Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Czarnogóra - pytania i porady.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.07.2022 08:16

Prez napisał(a):Przy okazji gdzie w Barwinku, lub okolicach, najlepiej zatankować waszym zdaniem ?

Zawsze tankujemy na ostatnim Orlenie dosłownie kilkaset metrów przed przejsciem granicznym (po lewej stronie) - ceny przez wiele lat były tam lepsze niż na wcześniejszych stacjach.
tuciek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tuciek » 26.07.2022 10:05

Witam wszystkich. Planujemy wyruszyć do Primosten 6 sierpnia (sobota) ok 18-19 spod Warszawy. Trasa przez Slo/Hun (Zwardoń-Bratysława-M86-Lenti). Pytanie do podróżujących w soboty w sezonie tą trasą: czy mamy spodziewać się korków na trasie? Wymyśliłem sobie, że jadąc w nocy i wjeżdżając do Chorwacji ok 5-6 w niedzielę powinno być ok ale jeszcze w sobotę nie jechałem tą trasą i w sumie sam nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.07.2022 10:20

marekkowalak napisał(a):
el_guapo napisał(a):
Częściowo "przewiduje" - jeżeli ustawisz trasę, w opcjach możesz wybrać dzień i godzinę przejazdu. Na podstawie danych historycznych Google podpowie jakich utrudnień (korków) można się spodziewać.

Tak, tylko wtedy ci pokaże taki rozrzut godzinowy, że za cholerę nie wiesz, ile czasu będziesz jechał. Te "dane historyczne" to chyba jeszcze z II wojny!

Nigdy nie korzystam z tej opcji!

Na tym polega statystyka i powiedzenie o że idąc na spacer z psem "statystycznie masz 3 nogi".
Rozrzut godzinowy mało mnie interesuje, natomiast miejsca na mapie w kolorze od pomarańczowego przez czerwony do prawie czarnego, już bardziej i co bardziej zorientowana osoba na tej podstawie wyciągnie wnioski - no nie oczekuj, że AI zrobi wszystko za Ciebie :D
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 26.07.2022 13:09

tuciek napisał(a):Witam wszystkich. Planujemy wyruszyć do Primosten 6 sierpnia (sobota) ok 18-19 spod Warszawy. Trasa przez Slo/Hun (Zwardoń-Bratysława-M86-Lenti). Pytanie do podróżujących w soboty w sezonie tą trasą: czy mamy spodziewać się korków na trasie? Wymyśliłem sobie, że jadąc w nocy i wjeżdżając do Chorwacji ok 5-6 w niedzielę powinno być ok ale jeszcze w sobotę nie jechałem tą trasą i w sumie sam nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Będzie dobrze :). Przez Polskę bez najmniejszych problemów. Dalej Słowacja i Węgry to już w nocy.
Chorwacja, wiadomo, zawsze większy ruch, ale jeżeli na granicy będziesz tak wcześnie (a tak się postaraj), to na miejscu będziesz przed południem - nawet z 2 dłuższymi postojami.
Najważniejsze aby wcześnie przekroczyć granicę i przystanek zrobić nie wcześniej niż w okolicach zjazdu na Karlovac
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 26.07.2022 13:11

tuciek napisał(a):Witam wszystkich. Planujemy wyruszyć do Primosten 6 sierpnia (sobota) ok 18-19 spod Warszawy. Trasa przez Slo/Hun (Zwardoń-Bratysława-M86-Lenti). Pytanie do podróżujących w soboty w sezonie tą trasą: czy mamy spodziewać się korków na trasie? Wymyśliłem sobie, że jadąc w nocy i wjeżdżając do Chorwacji ok 5-6 w niedzielę powinno być ok ale jeszcze w sobotę nie jechałem tą trasą i w sumie sam nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jeśli w PL przejedziesz płynnie okolice Kamieńska to pierwsze spowolnienie uświadczysz na granicy z Chorwacją. Szerokości :hut:
tuciek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tuciek » 26.07.2022 13:44

Dzięki Panowie, mam nadzieję, że tak będzie - cała sztuka, żeby do Chorwacji wjechać wcześnie to powinno być ok. Nie planuję dłuższych postojów, jakaś kolacja w maku przed wyjazdem z Pl, później mam nadzieję, że dzieci pójdą spać i obudzą się już po chorwackiej stronie;) Pozdrawiam.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.07.2022 20:08

Prez napisał(a):Dzięki za informację, a jeszcze mam prośbę, kto z was mógłby mi jeszcze podesłać trasę Barwinek - Svidnik - Preszów - Koszyce - Tornyosnémeti ale bez autostrad i dróg płatnych, bo Google sobie średnio radzi z tym. Jak zaznaczę bez opłat, to kieruje mnie na drogę nr 15 przez Stropkov i Trebisov, a to trochę oddala mnie od wjazdu na węgierską M-30 (węgierską winietę zamierzam kupić) i wydłuża przejazd przez Słowację. Nigdy nie jechałem tymi drogami i chcę tym razem spróbować. Z Wa-wy śmignę przez S17 i S19, przy okazji zobaczę te nowe expresówki, bo też nie jechałem nigdy, no a potem Barwinek i Słowacja, a więc z tempomatu zdejmę jedynkę z przodu, pozostanie tylko 50km/h i jakoś się przeturlam te 130km Słowackimi drogami krajowymi :) ... no i będzie to dla mnie taki trening ZEN, cierpliwości za kierownicą :D .
Przy okazji gdzie w Barwinku, lub okolicach, najlepiej zatankować waszym zdaniem ?

nie przesadzaj, zdarza się tam i 70-ka i 90-ka...a w zabudowanym paradoksalnie jedź za ciężarówką...pojedzie czasami szybciej niż 50...;)
przed samą granicą masz ORLEN po prawej stronie...a 1-2 km wcześniej BP po prawej stronie na górce...
https://www.google.pl/maps/place/bp/@49 ... 6?hl=pl-PL
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.07.2022 20:17

Sol-Wagon napisał(a):przed samą granicą masz ORLEN po prawej stronie...a 1-2 km wcześniej BP po prawej stronie na górce...

Ten Orlen przed granicą chyba po lewej :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.07.2022 20:19

Kapitańska Baba napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):przed samą granicą masz ORLEN po prawej stronie...a 1-2 km wcześniej BP po prawej stronie na górce...

Ten Orlen przed granicą chyba po lewej :wink:

głupi ja, oj głupi ja...:p
p.s. za blisko mam tam i miesza mi się...:p
pluszaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pluszaki » 26.07.2022 22:04

Prez napisał(a):Dzięki za informację, a jeszcze mam prośbę, kto z was mógłby mi jeszcze podesłać trasę Barwinek - Svidnik - Preszów - Koszyce - Tornyosnémeti ale bez autostrad i dróg płatnych, bo Google sobie średnio radzi z tym. Jak zaznaczę bez opłat, to kieruje mnie na drogę nr 15 przez Stropkov i Trebisov, a to trochę oddala mnie od wjazdu na węgierską M-30 (węgierską winietę zamierzam kupić) i wydłuża przejazd przez Słowację. Nigdy nie jechałem tymi drogami i chcę tym razem spróbować. Z Wa-wy śmignę przez S17 i S19, przy okazji zobaczę te nowe expresówki, bo też nie jechałem nigdy, no a potem Barwinek i Słowacja, a więc z tempomatu zdejmę jedynkę z przodu, pozostanie tylko 50km/h i jakoś się przeturlam te 130km Słowackimi drogami krajowymi :) ... no i będzie to dla mnie taki trening ZEN, cierpliwości za kierownicą :D .
Przy okazji gdzie w Barwinku, lub okolicach, najlepiej zatankować waszym zdaniem ?

Cała trasa przez Słowację od Barwinka do Tornyosnemeti omijająca drogi płatne https://goo.gl/maps/KgxbQw5tQmnEw8Ri9
Przetestowana kilkunastokrotnie, wskazana tylko uwaga na rondzie w Presovie co by nie zjechac na płatną i na starym przejsciu na granicy węgierskiej tez uwaga na tych małych rondkach na m30 co by nie zawrócic z powrotem na Słowację Zawsze tak jeździmy czy to na Węgry czy do Cro, nie ma sensu kupowac Słowackich winiet
Prez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prez » 27.07.2022 00:13

Serdeczne dzięki Wam wszystkim, za cenne porady. Wszystko już mam ustalone i pobookowane. Najbardziej właśnie zaprzątałem sobie głowę tym przejazdem "bocznymi" przez Słowację, żeby się nie wpakować na jakieś MYTO, ku uciesze słowackiego policjanta :), ale kolega Piotrek7722 i Sol-Wagon oraz koleżanka? Pluszaki - już mi ładnie wszystko wyłożyli, co i jak, także jestem spokojny, plus miejsca do zatankowania, a że będzie nawet można pomknąć gdzie nie gdzie i 90km/h, to ho ! ho !.... Autostardy/Expresóweki na Węgrzech są dla mnie całkiem znośne, mimo sporego ruchu. Natomiast Serbska autostrada to już "crème de la crème" należy do moich ulubionych, "nudnych" autostrad :). Potem i owszem liczę na trochę ciekawych widokowych tras dla urozmaicenia drogi, w stylu AlbańskoMacedońskim.
Tak więc Wyjazd ~9.00 rano w sobotę 20.08, I stop wieczorem w Mako, obok Segedynu, bo nie mogłem znaleźć już nic bliżej Roszke (w dobrej cenie). W niedzielę rano ~ 9.00 przekroczenie granicy, w zasadzie z Mako, to mam bliżej Tiszasziget, a tak w sumie to najbliżej Rabe, tylko potem z Rabe będę miał "hektar", żeby dojechać do serbskiej A1, a tam już sobie ustawiam "tempo" na "złoty czterdzieści" i pomykam, aż do Cacak. Oczywiście jestem ciekaw jak dalej droga, zwłaszcza w Montenegro :) i mam nadzieję, że będzie to fajna odskocznia, po autostradowym chillout'cie. Zakładam, że tak na 21:00 będę w Ulcinj
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 27.07.2022 09:08

pluszaki napisał(a):Cała trasa przez Słowację od Barwinka do Tornyosnemeti omijająca drogi płatne https://goo.gl/maps/KgxbQw5tQmnEw8Ri9
Przetestowana kilkunastokrotnie, wskazana tylko uwaga na rondzie w Presovie co by nie zjechac na płatną i na starym przejsciu na granicy węgierskiej tez uwaga na tych małych rondkach na m30 co by nie zawrócic z powrotem na Słowację Zawsze tak jeździmy czy to na Węgry czy do Cro, nie ma sensu kupowac Słowackich winiet

Też tak jeździłem kilkukrotnie ale ostatnim razem (a było to ponad 10 lat temu) koło 3 nocy, w którejś z wiosek na drodze pomiędzy Preszowem a Koszycami były roboty drogowe i ograniczenie do 30 km/h. Ruch żaden, pieszego nie uświadczysz, jechałem tam może 50 km/h. Za wioską stał patrol, który wystawił sobie radar przenośny gdzieś w środku wioski. Zażyczyli sobie 200 EUR, po iluś tam minutach targowania zeszli do 100 EUR. W tym czasie gdy ja z nimi pertraktowałem - zatrzymali jakieś 3..4 auta, tzn. wszystkie jakie przejeżdżały.
Odtąd kupuję zawsze winietę na Słowację (około 70 zł) i mam w nosie drobne oszczędności. :papa:
Ostatnio edytowano 27.07.2022 09:10 przez markid, łącznie edytowano 2 razy
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 27.07.2022 09:08

el_guapo napisał(a):
Na tym polega statystyka i powiedzenie o że idąc na spacer z psem "statystycznie masz 3 nogi".

No raczej nie na tym.
W statystyce pracuje się na zbiorach homogenicznych (jednorodnych), więc raczej takie gadanie jest przejawem braku zrozumienia i ignorancji.
Prez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prez » 27.07.2022 10:23

Jak to mówią "grosz do grosza aż uzbiera się kokosza" :D ............ drobna dygresja, przypomina mi się jak jakieś 10 lat temu mój brat wracał z Chorwacji drogami widokowymi, chyba przez Knin, bo chciał przyoszczędzić na Autostradzie i dostał strzała z suszarki w jakieś wiosce :) no i 1000 Kun mandatu :mrgreen: A Pan Policjant w takim łamanym polskim do niego mówi, mniej więcej coś w tym stytlu: "Andrjej widisz tam za rogiem jest bankomat" ... zabrał mu prawko i dowód chyba, i kazał jechać po "sałatkę" :D Mój brat pojechał samochodem, wypłacił z bankomatu, wrócił opłacił mandacik, Pan policjant oddał mu dokumenty i życzył spokojnej drogi. Cóż miałem z tego niezłą "bekę", no bo wiecie zgodnie z tym powiedzeniem: "że nic tak nie cieszy jak pech bliżniego" czy jakoś tak :). Mówię mu, no to "przyoszczędziłeś" grubo jakieś 550zł, po tamtejszym kursie kuny.... ech łezka się w oku kręci jak sobie przypomnę :D
pluszaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pluszaki » 27.07.2022 12:16

Przypomniała mi się historia związana z tą trasą, kiedyś przejeżdżaliśmy tym starym slowacko wegierskim przejściem granicznym, ciemna noc około 2 w nocy, żywego ducha i nagle koło tego opuszczonego budynku granicznego wyskakuje na środek drogi dwóch gości w kamizelkach odblaskowych z lizakiem i kierują mnie na jakiś parking za budynkiem, myślę sobie oczywiście policija, zjeżdżamy zatrzymujemy się a nagle niewiadomo skąd otacza nas cały tabor cyganów i zaczyna pukać w szyby i coś tam gadać Polak daj daj, oczywiście pozdrowilismy ich staropolskim fuck off i but ale dreszcze były przez jakiś czas, a ci goście z lizakiem to byli oczywiście jakieś cygańskie przebierańce, w ogóle to opuszczone przejście jest jak z jakiegoś horroru, nie lubię tamtędy w nocy jezdzic
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 437
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone