Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kerad n
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kerad n » 17.07.2022 21:32

danielns napisał(a):Potrzebuje stacji bezynowej koło Balatonu czyli na wskości
Stacji z tańszym Paliwem nie takim jak na autostradzie

OMV SPAR Expressz
+36 84 510 715
https://maps.app.goo.gl/BfNPG2yuoo9UEN2s6

Tańsza nie 24h

LUKOIL petrol station
+36 88 584 571
https://maps.app.goo.gl/iXLt9xfwHqDyRi2C8
kopson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopson » 18.07.2022 06:57

u Madziarów wszędzie jest drogie paliwo, nie tylko przy autostradzie. Jest tak dlatego, bo wprowadzili rożne ceny dla "swoich" i dla
obcych, czyli wszystkich, którzy nie mają węgierskich "blach" na aucie. Szkoda więc czasu na szukanie tańszych stacji. Lepiej nie tankować u nich, no chyba że jest to "mus".
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 18.07.2022 17:57

wejdź na stronę googlemaps, następnie wpisz np." balaton stacja paliw"...
rekuc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekuc » 20.07.2022 11:48

danielns napisał(a):Hej mam pytanie.
jestem zielony z Chorwacji
Do tej pory jeździłem do Włoch.
Ale czas na zmiany.
Proszę pomóżcie mieszkam okolice Nowy Sącz
wiec najlepiej mi jechać przez Słowację i Węgry docelowo Chorwacja okolice żaboric/szybenik
Gdzie najlepiej tankować?
Potrzebuje jakaś fajną stację poza autostradą w okolicach Balatonu
a potem już na Chorwacji Gaspić

czy to prawda że na Chorwacji ceny są sztywne takie same wszędzie i przy autostradzie i poza nią?

proszę o pomoc z góry bardzo dzkuję

Lepiej zatankować do pełna w Polsce i potem na Chorwacji poza autostradą. Będzie taniej.
czornyangel123
Turysta
TRASA BOCHNIA- PAKOSTANE

Nieprzeczytany postnapisał(a) czornyangel123 » 20.07.2022 14:23

Witajcie drodzy Forumowicze:
wbieram sie 1.08 samochodem z przyczepką campingową z bochni do pakostane - na camping dokłądnie camping Vransko Jezero-Crkvine
szukam dobrej niepłatnej trasy z polski do tego miesjca- pokazuje mi przez słwoacje wegry słowenię i chorwację google maps - ale nie do końca wierzę tej opcji-
drugie pytanie chciałem się zatrzymać w bezpiecznym miesjcu w słoweni -miejscowość LENDAVa jakis parking nocny czy coś - zeby sie przespać - trasa bedzie dzielona na wyjazd noc- przez dzien dojazd do lendava odpoczynek i wyjazd o 3 w nocy do miejsca docelowego- znacie tam w tych okolicach fajna miesjcówkę gdzie mozna bezpiecznie z dziećmi odpocząć przez dzień?

czy ktoś kojarzy ten camping o którym mowa- czy tam był ? może macie jakieś opinie?
czy campingi chorwackie mają standardowe wtyczki na prąd do podpięcia przyczepki?/

dzięki!!
W.W.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) W.W. » 20.07.2022 14:32

Do pełna w Polsce. Tuż przy granicy masz stacje BP a kilka kilometrów przed nią, małą stację w Milówce.
Ja tankuje zawsze na Węgrzech w Letenye i mijam granicę przejściem drogowym a nie autostradowym. Nigdy tam nie było korków w przeciwieństwie do autostrady.
W Chorwacji tyle, aby w drodze z powrotem dojechać znów do Letenye a następnie dopiero w Polsce.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 20.07.2022 15:27

Zwykle robiłem podobnie ale teraz ceny paliw poszalały - może się okazać, że na Węgrzech cena będzie wyższa niż w Chorwacji.
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 20.07.2022 15:29

Mam dokładnie tą samą rozkminkę :)
Dotychczas tankowanie było w Letenye a teraz się zastanawiam. Do wyjazdu jeszcze 3 tyg, ale nie sądzę żeby w międzyczasie Węgrzy zmienili zasady tankowania dla obcych.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 20.07.2022 15:48

Zastanawiam się czy jechać z Warszawy na Żylinę od strony Cieszyna czy Zwardonia.
Zawsze jeździłem w niedzielę ale w tym roku będzie to czwartek..Granicę PL będę przekraczał przed południem.
W.W.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) W.W. » 20.07.2022 16:01

Jak okaże się że w Letenye drogo, to jest stacja zaraz za granicą w Chorwacji, jadąc przejściem drogowym.
Z Letenye to nawet po drodze.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 20.07.2022 16:14

Jeśli chodzi o 86 nocą to ja jechałem wolno, za mną auta zresztą też czyli ludzie jednak obserwują pobocza jest to trochę męczące ale ruch znikomy...na granicy(Letenye) luz (3 auta) i to wynagradza ten odcinek 86 (chyba że pojedziesz autostrada przez Balaton , ale to o 100 km dłuższą droga)

Co do paliwa to od wjazdu do Cro (z Wegier) nie widziałem taniej niż 14 kun za litr diesla (do zjazdu na Zadar).
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: TRASA BOCHNIA- PAKOSTANE

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2022 16:26

czornyangel123 napisał(a):czy ktoś kojarzy ten camping o którym mowa- czy tam był ? może macie jakieś opinie?
czy campingi chorwackie mają standardowe wtyczki na prąd do podpięcia przyczepki?/
dzięki!!

O kempingi pytaj tutaj >>> kempingi-f16.html
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2022 16:26

Jechałem w tym roku 86 i nie widziałem wiele zwierzyny, tylko raz jakieś 100 metrów przede mną przebiegł zajączek. Przejazd nocą, raczej późnym wieczorem (dojazd od Letenye krótko po północy).

Za to na Pelejšcu, już przed samym Orebiciem, przebiegł mi przez drogę spory dzik!
rekuc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekuc » 20.07.2022 17:47

W tym roku na pewno tankowanie na Węgrzech odpada, bo paliwo poza autostradami tańsze u Chorwatów i jednakowa cena na stacjach. Więc w Polsce na full i potem Chorwackie stacje.
kranu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kranu » 20.07.2022 18:03

Chorwaci chyba mają odgórnie ustaloną cenę maksymalną i to ona jest na stacjach przy autostradzie.

Mnie interesuje gaz i według mylpg.eu średnie ceny w przeliczeniu to:
Słowacja - 4,25 PLN
Węgry - 4,58 PLN
Chorwacja - 4,82 PLN

czyli generalnie nie ma bardzo dużych różnic, tylko ta cena u Węgrów to nie wiem czy dla tubylców czy turystów, wie ktoś?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 432
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone