-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2017 17:11

piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 08.01.2017 17:14

A ja byłem dwa dni w Kolasinie w Czarnogórze. Taka egzotyka, ale potencjał jest. Niestety otwarty był tylko jeden wyciąg bo dopiero zaczęło padać, choć śniegu już było sporo. Ale klimat świetny :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.01.2017 21:27

Mikromir napisał(a):Agnieszko, dziękuję za odpowiedź.

Nie ma za co :)

Mikromir napisał(a):A ty już zarezerwowałaś lokum na styczniowe nartowanie? ;-)

W trakcie... Zawsze rezerwujemy na ostatni moment :)

piter83pl napisał(a):A ja byłem dwa dni w Kolasinie w Czarnogórze. Taka egzotyka, ale potencjał jest. Niestety otwarty był tylko jeden wyciąg bo dopiero zaczęło padać, choć śniegu już było sporo. Ale klimat świetny :)

Ale czad! Powiem Ci, że kilka dni temu oglądałam mapkę tego ośrodka i zdjęcia. Jest tam kilka fajnych tras. Szkoda, że załapałeś się tylko na jeden wyciąg, ale na pewno i tak było ciekawie; tak, jak napisałeś - egzotycznie :D

A my dzisiaj, mimo mrozu, wybraliśmy się na narty :D Wybór padł na...:

8 stycznia (niedziela): Szczyrk (Czyrna/Solisko)

Pierwszy raz w tym sezonie jeździliśmy w Polsce ;) Kilka lat nie byliśmy w Szczyrku, a chcieliśmy tam zajrzeć, żeby jeszcze pojeździć "po staremu", bo w przyszłym sezonie mają tam już stanąć kanapy, a nawet gondolka 8O :D

Było re-we-la-cyj-nie :D :D :D Najlepsze nartowanie od dawna :D

Świetny śnieg (w dużej części naturalny), mało ludzi (jazda praktycznie na bieżąco) i te widoki:

Obrazek

Obrazek

Skrzyczne z Małego Skrzycznego :):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie spojrzenie na Skrzyczne, już z parkingu:

Obrazek

Moja ulubiona trasa - zdecydowanie czerwona siódemka z Hali Skrzyczeńskiej do Soliska. Zjechaliśmy nią ładnych kilka razy. Poezja...
Na Julianach dużo śniegu, Golgota przyjemna ;), bez oblodzeń. Nawet jedynkę do Czyrnej otworzyli, z tym, że akurat na niej warunki słabsze, trochę kamieni. Jedyna zamknięta trasa to Bieńkula.

Gdyby nie to, że było -15 stopni, byłoby idealnie :mrgreen: A tak to szybkie 3 godzinki jazdy i do domu. Ale 3 godziny ciągłej jazdy, bez przerw, to optymalnie, zwłaszcza, że "szalone" orczyki dawały trochę w kość ;) Już się chyba odzwyczaiłam od tych "wyrywnych" kotwic, które szarpią przy starcie. Poza tym cały czas trzeba uważać, żeby nie wypaść na koleinach, które tworzą się pod liną; ciągła walka o życie :lol:

Było super! :D
Pozdrav :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.01.2017 21:40

maslinka napisał(a):
Mikromir napisał(a):A ty już zarezerwowałaś lokum na styczniowe nartowanie? ;-)

W trakcie... Zawsze rezerwujemy na ostatni moment :)

Ciekawa jestem dokąd wybieracie się tym razem... :)

Szczyrk - bajeczny! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone