Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy to jest teoria spisku!?..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
Czy to jest teoria spisku!?..

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 14:55

cześć
pozwolę sobie polityczno-ekonomicznie..
Niedawno odzyskałem na moment wiarę w obecny rząd, gdy tak szybko zatwierdzono uchwałę o zrównaniu emerytur pracowników przestępczej organizacji jaką było SB do poziomu przyzwoitości.
A tu wczoraj w TV mówią, że ustawa zostanie zaskarżona do Trybunału i wszystko przemawia za tym, że zostanie cofnięta aż do czasu zmiany konstytucji. Raczej szybko taka zmiana nie nastąpi, więc pracownicy Bezpieki chyba jej nie dożyją, a wtedy już nie będzie takiej potrzeby by ją wprowadzać.
Sprytne!
Dlaczego tak się stało? A to dlatego, że ustawa została przygotowana "po łebkach", nieściśle i zbyt pośpiesznie ją "przepchnięto". Eksperci mówią, że spokojnie można było jeszcze kilka miesięcy poczekać, dopracować ją, zabezpieczyć przed możliwością zaskarżenia i już na zawsze problem by został rozwiązany!
Komu na tym zależało, by "przepchnąć" ją tak szybko? Z opinii ekspertów wynika, że tym razem to wcale nie PISiory to przyspieszyły..
ciekawe dzięki komu znów SB-ecy będą mogli spokojnie spać i nas bezczelnie okradać z pieniędzy! Kto z was będzie miał lub ma emeryturę rzędu 5-6 tyś zł???!!!

Druga sprawa.
Pomysł "zepsucia zabawy" spekulantom po przez "rzucenie" na rynek znacznej ilości państwowych zasobów euro był świetny i mógłby być skuteczny, ale... pod warunkiem, że zostałoby to zrobione z zaskoczenia!
A tymczasem nasz premier ogłasza to na kilka dni przed akcją! I spekulanci zarabiają jeszcze więcej!
O co tutaj chodzi!
Czy też jest to węszenie teorii spisku?
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 27.02.2009 15:35

wiesz co to jest odpowiedzialność zbiorowa? to właśnie zastosowano, bo poszli na skróty, każdemu SB-kowi trzeba udowodnić przestępstwo i skazać go przed sądem, wtedy mu można i trzeba odebrać wysoką emeryturę, to w PRL stosowano odpowiedzialność zbiorową, i to tyle
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 16:02

j-23
A uważasz, że wobec pracowników SS też trzeba było stosować tę zasadę?
Chyba że widzisz jakąś różnicę pomiędzy SB a SS?
I jedni i drudzy służyli "ku chwale Ojczyzny i ku obronie tejże Ojczyzny i obywateli! I metody "pracy" mieli podobne!

Ale tu nie chodzi o wymierzenie kary!!!
Tylko wytłumacz mi obrońco "uciśnionych" dlaczego pracownicy przestępczej (jakby nie było) organizacji SB mają dostawać emerytury większe od pensji uczciwie zarabiających obywateli, i tych, dzięki którym mamy wolność! Przecież nikt ich nie chce wieszać na słupach (choć chyba tak trzeba było zrobić???)
Po prostu to jest skandal, że ludzie, którzy gnębili swoich współobywateli i tych, którzy wyzwolili Polskę z marazmu komunistycznego i spod władzy Rosji Sovieckiej dziś mają się o niebo lepiej niż ci którzy nam tę wolność zdobyli!
To dla ciebie kolego jest sprawiedliwość i praworządność?!

Życzę powodzenia!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.02.2009 16:06

janniko napisał(a):cześć
Kto z was będzie miał lub ma emeryturę rzędu 5-6 tyś zł???!!!

Ja.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.02.2009 16:17

Sławomir Wocial napisał(a):
janniko napisał(a):cześć
Kto z was będzie miał lub ma emeryturę rzędu 5-6 tyś zł???!!!

Ja.

Człowiek ma dopiero 20 lat i emeryturą już się będzie przejmował... :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2009 16:21

janniko napisał(a):j-23
I jedni i drudzy służyli "ku chwale Ojczyzny i ku obronie tejże Ojczyzny i obywateli! I metody "pracy" mieli podobne!

Tylko wytłumacz mi obrońco "uciśnionych" dlaczego pracownicy przestępczej (jakby nie było) organizacji SB mają dostawać emerytury większe od pensji uczciwie zarabiających obywateli, i tych, dzięki którym mamy wolność! Przecież nikt ich nie chce wieszać na słupach (choć chyba tak trzeba było zrobić???)
Po prostu to jest skandal, że ludzie, którzy gnębili swoich współobywateli i tych, którzy wyzwolili Polskę z marazmu komunistycznego i spod władzy Rosji Sovieckiej dziś mają się o niebo lepiej niż ci którzy nam tę wolność zdobyli!

Życzę powodzenia!

hahaha ale się uśmiałem, jak coś piszesz to pisz po trzeźwemu a nie po ruskiej wódce. SS=SB elegancko. Proponuję aby pan janniko został wyborowym strzelcem plutonu egzekucyjnego i rozstrzelał wszystkich Sb-eków. Zbiorowa odpowiedzialność wyginęła razem z mamutami a ty dalej chcesz ją kontynuować. Powodzenia
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 27.02.2009 16:21

Życzę powodzenia!

nie jestem niczyim obrońcom, stwierdzam fakt, może to ci sie nie podobać tak jak i mnie się nie podoba lex retro non agit ,
a gdzie stwierdzono że SB to była organizacja przestępcza?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 16:44

j23 napisał(a):...a gdzie stwierdzono że SB to była organizacja przestępcza?

Przecież właśnie to mam na myśli, że nigdzie! A należało to zrobić od razu.
Zaś stopień równości pomiędzy SB a SS jest zupełnie uzasadniony.
Polecam Wikipedię i przestudiowanie kilku historycznych źródeł. Może to pomoże wam w zrozumienie historii. Mam jednak wrażenie, że mało komu już na tym zależy obecnie... :(
zebik napisał(a): Proponuję aby pan janniko został wyborowym strzelcem plutonu egzekucyjnego i rozstrzelał wszystkich Sb-eków.

Zebik.
Nie piję wódki. A tym bardziej ruskiej. A poza tym nie obrażam ciebie osobiście.
Nie czytasz kolego uważnie.
Napisałem, że nie chodzi mi o karanie i sądy, lecz o sprawiedliwość.
Chyba jesteś b. młody i nie wiesz czym było SB i z tego co piszesz wnioskuję, że raczej nie chcesz wiedzieć.
I wybacz, ale jesteś żywym dowodem na skuteczność indoktrynacji.
Przypomina mi to obraz współczesnej Rosji, gdzie ludzie wychwalają Stalina, który wymordował ok. 20 mln własnych obywateli (temu też zaprzeczysz?), gdzie obecnie mówi się, że Katyń to była "słuszna" reakcja na "skomplikowaną" sytuację "tamtych czasów", że to Polacy sprowokowali KGB, które tylko broniło "interesów państwa rosyjskiego" itp.
Za chwilę ktoś powie, że SB to było coś podobnego do Legionów Piłsudskiego i też przytakniecie?
Smutne jest to, co i jak piszecie... ale przynajmniej zaczynam rozumieć dlaczego tak jest...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2009 16:48

a o jakich pracowników chodzi bo nie czaję :?:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.02.2009 16:49

j23 napisał(a):wiesz co to jest odpowiedzialność zbiorowa? to właśnie zastosowano, bo poszli na skróty, każdemu SB-kowi trzeba udowodnić przestępstwo i skazać go przed sądem, wtedy mu można i trzeba odebrać wysoką emeryturę, to w PRL stosowano odpowiedzialność zbiorową, i to tyle

Nie trzeba nic udowadniać żeby zabrać przywilej.
Przywileje zabrać wszystkim Sbekom a ukarać zbrodniarzy zbrodni komunistycznych :!:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.02.2009 16:52

Zaś stopień równości pomiędzy SB a SS jest zupełnie uzasadniony.

Chętnie poznam to uzasadnienie...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.02.2009 16:54

Torac napisał(a):
j23 napisał(a):wiesz co to jest odpowiedzialność zbiorowa? to właśnie zastosowano, bo poszli na skróty, każdemu SB-kowi trzeba udowodnić przestępstwo i skazać go przed sądem, wtedy mu można i trzeba odebrać wysoką emeryturę, to w PRL stosowano odpowiedzialność zbiorową, i to tyle

Nie trzeba nic udowadniać żeby zabrać przywilej.
Przywileje zabrać wszystkim Sbekom a ukarać zbrodniarzy zbrodni komunistycznych :!:

Czyli rozumiem, że należy zabrać emerytury 24000 ludzi pracujących w SB w 1990 roku... No i tym wszystkim którzy tam pracowali kiedykolwiek na jakimkolwiek stanowisku...
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 27.02.2009 17:03

sprawa i tak skończy się w trybunale w Strasburgu i my wszyscy zapłacimy z naszych podatków odszkodowania tylko dlatego , że władza poszła na skróty.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.02.2009 17:08

Sławomir Wocial napisał(a):...Chętnie poznam to uzasadnienie...

Polecam dla leniuszków trochę literatury:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ministerst ... ublicznego
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82u%C ... 84stwa_PRL

jeśli nie uda ci się znaleźć wspólnych mianowników, to hm.. chyba ta dyskusja straci sens..
oczywiści to są b. skrótowe i nie pełne informacje (jak to w Wikipedii), więc jeśli cię to naprawdę zainteresuje pogrzeb w internecie (lub w bibliotekach uniwersyteckich) a zdziwisz się ile znajdziesz podobieństw w tych organizacjach i jeszcze bardziej możesz się zdziwić, że nikt tego jeszcze nie nazwał po imieniu, że nadal ludzie, którzy mają nie jedno nie winne życie na sumieniu i którzy spowodowali wiele ludzkich tragedii chodzą bezkarnie koło ciebie na ulicy.

Ale powtarzam: mi nie chodziło o wieszanie na słupach, tylko o te nieszczęsne kilka tysięcy miesięcznie..
wciąż nie rozumiem dlaczego tak zaciekle bronicie zbrodniarzy i wierzycie im, że "nie wiedzieli co czynią, że tylko służyli ojczyźnie"?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2009 17:12

przynajmniej mnie nie chodzi o obronę ale porównanie SB do np. Einsatzgruppen które wywodziły się ze struktur SS to mówiąc lekko nadużycie...., delikatnie przegięcie pały a mocniej........
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone