Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 16:29

zebik napisał(a):
jacky6 napisał(a):
Torac napisał(a):Szkoda że każdy polityczny temat na forum wywołuje agresje , obrażanie , inwektywy.....

nie tylko polityczny...
... brak argumentów najpierw powoduje zmianę tematu, odwracanie kota ogonem ....
... zdenerwowanie brakiem argumentów uwalnia agresję...
... a praktycznie nieograniczona swoboda wypowiedzi owocuje inwektywami... moderator przychodzi dopiero na koniec audycji...

Zgadzam się, że nie powinny występować żadne inwektywy i za to przepraszam. Ale nie mogę czytać takich rzeczy jakie napisał kolega janniko. Nie można porównywać SS do SB i na tej kanwie żądać zrównania emerytur Sb-ków z normalnymi emeryturami. Wszystko musi mieć jakiś początek i jakiś koniec. Jest w Polsce IPN wystarczy ustalić kto działa w tych strukturach na szkodę obywateli, nie zapominając, że w tamtych czasach działały inne organy, które były nie mniej represyjne, a nie działały tak widocznie jak SB. Wtedy uchwalić ustawę odpowiednio napisaną i po temacie. A u nas jak to zwykle bywa jakiś polityk krzyknie reszta podłapie i robi się bajzel. A potem na forum ktoś to podłapie i rozmowa jest o czymś co nie jest realne.

To może bez porównań do czego SB była podobna . Odpowiedz czy SBecy powinni mieć większe emerytury od reszty obywateli czy nie?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:38

jacky6 napisał(a):porównanie do Oświęcimia jest taką samą wtyczką jak wklejenie do tego tematu "macierewszczyzny"...
...
brak zgody z groszem numer dwa powinien zaowocować argumentem...

ok.. zmieniłem jeśli Cie wymienienie lub porównanie poruszyło...ponieważ Twój post był pierwszy więc proszę o "łopatologię"
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 28.02.2009 16:41

Kolego Zebik
Się chyba nie dogadamy raczej (tak mi się jakoś wydaje.. sory).
Porównanie SS do SB rzuciłem trochę oczywiście przejaskrawiając. O wiele trafniejsze jest porównanie SB do Gestapo.
Poprosiłem cię o argumenty na obronę tezy, że SB nie wolno porównywać do rzeczonych organizacji faszystowskich.
Nie chcę w tym wątku robić listy porównawczej SB = Gestapo (względnie SS), bo byłaby bardzo długa... ale to i tak bez sensu, bo wydaje mi się, że ty nie chcesz dyskusji na argumenty, lecz na emocje.
Nie będę raczej wywnętrzniał się na temat własnego życia (bo to faktycznie mało kogo może obchodzić).
Śledząc fakty historyczne widać, że NKWD, KGB, UB, SB, STASI itp. - to były organizacje, które posługiwały się zupełnie tymi samymi metodami co Gestapo i SS.
I o to mi chodziło.
pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 01.03.2009 08:29 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:57

janniko napisał(a):Kolego Zebik
Porównanie SS do SB rzuciłem trochę oczywiście przejaskrawiając. O wiele trafniejsze jest porównanie SB do Gestapo.
Poprosiłem cię o argumenty na obronę tezy, że SB nie wolno porównywać do rzeczonych organizacji faszystowskich.
Nie chcę w tym wątku robić listy porównawczej SB = Gestapo (względnie SS), bo byłaby bardzo długa... ale to i tak bez sensu, bo wydaje mi się, że ty nie chcesz dyskusji na argumenty, lecz na emocje.
Nie będę raczej wywnętrzniał się na temat własnego życia (bo to faktycznie mało kogo może obchodzić).
Mogę ci tylko tyle powiedzieć, że miałem sporo do czynienia z SB i nawet z KGB. I na prawdę, chłopie, ciesz się, że nigdy cię ta "przyjemność" nie spotkała!
To były organizacje, które posługiwały się zupełnie tymi samymi metodami co Gestapo i SS.
I o to mi chodziło.
pozdrawiam serdecznie

To niestety nie jest argument, aby wszystkim w czambuł jak leci zabrać przywileje. Porównywanie niestety SS, Gestapo czy co tam jeszcze istniało do SB jest nie uprawnione, też nie chce mi się pisać dlaczego bo mógłbym wiele argumentów wymienić. Ale jedno jest pewne osądy kategoryczne na dany temat, który w swej przeszłości nie zawsze jest jasny jest nieuprawniony. Przypomnę, że SS była organizacją uznaną przez trybunał w Norymberdze, za organizację zbrodniczą, a i tak nie każdego złapanego SS-mana ukarano. Przypomnę również, że chcesz aby zabrano przywileje emerytalny np.: sekretarce, krtóa w SB pisała pisma, kwatermistrzowi co biurka w Sb znakował itp.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:59

w onych czasach - gdy po naszych ulicach spacerowały sobie patrole MO, ORMO ( w tym wątku ORMO chyba jeszcze nie wymienione ) - było fajnie i spokojnie...
wg ówczesnego kawału MO spało bo ORMO czuwało...
...
więc żeby było jeszcze fajniej - pracowało SB...
...
czytało podziemne gazetki, chodziło do kościoła słuchać co kaznodzieje za bajki z ambon opowiadają...
jak ktoś do nich przypadkowo przyszedł ze skargą na sąsiada, że żonę tłucze po nocach - to nie my - powiadali - piętro niżej - do MO proszę...
...
jeśli przez przypadek złapali złodzieja to tylko dlatego, że pilnując willi któregoś tam sekretarza spostrzegli amatora rzeczy nabywanych ( nie kupowanych ) w punktach rozdzielnictwa zwanych za "żółtą firanką"...
...
nota bene - serdecznie nie wiem, skąd wzięła się ta nazwa "żółta firanka"... a do wikipedzi nie pójdę...
...
no i ci sobie tak spokojni kolesie pracowali ciężko w pocie czoła...
...
żebyśmy przypadkiem jakiś głupot nie zrobili, kawałów nie opowiadali ( za to szło się do pierdla )...
...
fajosko było ...
...
czasami jakieś mundurki kazali im włożyć, bo na jakiejś "grubie" desant imperialistycznych agentów wystąpił w przebraniu szachtiorów...
wtedy w obronie własnej postrzelali sobie z proc...
a teraz jakieś wariaty ( Kargule i Pawlaki) ich po sądach włóczą i zabraniają swobodnego ryb łowienia w przeręblach...
...
dziadziusiu - poczytaj mi jeszcze bajki na dobranoc...
...
słuszna akcja " cała Polska czyta dzieciom"...

:roll: :lol:
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 17:02

Zebik . Kto i Co chce odbierać osobom współpracującym z SB :?:
Ostatnio edytowano 28.02.2009 17:08 przez Torac, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2009 17:03

jacky6 napisał(a):
...słuszna akcja " cała Polska czyta dzieciom"...

:roll: :lol:

Tylko nie Brzechwę - przynajmniej w Gdańsku (to tak trochę tylko obok).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 17:09

jezu...jacky6 tak strasznie było....hmmmmm to ja chyba nie w Polsce mieszkałem od 1958 roku......
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 17:14

zebik napisał(a):
janniko napisał(a):Kolego Zebik
Mogę ci tylko tyle powiedzieć, że miałem sporo do czynienia z SB i nawet z KGB. I na prawdę, chłopie, ciesz się, że nigdy cię ta "przyjemność" nie spotkała!
To były organizacje, które posługiwały się zupełnie tymi samymi metodami co Gestapo i SS.
I o to mi chodziło.
pozdrawiam serdecznie

To niestety nie jest argument, aby wszystkim w czambuł jak leci zabrać przywileje. Porównywanie niestety SS, Gestapo czy co tam jeszcze istniało do SB jest nie uprawnione, też nie chce mi się pisać dlaczego bo mógłbym wiele argumentów wymienić. Ale jedno jest pewne osądy kategoryczne na dany temat, który w swej przeszłości nie zawsze jest jasny jest nieuprawniony. Przypomnę, że SS była organizacją uznaną przez trybunał w Norymberdze, za organizację zbrodniczą, a i tak nie każdego złapanego SS-mana ukarano. Przypomnę również, że chcesz aby zabrano przywileje emerytalny np.: sekretarce, krtóa w SB pisała pisma, kwatermistrzowi co biurka w Sb znakował itp.

Zebik ,proszę napisz mi tylko dlaczego sekretarka i kwatermistrz z SB mają otrzymywać przywilej emerytalny.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 17:29

lubelski napisał(a):jezu...jacky6 tak strasznie było....hmmmmm to ja chyba nie w Polsce mieszkałem od 1958 roku......

kto napisał, że strasznie było... ??
cały czas RWE pocieszał nas, że w naszym obozie jest źle, na co stosowano dictum, że w naszym baraku było weselej...
taki na przykład student z imienia Adam nazwisko zaczyna się na M. - kiedyś historyk ? niedoszły ? teraz żurnalista zawzięty...
poprosił w marcu '68 swojego "wujka niemundurowego z sąsiadami", coby chuliganów z podwórza uniwersyteckiego wyprosili, bo im w nauce przeszkadzają...
a jakie jajca były, jak wujkowie otrzepywali z kurzu ubrania chuliganom...
:lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 17:33

lubelski napisał(a):
jacky6 napisał(a):porównanie do Oświęcimia jest taką samą wtyczką jak wklejenie do tego tematu "macierewszczyzny"...
...
brak zgody z groszem numer dwa powinien zaowocować argumentem...

ok.. zmieniłem jeśli Cie wymienienie lub porównanie poruszyło...ponieważ Twój post był pierwszy więc proszę o "łopatologię"

brak odpowiedzi ........
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 28.02.2009 19:20

Już trochę zgłupiałem, czytając powyższe posty.
Widzę, że ludzie ze "starszych" roczników też nie wierzą w to, że PRL i ZSRR to były systemy równie godny potępienia co hitlerowskie Niemcy czy Kambodża Pinoczeta czy Kuba Fidela Castro..
Ludzie, to może śladem komunistów z biednej i ogłupiałej do cna Rosji wyjdźmy na ulice z plakatami Cyrankiewicza, Bieruta i Lenina i wołajmy "KOMUNO - wróć!!!"

Ja pierdziu... niesamowite!
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 21:49

lubelski napisał(a):brak odpowiedzi ........

w pewnym sensie udzieliłem już odpowiedzi...
ale zatem łopatologicznie...
...
pozwoliłem sobie na pewną "prowokację", którą dojrzałeś tylko Ty i chwała Ci za to...
...
że nieprzyjemną, albo brutalną - tak - tak - tak...
...
tak samo jak wszechogarniające nas media prowokują na co dzień i więcej niż 10 razy na dzień...
...
<<grosz pierwszy: represje bezpośrednie a bolesne ( do śmierci włącznie ) dotknęły relatywnie drobną część społeczeństwa, jeśli nawet przyjmie się, że każdy esbek dokuczył średnio kilkunastu obywatelom to i tak wątpię, czy uzbierałaby się liczba równa skremowanym w Auschwitz>>
...
tak napisałem...
...
reakcja nastąpiła dlatego, bo użyłem słowa "Auschwitz"...
...
zapaliły się u nas wszystkie lampki kontrolne...
...
a gdybym napisał zamiast tego słowa - raczej zwrotu "liczba równa skremowanym w Auschwitz"....
...
<<300 tysięcy ludzi>>
...
czy ta liczba trafiłaby komu do wyobraźni ?...
powątpiewam...
...
te 300 tysięcy... można wstawić każdą cyfrę, raczej już się nie liczy, bo już są na "wiecznej warcie"...
...
tak jak nie czyni wrażenia liczba "wymordowanych przez Niemców w Katyniu, Kozielsku...
bo na kim ma czynić ?
...
cyfry nie czynią wrażenia...
...
wrażenie jest w dotknięciu osobistym ...
...
nie lubię osobistych wycieczek...
...
ale w drodze wyjątku - pls - szczerze odpowiedz na jedno, złożone co prawda pytanie:
"czy jest w Twojej rodzinie wspomnienie o człowieku, który zginął od kuli niemieckiej, radzieckiej, esbeckiej lub doznał równie dramatycznego doznania ?"
:?: :?:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2009 01:30

:roll:
Ostatnio edytowano 01.03.2009 19:41 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.03.2009 02:29

zebik napisał(a): Równie dobrze za 10 lat ktoś przyjdzie i powie że dzisiejsza ABW, AW itd. to organizacje zbrodnicze i trzeba im wszystko pozabierać.

Możesz podać jakiś przykład, na podstawie którego można uznać dzisiejszą ABW, AW itd. za organizacje zbrodnicze :?:

PS Zabieram głos jako user.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy to jest teoria spisku!?.. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone