Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny gazu w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Angie
Odkrywca
ceny gazu w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 11.09.2006 11:30

Gdzieś na forum wyczytałam, że gaz w Chorwacji kosztuje 3,05 KN. Czy ktoś, kto niedawno wrócił z Cro mógłby potwierdzić tę cenę ? Byłaby rewelacyjna, ale wydaje się to być mało prawdopodobne, bo na stronie INA widnieje cena 4,10 KN, zobaczcie sami :

http://www.ina.hr/eng/page.asp?p=81530
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 11.09.2006 12:16

wróciłam wczoraj- cena 3,05 kn
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 11.09.2006 13:14

Iwona_PB napisał(a):wróciłam wczoraj- cena 3,05 kn

Dziękuję za informację. Cieszę się, że podróżowanie po Chorwacji będzie takie tanie :) Rewelacja. Czy możesz powiedzieć mi jeszcze, czy potrzebne są jakieś specjalne przejściówki do tankowania ? Czy wszystko jest przystosowane pod nasze wejścia na gaz ? Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 11.09.2006 13:39

żadnych przejściówek nie potrzeba
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 11.09.2006 15:18

Tylko przypilnuj czy ci korek przykrecili bo ja z cro wrocilem bez.
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 12.09.2006 07:52

Dziękuję za odpowiedzi i ostrzeżenia. Pozdrawiam.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.09.2006 19:50

Cena gazu utrzymuje sie na poziomie 3, 05 kuny. Tyle płaciłem w 2004r mając jeszcze samochód z instalacja gazowa. Wydaje mi sie , że ceny regulowane sa odgórnie, dlatego też są stałe.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 13.09.2006 10:34

Angie napisał(a):Gdzieś na forum wyczytałam, że gaz w Chorwacji kosztuje 3,05 KN. Czy ktoś, kto niedawno wrócił z Cro mógłby potwierdzić tę cenę ? Byłaby rewelacyjna, ale wydaje się to być mało prawdopodobne, bo na stronie INA widnieje cena 4,10 KN, zobaczcie sami :

http://www.ina.hr/eng/page.asp?p=81530

4,10 kuny to kosztuje DG plavi, czyli dizelske gorivo, po naszemu olej napędowy :) Gaz oznaczany jest jako Autoplin albo LPG, czasami znakiem informacyjnym z pomarańczowym półkolem.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 13.09.2006 11:00

astropl napisał(a):Gaz oznaczany jest jako Autoplin albo LPG

również GPL
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 13.09.2006 12:45

astropl napisał(a):4,10 kuny to kosztuje DG plavi, czyli dizelske gorivo, po naszemu olej napędowy :) Gaz oznaczany jest jako Autoplin albo LPG, czasami znakiem informacyjnym z pomarańczowym półkolem.

Dziękuję za wytłumaczenie. Wybrałam po prostu najtańszą cenę z tej tabelki i pomyślałam, że to może cena gazu. Teraz już wszystko jasne :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 13.09.2006 13:07

4,10 kuny to kosztuje DG plavi, czyli dizelske gorivo, po naszemu olej napędowy icon_smile.gif Gaz oznaczany jest jako Autoplin albo LPG, czasami znakiem informacyjnym z pomarańczowym półkolem.

to nie tak olej napędowy to DG i DG Euro czyli diesel i euro diesel i ceny się zgadzają z tym co płaciłem. 2 ostatnie pozycje są mi nieznane
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 13.09.2006 17:11

Mogę potwierdzić, gaz za 3,05 kuny co najmniej od 3 lat.Potwierdzam równierz problemy z korkami, odkręcają przy tankowaniu sami, lecz już nie przykrecają. Trzeba uważać także na obsługę, gdyż odchodzą od samochodu po uruchomieniu napełniania. Mnie pozostawił przy dystrybutorze samego, a gdy zawór zaczął "odbijać", nie pomagały moje nawoływania. Dystrybutor wyłączyłem sam - weszło mi ponad 36 l do 39 l zbiornika- zwykle do 34l.
Był to już drugi taki przypadek na tej stacji.
Stacja pomiędzy lotniskiem , a Trogirem.
kelob
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kelob » 17.09.2006 09:10

Gaz taniutki, te 3.05 to chyba urzedowa cena, jako na autostradzie nie ma problemu z tankowaniem (no chyba ze przed wegrami trzeba zjechac na moment z autostrady ale jest niedaleko), stacje czesto rozmieszczone, najwiekszy klimat ma stacja pod Baska Voda, taka pod gorami, milutka...
Jakos mi korek dokrecali, choc czasem zdarzylo mi sie szukac dzwonka obslugi i wciskalem przypadkowo wlacznik tankowania (w polsce chyba standardem jest dzwonek) i bylo zabawnie...
CroManiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 21.09.2006 02:10

GPL to est gaz ziemny i jest to ci innego niz LPG, osobiście polecam tylko stację Tiffon z gazem w calej Chorwacji, unikać stacji Petrol (zbyt małe ciśnieni przy tankowaniu gazu), stacje INA to jakaś parodia... w domowych podwórkach (smiech), jeszcze OMV bym polecil, a reszte stacji radzę unikać i u uważać jak obsługujący wlewają gaz, nie mają o tym rodzaju paliwa żadnego pojęcia. A w polsce wiadomo tylko Shell i Statoil ma dobry gaz, pozdrawiam
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 21.09.2006 08:26

No, ale gdybym w Cro tak sobie wybierała, to pewnie cały czas jeździłabym na benzynie, bo (zwłaszcza wzdłuż autostrady) wybór deczko ograniczony.
Co do skrótu:
GPL (Gaz de pétrole liquéfié)
LPG (Liquified petroleum gas) czyli to samo
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone