Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Arek
Koneser
Re: Wyspy Jońskie 2014 - fotorelacja.

Postnapisał(a) Arek » 29.01.2015 11:10

Z przyjemnością dołączam do obserwatorów fotorelacji :)
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 11:13

Arek napisał(a):Z przyjemnością dołączam do obserwatorów fotorelacji

... zapraszam, zapraszam ... :) ...
Pozdrawiam.
Dan_78
Odkrywca

Postnapisał(a) Dan_78 » 29.01.2015 11:20

No taki właśnie mamy plan, kilka dni wypoczynku i kilka na zwiedzanie, min., będziemy chcieli się udać na Lefkadę i Kefalonię w formie rejsu, żeby jedynie liznąć klimatu. Paksos i Atypaksos też chodzi mi po głowie i może coś w interiorze Epiru.
Dziękuję za info i sorki za mały OT.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 11:24

Dan_78 napisał(a):No taki właśnie mamy plan, kilka dni wypoczynku i kilka na zwiedzanie, min., będziemy chcieli się udać na Lefkadę i Kefalonię w formie rejsu, żeby jedynie liznąć klimatu. Paksos i Atypaksos też chodzi mi po głowie i może coś w interiorze Epiru.
Dziękuję za info i sorki za mały OT.

... nie ma sprawy ... polecam też Korfu ... chociaż samo miasto ( stolica ) ... :D ... my tam zajrzymy za 3 dni ... z Pargi jest tam dużo bliżej ... :) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2015 12:59

kmichal napisał(a):
ajdadi napisał(a):..co prawda to prawda...

... powiem szczerze, że pisząc tą relację zaczyna do mnie docierać, że w tym roku nie będzie nas w Grecji i przeraża mnie to ... :( ... mam nadzieję, że włoska Garda i okolice chociaż trochę uśmierzą ból serca bez wakacyjnej Grecji ... :roll: ... liczę na Wasze relacje ... :lol: ...
Pozdrawiam.

Nie martw się, Garda nie jest taka zła. Wprawdzie takiego koloru wody jak na wyspach to nie znajdziesz, ale miejsc do plątania się po okolicy jest wystarczająco dużo. Werona to rzut beretem (w sumie to zależy gdzie stacjonujesz), a warta zobaczenia w dzień i wieczorem i nocą. U mnie małe, co nieco. I chyba ostatecznie w tym roku będą Włochy ale na powrocie będzie Garda i pewnie Werona, bo jest cudna, wieczorny spacerek i lody superrrr
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 13:08

piekara114 napisał(a):Nie martw się, Garda nie jest taka zła. Wprawdzie takiego koloru wody jak na wyspach to nie znajdziesz, ale miejsc do plątania się po okolicy jest wystarczająco dużo. Werona to rzut beretem (w sumie to zależy gdzie stacjonujesz), a warta zobaczenia w dzień i wieczorem i nocą. U mnie małe, co nieco. I chyba ostatecznie w tym roku będą Włochy ale na powrocie będzie Garda i pewnie Werona, bo jest cudna, wieczorny spacerek i lody superrrr

... :lol: ... dzięki z miłą chęcią poczytam do poduszki ... :) ... mamy klepniętą kwaterę w Arco na północy Gardy, a Werona i owszem w planach była - skoro twierdzisz, że wieczorem jest cudna to chyba się i na taką skusimy ... dzięki ... :D ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2015 15:47

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a): Werona to rzut beretem (w sumie to zależy gdzie stacjonujesz), a warta zobaczenia w dzień i wieczorem i nocą. U mnie małe, co nieco. I chyba ostatecznie w tym roku będą Włochy ale na powrocie będzie Garda i pewnie Werona, bo jest cudna, wieczorny spacerek i lody superrrr

... :lol: ... dzięki z miłą chęcią poczytam do poduszki ... :) ... mamy klepniętą kwaterę w Arco na północy Gardy,
To ten rzut beretem to z zamachem sporym musi być, ale wieczorem to już korków wzdłuż Gardy nie powinno być, bo w ciągu dnia nie jest ciekawie z przejazdem, zwłaszcza w weekend, kiedy werończycy i okolice jadą nad swoje "morze". Pod tym katem zaplanuj rozsądnie wycieczki...
ajdadi
AJDADI

Postnapisał(a) ajdadi » 29.01.2015 16:47

longtom napisał(a):
kmichal napisał(a):Dzień był długi i męczący ale wracamy zadowoleni ... :lol: ...

Ja myślę...

...ja też

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 29.01.2015 19:12

kmichal napisał(a):Antipaxi i Paxi

No proszę... kolejne wysepki 8O
To już 6 naliczyłem, a jeszcze 7 będzie z tego co widziałem :cool:
Fantastycznie zaplanowałeś ten urlop, jestem pod wrażeniem :)
I to wstawanie o wczesnych porach by na rejs zdążyć... nikt nie protestował? :wink:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 20:55

piekara114 napisał(a):To ten rzut beretem to z zamachem sporym musi być, ale wieczorem to już korków wzdłuż Gardy nie powinno być, bo w ciągu dnia nie jest ciekawie z przejazdem, zwłaszcza w weekend, kiedy werończycy i okolice jadą nad swoje "morze". Pod tym katem zaplanuj rozsądnie wycieczki...

... mam cichą nadzieję, że będę się mijał z werończykami a nie jechał w tym samym kierunku ... :lol: ...
właśnie tego we Włoszech obawiam się najbardziej - korków i tłoku ... to mnie przeraża ... :roll: ... tym bardziej, że musieliśmy przesunąć termin wakacji na przełom lipca i sierpnia ... :( ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 20:58

ajdadi napisał(a):...ja też

... niektóre wycieczki dopiero teraz w trakcie pisania zaczynam bardziej doceniać ... wtedy było zmęczenie itd itp ... a teraz z dystansu widzę, że faktycznie fajnie tam ... :lol: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 21:15

kulka53 napisał(a):No proszę... kolejne wysepki 8O
To już 6 naliczyłem, a jeszcze 7 będzie z tego co widziałem :cool:

... pokusiłbym się jeszcze o dodanie Skorpios ... krótko bo krótko ale poplażowaliśmy na Jackie Onasis Beach ... :lol: ...

kulka53 napisał(a):Fantastycznie zaplanowałeś ten urlop, jestem pod wrażeniem :)

... dzięki ... :) ... w sumie takie planowanie wakacji to dla mnie już ich początek ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):I to wstawanie o wczesnych porach by na rejs zdążyć... nikt nie protestował? :wink:

... nie będę pisał, że protestów nie było bo bym skłamał ... :lol: ... ale mam wrażenie, że więcej ich było po długich wycieczkach jak trzeba było wstać zdecydowanie później ... :roll: ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
AJDADI

Postnapisał(a) ajdadi » 29.01.2015 22:39

kmichal napisał(a):... niektóre wycieczki dopiero teraz w trakcie pisania zaczynam bardziej doceniać ... wtedy było zmęczenie itd itp ... a teraz z dystansu widzę, że faktycznie fajnie tam ...
Pozdrawiam.

...mówisz...a w zasadzie piszesz prawdę...po czasie człowiek mniej pamięta o trudach...a pamięta za to bardziej piękne miejsca które widział...

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 22:49

ajdadi napisał(a):...mówisz...a w zasadzie piszesz prawdę...po czasie człowiek mniej pamięta o trudach...a pamięta za to bardziej piękne miejsca które widział...

... dzięki Adrian za to, że między innymi i Ty namawiałeś mnie na napisanie relacji ... fakt muszę przyznać, że trochę z tym pracy jest, ale frajda jest wielokrotnie większa ... nie wspominając już tego, że czuję się jakbym tam znowu był i wypoczywał ... :lol: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 30.01.2015 08:31

Dzień 12 - 10.07.2014 - Lefkada: Kathisma Beach

Zgodnie z zapowiedzią wyruszamy dzisiaj na zachodnie wybrzeże Lefkady. Wybieramy chyba jedną z najbardziej komercyjnych plaż czyli Kathisma Beach.
Parkujemy auto po prawej stronie plaży, praktycznie na samym jej końcu w cieniu ... :roll: ... Szukając miejsca parkingowego przejeżdżamy obok tawerny, który posiada basen. Tłumów to raczej tam nie ma, w przeciwieństwie do plaży, więc dlaczego by tam nie zajrzeć ... :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przeciwieństwie do dzieciaków mnie w zupełności godzina zabaw w basenie wystarczy. Teraz trzeba wypić zimnego Mythosa i można ruszać w trasę.
Żona odpoczywa sobie na leżaczku pod parasolką, dzieciaki wariują na całego w prawie pustym basenie, a ja idę sprawdzić jak faktycznie prezentuje się Kathisma i nie tylko ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Im dalej na lewo tym ciekawiej. Ludzi ubywa a pięknych widoków przybywa ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu następuje "płynna" zmiana plaży, z Kathismy wchodzimy na Avali Beach, a tam prawie totalne pustkowie ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po ponad godzinnym spacerze trzeba wracać do bazy czyli do rodzinki. Jeszcze tylko pyszne frape i znowu można poszaleć z maluchami w basenie.

Niestety czas szybko mija, a chcemy jeszcze zrobić dzisiaj większe zakupy i odwiedzić Sivotę.
Wracamy przez mega zatłoczone Agios Nikitas i od północy przejeżdżamy przez stolicę Lefkady. Następnie po lidlowych zakupach wracamy na kwaterę do Marantochori.

CDN...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España