Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2009 17:13

janniko napisał(a):...po prostu to jest skandal, że ludzie, którzy gnębili swoich współobywateli i tych, którzy wyzwolili Polskę z marazmu komunistycznego i spod władzy Rosji Sovieckiej dziś mają się o niebo lepiej niż ci którzy nam tę wolność zdobyli!
...

Pełna zgoda
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2009 17:27

janniko napisał(a):wciąż nie rozumiem dlaczego tak zaciekle bronicie zbrodniarzy i wierzycie im, że "nie wiedzieli co czynią, że tylko służyli ojczyźnie"?

Ochłoń chłopie i nie wypisuj bzdur bo pieprzysz jak opętany.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 27.02.2009 17:28

Sławomir Wocial napisał(a):
Torac napisał(a):
j23 napisał(a):wiesz co to jest odpowiedzialność zbiorowa? to właśnie zastosowano, bo poszli na skróty, każdemu SB-kowi trzeba udowodnić przestępstwo i skazać go przed sądem, wtedy mu można i trzeba odebrać wysoką emeryturę, to w PRL stosowano odpowiedzialność zbiorową, i to tyle

Nie trzeba nic udowadniać żeby zabrać przywilej.
Przywileje zabrać wszystkim Sbekom a ukarać zbrodniarzy zbrodni komunistycznych :!:

Czyli rozumiem, że należy zabrać emerytury 24000 ludzi pracujących w SB w 1990 roku... No i tym wszystkim którzy tam pracowali kiedykolwiek na jakimkolwiek stanowisku...

Nie zabierać emerytury,tylko przywileje stanowiące o wysokości tych świadczeń.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 18:17

zebik napisał(a): ... Ochłoń chłopie i nie wypisuj bzdur bo pieprzysz jak opętany.

Zebik, prosiłem żebyś nie obrażał.
Na czym polega to moje "pieprzenie jak opętany"?
Uważasz, że SB było potrzebną i niezbędną organizacją państwową?
Owszem, byli niezbędni by utrzymać terror komunistyczny w PRL. Byli wręcz niezbędni.
Ale chyba nie zaprzeczysz, że PRL stanowiło strukturę przestępczą (prawie identyczną ze strukturami mafijnymi), która stwarzała idealne warunki do tego, by jakaś część społeczeństwa mogła wyzyskiwać pozostałą część tegoż społeczeństwa. Z tym, że było to o tyle gorsze od mafii, że starano się wmówić tym wyzyskiwanym, iż to dla ich dobra!
Temu też zaprzeczysz?
Też chcesz dowodów na to, że PRL było państwem terroru i ochrony praw przestępców???
Niewiarygodne, że tak szybko społeczeństwo zapomniało kto jest przyczyną tego, iż dziś w porównaniu do Zachodu wciąż jesteśmy w totalnej d.. ekonomicznej.

Na początku zadałem tylko pytanie, czy nie wydaje się podejrzanym sposób w jaki przeprowadzono tę ustawę (o ograniczeniu emerytur). Myślałem, że już nikt nie ma wątpliwości co do słuszności tej ustawy. A tymczasem rzeczywistość znów mnie zaskoczyła.
pozdrawiam
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 27.02.2009 18:32

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że komunizm był systemem zbrodniczym - choćby dlatego, że ma na sumieniu więcej ofiar, niż hitlerowski narodowy socjalizm, ale nie tylko. A czy formacja, która ten system tworzyła i utrzymywała przy pomocy siły może nie być organizacją zbrodniczą? Całe nieszczęście w tym, że komunistom udało się wyślizgać i nie doczekali tego, na co zasłużyli - drugiej Norymbergi. Manipulacje okrągłostołowe w wykonaniu jego głównego konstruktora, niejakiego Kiszczaka (człowieka honoru, jak chcą niektórzy) spowodowały, że różne czerwone elementy mogły poczuć się bezpiecznie. Przepraszam za ten oczywisty wstęp, ale w świetle niektórych wypowiedzi wydał mi się on potrzebny.
Wysokie emerytury dla funkcjonariuszy aparatu ucisku nie mają nic wspólnego ze sprawiedliwością. Ale likwidacja ich (emerytur, nie funkcjonariuszy niestety) może spowodować powstanie niebezpiecznej zasady - jeśli rząd, lub parlament (państwo) może odebrać emerytury jednym, to będzie mogło i innym - jak będzie trzeba, to powód zawsze się znajdzie. Jak gość ukradnie pieniądze, albo nawet kogoś zabije, to wymierza mu się stosowną karę, a nie zabiera emeryturę. Mija już 20 lat, zbrodnia była (ktoś w końcu ukradł narodowi wolność, że nie wspomnę o innych paskudnych uczynkach), a kary jak nie było, tak nie ma. I chyba nie będzie, bo do tego, żeby dokonała się sprawiedliwość, potrzebny jest odpowiedni klimat i wola polityczna. I takie pozorowane ruchy, jak tworzenie ustawy, na mocy której esbecy mogą stracić emerytury, a która pewnie nie przeciśnie się przez Trybunał Konstytucyjny przypomina zwykłe mydlenie oczu. Jan.
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 27.02.2009 19:47

janniko napisał(a):Na czym polega to moje "pieprzenie jak opętany"?

Jakby to forum nie było forum otwartym napisałbym bardziej dosadnie niż Zebik.
A tak, to po prostu podpisze się pod jego stwierdzeniem.

Rafał
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.02.2009 19:56

Trzeba przyznać że znaleźliście solidne argumenty :?
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.02.2009 20:00

asikx napisał(a):

Rafał

Napiszę za Ciebie :wink:
janniko po prostu pierdoli i się tym podnieca :D
Historia mieli wszystkich.Ci co są bez winy niech pierwsi rzucą kamieniem.
No może oprocz tych co przewozili bibułę pod dupą jako niemowlaki,bo oni są już kombatantami z książeczkami kombatanta i odpowiednimi zniżkami . :wink:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 20:01

asikx napisał(a):

Rafał

A Popiełuszko to na pewno razem z Pyjasem uchlali się, spadli ze schodów i razem popełnili samobójstwo..
Panowie, trochę szacunku dla historii i dla tych, dzięki którym mieszkacie w wolnym kraju... którzy zginęli dla takich niewdzięcznych ignorantów jak wy

http://www.edwardf.com/ofiary.htm

Jan!
Salomonowe wyjście.. he he ..
ale niektórzy tego i tak nie zakumają.
pozdro
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.02.2009 20:04

AndrzejJ. napisał(a):Napiszę za Ciebie :wink:
janniko po prostu pierdoli i się tym podnieca :D

Endrju :idea:
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 27.02.2009 20:33

janniko napisał(a):
Panowie, trochę szacunku dla historii i dla tych, dzięki którym mieszkacie w wolnym kraju... którzy zginęli dla takich niewdzięcznych ignorantów jak wy

Ofiarami systemu to Ty sobie mordy sobie nie wycieraj.
Prezentujesz typową dla ludzi Twojego pokroju postawę - dla osiągnięcia bliżej nieokreślonych celów wyciągniesz z zaświatów nawet duchy zmarłych.
Czym właśnie okazałeś absolutny brak szacunku dla historii i dla ofiar.
Po co przywoływałeś w durnej dyskusji Popiełuszkę, Pyjasa i innych?
Żeby twoja racja była twojsza nic mojsza?
I śmiesz nazywać swoich interlokutorów ignorantami, bo nie wtórują Ci w twoich ocenach?
Za całokształt dostałeś właśnie PLONK.

Rafał
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 27.02.2009 21:01

dorzucam swoje 3 grosze do dyskusji...
==
grosz pierwszy: represje bezpośrednie a bolesne ( do śmierci włącznie ) dotknęły relatywnie drobną część społeczeństwa, jeśli nawet przyjmie się, że każdy esbek dokuczył średnio kilkunastu obywatelom to i tak wątpię, czy uzbierałaby się liczba równa skremowanym w Auschwitz...
==
grosz drugi: reszta tzw. społeczeństwa siedziała zastraszona, słuchała radia bum, bum, bum - a w przerwach między robieniem w gacie ze strachu radowała się, że "władza ludowa" dała im pracę i darmowe ( tutaj można dowolne słowa wstawić ) ...
==
grosz trzeci: upłynęły lata, gacie zostały wyprane i wysuszone, resztówki jeszcze żyjące "ówczesnego społeczeństwa" machnęło ręką i dochodzi naprawdę ostatnich dni swoich za te mizerne kilkaset złotych renciny...
==
za damo: teraz w internecie wypowiadają się już raczej wnukowie ofiar więc sama proporcja uległa kolejnemu zmniejszeniu...
dla bezgranicznej rzeszy dzisiejszych internautów skojarzenia czasów PRLu to bez żadnej przesady - tak jak dla mnie wspomnienia dziadka przenoszące relacje, którymi raczyli go powstańcy styczniowi...
symptomatyczne powoływanie się na wiedzę wikipedziową, książki zbłąkane pod strzechy poszły dawno na podpałkę...
...
nie lękajcie się - żadne doświadczenia pokoleń nie idą na marne ale historia co pewien czas się powtarza...
nieprawdopodobne ? pożyjemy, zobaczymy, niektórzy znów odczują na własnej skórze... choć nikomu tego nie życzę...
:!: :!: :!:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 23:04

asikx napisał(a): ...
Za całokształt dostałeś właśnie PLONK.

Drogi kolego Rafale.
Rozumiem, że PLONK to jest coś niedobrego (jakiś ban czy co?8O )
Wydawało mi się dotychczas, że na tym forum generalnie zaleca się przestrzeganie kilku zasad:
1. nie obrażać nikogo osobiście
2. nie używać wulgaryzmów
3. nie odbiegać zbytnio od tematu wątku
4. starać się pilnować poprawnej polszczyzny i pisowni

Czy każdego, kto ma "niepoprawne" w stosunku do jakiejś części forumowiczów poglądy obowiązkowo trzeba od razu PLONK-ować (co by to nie znaczyło)?
Prosiłem o argumenty na obronę SB, a dostałem "pierdolisz jak opętany" .. hm.. oryginalny argument... ale mocny! :wink:

Poza tym w tym wątku poruszyłem temat ustawy o emeryturach, a nie SB jako takiego.. bo po prostu wczoraj obejrzałem to w TV i chciałem w Hyde Park poczytać zdania innych.
Amen
Panowie wyluzujcie.. :?
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 27.02.2009 23:26

Janniko popieram . Zabrać . Zakończyć etap postkomuny w Polsce.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 28.02.2009 00:04

Torac napisał(a):Janniko popieram . Zabrać . Zakończyć etap postkomuny w Polsce.

ja też...
w jedności siła...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy to jest teoria spisku!?.. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone