Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W ile max osób i jakim samochodem jechaliście?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.12.2007 14:20

Hej!
Witam po dłuższym niebycie tutaj.
Mam pytanie: w ile osób maksymalnie jechaliście i jakim samochodem.
Ja dotychczas lanosem w 4 dorosłe osoby - trochę było ciasno
Potem 3 dorosłe osoby + dziecko w foteliku - ciasno: trochę bagaży musieliśmy spakować w kabinie: na tylnim siedzeniu była jedna niezaduża torba, fotelik i moja żona.
W tym roku byliśmy: ja, żona i 3,5 letnia córka w foteliku.
I znów ciasno - dosyć dużo było zapakowane w miejscu na nogi na przednim siedzeniu. Dużo miejsca zajęły zabawki od córki.

A moje pytanie jest związane z tym, że w tym roku chciałbym zabrać do Chorwacji rodziców. Początkowo w planach chciałem aby jechali też teściowe - na dwa auta w tym jedno kombi - spoko byśmy się zmieścili.
Ale oni nie za bardzo podzielili moje plany w przeciwieństwie do moich rodziców, którzy się bardzo napalili. No i teraz problem:
Jak widzicie podróż 4 dorosłych osób + dziecko [ale zamiast fotelika weźmiemy chyba "poddupnik"] lanosem?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 27.12.2007 16:01

Mariuszu,
Aby poznać komfort podróży i zdanie współpasażerów, zabierz taki skład na wycieczkę np do Krakowa i z powrotem, pakując (przynajmniej objętościowo) samochód tak jak do Chorwacji. I opisz nam wrażenia z podróży :-) Jeżeli nie będzie zbyt wielu wykropkowanych wyrazów - jedź :-)
Pozdrawiam
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 27.12.2007 16:20

marea kombi bez klimy, 4 duze + 1 male w foteliku + box na dachu, spoko :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.12.2007 16:50

Początek lat 80-tych -- maluchem 4 osoby dorosłe + dziecko w wózku głębokim. Miejsca w aucie mieliśmy więc niewiee, bagażnik z rowerem i walizką na dachu, wyprawa na nasze Mazury.
1990 r 4 osoby dorosłe, jedno dziecko 8 letnie, drugie 5 letnie, wyjazd do Paryża, Citroen BX Diesel combi. Było trochę ciasno i bardzo wesoło. Tylko Czesi na granicy trochę dziwnie patrzyli się na nas, pozostałe służby--bez reakcji. Wracaliśmy na dwa auta.
Rafal_P
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_P » 27.12.2007 19:34

Mariusz,
powiem szczerze że to wielka desperacja tak jechać, ale mój szacunek. Ja wybieram się w lato Chryslerem Voyagerem w 3 osoby dorosłe + plus dziecko w foteliku i już planuję zakup sporego boxu dachowego na ten wyjazd, bo raczej będzie problem z zapakowaniem się do auta i utrzymaniem komfortu jazdy.

Pozdrawiam,
Rafał
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 27.12.2007 19:51

Mariusz_M napisał(a):Hej!
Witam po dłuższym niebycie tutaj.
lanosem?

- 2x Lanosem 5D bez klimy do HR (2004 i 2006) we 4 dorosłe osoby + sporo bagażu; daliśmy radę, bo nastawienie załogi jest najważniejsze a nie komfort,
- 1x Garbusem w 5 dorosłych osób Waw-Jastrzębia Góra-Ruciane-Waw
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 27.12.2007 20:15

Peugeot 306 w piątkę (szóstkę gdyby liczyć nienarodzoną wtedy Krysię, która teraz ma 10 miesięcy) w tym fotelik i poddupnik. Co nie weszło do bagażnika, spokojnie zmieściło się w środku.
Najlepiej miał kierowca (ja) w końcu to on musi mieć ustawioną odpowiednią odległość od kierownicy, pedałów itp.
Na szczęście tylko powrót (pod Czeską granicę) z nad Bałtyku
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.12.2007 20:51

1998 rok do Puli Verudeli. 5 osob w tym 8 miesięczny szkrab i 5 letni malec. Pomimo boxu na dachu i w miarę sporego auta, Peugeot 406, nigdy więcej.
Katorga. Z mojej strony odradzam.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.12.2007 21:00

eee bez przesady, my jechaliśmy passatem w 5 osób w tym 2 spore foteliki. Moja mama siedziała z tyłu miedzy fotelikami i nie narzekała (co prawda ona nie jest z tych narzekających). Mielismy box na dachu, ale mielismy naprawdę dużo bagażu, wózek, łózeczko turystyczne, sporo jedzenia, picie, pieuchy :lol: Jak się chce to się da radę. Ja tak pragnęłam pojechac do Cro, że nic nie było w stanie mnie zrazić. :lol:
Rafal_P
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_P » 27.12.2007 21:05

el_guapo napisał(a):- 2x Lanosem 5D bez klimy do HR (2004 i 2006) we 4 dorosłe osoby + sporo bagażu; daliśmy radę, bo nastawienie załogi jest najważniejsze a nie komfort,

Jak jest komfort to i nastawienie załogi jest dobre.

Ja też jeździłem kiedyś Fordem Sierra, bez klimy, w cztery osoby, ze sporym bagażem. Jednak więcej nie chciałbym wracać do tych czasów.

Pewnie za parę lat też staniesz się wygodny :) .
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.12.2007 23:39

el_guapo napisał(a):- 2x Lanosem 5D bez klimy do HR (2004 i 2006) we 4 dorosłe osoby + sporo bagażu; daliśmy radę, bo nastawienie załogi jest najważniejsze a nie komfort,

Mój przynajmniej ma klimę, ale w lanosach jest dosyć mały bagażnik (mój to sedan 4d). W planach (być może jeszcze przed czerwcem) jest zakup Vectry C. Wg. katalogu lanos ma bagażnik 320 litrów, Vectra - 500 l. To by znacznie poprawiło sytuację.
Piszesz w cztery osoby - no jak tak już jechałem dwa razy (w tym raz z dzieckiem (3+1), ale jej fotelik zajmuje tyle miejsca co dorosła osoba - no i jej bagaże: wózek, zabawki, ubranka itp). Było trochę ciasno, ale komfortowo. Ciasno w znaczeniu, że już nic więcej byśmy nie zabrali, ale nie znowu tak, że pasażerowei są zaklinowani bagażami w środku i kilkanaście godzin nie mogą się ruszyć.
Ja jestem pełen entuzjazmu - sam się deklarauję do jazdy z tyłu. To tylko 14-15 godzin - da się radę. Ale najgorzej z bagażami. Boksu nie mam - a zakup to niepotrzebne koszta. Pożyczyć od kogoś też nie za bardzo mam.
Po drugie z boksem już tak szybko podobno nie zalecają jeździć (ja jeżdżę licznikowo 150-160 (CZ, A) 150-170(HR) - a to znowu wydłuża jazdę o 2-3 godziny na takim dystansie. A z każdą setką przejechanych kilometrów droga coraz bardziej się dłuży.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.12.2007 23:49

Rafal_P napisał(a):Mariusz, powiem szczerze że to wielka desperacja tak jechać, ale mój szacunek.

Dzięki za szacunek - ale może za wcześnie. Jeszcze nie ma decyzji. Też mnie trochę to przeraża, ale z drugiej strony... tak bym chciał rodzicom pokazać Chorwację. Aż mi się łzy w oku kręcą - czego najabrdziej by im zazdrościł - to że mogliby zobaczyć Chorwację pierwszy raz. Bo ten piewrszy jest najlepszy i najbardziej niezapomniany.

Rafal_P napisał(a):Ja wybieram się w lato Chryslerem Voyagerem w 3 osoby dorosłe + plus dziecko w foteliku i już planuję zakup sporego boxu dachowego na ten wyjazd, bo raczej będzie problem z zapakowaniem się do auta i utrzymaniem komfortu jazdy. Pozdrawiam,Rafał

Oczywiście miejsca nigdy za dużo, ale myślę, że w Twoim samochodzie spokojnie obejdzie się bez boksu. W każdym razie ja tak jechałem (miałem jeszczew bagażniku wózek wtedy) i spoko zmieścliliśmy. Nie wszystko trzeba z domu brać - nie jedzie się na saharę - ale z drugiej strony wiem jak trudno to mojej żonie wytłumaczyć. A potem i tak 3/4 ubrań się nie zakłada... A w Twoim przypadku - wg. mnie - boks to tylko niepotrzebne opory, hałas, wydatek. Ale to moje zdanie.
Dwa lata temu obok nas byli polacy audi kombi z boksem: konfiguracja 2+1. Byłem w szoku, po co im ten boks, ale jak oni mieli pół tony zabawek dla dziecka. Wg. mnie trochę przesadzili. Dziecko i tak nie miało czasu się bawić tym.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 28.12.2007 07:21

Rafal_P napisał(a):
Pewnie za parę lat też staniesz się wygodny :) .

Wychowałem się na pakowaniu malucha na 3 tygodniowy pobyt pod namiotem: namiot (willowy: 2 worki ze stelażem) , garnki, kuchenka, żarcie w kartonie (weki), butle z gazem, a na to wszystko nałożony rower Wigry3; teraz wszystko ponad malucha z bagażnikiem na dachu jest dla mnie wygodne :lol:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 28.12.2007 07:25

Mariusz_M napisał(a): Boksu nie mam - a zakup to niepotrzebne koszta. Pożyczyć od kogoś też nie za bardzo mam.

Myślałeś o wypożyczalni; ceny nie są niskie (coś mi się o uszy obiło że 12-15zł za dobę), ale... :idea:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.12.2007 08:14

Mariuszu, wracając do Twojego 1 posta, to powiem Ci, że poddupnik dla 4,5 latka to nieporozumienie i w razie przygody nie zabezpieczy go należycie. Dodatkowo, może się okazać, że np w Austrii zakończycie podróż ze względu na to, że tam policja zwraca szczególną uwagę na sposób przewożenia dzieci i dopasowania zabezpieczeń do wzrostu i wagi. Co do pakunków, ogranicz maksymalnie siebie i Rodziców z ciuchowymi pomysłami i nie zabieraj jedzenia to dasz radę.

Ps. Jeśli chodzi o box, to jeśli nie pokryje Ci się termin wyjazdu (mój 14-31 sierpnia) to kliknij na GG, koszt wypożyczenia to powiedzmy ... flaszka Malvaziji lub innego sikacza :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone