Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:00

jan_s1 napisał(a):Nie będę pastwił się nad tym tekstem, proszę tylko Autora o nieco jaśniejsze wyrażanie swoich opinii w przyszłości. Natomiast bardzo ciekawe jest zakończenie - to prawda, że historia lubi się powtarzać - ciekawe tylko, czy tym razem nie powróci, jako farsa (tak często bywa). Jan

w ramach dyskusji - w przypadku niezrozumienia czyjegoś argumentu można poprosić o wytłumaczenie...
w wikipedii nie znajdzie się odpowiedzi na wszystkie pytania...
:roll: :roll:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:00

Chcemy, by konsekwencje dosięgły wszystkich byłych funkcjonariuszy. Ci, którzy dopuścili się zbrodni komunistycznej, całkowicie straciliby renty i emerytury,

czyli co dalej .......zasiłkownie, MOPS-y i inne instytucje powołane do pomocy ludziom w ciężkiej sytuacji pełne byłych esbeków którym zabrano całkowicie środki do życia????
..a ich żony, rodziny też maja ponosić konsekwencje???
Panie Ryszardzie w kraju gdzie stawka wyżywienia dla byle jakiego bandziora w więzieniu jest wyższa niż ta w szpitalu dla ciężko chorego.... Przykładów paranoji mozna mnozyć w setki...
Temat chyba nie do opanowania bo każde wyjście ma swoje wady i zalety. Nie będę tu zapewniał ze ani nie byłem ani nie miałem (tylko 2 razy ze względu na wprowadzenie stanu wojennego i zamknięcie drukarni uniwersyteckiej) styczności z SB, nie bronie tez byłych sbeków ale jak to potrwa jeszcze, a potrwa na pewno to pewnie życie samo się z tym upora.... pozdrawiam
Ostatnio edytowano 28.02.2009 16:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:01

lubelski napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Nie będę pastwił się nad tym tekstem,

..bo i szkoda czasu i argumentów.....popieram

raczej argumentów brakło...
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2009 16:04

A ile teraz wynosi minimum socjalne?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:06

Rysio napisał(a):Zebik, jestem userem tak ja Ty i mam prawo wypowiedzi takie samo jak Ty, więc odpuść sobie, to po pierwsze. Po drugie jak widać po 2 cytatach które wrzuciłem w poprzednim poście, zrozumienie tekstu pisanego przez Ciebie ma inny wymiar, bo zabrać przywilej - znaczy zrównać emerytury byłych sbeków do poziomu emerytur tych ludzi, którzy sbekami nie byli a nie zabrać emeryturę, bo takich założeń w ustawie nie było.

PiS chce zrównać renty i emerytury byłych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa PRL ze średnią krajową.

Co do odebrania praw emerytalnych:

Chcemy, by konsekwencje dosięgły wszystkich byłych funkcjonariuszy. Ci, którzy dopuścili się zbrodni komunistycznej, całkowicie straciliby renty i emerytury, uposażenia wszystkich pozostałych zostałyby zrównane ze średnią krajową

Dopowiem od razu, że zbrodniarzem czy przestępcą staje się w momencie udowodnienia przestępstwa, w myśl zasady domniemania niewinności - praesumptio boni viri - art. 42 ust. 3 Konstytucji RP i art. 5 § 1 kpk.

Ps. Wiesz z jakiego powodu człowiek ma dwoje uszu i dwoje oczu a tylko jedne usta :?: :)

Nie polemizuje z ustawą z ani z tobą tylko z kimś innym i pozwolisz, że będę kontynuował tę polemikę według własnego uznania. Ustawa nie ma dla mnie żadnego znaczenia chodzi o zasadę wygłaszania tzw. "sądów kategorycznych" w danym temacie. TO czy komuś zrównają emeryturę czy nie jest drugorzędne. Poczytaj posty janniko będziesz wiedział dlaczego (szczególnie te wstawki o SS).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:11

Jacky6....częściowo odniosłem się do Twojej wypowiedzi na str 3.....
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:14

Torac napisał(a):Szkoda że każdy polityczny temat na forum wywołuje agresje , obrażanie , inwektywy.....

nie tylko polityczny...
... brak argumentów najpierw powoduje zmianę tematu, odwracanie kota ogonem ....
... zdenerwowanie brakiem argumentów uwalnia agresję...
... a praktycznie nieograniczona swoboda wypowiedzi owocuje inwektywami... moderator przychodzi dopiero na koniec audycji...
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:17

lubelski napisał(a):Jacky6....częściowo odniosłem się do Twojej wypowiedzi na str 3.....

... czytałem...
całość z owej "części"...

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:17

zebik napisał(a): (szczególnie te wstawki o SS).

to jeszcze porównać ZOMO...masz rację Torac..zmieniłem....
Ostatnio edytowano 28.02.2009 16:39 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:22

lubelski napisał(a):jacky6 nie rozumiem porównania w pkt.1 do Oświęcimia...
z pkt. 2 tez się nie zgodzę...
a co do trzeciego.....pewnie wielu ludzi darowało sobie już dawno to wszystko widząc nieporadność następujących po sobie rządzących i ma to głęboko w... tam gdzie okrywają te gacie , wyprane i wysuszone... nie każdego stać jest na uprawianie całe życie "macierewszczyzny" to tyle pozdrawiam

porównanie do Oświęcimia jest taką samą wtyczką jak wklejenie do tego tematu "macierewszczyzny"...
...
brak zgody z groszem numer dwa powinien zaowocować argumentem...
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 16:22

jan_s1 napisał(a):
Torac napisał(a):Mam pytanie co do odpowiedzialności zbiorowej. O co chodzi?
Zbiorowy to jest tylko przywilej. Dajcie mi Panowie oponenci argument żeby ten przywilej pozostawić.

Pisałem o tym nieco wcześniej, ale pewnie Ci umknęło... Rozwinę więc nieco.
Moje wypowiedzi jednoznacznie wskazują, że nie pałam ,żadnym ciepłym uczuciem do esbeków i innych czerwonych łobuzów, ale zabieranie komukolwiek emerytury to chyba nie jest właściwa kategoria kary. Polska była krajem zniewolonym i totalitarnym, ale była jakimś tam bytem państwowym i jej państwowość była uznawana na całym świecie. Stąd zobowiązania państwa (również w stosunku do obywateli) posiadają ciągłość, a prawa nabyte nie są jakąś kategorią egzotyczną - a przynajmniej być nie powinny. Poza tym, jak naszemu kochanemu państwu spodoba się proceder odbierania emerytur (a forsy ciągle brak), to mogą pójść za ciosem. W życiu, również tym na najwyższych szczeblach powinny obowiązywać jakieś zasady. Jedną z takich zasad wydaje mi się możliwość pozbawienia obywatela głowy (naturalnie zgodnie z obowiązującym KK), ale brak możliwości pozbawienia kogokolwiek emerytury. Ci ludzie szkodzili jednak Polsce, była więc wina. A pozostawienie winy bez kary jest niemoralne. Nie jestem prawnikiem i nie znam (na szczęście ) Kodeksu Karnego, ale zwykła sprawiedliwość domaga się tutaj jakiegoś rozwiązania (choćby wyroki w zawieszeniu). Nie byłaby to również odpowiedzialność zbiorowa, bo wcześniej należałoby stosowne organizacje uznać za przestępcze ze wszystkimi konsekwencjami tego faktu. Jan.

Nie jestem za odbieraniem funkcjonariuszom emerytur
Kwestionuje jedynie przepisy które spowodowały uprzywilejowanie tej grupy i optuje za odebraniem im tego przywileju. Pracownice biurowe PKP też zatrudniały się do zawodów o niższym wieku emerytalnym a na mocy nowej ustawy będą pracowały jak wszyscy (prawie) [/b]
Ostatnio edytowano 28.02.2009 16:24 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:23

jacky6 napisał(a):
Torac napisał(a):Szkoda że każdy polityczny temat na forum wywołuje agresje , obrażanie , inwektywy.....

nie tylko polityczny...
... brak argumentów najpierw powoduje zmianę tematu, odwracanie kota ogonem ....
... a praktycznie nieograniczona swoboda wypowiedzi owocuje inwektywami... moderator przychodzi dopiero na koniec audycji...

Zgadzam się, że nie powinny występować żadne inwektywy i za to przepraszam. Ale nie mogę czytać takich rzeczy jakie napisał kolega janniko. Nie można porównywać SS do SB i na tej kanwie żądać zrównania emerytur Sb-ków z normalnymi emeryturami. Wszystko musi mieć jakiś początek i jakiś koniec. Jest w Polsce IPN wystarczy ustalić kto działa w tych strukturach na szkodę obywateli, nie zapominając, że w tamtych czasach działały inne organy, które były nie mniej represyjne, a nie działały tak widocznie jak SB. Wtedy uchwalić ustawę odpowiednio napisaną i po temacie. A u nas jak to zwykle bywa jakiś polityk krzyknie reszta podłapie i robi się bajzel. A potem na forum ktoś to podłapie i rozmowa jest o czymś co nie jest realne.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 16:24

lubelski napisał(a):

to jeszcze porównać ZOMO do Waffen SS...będzie komplet....

"ścieżki zdrowia" nie tylko w Ursusie to kolejna bajka...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:25

jacky6 napisał(a):... brak argumentów najpierw powoduje zmianę tematu, odwracanie kota ogonem ....

pozwól że się odniosę do Twojego postu:
1. nie odwracam kota ogonem..nie lubię kotów
2. brak ci u mnie agresji...bom niespotykanie spokojny człowiek
3. to w końcu forum ...wolność słowa z zachowaniem podstawowych zasad dyskusji i dobrego wychowania, więc chyba uda nam się je przeprowadzić bez udziału czynnego moda...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 16:28

jacky6 napisał(a):
lubelski napisał(a):

to jeszcze porównać ZOMO do Waffen SS...będzie komplet....

"ścieżki zdrowia" nie tylko w Ursusie to kolejna bajka...

Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie jest przeciwny rozliczeniu tych co katowali mordowali itp. itd. ale to nie jest argument za robieniem ustawy zabierającej coś komuś na zasadzie przynależności. Mógłby tu wymienić wiele zła jakie wyrządziła SB Polakom, ale to nie jest argument do napisania ustawy co wrzuci wszystko do jednego worka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy to jest teoria spisku!?.. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone