Leszek W napisał(a):Plumek napisał(a):CinnamonGirl napisał(a):lubelski napisał(a):pomidory 20
ała jak takie cany pomidorów to chyba do bagażu dorzucę z 1 kg naszych polskich po 3,80zł za kg bo po tyle w sobote na ryneczku kupowałam.
Tylko nie wiem, czy takie smaczne, jak tutejsze....
Moi chorwaccy przyjaciele pytali kiedyś, czy mam polskie pomidory, więc kolejnym razem przywiozłem im trochę Byli bardzo wdzięczni - wg nich są lepsze, bo bardziej soczyste i mają cienką delikatną skórę. Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Powiem tak - w Polsce pomidory kupuję w sklepie - nie mam dostępu do swojskich. No i niestety, te sklepowe mi nie smakują.
W Chorwacji tez kupuję w sklepie - np. w Konzumie, albo w sklepiku wioskowym - i te mi smakują - nie są wodniste, mają miąższ i są słodkie.
Nie wiem, czy te pomidory w Konzumie są chorwackie, czy chińskie, ale mi smakują
Grubość skórki pewnie zalezy tez od gatunku danego pomidora.
Nie sugerujmy sie, że czasem gospodarze mówią, że coś, co im daliśmy jest pyszne - a co mają powiedzieć? Że paskudne?
Czasem jest pyszne, a czasem nie - z grzeczności jednak przecież nie powiedzą, inaczej, jak, ż eim smakowało
Myślę, że można trafić i na pyszne pomidory i na takie, co lepiej ich nie jeść