OT
Wiesz Weldon że masz rację ??
W Mozilla u mnie zaniża czas nie wiem czemu (w kompie mam dobry, z resztą aktualizowany z neta)
Po odpaleniu Chroma, czas w przeglądarce jest oki...
EOT
.png)
.png)
WojtekP. napisał(a):Ceny:
Duży bochenek chleba - na jeden dzień dla 4 osób starczał - kosztuje 11 kun.
W małych miejscowościach przy drogach sprzedają owoce warzywa - taniej niż w marketach.
Winko proponuję kupować w małych miejscowościach - z reguły mają tabliczki wystawione że sprzedają - koszt to około 20 - 25 kun za litr wina, 40 - 50 za rakije, proszek (tj. słodkie wino) około 40 kun , oliwa z oliwek od 80 do 100 kun za litr.
Dalsze ceny jakie pamiętam:
- świeża ryba (można kupić w Omisie miedzy 8 a 10 rano) - około 30 - 40 kun za sztukę, wychodzi drogo ale z grilla jest pyszna
- kurczak - około 30 kun za kilogram
- karkówka trochę tańsza - 22 - 30 kun (zależy gdzie kupiona i czy świeża czy pakowana)
- piwko - 6 kun + kaucja 3 kuny - uwaga butelki można oddać tyko w sklepie którym się kupowało piwo i to z paragonem,
- arbuz - 7 kun za kilogram - jak ja byłem na początku lipca nie dobre były - bez smaku
WojtekP. napisał(a):i innych atrakcjach.
.png)
.png)
WojtekP. napisał(a):Zwiedzanie też było. Dla aktywnych i chcących zobaczyć np. wyspy polecam malutka miejscowość za Makarską DRVENIK.
Malownicza przepiękna miejscowość, z ładną lecz wąską plażą żwirową. Ale w odległości 2 - 3 km przy drodze są przepiękne zatoczki, można zaparkować auto i spedzić tam cały dzień, nawet ulicy nie słychać specjalnie (fajne miejsca dla osób lubiejących pływać z ABC - rybki i muszle o ile nie wyzbierają wszystkiego turyści).
Również z tej miejscowości pływają promy oraz taxi na wyspy. Cena promu za osobę to koło 24 - 27 kun. Z autem nie wiem bo nie sprawdzałem.
Co jeszcze - droga do Chorwacji. Polecam:
- Czechy
- Słowacja
- Węgry
- Chorwacja
Wyjazd z Wrocławia 2 kierowców trasa na Brno, Bratislava i Budapeszt później Omis zajęła nam 14,5 godziny w tamtą stronę i 13 droga powrotna.
Super trasa jechaliśmy nocą, puste drogi, dobrze oznaczone. No jedyny minus to to że płatne.
Problemu z Winietami nie ma - kupowaliśmy na stacjach na trasie. Można wszędzie (po za Czechami) płacić Euro.
A i jeszcze jedno - bardzo drogie paliwo na Węgrzech więc polecam zatankowanie wcześniej. A w Chorwacji nawet cena ok - za ropę chcieli 9,1 kuny. Można płacić i kunami i Euro.
Zabieraliśmy tylko Euro i tam zamienialiśmy na kuny - wychodzi lepiej.
Za 100 Euro mieliśmy 720 kun.
Uwaga na trasach z gazem - w drodze powrotnej widzieliśmy kilka patroli na rozjazdach - tak stali ze ciężko było ich dojrzeć.
Jeśli ktoś się zdecyduje na trasę przez Węgry polecam zjazd na drogę nr. 81. Można zaoszczędzić trochę kilometrów a trasa całkiem przyjemna (w drodze powrotnej poprowadził mnie nią GPS i fajnie bo zaoszczędziłem ok. 70 km.) dodam ze jechałem nocą i minęło mnie może z 10 aut.
Od Polaków spotkanych w Chorwacji wiem ze należy unikać Słowenii - za 40 -50 km. autostrady podobno chcą 15 euro i na granicy wolno odprawiają. Tych których spotkaliśmy to opowiadali że stali od 3 do 10 godzin.
Ok starczy na dzisiaj - mam nadzieje ze przydadzą się te informacje i jak coś się przypomni to się odezwę.
POZDRAWIAM!!!
.png)
WojtekP. napisał(a):Co jeszcze - droga do Chorwacji. Polecam:
- Czechy
- Słowacja
- Węgry
- Chorwacja
.png)
.png)
.png)