Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 22.07.2022 17:48

Ja jechałem przez Mursko 15 czerwca jeszcze nie było wachadła i jechało sie po drodze szutrowej ,będę jechał teraz pod koniec sierpnia i jak jest wachadło to lepiej bo jedziesz po kawałku asfaltu a lepiej tankować w Słoweni bo na dzisiaj pb 95 jest po 7.62 zł litr
wojtekweb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 22.07.2022 20:59

Za 3 tygodnie wyjeżdżam do Chorwacji i zastanawiam się, którą trasę wybrać. Może moje przemyślenia też przydadzą się innym, więc opiszę jakie znalazłem opcje.

Wyjazd z piątku na sobotę, a powrót z soboty na niedzielę (wiem, najgorzej jak się da, niestety nie mogę tego zmienić), w obu przypadkach planuję wyjechać w godzinach popołudniowych/wieczornych, jadę z małymi dziećmi i to jest chyba najlepsza pora na wyjazd. Trasa ok 1100-1200 km z okolic Krakowa do Vodic.

Wcześniej w Chorwacji byłem 2 razy, jechałem przez Chyżne, Bańska Bystrzyca, Sahy, Budapeszt i potem dalej już autostradą. Kto jechał tą trasą szczególnie przez Słowację, to wie jak to wygląda ;), szukam czegoś innego i tak na podstawie tego co tutaj przeczytałem, mam do wyboru takie trasy.

1. Kraków -> Cieszyn lub Zwardoń (gdzie lepiej?) -> Żylina -> Bratysława -> Szombathely -> droga 86 -> Lenteye -> Zagrzeb -> Vodice.

Ta trasa to był dla mnie pierwszy wybór do momentu, aż doczytałem, że od Szombathely jedzie się kilkadziesiąt km drogą krajową, co normalnie nie byłoby problemem, gdybym nie jechał w nocy, a podobno w nocy sporo zwierząt jest przy tej drodze i parę osób miało już przygodę z sarną czy zającem, a że jadę z dziećmi, to trochę się tego odcinka obawiam. Plusem tej trasy jest to, że prawdopodobnie będzie na niej mniejszy ruch, co ma znaczenie w przypadku weekendu.

2. Trasa podobna do 1, tylko zamiast jechać do Szombathely pojechać z Bratysławy do okolic Budapesztu i potem autostradą wzdłuż Balatonu. Zaleta to przejazd autostradą w nocy, wada to 100km+ więcej, w zależności od tego, gdzie przed Budapesztem zjeżdżać na autostradę.

3. Kraków -> Ostrawa -> Brno -> Wiedeń -> Maribor -> Zagrzeb -> Vodice.

W tym przypadku 100% autostrady, teoretycznie najbezpieczniejsza, tylko po pierwsze są zwężenia i ograniczenia prędkości, szczególnie w Czechach i Austrii a dwa, to obawiam się, że w weekend mogą być gigantyczne korki, chociaż część osób twierdzi, że w nocy nie powinno być źle. Zakładam, że do Chorwacji mogę trafić na mniejszy korek, jeśli pojawię się na granicy po północy, jednak jak będę wyjeżdżał na wieczór z Chorwacji w sobotę to chyba nie ma opcji uniknięcia długiego stania w korku, mam rację? Tutaj jeszcze znalazłem objazd w Słowenii, tzn. aby jechać na Mureck -> Ptuj -> Cvetlin, nawet nie chodzi o uniknięcie opłaty za autostradę, a bardziej ominięcie korka - czy to ma sens (zarówno do Chorwacji, jak i w drodze powrotnej?)

Jeśli macie inną opcję dla mnie to dajcie znać! Dzięki :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.07.2022 21:55

wojtekweb napisał(a):...

Śmiało wybierz opcję numer 1.

Te tabuny zwierząt wyskakujące przed auta na drodze nr 86 i powodujące wypadki to legendy na zasadzie: cioteczny syn szwagra mojego drugiego męża zna kogoś, kogo kolega miał tam wypadek. Oczywiście, kręci się tam tego trochę, jak to przy drogach krajowych przez las, ale:
1. Sarny raczej pasą się na poboczach, rzadko wychodzą na ruchliwą trasę.
2. Częściej zdarzają się zające, ale trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby takiego trafić. a jak nawet trafisz, to szkód ci to nie narobi.
3. Na większym odcinku tej trasy są bariery lub siatki zabezpieczające przez wtargnięciem zwierzyny. Nie ma ich m.in. od Zalabaksy przez Lenti na Tornyiszentmiklos, ale tam się jedzie wolno.
4. Z piątku na sobotę można się tam spodziewać dużego ruchu, co dosyć skutecznie odstrasza zwierzynę.

Mnóstwo osób jeździ tą trasą (ja również kilka razy jechałem) i każdy ci potwierdzi, że jest bezpiecznie. Trzeba tylko zachować czujność - i już. :papa:

Opcja numer 2 to daleki objazd (strata czasu i paliwa), a w opcji numer 3 w sobotę masz gwarantowane korki.
Ostatnio edytowano 22.07.2022 21:56 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 22.07.2022 21:56

Ja jeżdżę przez Zwardoń, kiedyś jeździłem Chyżne - Sahy i nigdy więcej :lol: 8O

Też się zastanawiam jak przejechać ten węgierski odcinek.

Co do trasy nr 1
Ostatnimi laty jeżdżę tak:
(jak chyba większość, Lenti itp.)
cro22a.jpg

Ten kawałek mnie wnerwia:
cro22a1.jpg

Wioski, miasteczka, lasy ogólnie zadupie taki późny PRL :wink:

Co do trasy nr 2
Niby same autostrady, ale chyba za długo czasowo i kilometrowo:
cro22c.jpg

Trasa niby nr 2 ale trochę inaczej - krócej, zastanawiam się ale chyba też odpada:
cro22b.jpg

Tu jest też odcinek bez autostrady:
cro22b1.jpg

Trasą nr 3 przez Czechy, Austrię i Słowenię nie jechałem, więc nie wypowiadam się. :P

Kończąc chyba przemorduję się i będę jechać trasą nr 1 :roll:
Wstawiłem mapki z czasami przejazdu i kilometrami by mieć łatwość porównania.
wojtekweb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 22.07.2022 22:12

Dzięki panowie!

Mam jeszcze pytanie o odcinek od Szombathely, poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co widzę to mam się potem kierować na Lenti -> Tornyiszentmiklos potem przejście Gorican i wpadam na autostradę z Budapesztu, tak?

Jeszcze taka ciekawostka, patrzę właśnie na google i czas przejazdu przez Czechy i Austrię - 11h 23 min, a Słowacja i Węgry 11h 34 min, a przypominam, że dziś piątek... chyba za bardzo tą drugą trasę promujecie ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2022 22:16

wojtekweb napisał(a):Dzięki panowie!

Mam jeszcze pytanie o odcinek od Szombathely, poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co widzę to mam się potem kierować na Lenti -> Tornyiszentmiklos potem przejście Gorican i wpadam na autostradę z Budapesztu, tak?

Tak. Mozesz też jechać przez Redics-Dolga Vas - Lendava - Mursko Središće. Tylko trzeba uważać żeby nie wjechać na autostradę w Słowenii :wink:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.07.2022 22:32

wojtekweb napisał(a):
Jeszcze taka ciekawostka, patrzę właśnie na google i czas przejazdu przez Czechy i Austrię - 11h 23 min, a Słowacja i Węgry 11h 34 min, a przypominam, że dziś piątek... chyba za bardzo tą drugą trasę promujecie ;)

No właśnie - dziś piątek, więc jeszcze nie ma dużych korków w Macelj i na Lućko. Dopiero się zaczną za kilka godzin. A Google jeszcze nie ma opcji przewidywania - liczy na podstawie sytuacji obecnej.
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 22.07.2022 22:35

wojtekweb napisał(a):Dzięki panowie!

Tak, a od Tornyiszentmiklos już autostrada M70. Choć ja nie wjeżdżam na M7, bo odbijam na stare przejście Letenyei/Gorican

wojtekweb napisał(a):Jeszcze taka ciekawostka, patrzę właśnie na google i czas przejazdu przez Czechy i Austrię - 11h 23 min, a Słowacja i Węgry 11h 34 min, a przypominam, że dziś piątek... chyba za bardzo tą drugą trasę promujecie ;)

Trasa 3 jest promowana :D, tylko tu w tym temacie jest promowana trasa 1
Te obliczenia trasy nr 3 w Google Maps nijak się mają do rzeczywistości.
Ja nie rozumiem dlaczego ludzie jeżdżą przez te Czechy, Austrię i Słowenię.
Później widzę w chorwackich grupach na FB lament:

"roboty drogowe na autostradzie w Czechach!"
"kolejna godzina w korku w Wiedniu!"
"korek na granicy Slowenia/Chorwacja kolejna godzina!"
"jak objechać autostradę w Słowenii?"

A ja wtedy myślę sobie oby tak dalej, mniejszy ruch u mnie na trasie
A w Gorican na starym przejściu jestem sam, budzę pogranicznika, bo jestem tam po zmroku :lol:
krzychpizza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychpizza » 22.07.2022 23:56

Witam , potwierdzam zawsze jeżdżę Rajka ,Abda ,Szombathely ,Zalaegerszeg,Nagykanizsa.Ten kawałek od Szomba do Nagyk bez autostrady dla odmiany ,później Letenye i do Vodice albo Srimy cały czas autostrady. Do Torunia w tamtym roku z Cro-Srima 15 godzin szybkim autem,niewiem
czy to dużo czy mało,ale najlepsza droga ,zawsze tak jeżdżę .Za tydzień niedziela 5 raz ,pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 23.07.2022 08:29

Kolego coś szybko przeleciałeś:) ja tez lecę w najbliższą niedzielę
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 23.07.2022 09:26

Generalnie ja wczoraj jechałem przez Lenti i Letenye.

Ok, ale zdecydowanie wolę przez Mursko.
Wybrałem taki wariant ze względu na budowę kanalizacji o której pisał Dids.

Jednak wracam przez Mursko. Mój przyjaciel jechał dzień przede mną i nieświadomy tychże robót pojechał przez Mursko.
Fakt, trafił na wahadło, ale jechał asfaltem. Widocznie zalali już szuter. Jechał w nocy więc żaden ruch a tym samym postój na światłach symboliczny.
wojtekweb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 23.07.2022 12:19

eXtreme napisał(a):Tak, a od Tornyiszentmiklos już autostrada M70. Choć ja nie wjeżdżam na M7, bo odbijam na stare przejście Letenyei/Gorican

Powiedz mi jeszcze proszę, czy od Tornyiszentmiklos w ogóle nie wjeżdżasz na autostradę, czy wjeżdżasz M70 i potem odbijasz na 7 i na to stare przejście? Widzę, że można też jechać bocznymi drogami ale to chyba nie ma sensu, jak można ten odcinek przejechać autostradą (korki?)? Stare przejście jest otwarte 24h również w weekendy, tak?

Koledzy dids76 i tranquilo jeżdżą przez Mursko, tylko teraz jest tam remont - czy jest szansa, że skończą do 3 tygodni, czy nie ma co zawracać sobie głowy tą trasą? Jeśli tak, to jak jedziecie dalej? Na Cakovec, Ivanovec i M65 czy na dół na Varazdin i potem M65?

Zastanawia mnie jeszcze powrót i okolice Lucko, podejrzewam, że jest tam argmagedon w sobotę... Polecacie konkretną trasę, żeby to ominąć, czy patrzeć co google powie?
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 23.07.2022 12:44

wojtekweb napisał(a):
eXtreme napisał(a):Tak, a od Tornyiszentmiklos już autostrada M70. Choć ja nie wjeżdżam na M7, bo odbijam na stare przejście Letenyei/Gorican

Powiedz mi jeszcze proszę, czy od Tornyiszentmiklos w ogóle nie wjeżdżasz na autostradę, czy wjeżdżasz M70 i potem odbijasz na 7 i na to stare przejście? Widzę, że można też jechać bocznymi drogami ale to chyba nie ma sensu, jak można ten odcinek przejechać autostradą (korki?)? Stare przejście jest otwarte 24h również w weekendy, tak?

Koledzy dids76 i tranquilo jeżdżą przez Mursko, tylko teraz jest tam remont - czy jest szansa, że skończą do 3 tygodni, czy nie ma co zawracać sobie głowy tą trasą? Jeśli tak, to jak jedziecie dalej? Na Cakovec, Ivanovec i M65 czy na dół na Varazdin i potem M65?

Zastanawia mnie jeszcze powrót i okolice Lucko, podejrzewam, że jest tam argmagedon w sobotę... Polecacie konkretną trasę, żeby to ominąć, czy patrzeć co google powie?

1. Jeżeli masz wykupioną winietę,to nie ma sensu omijać autostradę.
2. Stare przejście jest czynne cały czas, bo jest to przejście dla samochodów ciężarowych z dopuszczeniem od czerwca do września ruchu osobowego.
3.Trzeba obserwować natężenie ruchu i stosunkowo wcześniej reagować :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2022 16:07

wojtekweb napisał(a):Koledzy dids76 i tranquilo jeżdżą przez Mursko, tylko teraz jest tam remont - czy jest szansa, że skończą do 3 tygodni, czy nie ma co zawracać sobie głowy tą trasą? Jeśli tak, to jak jedziecie dalej? Na Cakovec, Ivanovec i M65 czy na dół na Varazdin i potem M65?

Jest remont i małe wahadło, ale tak jak pisał tranquilo nie przeszkadza w jeździe. Dalej jadę na Čakovec i do A4 przez centrum https://goo.gl/maps/nFwXWGmXLjMfhkvV8 lub obwodnicą https://goo.gl/maps/FeVfgMwdg9i2GF516
Lučko można ominąć korzystając z drogi D1 https://goo.gl/maps/uxtz9XcaAeX5dUiKA a jak jest większy ruch to można nią jechać do Karlovaca https://goo.gl/maps/wyjZZSdkJsSXye378
Tylko trzeba uważać bo w wioskach przy D1 jest kilka fotoradarów.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 23.07.2022 16:35

Ja od Mursko jadę na nocleg do Karlovac za Mursko wbijam w google unikaj dróg płatnych i prowadzi mnie na Lucko ,a przed Lucko na 1 i mam korki z głowy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 435
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone