Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 09:16

i z chęcią bym pojechał ale jak policzę pobyt u nas na 16 dni a w Cro to wolę do Cro. w Polsce liczą za dziecko pełną sumę a w Cro jest taniej (kwestia dogadania się). wolę jechać 15 godzin autostradami z pięknymi widokami i opalać się na kamieniach niż ciągnąć się w sznurku w sezonie powoli i co chwila zjeżdżać na pobocze bo jakiś baran wyprzedza na trzeciego. i tylko 300 km i aż 4 godziny
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 09:34

małe pytanko. czy zmieniły się plaże tzn. barak jest niedopałków wkręconych w piasek? tego było pełno
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.03.2009 10:41

tturek napisał(a):małe pytanko. czy zmieniły się plaże tzn. barak jest niedopałków wkręconych w piasek? tego było pełno

Wróciłem do pracy. A co do niedopałków, to tym razem nie widziałem, ale tak jak pisałem wcześniej strasznie wiało i wszystkie ślady były natychmiast zawiewane, do tego plaża nie dało się iść. Aby nie było zbyt pięknie--w lesie BRUDNO, butelki, torby ze śmieciami, kanistry po oleju.... Brudno oczywiście nie w całym lesie, ale kilka takich śmieciowisk widzieliśmy.
Piszesz wcześniej, ze za dziecko liczą jak za dorosłego, może niektórzy tak, nie wiem, ale znajomi podobno nie (tak mówili).
Ceny, przykładowe
Poza sezonem Pół sezon Pełny sezon Weekend Majowy
30.05 - 20.06 20.06 - 04.07
17.08 - 30.08 04.07 - 16.08
Pokoje 2-osobowe 60 zł 80 zł 100 zł 25 zł / os.
Pokoje 3-osobowe 80 zł 100 zł 130 zł 25 zł / os.
Pokoje 4-osobowe 110 zł 130 zł 150-160 zł 25 zł / os.

Czy to drogo nad Bałtykiem, nie wiem, ja nie płaciłem.
Knajpy--tylko nieliczne teraz otwarte, więc trudno zrobić porównanie.
W Jastrzębiej, tak jak pisałem, niesamowicie drogo, na Helu, w Helu ceny bardzo normalne, a np w Dębkach... Po przejściu z Karwi do Dębek, padliśmy ze zmęczenia w knajpce, zamówiliśmy żurek (bardzo dobry i co ważne, gorący), zamówiliśmy też 2 porcje dorsza. Czekając na dorsza właściciel, pan Mirek, przyniósł nam sałatkę śledziową, surówkę i łososia w galarecie (przepyszny). To wszystko na koszt firmy. Dorsze, dwie duże porcje z frytkami i następnymi surówkami już ledwo zjedliśmy, w 4 osoby. Zapłaciliśmy 50 zł za wszystko. Nie wiem czym zasłużyliśmy sobie na taką ucztę, na koszt pierwszy raz widzianego Mirka, ale dziękujemy mu bardzo za to. Na koniec przewiózł nas po plaży autem terenowym. Jak widać i u nas może człowieka spotkać coś bardzo miłego :D
Dla mnie Bałtyk to wspaniałe wypady, ale jesienią, wiosną, nawet zimą, lato zostawiam na Adriatyk.
300 km 4 h, my jechaliśmy 450 km w 6 h, mnie się udało (a może jechałem rozsądnie) dojechać bez problemów i dodatkowych kosztów, kolega zaliczył 10 punków i 500 zł, trafił na Megane z tyłu z kamerą, jak się przyznam nam jechał 160-tką, co dla jego auta to pikuś.
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 24.03.2009 14:03

Nie wiem czemu nie widać moich fotek...to może całą relację z Łeby zapodam :)
niestety, link z relacji tez jest..Not found :(
to okrężna drogą, w dziale "Polska to piękny kraj" http://www.karawana.fora.pl/
z moich trudności wynika jednoznacznie...Adriatyk górą ;)hihi
pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowano 24.03.2009 14:13 przez Majka, łącznie edytowano 1 raz
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 24.03.2009 14:08

Popraw ten link, bo nie działa.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.03.2009 14:10

Teraz będzie kulał link :)
Fotorelacja Majki z Łeby

Bardzo fajne foty, szkoda, że nie można ich powiększyć
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 14:11

Majka napisał(a):Nie wiem czemu nie widać moich fotek...to może całą relację z Łeby zapodam :)

http://www.karawana.fora.pl/polska-to-p ... html#31808

Czytając ten wątek ...każdy patrzy inaczej i czego innego oczekuje:)

nie można oglądać
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 14:17

tturek napisał(a):
Majka napisał(a):Nie wiem czemu nie widać moich fotek...to może całą relację z Łeby zapodam :)

http://www.karawana.fora.pl/polska-to-p ... html#31808

Czytając ten wątek ...każdy patrzy inaczej i czego innego oczekuje:)

nie można oglądać

oczywiście z innego punktu widzenia. ale jak mam wydać na bałtyk 3000 na 2 tygodnie na rodzinę 2 + 1 to wolę dodać 1000 na podróż. u mnie to 1500 ale to mój problem ile auto pali. no i żona zakochała się w Cro i pragnie bardzo ale to bardzo tam znowu jechać. ale czasami jedziemy nad bałtyk rano i wieczorem wracamy. tak dla posiedzenia na plaży, rybki, piwka i moczenia nóg.
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 24.03.2009 14:20

Arek dzięki za pomoc, duże fotki są na picasaweb,
ale mi tu serwer je wyrzuca, choć wklejam wg instrukcji ;)
Tturek, ale nikt nie wytrzyma nad Bałtykiem 2 tygodnie...tak sie jeździ na weekend ;)
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 14:23

majka nie ma tego w Cro, tych plaż, wydm i lasu. to jest czym możemy się pochwalić. ale brak nam czystości, temperatury i ... . tu i tu jest pięknie. wolę bałtyk jesienią lub wiosną dla spacerów, widoków zachodu słońca i ciepłych kurtek osłaniających od wiatru. wtedy jest pięknie. ale lato dla Cro, woda temperatura i cykady.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.03.2009 16:15

Ech, do Stilo z Łeby chodzi się pieszo! Brzegiem morza jest tylko 12 km w jedną stronę.
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 24.03.2009 18:57

czyli 24 km w obie? tak gdzieś będzie :)
Uuuu...to ja wymiękam, hihi
chyba, że te kubki z samym prądem dostaniemy na miejscu ;)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.03.2009 19:08

Na miejscu jest wszystko, ale warto byłoby się wybrać do "Ewa zaprasza" do Sasina, ale to jeszcze kolejne ze 2-3 km. Jest to jednak najlepsza knajpa w promieniu 30 km.
Majka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka » 24.03.2009 19:16

Spod Stilo to pamiętam tylko lody...takie zwykłe na patyku, Big Trio, ale smakowały, że hej! Z tego co piszesz wynika, że trzeba tam wrócić i zajrzeć do tej knajpy do Sasina :)
a specjalność knajpy to...?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.03.2009 22:03

http://www.ewazaprasza.com.pl/

Zobacz sam; ja biorę najczęściej solę w sosie szafranowym, ale inne miąsa też są super. Obżartuchy biorą golonkę pieczoną do której jest 6 sosów. Kawa i domowej roboty deser dopełnia całożci. Zupy nie biorę bo przystawka jest gratis i nie byłbym w stanie zjeść.

Obrazek

Poniżej w grafice portrety właścicieli.
Obrazek

Oczywiście można siedzieć na zewnątrz

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone