Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wacekg
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wacekg » 27.07.2022 19:53

Może tutaj znajdzie się duszyczka, która poratuje informacją?Wracamy z Dubrownika do Polski. Nocleg w Budapeszcie mamy. Czy trasa z Dubrownika na Sarajewo przez Tjeniste jest w porządku? Szybsza ale dłuższa jest przez Cro. Same winiety to 190 zł. Jechałem w tą stronę przez sarajewo i Mostar. S powrotem zależy mi na czasie bo chcemy jeszcze wieczorem Budapeszt pozwiedzać. Pozdrawiam
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.07.2022 21:26

Jeśli zależy Ci na czasie to jedź autostradą przez Cro.
Prez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prez » 28.07.2022 11:47

pluszaki napisał(a):Przypomniała mi się historia związana z tą trasą, kiedyś przejeżdżaliśmy tym starym slowacko wegierskim przejściem granicznym, ciemna noc około 2 w nocy, żywego ducha i nagle koło tego opuszczonego budynku granicznego wyskakuje na środek drogi dwóch gości w kamizelkach odblaskowych z lizakiem i kierują mnie na jakiś parking za budynkiem, myślę sobie oczywiście policija, zjeżdżamy zatrzymujemy się a nagle niewiadomo skąd otacza nas cały tabor cyganów i zaczyna pukać w szyby i coś tam gadać Polak daj daj, oczywiście pozdrowilismy ich staropolskim fuck off i but ale dreszcze były przez jakiś czas, a ci goście z lizakiem to byli oczywiście jakieś cygańskie przebierańce, w ogóle to opuszczone przejście jest jak z jakiegoś horroru, nie lubię tamtędy w nocy jezdzic

Nie no, to była sytuacja nie ciekawa, mówiąc oględnie. Ja bym pewnie też spękał. Dlatego też w sumie, to staram się, nie jeździć, po nocy, z reguły planuję trasę w oknach 9:00-22:00 max. Aczkolwiek zdarzało się również, że dojeżdżałem na termy w okolicach Segedynu już grubo po północy, albo nad j.Ochrydzkie. Głównie dlatego, że za późno wyjechałem, albo były kroki na granicy. Wyjątek jest jak już jestem w kraju, w drodze powrotnej, nawet i o północy, to tankuję, zjadam hot-doga i walę prosto do domu, wiadomo, ruch mniejszy, 4h i jestem w Warszawie.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.07.2022 15:03

Tak mnie naszło by ten 13 raz do Cro pojechać przez SLO i H.
Czyli krótka piłka, z Bratysławy M1 do Gyor i M85 do Szombathely i dalej E65, 76 i 74 do Nagykanizsa i wbijam na autostradę M7 do Letenye?
Czytam tu że jechać przez stare przejscie a nie autostradowe nowe?
NIgdy tak nie jechałem, z Wrocławia w zasadzie te same kilometry a korki mniejsze niż w Macieju?
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 28.07.2022 16:07

Ja też 13 raz ale mnie naszło chyba z 10 lat temu. :D
aciol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aciol » 28.07.2022 16:42

Garo&Justa napisał(a):Tak mnie naszło by ten 13 raz do Cro pojechać przez SLO i H.
Czyli krótka piłka, z Bratysławy M1 do Gyor i M85 do Szombathely i dalej E65, 76 i 74 do Nagykanizsa i wbijam na autostradę M7 do Letenye?
NIgdy tak nie jechałem, z Wrocławia w zasadzie te same kilometry a korki mniejsze niż w Macieju?

Nie taka krótka.. ;)
Trochę bardziej wstecz masz więcej wariantów tu wałkowanych.
Najwięcej osób chyba wybiera wariant: "Gyor i M85 do Szombathely i dalej E65" i dalej w Zalabaksa kierujesz się na Lenti, dalej Tornyiszentmiklós, M70 i tam wybór na stare lub nowe przejście.
Ja np E65 Redics, (SLO) Dolga Vas, Lendava, Mursko Središće.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 28.07.2022 19:12

najlepiej jechać na Redix i na rondzie do Dolga vas i na Lendawę do Mursko Sredisce .Wnawigacji ustaw omijaj odcinki płatne co roku tak jeżdżę w tym roku w czerwcu też tak jechałem i w sierpniu też tak pojadę za granicą Węgierską po lewej stronie jest stacja paliw teraz mają taniej niz na Węgrzech 1.62 euro .Szerokości
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 28.07.2022 21:33

Garo&Justa napisał(a):Tak mnie naszło by ten 13 raz do Cro pojechać przez SLO i H.

Daruj sobie tą trasę. Jechałem nią nocą dwa razy, pierwszy i ostatni. Dużo zwierzyny , droga słabej jakości (może teraz się coś zmieniło). Dużo lepsza jest przez Szombathely i dalej 86 na dół , zjazd na Lenti i dalej na M70 i do granicy w Letenye.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 29.07.2022 14:21

Jeżdżę bardzo podobnie jak Garo&Justa, jeżdżę zawsze nocą a bardziej już nad ranem i tylko raz widziałem zwierzęta.
Nie wypowiem sie o trasie przez Lenti bo nie jechałem ani razu :)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 29.07.2022 16:37

yarko2000 napisał(a):jeżdżę zawsze nocą a bardziej już nad ranem i tylko raz widziałem zwierzęta.

wiadomo, ciemno było, noc, to nie widziałeś ;)

A na serio: jechałem obiema tymi trasami, obiema w dzień, i na/przy obu widziałem zwierzynę. Więc różnie może być.
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 03.08.2022 18:52

Gdzie najlepiej zatankować LPG w Bratysławie w kierunku Węgier tak żeby było blisko autostrady. Bo co patrzę na google mapy to większość stacji slovonaft nie ma LPG. I jeszcze jedno pytanie tankujemy sami LPG Słowacja Chorwacja czy trzeba obsługę wołać ? Pierwszy raz autem z LPG jadę.
Dar!usz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dar!usz » 03.08.2022 20:10

Relacja z trasy Zwardoń - Bratysława - trasa 86 -Lendava - granica HR - Split
Wyjazd w nocy 31 lipca.
Węgierska górka - poranny niedzielny przejazd jakoś około 7.00. Więc pusto - wszyscy śpią a przejazd komfortowy.

W Słowacji droga bardzo OK. To była niedziela więc więcej samochodów pojawiło się dopiero w okolicach Bratysławy. Ale po zjechaniu na jej nową obwodnicę - pusto.
Tłok dopiero się zrobił na autostradzie Bratysława - Budapeszt. Już na Węgrzech na parkingu Mosonmagyaróvár olbrzymia ilośćsamochodów, szczególnie na parkingu Niemcy i Austryjacy.

Droga 86 faktycznie w połowie komfortowa zaś po Szombately robi się dość męcząca.
Zaskoczeniem był zupełny brak aut na granicy w Mursko. Podjechałem do pogranicznika, sprawdzenie papierów i po sprawie.
Na trasie żadnych trudności.

W Zagrzebiu niewielki korek na bramkach w Lućko.
Nocleg w okolicach Plitwickich jezior.
Na drugi dzień dobiero trasa w okolice Spltu. Ale ze wzgledu na olbrzymi korek w okolicach najdłuższego tunelu na autostradzie pojechałem drogami lokalnymi. Knin, Drnis. Daleko ale bez korków i puste drogi.

Jak coś. Pytajcie.
[post edytowałem usuwając literówki z uwagi na komfort czytających i brak kombortu zdegustowanych]
Ostatnio edytowano 04.08.2022 18:19 przez Dar!usz, łącznie edytowano 2 razy
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 04.08.2022 07:22

Zwadoń - Barysława, to jakieś nowe miejscowości w PL i SK.
Dtoga? 86 - coś więcej możesz napisać, jechałeś w dzień czy w nocy? suszą Rangersi?
Korek w okolicach najdłuższego tunelu na autostradzie - z jakiego powodu?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 04.08.2022 08:25

Kolega jak widzę jedzie i pisze relację z trasy, zapewne na telefonie, nie przykładałbym większej wagi do literówek w tym wypadku, bo każdy wie o jakie miejscowości chodzi.
Pytasz czy suszą na tej drodze i czy jechał w dzień czy w nocy. A znasz taką drogę Dtoga 86...?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 04.08.2022 08:59

Tak, pytam o patrole węgierskiej Policji. Znam 86-tkę z dawnych lat i dlatego pytam jak jest aktualnie.
Ostatnio edytowano 04.08.2022 09:03 przez damianisko5, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 438
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone