Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 07:56

Witam, zabrać owszem ale tylko w tym przypadku jeśli by te pieniądze przeznaczyć na zadośćuczynienie dla poszkodowanych i ich rodzin. To ma jakiś sens bo zabieranie tylko dla zasady..bez sensu. Czy przez to polepszą się warunki ludzi żyjących za paręset złotowe renty i emerytury którzy byli poszkodowani przez system komunistyczny. A łatanie tą kasą dziury budżetowej, czy podwyżki dla NKWN (naszych kochanych wybrańców narodu) z ulicy Wiejskiej to woła o pomstę do nieba......
jacky6 nie rozumiem porównania w pkt.1 do Oświęcimia...
z pkt. 2 tez się nie zgodzę...
a co do trzeciego.....pewnie wielu ludzi darowało sobie już dawno to wszystko widząc nieporadność następujących po sobie rządzących i ma to głęboko w... tam gdzie okrywają te gacie , wyprane i wysuszone... nie każdy chce żyć do końca z nienawiścią w sercu......... to męczy......
Ostatnio edytowano 28.02.2009 16:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 28.02.2009 08:59

Nie ma znaczenia na co pieniądze z pomniejszonych emerytur by przeznaczyć, bo nie nam o tym decydować. Po prostu należałoby odebrać horrendalnie wysokie pobory osób, które na to nie zasłużyły. To wszystko.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 09:26

Panie Ryszardzie mówimy o wysokich emeryturach w kontekście osób pokrzywdzonych, które jak słusznie zauważył jacky6 żyją za groszowe w porównaniu z byłymi pracownikami SB. Więc jeśli zabieramy kasę to słuszne by było wyrównać pokrzywdzonym lub z tej kasy stworzyć ot choćby fundusz wspierający te osoby. Jest kara to niech i będzie jakieś zadośćuczynienie.....
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 28.02.2009 09:36

Dla mnie nie ma znaczenia na co pieniądze zostaną przeznaczone. Być może lepszym pomysłem byłoby dofinansowanie szpitala dziecięcego i doposażenie go w tomograf, porządny ultrasonograf albo kilka inkubatorów. Ważne by odebrać pieniądze tym którym się nie należą, ot wsio, a z tym zadośćuczynieniem byłbym ostrożny, bo za chwilę się okaże, że Ci pokrzywdzeni to 90% emeryckiego społeczeństwa :wink:

Edit: Po raz kolejny proszę o niepanowanie na forum, przynajmniej w stosunku do mojej osoby 8)
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 09:49

Torac napisał(a):Janniko popieram . Zabrać . Zakończyć etap postkomuny w Polsce.

Czy rzeczywiście uważasz, że jak się tam komuś zabierze parę złotych, to etap postkomuny (kwestia nazewnictwa umowna) się skończy, czy może jest to tylko przejęzyczenie? Pozdrawiam .Jan.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 10:23

jacky6 napisał(a):
dorzucam swoje 3 grosze do dyskusji...
==
grosz pierwszy: represje bezpośrednie a bolesne ( do śmierci włącznie ) dotknęły relatywnie drobną część społeczeństwa, jeśli nawet przyjmie się, że każdy esbek dokuczył średnio kilkunastu obywatelom to i tak wątpię, czy uzbierałaby się liczba równa skremowanym w Auschwitz...
==
grosz drugi: reszta tzw. społeczeństwa siedziała zastraszona, słuchała radia bum, bum, bum - a w przerwach między robieniem w gacie ze strachu radowała się, że "władza ludowa" dała im pracę i darmowe ( tutaj można dowolne słowa wstawić ) ...
==
grosz trzeci: upłynęły lata, gacie zostały wyprane i wysuszone, resztówki jeszcze żyjące "ówczesnego społeczeństwa" machnęło ręką i dochodzi naprawdę ostatnich dni swoich za te mizerne kilkaset złotych renciny...
==

nie lękajcie się - żadne doświadczenia pokoleń nie idą na marne ale historia co pewien czas się powtarza...
nieprawdopodobne ? pożyjemy, zobaczymy, niektórzy znów odczują na własnej skórze... choć nikomu tego nie życzę...
:!: :!: :!:

Nie będę pastwił się nad tym tekstem, proszę tylko Autora o nieco jaśniejsze wyrażanie swoich opinii w przyszłości. Natomiast bardzo ciekawe jest zakończenie - to prawda, że historia lubi się powtarzać - ciekawe tylko, czy tym razem nie powróci, jako farsa (tak często bywa). Jan
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 10:29

Rysio napisał(a):Dla mnie nie ma znaczenia na co pieniądze zostaną przeznaczone.
....hmmmmm być może dla Pana nie ma ale dla ludzi żyjących z tych "zasiłków" emeryckich pewnie ma. Przecież łatwo ustalić te osoby które mają status pokrzywdzonych przez byłe SB. A kupowanie następnych tomografów, inkubatorów które potem stoją pozakrywane folią bo nie ma pieniędzy i ludzi do ich obsługi....
Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem jana_s1...
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2009 10:48

jan_s1 napisał(a):Nie będę pastwił się nad tym tekstem,

..bo i szkoda czasu i argumentów.....popieram
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 11:31

lubelski napisał(a):Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem jana_s1...
pozdrawiam

Nie bardzo wiem, o jakie moje stwierdzenie chodzi :?:
Żeby było jasne: obcinanie zbyt wysokich emerytur, oraz sposób ich przeznaczenia to są dwie odrębne kwestie. Nie będę tego w tym momencie rozwijał, choć to bardzo ciekawe tematy.
Wydaje mi się, że wyjaśnienia wymaga jeszcze jedna sprawa. Janniko postawił znak równości pomiędzy SS i SB, co wywołało falę oburzenia. Faktycznie jest to nieco nieprecyzyjne porównanie, ale tylko z tego powodu, że w miejsce SS należałoby wstawić gestapo. Porównanie to jest całkowicie zasadne, bo metody działania gestapo i UB były bliźniaczo podobne. Gdy komunistyczna władza trzymała już wszystko w garści, krwawy terror przestał już być potrzebny, zmieniono więc metody (nawet nazwę : UB stało się SB). Totalitaryzm stał się łagodniejszy, ale był to w dalszym ciągu totalitaryzm. Rodowód i korzenie pozostały te same. Gestapo takiej szansy nie dostało. Gdyby to Niemcy wygrały wojnę, po jakimś czasie i Hitleropodobni poszliby na zieloną trawkę, a w gestapo przestano by wyrywać paznokcie, bo i po co? Przecież zawsze na każdym etapie metody zmieniają się w zależności od potrzeb. Spektakularnym przykładem jest cudowna przemiana Leppera z nieokrzesanego bandziora-chuligana w posła i wicepremiera biorącego lekcje budowy wizerunku. Ale to ten sam Lepper....
Pozdrawiam. Jan.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 11:31

jan_s1 napisał(a):
Torac napisał(a):Janniko popieram . Zabrać . Zakończyć etap postkomuny w Polsce.

Czy rzeczywiście uważasz, że jak się tam komuś zabierze parę złotych, to etap postkomuny (kwestia nazewnictwa umowna) się skończy, czy może jest to tylko przejęzyczenie? Pozdrawiam .Jan.

Rzeczywiście wyraziłem się nieprawidłowo , powinienem napisać jeden z etapów postkomuny. Pozostało uwłaszczenie się nomenklatury , komunistyczna mentalność i kompleksy Polaków i jeszcze parę.
Myślę że za jakieś 15-20 lat to się zakończy.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 11:35

Torac napisał(a):

Optymista :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2009 11:38

Zadośćuczyninie ładnie brzmi ale tworząc zasady przyznawania najbardziej na to świadczenie zasugujący pewnie zostaliby pominięci (z doświadczenie, polskie realia).
Dofinansowanie szpitali szczytne bo trzeba patrzeć w przyszłość -byleby nie zapomnieć o przeszłości.
Trochę na okrągło ale to już musztarda po obiedzie - conajmniej 15 lat za późno....
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 28.02.2009 11:44

jan_s1 napisał(a):
Torac napisał(a):

Optymista :lol:

Optymizm w narodzie też jest oznaką końca postkomuny :D
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 28.02.2009 12:00

Torac napisał(a): ... Optymizm w narodzie też jest oznaką końca postkomuny :D

Koniec kropka!
Od dziś zaczynam być optymistą i dostrzegać li tylko pozytywy!

PS
Jednakoż wciąż mnie fascynuje pogląd, iż zmniejszając emerytury SB-ekom tym samym ich karzemy! Jest to ewidentny fenomen współczesnej myśli polskiej! Chcesz zabrać złodziejowi to co ci ukradł i jesteś od razu obwołany bezczelnym uzurpatorem "pierdolącym jak opętany"!
Hm... coś tu z logiką szwankuje...
pozdro
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 28.02.2009 12:16

janniko napisał(a):.. dziś biere połówkę i wieczorkiem do niej zapukam.
I po ch.. mi ta cała polityka!

Postawiłeś wreszcie kropkę nad "i" :wink: rozsądne rozwiązanie z tą sąsiadką przy sobocie.... :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy to jest teoria spisku!?.. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone