Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2011 09:22

Crayfish napisał(a):Na Politechnice Śląskiej ?

Tak. Ale już nie pamiętam, jakie ćwiczenia prowadził.

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.01.2011 09:26

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):Na Politechnice Śląskiej ?

Tak. Ale już nie pamiętam, jakie ćwiczenia prowadził.

... no proszę ... jaki ten świat mały.
... wychodzi że studiowaliśmy na tej samej katedrze. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2011 09:37

Crayfish napisał(a):... wychodzi że studiowaliśmy na tej samej katedrze. :D

Wiesz... przez trzynaście lat, jakie zajęło mi studiowanie - od zdania egzaminów na uczelnię po uzyskanie dyplomu - przewinąłem sie przez kilka kierunków. :lol:
Od fizyki przez matematykę aż po elektronikę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.01.2011 09:44

Franz napisał(a):...

... podstawa to wytrwałość w dążeniu do celu. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 09:55

Crayfish napisał(a):
Franz napisał(a):...

... podstawa to wytrwałość w dążeniu do celu. :D

"Mówili mi, że tego się nie da zrobić ... to zrobiłem to dwa razy" :wink:

I wtedy właśnie dowiaduję się całej prawdy o mojej wczorajszej drodze.
:D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2011 10:52

Wiecie, jak to jest - na studiach najtrudniejsze są pierwsze trzy lata.
Na drugim roku.
:lol:

A co do Seewand Klettersteig - gdybym wiedział wcześniej, co to jest, na pewno by mnie tam nie rzuciło. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.01.2011 11:02

Franz napisał(a):A co do Seewand Klettersteig - gdybym wiedział wcześniej, co to jest, na pewno by mnie tam nie rzuciło.

To tak jakbyś zdał egzaminy wstępne na studia
... i poszedł prosto na obronę pracy magisterskiej :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2011 14:42

Jakiś czas temu napisałam, że nie mam już nic słowackiego do wrzucenia. Okazuje się, że trochę "pocyganiłam" :wink:
W końcu na Słowacji bywamy dosyć często, bo mamy bardzo blisko. Często są to krótkie wypady, niejako przy okazji pobytu gdzie indziej.

Trochę tych słowackich "okruchów" znalazłam i postanowiłam się nimi z Wami podzielić :D

Zacznę od ciekawego zamku w miejscowości Stará Ľubovňa (po polsku: Lubowla).
Zamek Ľubovniansky został wybudowany w XIV wieku. Znaczne przebudowy w XVI-XVII wieku zmieniły go w wielką twierdzę renesansową. Znajduje się tam muzeum z opisami rozwoju budowlanego zamku, mebli historycznych, broni i sztuki sakralnej oraz z wystawą archeologiczną i historyczną.

Zamek jest naprawdę nieźle zachowany. Najładniej wygląda z lotu ptaka, czego niestety nie dane nam było zobaczyć :wink: Byliśmy tam w maju 2007 roku, przy okazji dłuższego pobytu w Beskidzie Sądeckim, w Rytrze.

Kilka fotek z zamku i podzamcza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękny widok z zamku na Tatry:

Obrazek

Łapię promienie majowego słońca :wink::

Obrazek

Ekspozycje we wnętrzach zamku:

Obrazek

W podzamczu jest również skansen z obiektami północno-wschodniego Spisza. Najcenniejszym zabytkiem jest drewniany kościołek greckokatolicki z miejscowości Matysová (1833):

Obrazek

Do skansenu niestety nie wchodziliśmy, a szkoda. Z tym samym biletem można zwiedzać zarówno zamek, jak i skansen.

Sama miejscowość Stará Ľubovňa jest dosyć zaniedbana. Zdjęć nawet nie robiliśmy. Zamieszkuje ją w znacznej części ludność romska, co jest dosyć charakterystyczne dla tej części Słowacji.

Myślę, że Zamek Ľubovniansky i skansen to ciekawy pomysł na wycieczkę, jeśli ktoś np. przebywa w Beskidzie Sądeckim, tak jak to było w naszym przypadku :)

Pozdrawiam serdecznie i pędzę przeszukiwać zakamarki twardego dysku :wink:

:papa:
Ostatnio edytowano 23.02.2012 17:18 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2011 15:49

W ramach "słowackich okruchów" pokażę Wam jeszcze jeden zamek, myślę, że niektórym dobrze znany. Zamek Orawski znajduje się w miejscowości Oravský Podzámok (czyli Orawskie Podzamcze :wink:), niedaleko polskiej granicy (około 45 km od Korbielowa). Warto więc wybrać się tam nawet na jednodniową wycieczkę.

My zwiedzaliśmy Oravský hrad, wracając z Małej Fatry, w maju 2008 roku.

Zamek został zbudowany w XIII wieku. Stronka hradu, gdzie można zobaczyć ciekawy film o historii budowli.

Kilka naszych zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Widok od strony Wagu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trafiliśmy na koncert skrzypcowy :wink::

Obrazek

Oravský hrad jest jednym z piękniejszych słowackich zamków. Z pewnością warto go zobaczyć.
A po jego zwiedzeniu można się udać do pobliskiego skansenu - Muzeum Wsi Orawskiej, położonego koło Zuberca. Też tam zajrzeliśmy, ale o tym w następnej odsłonie :D

Ostatnio edytowano 23.02.2012 17:20 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2011 17:57

Múzeum Oravskej Dediny w Zubercu to ciekawy skansen malowniczo położony na polanie Brestowa, u stóp Tatr Zachodnich.
Można o nim poczytać np. tutaj.

Kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogłam nie uwiecznić wnętrza szkoły :wink::

Obrazek

Mostek nad Zimnym Potokiem (Studený potok):

Obrazek

Późnogotycki Kościół św. Elżbiety z Zábreža z XV wieku:

Obrazek

Obrazek

Widok na Tatry Zachodnie:

Obrazek

To na razie chyba tyle, jeśli chodzi o moje "słowackie wykopaliska" :wink: Może zainspirują one kogoś do wycieczki do naszych południowych sąsiadów :)

Ostatnio edytowano 23.02.2012 17:21 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.01.2011 18:41

Tam jakiś rozbójnik jest ...

:wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 18:46

maslinka napisał(a):Nie mogłam nie uwiecznić wnętrza szkoły :wink::

Jak moja salka od religii ... :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2011 18:46

Jacek S napisał(a):Tam jakiś rozbójnik jest ...

:wink: :lol:

Juraj Janošik go zwą :D

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.01.2011 00:27

To mamy tak samo, bo ja pierwszy raz Oravsky Hrad też w czasie powrotu z Małej Fatry zwiedzałem wewnątrz (IV.1997). :) :wink:
Natomiast nie zapomnę wrażenia, jakie widok tego zamku z dołu zrobił na mnie, gdy po raz pierwszy- tak przypadkiem z drogi- go zobaczyłem (1992r.).
Przypomina niektóre zamki austriackie na skałach.

Jako ciekawostkę dodam, że na zamku były kręcone niektóre odcinki "Janosika".

Lubownia akurat trochę dziwnie mi się kojarzy-niekoniecznie miłe wspomnienia, choć nie do końca, ale też początek lat 90-tych, to były całkiem inne czasy- tam wszystko tkwiło jeszcze w głębokiej komunie.

Natomiast z uwagą przyjrzałem się Muzeum Oravskej Dediny.
A to z tego względu, że kupę razy byłem w Zubercu, ale...nigdy mi się nie chciało pójść i zobaczyć ten skansen- jak już, to wolałem ten schowany w górach - przy trasie na Donovaly i w Pribylinie.
Także znowu coś się człowiek dowiedział.
:) :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2011 00:51

Fatamorgana napisał(a):To mamy tak samo, bo ja pierwszy raz Oravsky Hrad też w czasie powrotu z Małej Fatry zwiedzałem wewnątrz (IV.1997). :) :wink:

Tylko, że ja go wtedy nie widziałam po raz pierwszy :wink:
Wcześniej zwiedzałam go z rodzicami, podczas objazdówki po Słowacji, właśnie w 1997 roku :)

Skansen w Zubercu i zamek w Starej Lubovnej też oglądałam nie po raz pierwszy. Trzeba pokazać mężowi ciekawe zakątki :wink: :D

Z tamtych słowackich wakacji 1997 i poprzednich - 1996, mam dużo ciekawych zdjęć, ale niestety wyłącznie w formie papierowej. A skanera niestety nie posiadam... Chociaż może i stety :wink: Fotki 15-letniej czy 16-letniej Maslinki, to by było zbyt wiele :twisted: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone