Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 12:28

janniko napisał(a):Chcesz zabrać złodziejowi to co ci ukradł i jesteś od razu obwołany bezczelnym uzurpatorem "pierdolącym jak opętany"!
Hm... coś tu z logiką szwankuje...
pozdro

Tak żeby ci uzmysłowić:
1. Nie lubię gogusi co szczekają za siatki, a jak wypuszczeni zostaną na ulicę to ogon podkulą i spieprzają gdzie pieprz rośnie.
2. Twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą jeśli nawołują do radykalizmu.
3. I tak nie zrozumiesz teorii braku odpowiedzialności zbiorowej więc nie będę się rozpisywał.
4. Czytaj dokładnie posty tych co ci tłumaczyli, że nie masz racji.
5. Za 2 lata wybory zapisz się do Ligi Polskich Rodzin i zabierz emerytury Sb-kom i nie zapomnij tym co z nimi współpracowali, to jak będziesz musiał zabrać połowie swojej rodziny to wtedy zdejmiesz opaskę z oczu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 12:35

jan_s1 napisał(a):Czy rzeczywiście uważasz, że jak się tam komuś zabierze parę złotych, to etap postkomuny (kwestia nazewnictwa umowna) się skończy, czy może jest to tylko przejęzyczenie? Pozdrawiam .Jan.

o ten post mi chodziło.....
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 12:38

Szkoda że każdy polityczny temat na forum wywołuje agresje , obrażanie , inwektywy.....
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 12:46

zebik napisał(a):
Tak żeby ci uzmysłowić:
1. Nie lubię gogusi co szczekają za siatki, a jak wypuszczeni zostaną na ulicę to ogon podkulą i spieprzają gdzie pieprz rośnie.
2. Twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą jeśli nawołują do radykalizmu.
3. I tak nie zrozumiesz teorii braku odpowiedzialności zbiorowej więc nie będę się rozpisywał.
4. Czytaj dokładnie posty tych co ci tłumaczyli, że nie masz racji.
5. Za 2 lata wybory zapisz się do Ligi Polskich Rodzin i zabierz emerytury Sb-kom i nie zapomnij tym co z nimi współpracowali, to jak będziesz musiał zabrać połowie swojej rodziny to wtedy zdejmiesz opaskę z oczu.

Nie mnie roztrzygać, czy tego rodzaju posty są zgodne z regulaminem. To sprawa admina. Rozumiem, że takie tematy budzą wielkie emocje, ale nie rozumiem, dlaczego nie można sobie podyskutować merytorycznie, bez inwektyw i z odrobiną kultury. Dlaczego każda taka dyskusja osiąga chwilami tak wysoki poziom, że gołym okiem nie można go dojrzeć? A może wszystko się dzieje zgodnie z przysłowiem: "uderz w stół, a nożyce się odezwą"? Jan.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 12:59

Mam pytanie co do odpowiedzialności zbiorowej. O co chodzi?
Zbiorowy to jest tylko przywilej. Dajcie mi Panowie oponenci argument żeby ten przywilej pozostawić. Jeden argument o szkodliwości tego typu służby podał Pan Widacki ale widząc bezsens tej argumentacji się z tego wycofał.
Nie chodzi mi o vendettę i rewanżyzm, chodzi o normalność .
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 28.02.2009 13:51

zebik napisał(a):...Twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą ...

Kolego.
Przykro mi, że aż tak cię rozeźliłem i że wogóle ośmieliłem się w twojej obecności poruszać takie tematy, ale używając takiej formy dyskusji i nie podając żadnych argumentów poza "pierdolisz" lub "twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą", to jakby nie patrzył się stawiasz na z góry przegranej pozycji.
Polecam najpierw naukę poprawnej polemiki, a potem zapraszamy do dyskusji. Bo chyba troszkę zaśmiecasz ten wątek.. no, chyba że wreszcie podasz jakiś argument :wink:

A tak na marginesie - skoro cię "walą moje poglądy" i wkurza moje "pierdolenie", to polecam taki krzyżyk po prawej stronie, tuż nad moim postem. Spełnia on funkcję "ignoruj" i gdy go klikniesz, to prawdopodobnie moje posty wogóle będą cię omijały. I nie będziesz biedaku tracił nerwów.

Poza tym współczuję..

:cry:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 14:14

niestety nie tylko ten temat wywołuje nie wiem czym spowodowaną agresje wśród piszących...wystarczy przypomnieć ten o stanie wojennym.
Dyskutujemy tu (chyba dyskutujemy) w wąskim gronie ludzi, w sporym chyba przedziale wiekowym, myślę że 25-50 lat. Czyli część zna te czasy , część nawet ich nie pamięta ,bo byli tyci tyci..... Ile jeszcze czasu musi upłynąć aby na temat własnej historii rozmawiać spokojnie i rzeczowo, na argumenty a nie na krzyk i wyzwiska......wydaje mi się ze niestety chyba nigdy.....może tak zastosować teorie miłości jak jeden z klubów opozycyjnych??? :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2009 14:22

A zacząć od rozwiązania IPN i udostępnieniu wszystkim wszystkich akt (już chyba nie dokumentów).
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 14:24

lubelski napisał(a):Dyskutujemy tu (chyba dyskutujemy) w wąskim gronie ludzi, w sporym chyba przedziale wiekowym, myślę że 25-50 lat.

Większym :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 14:38

janniko napisał(a):
zebik napisał(a):...Twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą ...

Kolego.
Przykro mi, że aż tak cię rozeźliłem i że wogóle ośmieliłem się w twojej obecności poruszać takie tematy, ale używając takiej formy dyskusji i nie podając żadnych argumentów poza "pierdolisz" lub "twoje poglądy wała kogokolwiek obchodzą", to jakby nie patrzył się stawiasz na z góry przegranej pozycji.
Polecam najpierw naukę poprawnej polemiki, a potem zapraszamy do dyskusji. Bo chyba troszkę zaśmiecasz ten wątek.. no, chyba że wreszcie podasz jakiś argument :wink:

A tak na marginesie - skoro cię "walą moje poglądy" i wkurza moje "pierdolenie", to polecam taki krzyżyk po prawej stronie, tuż nad moim postem. Spełnia on funkcję "ignoruj" i gdy go klikniesz, to prawdopodobnie moje posty wogóle będą cię omijały. I nie będziesz biedaku tracił nerwów.

Poza tym współczuję..

:cry:

Jeśli masz poglądy, że wszystkim coś trzeba zabrać bo z góry byli oni źli bo do czegoś przynależeli to rozmowa już nie ma sensu. Napisz odważnie kim byłeś i co robiłeś za komuny - jaką masz przeszłość to będziemy dyskutować skoro jesteś za rozwiązaniem bezkompromisowym. Równie dobrze za 10 lat ktoś przyjdzie i powie że dzisiejsza ABW, AW itd. to organizacje zbrodnicze i trzeba im wszystko pozabierać. Pomyśl zanim napiszesz osąd kategoryczny - bo to mnie najbardziej denerwuje. Tacy Macierewicze, Giertychy itp. co pier.dolą że należy wszystkich wyciąć w pień bo gdzieś przynależeli. Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z SB ani żadnymi służbami specjalnymi nie mam też w rodzinie takich osób.
Poza tym ktoś może dojść do przekonania, że policzy wszystkich donosicieli a było ich ponad 500 tyś na przełomie 1944-1989 i im też wszystko odebrać i co wtedy? Idąc takim sznurkiem wszystko wszystkim można pozabierać na zasadzie bo gdzieś należał. Nawet ten co zabiera teraz potem jemu będzie zabierane.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 28.02.2009 14:54

zebik napisał(a):Jeśli masz poglądy, że wszystkim coś trzeba zabrać ...

janniko napisał(a):Niedawno odzyskałem na moment wiarę w obecny rząd, gdy tak szybko zatwierdzono uchwałę o zrównaniu emerytur pracowników przestępczej organizacji jaką było SB do poziomu przyzwoitości.

Zebik, proponuję czytać ze zrozumieniem zamiast ... :?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 15:05

Rysio napisał(a):
zebik napisał(a):Jeśli masz poglądy, że wszystkim coś trzeba zabrać ...

janniko napisał(a):Niedawno odzyskałem na moment wiarę w obecny rząd, gdy tak szybko zatwierdzono uchwałę o zrównaniu emerytur pracowników przestępczej organizacji jaką było SB do poziomu przyzwoitości.

Zebik, proponuję czytać ze zrozumieniem zamiast ... :?

Panie Moderatorze czytam ze zrozumieniem. A Pana wstawka miała znaczyć, że jest Pan tu obecny czy jak.

Zabrać przywilej czytaj zabrać emeryturę.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 15:10

Torac napisał(a):Mam pytanie co do odpowiedzialności zbiorowej. O co chodzi?
Zbiorowy to jest tylko przywilej. Dajcie mi Panowie oponenci argument żeby ten przywilej pozostawić.

Pisałem o tym nieco wcześniej, ale pewnie Ci umknęło... Rozwinę więc nieco.
Moje wypowiedzi jednoznacznie wskazują, że nie pałam ,żadnym ciepłym uczuciem do esbeków i innych czerwonych łobuzów, ale zabieranie komukolwiek emerytury to chyba nie jest właściwa kategoria kary. Polska była krajem zniewolonym i totalitarnym, ale była jakimś tam bytem państwowym i jej państwowość była uznawana na całym świecie. Stąd zobowiązania państwa (również w stosunku do obywateli) posiadają ciągłość, a prawa nabyte nie są jakąś kategorią egzotyczną - a przynajmniej być nie powinny. Poza tym, jak naszemu kochanemu państwu spodoba się proceder odbierania emerytur (a forsy ciągle brak), to mogą pójść za ciosem. W życiu, również tym na najwyższych szczeblach powinny obowiązywać jakieś zasady. Jedną z takich zasad wydaje mi się możliwość pozbawienia obywatela głowy (naturalnie zgodnie z obowiązującym KK), ale brak możliwości pozbawienia kogokolwiek emerytury. Ci ludzie szkodzili jednak Polsce, była więc wina. A pozostawienie winy bez kary jest niemoralne. Nie jestem prawnikiem i nie znam (na szczęście ) Kodeksu Karnego, ale zwykła sprawiedliwość domaga się tutaj jakiegoś rozwiązania (choćby wyroki w zawieszeniu). Nie byłaby to również odpowiedzialność zbiorowa, bo wcześniej należałoby stosowne organizacje uznać za przestępcze ze wszystkimi konsekwencjami tego faktu. Jan.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 28.02.2009 15:22

Zebik, jestem userem tak ja Ty i mam prawo wypowiedzi takie samo jak Ty, więc odpuść sobie, to po pierwsze. Po drugie jak widać po 2 cytatach które wrzuciłem w poprzednim poście, zrozumienie tekstu pisanego przez Ciebie ma inny wymiar, bo zabrać przywilej - znaczy zrównać emerytury byłych sbeków do poziomu emerytur tych ludzi, którzy sbekami nie byli a nie zabrać emeryturę, bo takich założeń w ustawie nie było.

PiS chce zrównać renty i emerytury byłych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa PRL ze średnią krajową.

Co do odebrania praw emerytalnych:

Chcemy, by konsekwencje dosięgły wszystkich byłych funkcjonariuszy. Ci, którzy dopuścili się zbrodni komunistycznej, całkowicie straciliby renty i emerytury, uposażenia wszystkich pozostałych zostałyby zrównane ze średnią krajową

Dopowiem od razu, że zbrodniarzem czy przestępcą staje się w momencie udowodnienia przestępstwa, w myśl zasady domniemania niewinności - praesumptio boni viri - art. 42 ust. 3 Konstytucji RP i art. 5 § 1 kpk.

Ps. Wiesz z jakiego powodu człowiek ma dwoje uszu i dwoje oczu a tylko jedne usta :?: :)
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.02.2009 15:27

Rysio napisał(a):...Wiesz z jakiego powodu człowiek ma dwoje uszu i dwoje oczu a tylko jedne usta :?: :)

Rysiu to jeszcze nic .... najgorsze jest to jak sobie uświadomisz, że człowiek ma dziesięć palców, którymi może pisać na klawaiturze komputerowej. ;)

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy to jest teoria spisku!?.. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone